TPS:n pelaaja-arviot 2021–22: Omat pojat loistivat kirkkaimpina tähtinä

LIIGA / Artikkeli
Markus Nurmi kantoi ansaitusti kultaista kypärää kauden lopulla.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS:n kauden johtohahmoina toimivat eturiviin rynnineet omat kasvatit. Ulkomaalaishankintojen onnistuminen puolestaan aiheutti runsaasti keskustelua kauden aikana.

Turun omat pojat hallitsivat joukkueen pistepörssin kärkeä ja tarjoilivat hunajaisimmat hetket Gatorade Centerin yleisölle. Ulkomaalaisista Andrei Karejev oli ehdoton ykkönen puolustaja Niklas Arell kintereillään.

Ulkomaalaiset hyökkääjähankinnat aiheuttivat paljon keskustelua kauden aikana ja varsinkin kesken kauden saapuneiden kohdalla viimeistään voitiin kritisoida hankintojen onnistumista.

Pelaajien arvosanat on annettu vastaamaan odotusarvoja. Alle viisi ottelua pelanneiden suoritusta ei ole arvioitu.

Maalivahdit

10
Andrei Karejev
50. 92,06%, 2,02
Joukkueen ehdoton ykkönen ja Liigan kärkivahteja. Rauhallista ja eleetöntä torjuntatyöskentelyä illasta toiseen. Karejev pelasti kauden aikana tiukoissa peleissä useita pisteitä TPS:lle ja oli joukkueen heikkonakin hetkinä vahva tuki, johon nojata. Huhujen mukaan jatkamassa Turussa ensi kaudellakin.
8
Eetu Anttila
17. 89,40%, 2,64
Vaikean viime kauden jälkeen Anttila pelasi hyvän kauden joukkueen kakkosmaalivahtina. Hoiti moitteetta ne ottelut, joissa sai peliaikaa. Kypsymässä hiljalleen Ari Moisasen opissa ykkösvahdin rooliin Liigassa.

Puolustajat

9
Elmeri Eronen
60. 4+24=28, +9
Joukkueen luottopuolustaja ei saavuttanut samanlaista pistesadetta kuin edeltävällä kaudella HPK:ssa, mutta silti turkulaisten tehokkain puolustaja. Rauhallinen kiekollinen puolustaja, johon valmennus pystyi luottamaan tilanteessa, kuin tilanteessa. Siirtyy ensi kaudeksi Ruotsiin Timrån joukkueeseen.
7
Ville Lajunen
51. 4+21=25, +2
Kokenut puolustaja ja henkinen johtaja pukukopissa. Sai runsaasti luottoa ja peliaikaa valmennukselta ja pisteitäkin syntyi, mutta liike ei enää ollut entisellään ja virheitäkin nähtiin edellisiä kausia runsaammin. Sopimus päättyy tähän kauteen.
8
Ruben Rafkin
52. 5+6=11, +1
Toista kauttaan Liigassa pelaava puolustaja huokuu itseluottamusta, eikä arkaile lähteä näyttäviin yksilösuorituksiin. Vastapainona sortuu välillä tyhmiin virheisiin, jotka ovat joukkueelle kostautuneet. Taitava kiekollinen puolustaja, josta on kehittymässä hyvä Liigatason pelaaja. Jatkaa ensi kaudella Turussa.
9,5
Niklas Arell
60. 1+9=10, +8
Ruotsalainen jämäkkä peruspuolustaja hoiti oman ruutunsa erittäin mallikkaasti ja oli ehdottomasti tällä kaudella saapuneista ulkomaalaisista onnistunein hankinta. Isokokoinen ja erittäin kiekkovarma oman päädyn isäntä. Sopimus päättyy tähän kauteen.
8,5
Eemil Viro
52. 3+4=7, +9
Viime kesänä NHL-varauksen saanut puolustaja jäi vielä lainalle Turkuun täksi kaudeksi. Viime kauteen verrattuna tehot hieman hiipuivat, mutta otteisiin tuli varmuutta vastaavasti hieman enemmän. Taitava, nopea ja liikkeellään erittäin hyvä rakentamaan peliä. Siirtyy ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan.
8
Jimi Suomi
30. 1+5=6, +3
Ihastutti jo ennen Liigakauden alkua CHL-otteluissa luistelullaan ja nopeudellaan. Vauhtia ja taitoa löytyy jo paljon, mutta fysiikka on vielä vaatimattomalla tasolla ja jäi kaksinkamppailuissa jalkoihin. Pelasi osan kaudesta TPS:n U20-joukkueen mukana. Jatkaa ensi kaudella Turussa ja vakiinnuttanee paikkansa Liigamiehistössä.
7
Johan Ivarsson
39. 0+4=4, -1
Toista kauttaan Suomessa pelaava Ruotsalainen jäi jälleen seiskapakin rooliin, eikä ottanut odotettua askelta ylöspäin. Hoiti peruspuolustajan roolinsa kuitenkin tunnollisesti ja nöyrästi. Sopimus päättyy tähän kauteen.
7
Aleksi Anttalainen
12. 1+2=3, +2
Anttalainen kuului joukkueen puolustuksen kärkinelikkoon, mutta loukkaantui jo syyskaudella ja pelasi runkosarjassa ainoastaan 12 ottelua. Painavia taklauksia kylvävä puolustaja on kehittynyt kokonaisvaltaiseksi puolustajaksi, ja saattaa olla profiilipakkeja Liigassa tulevilla kausilla. Jatkaa ensi kaudella TPS:n riveissä.
6,5
Roni Allén
10. 1+1=2, +1
Saapui TPS:ään kesken kauden TUTOsta. Paikkasi joukkueen rivejä joulukuun maajoukkuekomennusten aikana. Näiden jälkeen esiintyi enää muutamissa otteluissa pienillä minuuteilla. Sopimus päättyi keväällä.
7,5
Valtteri Pulli
21. 0+2=2, +6
Isokokoinen TPS:n oma kasvatti murtautui vakuuttavasti loppukaudella joukkueen kokoonpanoon. Pitkä loukkaantuminen syksyllä hidasti hieman tahtia. Luotettavaa ja perusvarmaa tekemistä. Jatkaa ensi kaudella Turussa.

Edellisten lisäksi turkulaisten puolustuksessa esiintyivät Ässistä lainattu  Aleksi Matinmikko, sekä omista junioreista nostetut  Aatu AarnioSamuel Knazko ja  Eemeli Saari.

Hyökkääjät

9
Markus Nurmi
56. 20+19=39, +13
Joukkueen paras pisteiden tekijä runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Varsinkin pudotuspeleissä jatkuvasti vastustajan rajun paineen alla, mutta hermokontrolli oli kunnossa. Suojaa ja kuljettaa kiekkoa erinomaisesti, mutta voisi väillä myös luopua kiekosta. Jatkaa Turussa myös ensi kaudella.
9,5
Mikael Pyyhtiä
56. 21+14=35, +8
Nuori hyökkääjä teki lopullisen läpimurtonsa vuodenvaihteen jälkeen. Alkukausi oli pisteiden valossa vaikea, mutta loppukausi oli todellista tykitystä, ja olikin runkosarjassa ja pudotuspeleissä joukkueen paras maalintekijä. Nopea luistelija ja tarkka laukoja. Teki Columbus Blue Jacketsin kanssa tulokassopimuksen NHL:ään.
9
Juuso Pärssinen
41. 9+23=32, +7
Joukkueen selkeä ykkössentteri. Älykäs kiekkoilija, joka näkee kentän hyvin. Tämä kausi lainassa Nashville Predatorsista. Ensi kaudella tavoittelee NHL-paikkaa Pohjois-Amerikassa.
8
Aarne Intonen
54. 8+17=25, +3
Oma kasvatti löi itsensä läpi ja vakiinnutti paikan Liigajoukkueessa. Vahva vääntäjä, joka todisti kauden aikana pärjäävänsä monenlaisessa roolissa. Parhaat vuodet vielä edessäpäin. Jatkaa Turussa ensi kaudella.


7,5
Jack Rodewald
50. 12+10=22, +6
Vahva kahden suunnan hyökkääjä. Lähtökohtaisesti laituri, mutta pelasi suurimman osan kautta keskushyökkääjän paikalla sopivan pelaajan puutteen takia. Onnistui ulkomaalaishyökkääjistä parhaiten, vaikka pistesaldo ei joukkueen kärkipelaajien tasolla ollutkaan. Sopimus päättyy tähän kauteen.
6,5
Mitch Hults
51. 9+12=21, -1
Hyvällä laukauksella varustettu hyökkääjä, jolta odotettiin tehoja. Tehot jäivät piippuun ja pehmeä pelaaminen oli silmiinpistävä. Kuluttikin paljon aikaa katsomon puolella. Pudotuspeleissä aika ajoin vahvempaa tekemistä, mutta tuskin olisi pelannut ilman Jonne Tammelan loukkaantumista. Sopimus päättyy tähän kauteen.
7
Jonne Tammela
37. 12+6=18, -5
Loukkaantumiset vaivasivat läpi kauden, eikä löytänyt parasta teräänsä missään vaiheessa. Parhaimmillaan erittäin kova taistelija ja maalintekijä. Jatkaa Turussa ensi kaudellakin.
7
Tyler Steenbergen
54. 7+10=17, -4
Työteliäs hyökkääjä, jonka tulos ei ainakaan yrittämisen puutteesta johtunut. Tehot löytyivät vasta kauden loppupuolella, kun sopiva koostumus selkiytyi hyökkääjän kaveriksi. Sopimus päättyy tähän kauteen.
6,5
Jaedon Descheneau
28. 4+9=13, 0
Hankittiin kesken kauden tuoman leveyttä joukkueeseen. Alku vaikuttikin lupaavalta, mutta tehot jäivät lopulta vähiin, eikä mahtunut kauden lopussa enää kokoonpanoon. Siirtyy ensi kaudeksi SaiPaan.
8,5
Eetu Liukas
48. 8+4=12, 0
Teki läpimurtonsa ryminällä. Voimahyökkääjä, joka osoitti vaarallisuutensa maalinteossa, mutta varsinkin alivoimalla ja karvaamisessa erittäin hyvä. Kaipaa vielä kokemuksen myötä malttia. Siirtyy HPK:n riveihin.
6
Filip Sandberg
31. 4+8=12, +3
Tuli ison profiilin hankintana Liigaan, mutta ei kotiutunut Turkuun ja siirtyi kesken kauden takaisin Ruotsiin. Nopea ja ovela pelaaja, mutta avut jäivät käyttämättä TPS:ssä.
9
Juhani Jasu
60. 6+5=11, +3
Joukkueen kapteeni ja kokenut johtaja. Joukkueen paras aloittaja ja alivoimaspesialisti. Nöyrää työntekoa illasta toiseen. Luottomies valmennukselle, jonka voi heittää jäälle tilanteessa, kuin tilanteessa. Jatkaa Turussa ensi kaudella.
8
Juraj Slafkovský
31. 5+5=10, +1
Kauden sensaatio olympiajäällä, mutta Liigassa tehot jäivät vielä vaatimattomaksi. Huikean taitava ja voimakas pelaaja jo tässä vaiheessa. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ja luistelussa vielä kehitettävää, mutta kasvanee tulevaisuudessa tähtipelaajaksi Pohjois-Amerikassa. Nimi kuulutetaan kesällä NHL-varaustilaisuudessa pienellä varausnumerolla, joten saattaa jatkaa NHL:ssä jo syksyllä.
8
Topias Haapanen
43. 1+4=5, +8
Erittäin työteliäs laituri ja karvaus- ja riistopelaamisessa erittäin hyvä. Taitojen puolesta tehojakin pitäisi tulla enemmän, mutta jäi tällä kaudella vaatimattomalle tasolle. Alivoimalla ehdottomasti joukkueen kärkinimiä.
7
Kalle Väisänen
32. 1+4=5, -3
Tulevaisuuden nimiä. Sai alkukaudesta peliaikaa Liigassa, mutta loppukausi meni U20-joukkueen mukana. Isokokoinen fyysiseen peliin kykenevä laituri, jonka parhaat avut ovat pelinrakentamisessa. Jatkaa ensi kaudella Turussa.
5
Vjatšeslav Ušenin
14. 1+1=2, -1
Kesken kauden KHL:stä saapunut pelaaja tuli tuomaan leveyttä joukkueeseen. Ensimmäisessä pelissä näytti lupaavalta, mutta tämän jälkeen ei saanut juuri mitään aikaiseksi. Viettikin huomattavan määrän pelejä katsomon puolella. Sopimus päättyi tähän kauteen.
5
Vladislav Ušenin
10. 0+2=2, -1
Kaksosten toinen puolikas, joka veti esityksen samalla vahvuudella kuin veljensä. Sopimus päättyi tähän kauteen.
6,5
Samuli Vainionpää
36. 0+1=2, -1
Vietti paljon aikaa katsomon puolella, mutta pelasi kovalla työmoraalilla aina, kun mahdollisuus tuli. Lunastikin vakiopaikan nelosketjussa pudotuspeleissä. Onnistui pudotuspeleissä myös pisteiden teossa.
7
Kasper Koskinen
7. 0+0=0, -3
Nuori hyökkääjä pääsi seitsemään otteluun Liigassa mukaan, muu kausi sujui U20-joukkueen mukana. Saanee tulevaisuudessa näyttöpaikkansa.

Hyökkäyksessä edellä olevien lisäksi Mikael Hakkarainen pelasi yhden ottelun ennen siirtymistään Ruotsiin Allsvenskaniin.

» Lähetä palautetta toimitukselle