TUTO lähti pohjoiseen muuttamaan suuntaa − käteen jäi toivo paremmasta huomisesta

MESTIS / Artikkeli
TUTO on hikoiluttavassa asemassa.
Kuva © Timo Savela
Loppuviikon vieraskiertue oli turkulaisille iso mahdollisuus, mutta kolikolla on aina toinenkin puoli. Sementoiko pohjoisen reissu TUTOn suunnan kevään karsintapeleihin?

Bussi lähti torstaina klo 9.30 Turusta kohti pohjoista. Edessä oli kolme päivää ja kolme peliä. Vastaan tulisivat Hermes, RoKi ja Hokki. Jokaisen katse oli suunnattu joukkueen suunnan kääntämiseen ja sen oli lähdettävä kääntymään tällä reissulla.

Tämä reissu oli mahdollisuus. Päävalmentaja Hermanni Vidman kertoi ennen lähtöä, että joukkueen valmistautuminen oli mennyt hyvin.

− Tavoitteena reissussa on voittaa. Ei voi olla muuta tavoitetta, Vidman linjasi.

Ne kuulostivat kovilta sanoilta joukkueelta, joka oli sarjan viimeisenä.

Ensimmäinen etappi oli Kokkola ja Hermeksen kotiluola torstai-iltana. Tämä oli lähtökohtaisesti reissun tärkein peli, sillä Hermeksellä oli 33 pistettä ja kolmen pisteen voitolla TUTO voisi nousta kahden pisteen päähän siitä. Lisäksi pohjoisen kiertue alkaisi voitolla ja sen tuomalla itseluottamuksella olisi hyvä jatkaa kiertuetta eteenpäin.

Peli oli alusta asti vauhdikas ja fyysinen. Kovuutta annettiin puolin ja toisin ja voitosta taisteltiin loppuun asti. Vaikka TUTO sai lopussa ylivoiman ja otti maalivahdinkin pois, Hermes ansaitsi kolme pistettä numeroin 2−1.

Bussillinen pettyneitä turkulaisia jatkoi pelin jälkeen matkaa Ouluun. Kolme isoa pistettä oli otettavissa, mutta kaikki jäivät Kokkolaan.

Kysyin ottelun jälkeen Vidmanilta, miten niin sanotut maalin pelit ja toistuvat niukat tappiot käännetään toisinpäin niin, että jatkossa TUTO poistuisi niistä peleistä voittajana. Hän vastasi rehellisesti ja suoraselkäisesti, mitä jäällä pitäisi tehdä ja näkyä.

− Hyökkäyspelin tehokkuutta pitää parantaa. Kiekottomien pelaajien tukitoimia sekä tarjontapeliä, jotta saadaan parempaa hyökkäysvauhtia. Pitää voittaa 1−1 -kampailuita niin kiekollisena kuin kiekottomana. Pitää päästä 1−2 alueelle maalintekopelissä ja saada laukauksia ohi blokkien.

TUTOn suunta on korjaantunut Hermanni Vidmanin johdolla, mutta tahti ei vielä riitä.
Kuva © Jarno Hietanen

Perjantaina Lappi Areenan jäälle luisteli juuri koronakaranteenista vapautunut kotijoukkue ja tappiosta sisuuntunut TUTO. Vieraiden kaikesta tekemisestä näki, että edellisillan pettymys oli kääntynyt voimaksi.

Loppunumerot 5−1 TUTOlle kertoivat, että peli tuli liian pian RoKille, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että vieraat pelasivat todella hyvän pelin. Pelin jälkeen matka bussilla Rovaniemeltä Ouluun taittui aivan eri fiiliksillä kun edellinen taival Kokkolasta Ouluun, vaikka tieto siitä, että matka jatkuisikin aamulla Kajaanin sijasta Turkuun oli kerrottu pelaajille.

Korona otti entistä suuremman roolin pohjoisen kiertueesta. Lauantain peli Kajaanissa siirtyi tulevaisuuteen. Kolme pistettä eivät muuttaneet turkulaisjoukkueen tilannetta.

Mestiksen runkosarja on tällä kaudella raaka ja tulevan kauden sarjapaikoista käydään vielä kova taistelu useamman joukkueen kesken. Syyskausi ei ole mennyt TUTOlta odotetusti, sillä kauteen lähdettäessä minimitavoitteena pidettiin pudotuspelejä, eikä karsintapelien pitänyt koskea joukkuetta millään tavalla.

Tämä johti siihen, että Antti Virtanen on jo vaihtunut Hermanni Vidmaniin. Valmentajanvaihdoskaan ei ole tuonut vielä merkittävää muutosta tuloksellisesti ja siitä syystä joukkueelle on jokainen piste tästä eteenpäin elintärkeä.

Sarjataulukossa yläpuolella olevaan Hermekseen eroa on nyt kuusi pistettä ja heillä on vielä yksi vähemmän pelejä pelattuna. Kolmen pisteen voitolla tämä ero turkulaisiin olisi yhdeksän pistettä.  Sama määrä pisteitä erottaa TUTOn tällä hetkellä kymmenennestä sijasta, joka keväällä veisi karsintapelien sijasta pudotuspeleihin.

Kun TUTOn ja pudotuspeliviivan välissä on muitakin joukkueita, TUTOn pääsy pudotuspeleihin ei ole enää pelkästään sen omissa käsissä.

Jääkiekko elää tarinoista ja TUTO kirjoittaa omaa tarinaansa teoilla jäällä. Päävalmentaja Hermanni Vidman käänsi pohjoisesta palatessa katseen jo tulevaan kotiotteluun KeuPaa vastaan.

− Kotivoittoa haetaan keskiviikkona. Peli kerrallaan yritetään kehittyä ja olla parempia.

Runkosarjan jälkeen keväällä jokainen joukkue pelaa niitä pelejä, mitä omalla tekemisellään on ansainnut. Niissä peleissä kaikki on mahdollista ja pelataan paremmasta huomisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle