TPS:n pelaaja-arviot 2020−21: Sekalaisesta seurakunnasta syntyi monta uutta huippupelaajaa ja tulevaisuuden tähteä

LIIGA / Artikkeli
Josh Kestner oli hyökkäyksen ykköspyssy.
Kuva © Jaakko Stenroos / All Over Press
Kun viime syksynä liigakausi käynnistyi, TPS:n joukkue oli suuri kysymysmerkki. Tasaisesti pelannut Palloseura sai heti runkosarjan alussa onnistumisia, ja usea yksilö kehittyi kauden aikana hurjasti.

Turun Palloseuran kulunut kausi oli todellinen menestystarina. Raimo Helmisen luotsaama joukkue oli täynnä kysymysmerkkejä, mutta päämäärätietoisesti töitä tehnyt valmennusjohto sai revittyä joukkueesta maksimin irti. Alkukaudella TPS pelasi jo lupauksia herättävästi, mutta syksyllä muutaman ulkomaalaispelaajan työmoraali ei ollut riittävän hyvällä tasolla. Syksyn harjoitusotteluista pystyi jo havaitsemaan, että Josh Kestner saattaa pelata todellisen tykkikauden.

Kauden mittaan Palloseuran peli kehittyi tasaisesti, ja kaikki pelaajat pääsivät sisään "Raipen" systeemiin. Isoja kehitysaskelia kauden aikana ottivat Ruslan Ishakov, Ruben Rafkin sekä Eemil Viro. Myös toissakaudella pelinsä kanssa tuskaillut Petteri Wirtanen pelasi erinomaista jääkiekkoa pitkän tauon jälkeen.

TPS sijoittui lopulta runkosarjan kolmanneksi, mikä oli todellinen sensaatio odotuksiin nähden. Puolivälierissä turkulaiset kaatoivat niukasti Pelicansin, välierissä Palloseuran jalkoihin jäi HIFK. Finaaleissa "muukalaislegioona" oli kuitenkin mahdottoman tehtävän edessä, kun Pekka Virran luotsaama Lukko jyräsi mestaruuteen.

Hopeamitali oli TPS:lta uskomaton koko organisaation suoritus.

Maalivahdit

8
Andrei Karejev
36 ottelua, 91,7 %,  1,98 päästettyä maalia per ottelu. Pudotuspeleissä 6, 89,66 %, 2,53
Alkukauden hankaluuksien jälkeen Karejev nousi vakuuttavasti Liigan eliittivahtien joukkoon. TPS:n maalivahtivalmentaja Ari Moisanen teki venäläisvahdin kanssa erinomaista työtä. Pudotuspeleissä Karejev kärsi loukkaantumisista, ja se söi varmasti paljon itseluottamusta. Jatkaa Turussa vielä seuraavalla kaudella.
8,5
Karri Rämö
11 ottelua, 88,84 %, 2,71. Pudotuspeleissä 7, 92,93 %, 1,96
Kokenut 34-vuotias Rämö saapui loppukaudeksi TPS:aan. Runkosarjassa kokenut maalivahti pelasi varsin heikosti, ja myös puolustuksen otteista näkyi pieni epäluottamus maalivahtia kohtaan. Kokeneen pelaaja elkein Rämö nosti tasoaan pudotuspeleihin ja ratkaisevissa otteluissa ex-NHL-vahti oli loistava.

Puolustajat

9+
Eemil Viro
53 ottelua, 4+10=14, +12. Pudotuspeleissä 13, 3+1=4, -4
Viro nousi ryminällä TPS:n parhaaksi puolustajaksi. Loistavasti luisteleva puolustaja pelasi koko kauden ennakkoluulottomasti, ja myös pudotuspeleissä Viro teki tärkeitä osumia.
8,5
Ville Lajunen
55, 9+19=28, -1. Pudotuspeleissä 13, 2+2=4, 0
Nimellisesti Palloseuran ykköspuolustaja toi tarvittavaa kokemusta Palloseuralle. Lajunen ei päässyt läheskään parhaiden vuosien tasolleen, mutta Liigaan Lajunen on vieläkin erinomainen pelaaja. Hurjasta lämäristä tunnettu puolustaja ei loistanut pudotuspeleissä.
9-
Aleksi Anttalainen
50, 4+3=7, +10 Pudotuspeleissä 13, 2+1=3, +3
22-vuotias puolustaja pelasi erinomaisen kauden Palloseuran puolustuksessa. Anttalainen otti kauden aikana todella isoja kehitysaskelia puolustuspelaamisessa. Nuorukainen pelasi myös erittäin fyysisesti ja tulevalla kaudella Kiekko 67:n kasvatti saattaa olla Palloseuran kärkipuolustajia.
9
Ruben Rafkin
48, 4+12=16, +10 Pudotuspeleissä 13, 0+3=3 -4
Rafkinin ensimmäinen kausi Liigassa oli todellinen menestys. Nuori puolustaja pelasi alusta asti varmalla tasolla, ja TPS:n salliva pelitapa oli puolustajalle kuin tehty.
Rafkinin peliasento on todella hyvä, mikä antaa hyvät lähtökohdat laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen. Pudotuspeleissä 19-vuotiaan nuorukaisen taso hieman laski, mikä on varsin ymmärrettävää.
Rafkin tehtaili runkosarjassa 16 pistettä, joten tulevalla kaudella 20 pisteen kausi on todella realistinen tavoite.
9+
Johan Ivarsson
51, 2+11=13, +7 Pudotuspeleissä 13, 0+0=0 +3
Ivarsson oli TPS-puolustuksen isähahmo. Laadukkaasti puolustava ruotsalainen toi selvästi rauhallisuutta turkulaisten puolustukselle. TPS:n nuoret puolustajat saivat varmasti paljon oppia Ivarssonilta. 25-vuotias ruotsalaispakki ei pisteillä mässäile, mutta kentällä ja pukukopissa tyylikkään pelaajan arvo on mittaamaton. Jatkaa myös ensi kaudella TPS:ssä.
8+
Oliver Bohm
52, 2+8=10, +13 Pudotuspeleissä 13, 0+1=1 -1
Komean uran SHL:ssä tehnyt puolustaja toi TPS:lle turvallista oman pään pelaamista. Kauden alussa ruotsalainen haki hieman paikkaansa, mutta varsinkin joulun tienoilla Bohm oli TPS:lle todella tärkeä. Bohm suuntaa ensi kaudeksi SHL:ään.
6,5
Alen Bibic
38, 1+1=2 -2, ei pelannut pudotuspeleissä
Bibicistä odotettiin TPS:lle tärkeää fyysistä puolustajaa, mutta sitä ei todellakaan saatu. Isokokoisen puolustajan liike oli varsin vaatimatonta, ja jäähyherkkyys oli myös liian suuri. Osasi useasti antaa helpon ensimmäisen syötön, mutta muuten puolustajan panos jäi vaatimattomaksi.
7+
Henrik Larsson
50, 2+15=17, -6 Pudotuspeleissä 13, 1+5=6, -2
Ruotsalaispuolustajan toinen kausi TPS-paidassa oli selvästi avauskautta heikompi. Varsinkin ensimmäinen puolisko kaudesta oli todella koomista menoa. Larsson hävisi järjestäen kaikki kaksinkamppailut, ja myös kiekollinen peli oli todella epävarmaa.
Joulun jälkeen Larsson sai selvästi lisää itseluottamusta, ja myös tehopisteitä alkoi syntymään kiitettävästi. Pudotuspeleissä pelasi varsin ennakkoluulottomasti. Ura jatkuu HockeyAllsvenskanissa.

Hyökkääjät

9,5
Josh Kestner
59, 24+25=49, +6 Pudotuspeleissä 13, 6+4=10, 0
Kestner oli tuloksellisesti Palloseuran selvästi tärkein pelaaja. ECHL:n piste- ja maalinkuningas mätti runkosarjassa huimat 24 osumaa. Vikkelä hyökkääjä hankki myös vastustajille hurjasti jäähyjä. Jenkkihyökkääjä iski myös runsaasti voittomaaleja. Pudotuspeleissä Kestner oli ajoittain pelin ulkopuolella, mutta tiukassa paikassa napakka laukaus löysi silti tiensä maaliin. Todellinen tähtipelaaja, joka matkaa rahakkaampiin sarjoihin.
9
Lauri Pajuniemi
48, 22+16=38, +12 Pudotuspeleissä 13, 4+4=8, +1
Loistavalla laukauksella varustettu Pajuniemi pelasi erittäin vahvan kauden. 22 maalia runkosarjassa tehtaillut hyökkääjä otti kauden aikana isoja kehitysaskelia kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Välillä Pajuniemi turhautui liian helposti, ja myös helppoja kaatumisia nähtiin silloin tällöin. Maalinälkäisellä laiturilla on kirkas tulevaisuus edessään.
9-
Ruslan Ishakov
54, 10+28=38, +2 Pudotuspeleissä 13, 2+5=7 -1
Uskomattoman taitava venäläistaikuri ehti hämmästyttää Liiga-seuraajia läpi kauden. Harjoituskaudella Ishakov väläytteli jo tuloksentekopotentiaaliaan, mutta onnettoman heikko viisikkopuolustaminen aiheutti valmennukselle päänvaivaa. Kauden mittaan venäläisen kahden suunnan pelaaminen parani huomattavasti, ja varsinkin pudotuspeleissä Ishakov suoritti huimia takakarvauksia.
9
Juuso Pärssinen
55, 8+34=42, +7 Pudotuspeleissä 13, 1+7=8 +1
20-vuotias keskushyökkääjä teki todellisen läpimurtonsa päättyneellä kaudella. Loistavan peliälyn ansiosta Pärssisen kahden suunnan pelaaminen on jo kansainvälisesti hyvällä tasolla. Nashville Predatorsin kanssa NHL-sopimuksen tehnyt sentteri suoritti koko kauden tasaisesti. Tulevaisuutta silmällä pitäen Pärssisen olisi hyvä saada pientä suoraviivaisuutta omaan hyökkäyspeliinsä. On kuitenkin varmaa, että tulevaisuudessa tämä nuorukainen pelaa laatukiekkoa NHL:ssä.
8,5
Markus Nurmi
46, 18+18=36, +7 Pudotuspeleissä 13, 2+4=6  0
22-vuotias laitahyökkääjä onnistui pelaamaan uransa parhaan kauden. Laadukkaan pelaamisen seurauksena Nurmi kutsuttiin myös EHT-turnaukseen. Turnauksen jälkeen Nurmi joutui kuitenkin karanteeniin, ja näin maaginen 20 maalin raja jäi saavuttamatta.
Loistavasti kiekkoa suojaava Nurmi onnistui pelaamaan tasaisen kauden ja hän otti myös kokonaisvaltaisesti isoja kehitysaskelia.
Pudotuspeleissä hyökkääjän panos jäi yllättävän vajaaksi, ja TPS odotti Nurmelta enemmän maaleja.
8
Topias Haapanen
47, 3+8=11, +-0 Pudotuspeleissä 13, 2+3=5, +1
Pirkkalan Pingviinin ensimmäinen kausi TPS-paidassa oli nousujohteinen. Runkosarjan alussa Haapanen ei tuonut juuri mitään TPS:n pelaamiseen, mutta kauden mittaan hyökkääjän itseluottamus kasvoi selkeästi. Haapasella olisi helppo työ tehdä 20 pistettä, mikäli tehokkuus olisi edes kohtuullisella tasolla.
Pudotuspeleissä Haapanen iski ratkaisevassa Pelicans-ottelussa voittomaalin, joka oli turkulaisille kultaakin kalliimpi. Jatkaa Turussa.
7,5
Petteri Wirtanen
54, 4+8=12 ,+1 Pudotuspeleissä 9, 2+0=2 , -1
Kokenut keskushyökkääjä pelasi tasaisen kauden. Toissa kausi TPS-paidassa oli pettymys Wirtaselle, ja TPS-kannattajat varmasti ajattelivat, että onko tälläiselle pelaajalla Turussa tarvetta.

Wirtanen osoitti päättyneellä kaudella jälleen, että "Peran" kahden suunnan pelaaminen on laadukasta, ja varsinkin alivoimalla hyökkääjän panos on mittaamattoman tärkeä.

8+
Juhani Jasu
59, 6+13=19, +16 Pudotuspeleissä 13, 0+2=2, +1
"Junnun" ensimmäinen kausi TPS-paidassa oli varsin positiivinen. Alkukaudesta Jasu joutui pelaamaan ykkösketjun sentterinä, mikä oli täysin väärä paikka meritoituneelle alaketjun työmyyrälle. Lopulta vähän ennen joulua Jasu pääsi pelaamaan "omalle" paikalleen, ja näin TPS sai nauttia sentterin laadukkasta pelaamisesta ilta toisensa jälkeen.
Pudotuspeleissä konkarihyökkääjä oli lievä pettymys, mutta kokonaisuudessaan kausi oli Jasun kohdalta +-merkkinen.
7
Timur Ibragimov
51, 8+6=14, +1 Pudotuspeleissä, 4, 0+0=0, -2
Venäläishyökkääjä ei päässyt näyttämään täyttä potentiaaliaan TPS-paidassa. "Ibra" pelasi läpi kauden vaihtuvissa ketjuissa, eikä vakituista kenttää tai tutkaparia löytynyt. Vahvasti luisteleva hyökkääjä väläytteli useaan otteeseen, mutta turhan usein Ibragimov harhaili pelin ulkopuolella.
Pudotuspeleissä todella heikko.
7,5
Joel Janatuinen
45, 8+8=16, -2 Pudotuspeleissä, 12, 0+1=1, -4
Urallaan suurista loukkaantumista kärsinyt hyökkääjä onnistui pelaamaan varsin tasapainoisen kauden. Janatuisella on potentiaalia nousta hyväksi maalintekijäksi Liigassa tarkan laukauksensa ansiosta. Pudotuspeleissä näkyi karusti se, että kokemusta kovista miesten peleistä ei juuri ole. Siirtyy ensi kaudeksi HPK:hon.
7
Samuli Vainionpää
39, 2+4=6, +1 Pudotuspeleissä 12, 1+1=2, -1
Kesken kauden TPS-paitaan saapunut Vainionpää ei tuonut juuri mitään lisäarvoa TPS:lle. Fyysisestä pelistä nauttiva hyökkääjä ei oikein meinannut löytää itselleen sopivaa roolia. Pudotuspeleissä haki muutamaan otteeseen kovia taklauksia ja tunnetta. Ura jatkuu TPS:ssä.
8-
Mikael Pyyhtiä
35, 3+4=7, +3 Pudotuspeleissä 13, 1+4=5,-1
19-vuotias TPS-kasvatti pelasi todella kypsän kauden. Columbus Blue Jacketsin NHL-varaus toi useasti paljon uutta virtaa Palloseuran hyökkäyspelaamiseen. Pyyhtiä pääsi useasti tuuraamaan jopa kärkiketjuissa, joten pisteitä olisi voinut syntyä vieläkin enemmän.
Pudotuspeleissä oli yksi TPS:n tasaisimmista suorittajista, mikä on nuorelle hyökkääjälle erinomainen suoritus.
7
Hannu Kuru
42, 5+4=9, +3 Pudotuspeleissä 4, 0+0, -2
Todellinen soturi pelasi varsin tasapaksun kauden. Alaketjujen sentteri joutui kilpailemaan kovin vastuusta Petteri Wirtasen sekä Juhani Jasun kanssa. Valmennus sai Kurulta turvallista kahden suunnan pelaamista. Ura jatkuu Slovakian liigassa.
8
Lauri Korpikoski
18, 4+13=17, -1 Ei pelannut pudotuspeleissä
TPS-kapteenin kausi alkoi todella mainiosti, mutta vakava loukkaantuminen päätti kauden jo aikaisessa vaiheessa. Korpikoski on pelannut kolmen kauden aikana vain 70 ottelua, joten tulevaisuuden pelillinen panos on vielä varsin epäselvä. Sopimus jatkuu TPS:n kanssa.
Arvioitujen pelaajien lisäksi TPS:n riveissä pelasivat Kari Piiroinen, Ukko-Pekka Luukkonen, Rasmus Tirronen, Elias Laitamäki, Valtteri Pulli, Samuel Knazko, Austin Ortega, Aarne Intonen, Eetu Liukas, Evan Weinger ja Leevi Teissala. Heidät jätettiin tämän arvioinnin ulkopuolelle verrattain pieneksi jääneen roolin takia.

» Lähetä palautetta toimitukselle