TPS:lle viikon tauko ennen runkosarjan loppupuristusta – "Ei voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus"

LIIGA / Artikkeli
TPS:n alkukausi on ollut yhtä juhlaa, mutta onko vielä varaa parantaa?
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS pelaa seuraavan ottelunsa vasta tulevan viikon lauantaina Tapparaa vastaan. Millaisista asetelmista turkulaiset lähtevät runkosarjan viimeiseen puristukseen? Veikko Nurminen ja Heikki Mannonen käyvät läpi TPS:ää.

Veikko Nurminen ja Heikki Mannonen ovat seuranneet koko kauden ajan Turun Palloseuran suorituksia. Kaksikko kiinnitti huomionsa erityisesti joukkueen kuluneen viikon otteisiin. 

TPS:llä on uudistetussa runkosarjan pistemallissa 1,86 pistettä ottelua kohden. Joukkue on sarjataulukon kolmas. Onko kotietu jo saavutettu?

Nurminen: Kyllä se todennäköiseltä näyttää. TPS:n loppuohjelma on kyllä varsin haastava, mutta ellei järjetöntä sulamista tapahdu, kotietu on Palloseuran. 

Mannonen: Vaikea ja moninainen kysymys. Joukkue saa nyt hieman huilia, ennen viimeistä puristusta. TPS kohtaa loppu runkosarjan aikana vielä esimerkiksi kolme kertaa mestarisuosikki Lukon, josta ei lähtökohtaisesti ole tulossa helppoja pisteitä.

Uskon, että päivien pidentyessä kilpakumppaneista Kärpät nostaa tasoaan merkittävästi. Nuoria mielenkiintoisia pelaajia maustettuna Jussi Jokisella ja Mika Pyörälällä, se on vaarallinen vastus pudotuspeleissä jopa Lukolle. Tampereen joukkueet ovat myös mukana kotietukamppailussa, mutta tarvitsevat merkittävästi yli kahden pisteen keskiarvoa noustakseen TPS:n kintereille. Turkulaiset saavuttavat kotiedun, mutta kokenut Kärpät menee pistekeskiarvoon perustuvassa sarjataulukossa ohi.

Kulunut neljän ottelun viikko toi TPS:lle yhdeksän pistettä. Mitä viikosta jäi käteen, entä mitä joukkueen tulisi vielä kehittää?

Mannonen: Yhdeksän pistettä oli tuloksena hyvä suoritus. Nyt unohdetaan kuitenkin pisteet ja katsotaan otteluiden taakse.

Tiistain ottelussa Tapparaa vastaan TPS pelasi kaksi erää erinomaista kiekkoa, mutta kokemuksen puute nousi esiin viimeisessä erässä. Pienet virheet toivat kirvesrinnat mukaan otteluun, vaikka tilanne näytti selvältä kahden erän jälkeen. Oli esimerkiksi suorastaan turkulaisten onni, ettei Tappara rokottanut kavennusta Lauri Pajuniemen yrittäessä tehdä tyhjiin viidettä maalia, nöyrän purun sijaan. Päävalmentaja Raimo Helminen totesi ottelun jälkeen osuvasti, että nuoressa joukkueessa keskittyminen saattaa hävitä. Tämä teoria kävi toteen heti seuraavassa pelissä Kärppiä vastaan, josta tulos oli kokonaisuutenaan farssi, mutta nuori joukkue tarvitsi sitä. Viikko päättyikin kahteen hienoon voittoon Pelicansista ja Ässistä.

Lauri Pajuniemen tuuletukset ovat usein varsin näyttäviä.
Kuva © Tiia Mahkonen

TPS:n ylivoimapelaaminen on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Viime otteluissa se on kuitenkin tuonut tulosta. Mikael Pyyhtiä on ollut esimerkiksi erinomainen pelaaja maalin edustalla, josta esimerkkinä lauantainen Ville Lajusen voittomaali. Alen Bibic ei edelleenkään vakuuta allekirjoittanutta. Mikäli Aleksi Anttalainen saa seuraa sairastuvalle voisi miettiä Olli Kaskisen tai A-junioreiden kapteeni Justus Haavanlammin nostoa kokoonpanoon. Bibicin rooli on näillä näytöillä maksimissaan seitsemäs puolustaja. Toisaalta kevään tiukoissa maalinedusväännöissä kahden metrin ja yli sadan kilon painoinen Bibic voisi olla mies paikallaan.

Kiteytän turkulaisten tähänastista kautta kuitenkin yleisen "soosoon" sijaan näyttämällä peukaloa ylös. Joukkue on ollut tähän asti koko kauden suurimpia onnistujia.

Nurminen: Viikko oli jälleen tuloksellisesti varsin positiivinen. Pelillisesti en vieläkään vaikuttunut näkemästäni. TPS nojaa mielestäni edelleen aivan liikaa yksilöiden onnistumisiin. Perjantainen Pelicans-ottelu oli varsin tasainen kolmanteen erään asti. On mielestäni helppo sanoa, että Pelicans oli perjantain ottelussa ensimmäiset 40 minuuttia jopa selvästi laadukkaampi joukkue.

TPS:n ehdoton vahvuus on tiivis puolustaminen ja erinomainen taisteluhenki. Maalivahtipeli on myös loistavalla tasolla, ja se on myös iso vahvuus kevättä silmällä pitäen. Parannusta pitää ehdottomasti saada ylivoimapeliin. Toki kulunut viikko antoi viitteitä paremmasta ylivoimasta. Toivon myös TPS:ltä parempaa kamppailupelaamista. Pudotuspeleissä TPS voi olla vaikeuksissa, jos laidat alkavat kunnolla rytistä.

TPS hävisi keskiviikkona kotiluolassaan Oulun Kärpille 2–7. Mitä tapahtui?

Nurminen: Näitä klassisia "ohipelejä" sattuu nuorelle joukkueelle silloin tällöin. TPS:n kärsivällisyys petti keskiviikkona pahasti, ja se on tämän kauden TPS:ssä varsin harvinaista. TPS-kannattajana en olisi tästä pelissä huolissani.

Mannonen: Täydellinen ohipeli, joka sai jatkoa edellisen ottelun kolmannesta erästä Tapparaa vastaan. Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat yleensä olleet tasaisia, mutta tämä oli jotakin aivan muuta. Kärpät pelasi erinomaista alivoimapeliä ja oli tehokas ylivoimalla. TPS oli selkeästi ottavana osapuolena, kun Oulun kokenut kaarti latoi taululle seitsemän maalia. Maalivahti Karri Rämöä ei voida syyttää kaikista maaleista, mutta muutamat tilanteet hän olisi voinut hoitaa paremmin.

Nostetaan kuitenkin esiin, että Kärpät sai otteluun mukaansa Cody Kunykin ja Shaun Heshkan. Kaksikko oli poissa oululaisten tiistaisesta tappiollisesta ottelusta Jukureita vastaan. Kanadalaiset olivat vahvasti esillä tässä voittavassa pelissä. Kunyk kuuluu Liigan parhaimpiin pelaajiin ja Heshkan osaamista takalinjoilla ei voi liiaksi korostaa. Kai Nurminen valitsi molemmat ottelun tähdistöön.

Juuso Pärssinen on kasannut vakuuttavan 38 pisteen potin. Takana ovat mm. maalitykki Sebastian Wännström, Ilveksen juonikas Matias Maccelli ja Jypin ykköstähti Robert Rooba. Millainen on Nashville Predatorsin varaaman keskushyökkääjän NHL-potentiaali? 

Mannonen: Pärssinen on ollut todella vahva. Kannattaa kiinnittää huomiota, miten hän rakentaa jatkuvasti paikkoja tasakentällisin ja ylivoimalla. Koko ajan tapahtuu oikeita ratkaisuja, pieniä asioita maalien edistämiseen. Pärssinen kykenee myös itse ratkaisuihin. Hyvin monipuolinen paketti. Ensi kaudella on otettava iso tontti ja paikka maajoukkueesta.

Predatorsissa on alkamassa jälleenrakennus, josta puhuimme myös NHL:ään kohdistuvassa Keskiympyrä-podcastissa. Organisaatiossa ei ole juurikaan omia huippulupauksia. Pärssisestä puhutaan tällä hetkellä preerialla paljon hyvää, mutta NHL:n porttien aukeamiseen tarvitaan vielä enemmän ja sen hän tietää itsekin

Nurminen: Pärssinen on ehkä jäänyt vähän Josh Kestnerin ja Markus Nurmen varjoon mediassa. Loistavasti kahteen suuntaan urakoiva Pärssinen olisi mielestäni nyt jo valmis NHL-pelaaja maltilliseen rooliin. Ensi kaudella Pärssinen saattaa olla koko sarjan paras sentteri, ja sen jälkeen Pärssinen tekee komean uran NHL:ssä.

Minusta ei olisi kuitenkaan mikään mahdottomuus, että jo ensi kaudella Pärssinen pelaisi NHL:ssä.

Josh Kestner on ollut paikoin pysäyttämättömässä vireessä. Hän on kasannut tähän asti 43 pistettä. Petri Kontiola johtaa pistepörssiä 45 pisteellä. Voittaako yhdysvaltalainen koko Liigan pistepörssin?

Nurminen: Jos Petri Kontiola on pidempään sivussa, niin Kestner voittaa pistepörssin. Kestner on ollut todellinen nappihankinta, ja varsinkin hyökkääjän tehokkuus on ollut erinomaista. Itse odotan innolla, miten kultakypärän taso säilyy pudotuspeleissä. Palloseuran tehomies on varmasti keväällä merkattu mies.

Jatkuuko Kestnerin tulitus myös pudotuspeleissä?
Kuva © Timo Savela

Mannonen: Uskon edelleen Lukon Daniel Audetteen, joka on pisteissä tasoissa Kestnerin kanssa. Kestner oli Tomi Kalliolta monen muun tapaan erinomainen bongaus, tulos näkyy taululla. Yhdysvaltalaisen 20 maalista 40 prosenttia on voittomaaleja.

Markus Nurmi kertoi Veikon haastattelussa, että joukkueella ei voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus. Ripustetaanko Turussa mitaleita kaulaan keväällä? Edellinen mitali on kaudelta 2009–10, kun Kai Suikkanen johdatti turkulaiset sensaatiomaiseen mestaruuteen.

Mannonen: Tämä on nuori joukkue, jossa on mukana Juhani Jasun kaltaista rautaa. Paikka neljän joukossa olisi upea suoritus. Liiga on tälläkin kaudella niin tasainen, että pienet erot voivat muodostua lopulta hyvinkin ratkaiseviksi. Nyt näyttäisi siltä, että paikasta kahdeksan joukkoon taistelevat Sport, KooKoo, KalPa ja Pelicans. TPS:n asiaa edistäisi, jos joukkue pystyisi nousemaan runkosarjassa toiseksi. Silloin se välttäisi melko varmasti puolivälieräkohtaamiset Kärppiä ja Tampereen vahvoja joukkueita vastaan. 

Jotain suurempaa saattaa tosin olla tulossa, kun Kupittaan erään kaupan kahviossa kuulee miltei päivittäin kokeneempien TPS-kannattajien puhuvan Tampereen Raipesta, siitä Timon pojasta joka pelaa tulosketjun keskellä, maaliahneesta Pajuniemestä tai tästä maajoukkuepelaaja Nurmesta. Turkulaiset ovat ottaneet tämän joukkueen avosylein vastaan. Markus Nurmen sanoin, tällä joukkueella pitää olla tavoitteena mestaruus. Mestaruuteen en usko, mutta metallia tulee Turkuun.

Nurminen: Itse en mitaliin usko. Joukkue on varsin kokematon, ja varsinkin kärkipelaajien taso keväällä on todellinen kysymysmerkki. Jokainen TPS-kannattaja voi miettiä, pystyykö tämä joukkue kaatamaan keväällä Lukon tai HIFK:n. Myös fyysisyyttä joukkueesta löytyy liian vähän, mutta toisaalta tyhjät katsomot vaikuttavat varmasti negatiivisesti pudotuspelien intensiteettiin.

Lisäksi mietin, kuinka moni TPS-pelaaja pystyy nostamaan tasoa pudotuspeleissä. Muilta kärkijoukkueilta löytyy paljon kokeneita pelaajia, jotka kaudesta toiseen pelaavat parhaat pelinsä pudotuspeleissä. Toisaalta joukkueella ei ole mitään hävittävää, ja se on varmasti turkulaisten suurin etu pudotuspeleissä. 

Vapaa sana TPS:stä.

Nurminen: Todella loistava runkosarja surkean viime kauden jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, säilyykö positiivinen kierre Turussa pitkään. 

Mannonen: Voisin avata tussin ja kirjata taululle nimet Oliver Bohm, Timur Ibragimov ja Juhani Jasu. Näistä herroista ei juurikaan puhuta, vaikka siihen olisi syy. Uskon Ibragimovin olevan TPS:n kevään ratkaisija. Voimakasrakenteiselle raketille sopivat tiukat väännöt ja kamppailutilanteet. Hän kykenee myös ratkaisijaksi ja omaa painavan laukauksen. Bohm on Liigan aliarvostetuimpia puolustajia, jonka suoritustaso on joka ilta hyvää. Ruotsalaisen arvo nousee entisestään pudotuspeleissä. Kapteeni Jasun sopimus jatkuu vielä ensi kauden, mikä on turkulaisten kannalta erinomainen asia. Kokenut keskushyökkääjä on ollut Bohmin tapaan joukkueen varmimpia pelaajia. Molempien teholukema on näyttää +15.

Lukko lähtee näillä näkymin pudotuspeleihin suosikkina ja HIFK on sen ykköshaastaja. TPS on monipuolinen joukkue, suoritus on tähän asti ollut todella hyvä, mutta miten paljon löytyy vielä parannettavaa? Katsotaan erityisellä tarkkuudella vielä TPS:n kolme ottelua Lukkoa vastaan.

Tähän loppuun vielä kevennys perjantain ottelusta. Pelicansin nuori tähti Aleks Haatanen toi ylivoimalla kiekkoa TPS:n alueelle, mutta Ville Lajunen ja Juuso Pärssinen katkaisivat tilanteen. Kiekko päätyi Hannu Kurulle, joka polkaisi 4–6 elämänsä kovinta potkua, pääsi läpiajoon ja päätti tilanteen kauden kolmanteen alivoimamaaliinsa. Kerrassaan hieno maali ja samalla ottelun voittomaali. Tilannetta luonnehti myös ottelua selostanut Antero Mertaranta, joka mainitsi maalintekijäksi Hannu Karun. Vaadin saada nähdä tästä Kurun perjantain 2–1-voittomaalista Celine Dionin Hy Heart Will Go On - version.

Mannonen ja Nurminen seuraavat tarkasti TPS:n otteita myös loppukauden ajan. Seuraava artikkeli julkaistaan runkosarjan päätyttyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle