TPS-HPK: Turkulaisten toinen vaihde rajoittuu superjunnun ja veteraanien venymiseen

LIIGA / Artikkeli
TPS:n nimekkäimmät pelaajat ovat Liigan supertähtiä.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Vajaan viikon huilanneet TPS ja HPK käynnistävät ennakkoon äärimmäisen tasaisen neljännesfinaalinsa torstaina Turussa. Kaksikolta löytyy pudotuspeleistä kosolti yhteistä historiaa − kahden finaalisarjankin verran.

Runkosarjan neljänneksi päätynyt TPS ja viidennen sijan päätöskierroksella varmistanut HPK eivät ole keskenään ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Menneisyydestä löytyy useita ikimuistoisia sarjoja ja myös kaksi finaalikohtaamista.

Tällä kaudella neljästä pelistä kolme vei TPS ja kuittasi pisteet jaolla 8−4. Viimeisin keskinäinen oli niistä kuitenkin HPK:n ainoa voitto, mikä antaa yhdessä TPS:n heikon loppukirivireen kanssa hämeenlinnalaisille toivoa voitosta paras seitsemästä -sarjassa.

Pudotuspeleissä joukkueet ovat siis kohdanneet toisensa historian aikana yhteensä kahdeksan kertaa. Sarjoista viisi on vienyt TPS, joista ikimuistoisimpina finaalivoitot vuosina 1993 ja 2010. Jälkimmäinen onkin viimeisin HPK:n selviäminen neljän parhaan joukkoon. Kyseisestä ottelusarjasta nähdään tässäkin sarjassa yksi pelaaja − Ilari Filppula.

Dramaattisin sarja on todennäköisesti ollut kevään 1997 kohtaaminen välierässä, jolloin HPK johti ottelusarjaa 2−0 ja kolmatta ottelua lukemin 2−0, kun TPS aloitti nousunsa ja painui lopulta finaaliin otteluvoitoin 3−2. Yhdessä peleistä TPS:n Hannes Hyvönen löi kiistanalaisesti kiekon Andrew Vernerin räpylän alta ja sai sillä voittomaalin HPK:n protestoidessa voimakkaasti.

Paljon vähemmän dramaattisempi ei ollut kevät 2003, kun Antti Miettisen polvitaklaus Mikko Rauteeseen aiheutti kolmen ottelun pelikiellon. Paareilla dramaattisesti ulos kannettu Rautee pelasikin seuraavassa ottelussa, minkä seurauksena kurinpitopäällikkö Frank Moberg koki tehneensä virheen ja lyhensi tuomiota. SM-liigan hallitusta johtanut Hjallis Harkimo piti rangaistuskäytäntöä yksiselitteisenä ja muistutti, että vain liigahallitus olisi saanut muuttaa tuomiota. Sen seurauksena Harkimo pisti kurinpitäjä Mobergin pihalle ja palautti tuomion taas kolmeen otteluun.

Kuinka käy tällä kertaa? TPS-toimituksen Joni Tuominen ja Jatkoajan entinen päätoimittaja, hämeenlinnalainen Antti Wennström ennakoivat puolivälieräsarjaa ja sen mahdollisia ratkaisuja.

Ilari Filppula tähtää voittoon.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Molempien heikkoudet puolustuspäässä

Wennström: TPS:n kausi oli Hämeenlinnasta seurattuna hyvin ailahtelevainen. Sen materiaali on ollut kohdillaan, yksilöistä on noussut Kaapo Kakko valmiiksi kovien pelaajien rinnalle, ja lisäksi erityisesti pakisto näyttää osaavalta ja rauhalliselta.

Viimeisimmässä kohtaamisessa kaikki ei ollut kuitenkaan kuten piti. Siinä HPK sai jäädytettyä eteenpäin puolustamalla ja oman alueen tiiviillä pelaamisella TPS:n epätoivoiseksi, eikä turkulaisten kärsivällisyys riittänyt enää. Näytti, ettei Kalle Kaskisen joukkueesta löydy toista vaihdetta, vaan peli menee pakottamiseksi, ajautuu nurkkiin ja joukkuepeli kärsii. Kaikki on yhtäkkiä liikaa yksilöiden varassa. Oletko sinä nähnyt kauden aikana vastaavia tilanteita?

Tuominen: Paljon samoja havaintoja. Pakisto tosiaan näyttää osaavalta ja rauhalliselta, mutta pääosin vain paperilla. TPS:n puolustajat ja toisinaan myös hyökkääjät sortuvat liialliseen kiekotteluun omassa päässä, joiden myötä hiemankin kovempaa karvaavat joukkueet ovat saaneet horjutettua turkulaisten pelin avaamista jopa helpon näköisesti. Usein TPS:n peli näyttää jo liian kontrolloidulta ja hyökkäyksiinlähtö on liiallisen pakki-pakki siirtelyn myötä todella hidasta. Usein TPS:n hyökkäykset käynnistyvätkin puolustajan punaviivalta ränniin heittämällä kiekolla, johon toivotaan, että oma hyökkääjä sattuisi ehtimään. Myös kulmissa pyöriminen on täysin oikea havainto, ja näyttääkin, että TPS-pelaajat toisinaan haluavat vältellä mustelmia, eikä sota-alueelle haluta edes mennä.

Parhaimmillaan TPS;n peli on kuitenkin hetkittäin tällä kaudella ollut oikein railakasta, mutta nämä hetket ovat turkulaisten kannalta olleet huolestuttavan vähissä. Paljon on ollut loukkaantumisia, ja esimerkiksi joukkueen tehokkain pistemies Oula Palve kertoi kauden aikana, että ihan jokaiseen peliin on ollut vaikeuksia syttyä. Nyt TPS on saanut sairastupaansa tyhjäksi ja harjoitellut hyvin viikon, eikä syttymisongelmaakaan luulisi olevan. Missä näet HPK:n mahdolliset ongelmakohdat puolivälieriin lähtiessä?

Wennström: Näen HPK:n mahdollisena ongelmana sen, jos joukkue joutuu ottamaan liikaa riskejä - tai selkeästi liian vähän. Toisinsanoen HPK:lle on tärkeää päästä hallitsemaan pelin virtausta, saada avausmaali, pitämään kiekkoa. Hyökkäyspäässä sen on ehdittävä kiekonriistoihin ja häiritsemään TPS:n avauspelaamista.

Puolustuspäässä sen on ehdittävä muotoon hallitusti hidastamalla peliä jo keskialueella. Jos TPS pääsee pelaamaan viisikon venyviin väleihin ja pääsee ylivoimahyökkäyksiin, ei Kerhon kokonaisuutena hyvin pelannut pakisto ole vahva. Moni nuoristakin pakeista on pelannut yli tasonsa, mutta taitotaso ei riitä liian vaikeisiin ratkaisuihin. Puolustuksen on tapahduttava porukalla.

Larmi on HPK:n selkeä ykkösvahti.

Kestääkö Larmi - luottaako TPS tandemiin?

Wennström: Kuinka muuten uskot maalivahtipelaamisen jakautuvan pudotuspeleissä? Pelaako Rasmus Tirronen kaikki pelit, jos peli kulkee?

Tuominen: Viime aikoina norjalaisvahti Henrik Haukeland on ollut omiin silmiini jopa Tirrosta vahvemmassa vireessä, mutta uskon TPS-valmennuksen iskeneen hienoisen ykkösmaalivahdin viitan juuri Tirrosen niskaan. Turkulaisilla olisi kahden vahvan maalivahdin myötä mahdollisuus myös tandem-tyyliseen peluutukseen, jonka luulisi olevan ainakin peräkkäisinä pelipäivinä melkoinen etulyöntiasema, kun otetaan vielä huomioon se, että HPK:n ykköstorjuja Emil Larmi on kärsinyt runkosarjan aikana pariinkin eri kertaan loukkaantumisista. Larmi ehti kuitenkin runkosarjan lopulla jo pelaamaan, mutta minkälaisena näet HPK:n maalivahtitilanteen? Kestääkö Larmi perättäisten otteluiden rasituksen?

Wennström: Lähtökohtaisesti Larmi pelaa kaikki pelit, jos vain suinkin kykenee. Aloittava maalivahti ei ilman loukkaantumista vaihdu, vaikka matkalle sattuisi ohipelikin. HPK on tällä kaudella nojannut ennen kaikkea hyvään kiekonhallintaan ja puolustamiseen, mutta ykkösvahdin asema on järkkymätön. HPK tarvitsee loisto-onnistumisen etenkin siinä vaiheessa, kun TPS:n ykköstykki ja Kaapo Kakko alkavat lämmetä.

Kakko saanee maksimihuomion tässä sarjassa. Hänellä on monien mukaan kykyä muokata pelaamistaan sarjatason ja tilanteiden vaatimalle tasolla. Mitä odotat Kakolta tässä sarjassa? Odottaako Turku juuri Kakon onnistuvan vai onko suurennuslasi enemmän kokeneempien pelaajien päällä?

Tuominen: On kai väistämätöntä, että turkulaiset ja varmasti kiekkokansa ympäri Suomen odottaa Kakolta jälleen ihmetekoja. Onhan Kakko näyttänyt, ettei päätä huimaa kovemmassakaan paikassa, joten en näe hänen lentonsa hiipuvan ainakaan pahasti tämän sarjan aikana. Suurennuslasia on kuitenkin syytä asetella monen muun pelaajan pään päälle, sillä Kakosta ei tarvitse olla huolissaan.

Santeri Lukalle lyödään paineita.

TPS:n potentiaali odottaa realisoitumista

Tuominen: Turkulaisleirissä katseet kääntyykin taustatukea etsiessä väistämättä esimerkiksi herroihin nimeltä Ilari Filppula, Petrus Palmu, Santeri Lukka, Lucas Ekeståhl-Jonsson sekä tietenkin Lauri Korpikoski. Varsinkin Filppula hiihteli loukkaantumisen jälkeen kaukaloon palattuaan melkoisessa syväjäässä runkosarjan lopun. Palmu palasi Turkuun kovin odotuksin ja teki mukavan määrän pisteitä runkosarjassa, mutta edellinen maalimerkintä löytyy helmikuun puolivälistä.

Lukkaa varten Turussa oli myös isot saappaat, mutta KalPasta saapunut puolustaja ei ole onnistunut niiden täyttämisessä. Hyvät pudotuspelit antaisivat paljon anteeksi. Ekeståhl-Jonsson pelasi hyvän runkosarjan, mutta loppua kohden hänen tasonsa laski. TPS tarvitsee ruotsalaispuolustajalta vahvoja otteita, sillä kiekollisuutta ei liiaksi turkulaispuolustuksessa ole. Korpikoski sai muutaman pelin runkosarjaa alleen ja parantaa varmasti päivä päivältä. TPS:n potentiaali on kova, mutta kysymys kuuluu, saako turkulaiset homman kokonaisuutena rullaamaan haluamallaan tavalla.

HPK:n materiaali ei ole aivan yhtä leveä, mutta näetkö ratkaisupotentiaalin kuitenkin riittävän? Pudotuspeleissä nähdään usein ratkaisijoita kärkimiesten takaa, onko HPK:lla tälläisiä valttikortteja taskussaan?

Wennström: Maalintekijöitä riitti runkosarjassa hämmästyttävän paljon, vaikka välillä tuntui juuri päinvastaiselta. Eniten onnistuivat Jere Innala ja Teemu Turunen. Kerho luo paljon paikkoja suhteessa maalimäärään. Kovin sarjapotentiaali on tietyssä mielessä Markus Nenosella, jonka laukaus on Liigan parhaimmistoa. Rannelaukaus lähtee vaivattoman näköisesti vaikeastakin asennosta, ahtaistakin paikoista. Volyymi on kova. Siten on hieman sattuman varassa, tuleeko kuuma putki osumaan juuri tähän sarjaan, mutta en ihmettelisi vaikka yksittäinen peli päättyisi 2-1 tai 3-2 Nenosen tehdessä kaikki Kerhon osumat.

Oma valttikorttinsa on sarjaan mahdollisesti palaava Philippe Cornet. Hänen tekemisensä ei aina näy pistesaldossa, mutta kanadalaisen rooli on eräänlainen kolmannen syöttäjän rooli. Tilantekoa, voitettuja kaksinkamppailuja Kerholle tärkeässä päätypelissä, josta maalipaikkoja sitten siunaantuu. Hän voisi olla äärimmäisen kiperä vastus kiekkoa hautoville TPS:n pakeille.

Negatiivisessa mielessä yksittäisiä pahalta näyttäviä kiekonmenetyksiä voi tulla ainakin Jesper Lindgrenille, Miro Karjalaiselle tai muille nuorimmille pakeille, mikäli TPS pääsee hyökkäyksen tukemisiin kiinni. Molempien kausi on ollut odotuksiin nähden hyvä − yllättävänkin hyvä, mutta vastapainona etenkin Lindgrenille sattuu näkyviä virheitä. Kuten tiedämme, jatkoajalla riskinotto voi olla todellinen taivas ja helvetti.

Kärsivällisyys tärkeässä roolissa

Wennström: Onko TPS:llä pelaajia, joiden ollessa jäällä saa jännittää reilusti molempiin suuntiin? Entä kenen hermot voivat tuottaa turhia jäähyjä nyt kun Ilkka Pikkarainen ei ole enää TPS:n mies?

Tuominen: TPS:lta tälläisia yksittäisiä pelaajia on hieman hankalampi nostaa esiin. Suurinta osaa turkulaisten kannattajista jännittää varmasti ainakin silloin, kun Jani Forsström touhuaa kiekon kanssa. Todelliseksi esimerkiksi tälläisestä voisi nostaa nuoren Lauri Pajuniemen, jonka kentällä ollessa voi tapahtua mitä vain. Miehellä on suuri ratkaisupotentiaali, mutta välillä kiekko tuntuu olevan liiankin rakas ja harhautuksia tehdään alimpana miehenä hyökkäyspään siniviivalla, jolloin läpiajouhka vastustajalle on varsin realistinen. Toinen nimi on juuri Ekeståhl-Jonsson, jonka ratkaisut tuntuvat olevan toisinaan liiankin nerokkaita muille TPS-pelaajille.

Suuremmaksi ongelmaksi nostan kuitenkin turkulaisten toisinaan yltiöpäisen karvauspelaamisen. Välillä kaikkien TPS-hyökkääjien lisäksi toinen puolustaja nostaa rännissä olevaa kiekkoa vastaan erittäin rohkeasti. Parhaimmillaan hienon näköistä, kun vastustajan paineen purkaminen on todella vaikeaa, mutta kortilla on myös kääntöpuoli.

Turhan usein kiekko saadaan ohi TPS:n nostaneen puolustajan, eikä läheskään aina hyökkääjistä kukaan ole ehtinyt yksin jääneen toisen puolustajan avuksi. Tälläisistä tilanteista syntyneitä ylivoimahyökkäyksiä on nähty TPS:n peleissä läpi kauden, joten on mielenkiintoista nähdä rauhoittaako TPS pelaamistaan, vai paineistaako se edelleen tilaisuuden saadessaan upporikasta ja rutiköyhää -taktiikallaan

TPS sortui runkosarjassa välillä ääliömäiseen jäähyilyyn, kun keskittyminen näytti herpaantuvan joissain peleissä liiaksi. Mikäli TPS:n peli ei lähde kulkemaan niin kuin pitäisi, niin en pitäisi ihmeenä mikäli Oula Palve, Ilkka Heikkinen tai Zach Budish näyttäisivät tunteitaan hieman negatiivisemmallakin tavalla oman joukkueen edun näkökulmasta katsottuna.

Lopputulosveikkaukset:

Tuominen: TPS saa pelinsä rullaamaan ja etenee välieriin voitoin 4−2.

Wennström: TPS vie ensimmäisen ottelun, mutta HPK nappaa kolme seuraavaa ja vie lopulta välieräpaikan voitoin 4−2.

Juttua muokattu 21.3.2019: Jutussa luki alunperin Philippe Cornetin paluusta varmassa muodossa. Cornetin paluuajankohdaksi on ilmoitettu pudotuspelit, mutta varmuutta ja tarkkaa paluupäivää ei vielä ole.

» Lähetä palautetta toimitukselle