Tšekkitähti vahvoilla Mestiksen pistekunkuksi − ulkomaalaisnimi harvinaisuus pörssikärjessä

MESTIS / Artikkeli
Nicolas Werbik on ollut todellinen kultakimpale JoKP:lle.
Kuva © Timo Savela
JoKP:n tehohyökkääjä Nicolas Werbik saattaa voittaa sekä piste- että maalipörssin.

JoKP:n tämän kauden ulkomaalaishankinnat ovat osoittautuneet todella onnistuneiksi. Huippuvireinen Nicolas Werbik on iskenyt jo 57 pistettä ja on vahvin ehdokas pistepörssin voittajaksi. Ketjukaveri Aaron Millerkin mahtuu pistepörssin kärkikymmenikköön 47 pisteellään.

Werbik olisi Mestiksen ensimmäinen joensuulainen − ja vasta toinen ulkomaalainen − pistepörssivoittaja. Vierastyöläisistä vain kanadalainen Lou Dickenson on aiemmin voittanut pistepörssin (Sportissa 2009−2010). 

JoKP-kaksikon lisäksi pistepörssin kärkikymppiin mahtuvat ulkomaalaisvahvistuksista myös RoKin Batyrlan Muratov (49 pistettä) ja Gabin Ville (43). RoKilla on kuitenkin jäljellä enää kolme peliä, joten kovin runsasta lisäpistesaalista tälle kaksikolle ei liene enää luvassa.

Werbikin kovin haastaja onkin vain pisteen verran perässä oleva Ketterän Henry Karjalainen. Hokin Oskari Siikillä (51), Ketterän Elmeri Kaksosella (50) ja KeuPan Jaakko Heikkisellä (50) on vielä pienet mahdollisuudet, mutta kaikilla heistä on jäljellä huomattavasti vähemmän pelejä kuin JoKP:lla.

Pistepörssi voitto heltiää tällä kaudella komealla lukemalla, mutta ennätyspisteitä ei sentään liene luvassa. Mestis-historian kovin pistesaldo on 71 − siihen ovat yltäneet Oula Palve Jukureissa 2015−2016 sekä Tero Forsell TuTossa 2006−2007.

Werbik kisaa myös maalikuninkuudesta

Maalipörssin kärjessä on edelleen yksi kauden positiivisimmista yllättäjistä. Oskari Siikillä on kasassa 27 osumaa. Hokki-hyökkääjä on pelannut upean kauden ja on jo kolminkertaistanut oman aiemman yhden kauden maaliennätyksensä.

Siikillä on vielä neljän ottelun verran aikaa kasvattaa maalisaldoaan ja tuoda maalikuninkuus Kajaaniin ensimmäistä kertaa sitten Sami Kaartisen (kaudella 2002−2003).

Niskaan hönkiin kuitenkin muutama kova nimi: Elmeri Kaksonen (24), Nicolas Werbik (24), Aaron Miller (23) ja Kiekko-Vantaan Joni Piipponen (21). Joensuulaisten mahdollisuuksia kasvattaa se, että heillä on jäljellä vielä seitsemän peliä.

Werbikin tai Millerin voittoon pätisivät samat sanat kuin pistepörssinkin osalta. Joensuulaisjoukkueen pelaaja ei ole vielä koskaan aiemmin ollut sarjan ykköspyssy − ja ulkomaalaisista vain Lou Dickenson (KooKoossa 2008−2009) on voittanut maalikuninkuuden.

Elmeri Kaksonen yrittää puolestaan jatkaa Ketterän kunniakkaita perinteitä. Sarjan kovin maalitykki on löytynyt Imatralta viime vuosien aikana jo kolmesti: Jere-Matias Alanen viime kaudella, Rasmus Hämäläinen toissa kaudella ja Joona Jääskeläinen kaudella 2017−2018. 

Maalipörssin voitto ei irtoa tällä kaudella helposti, eikä huonolla suorituksella, mutta ennätyslukemiin jää rutkasti matkaa. Jonatan Tanus latoi kaudella 2016−2017 SaPKo-paidassa hurjat 40 maalia.

Takalinjojen tykein tyyppi

Puolustajien pistepörssivoitosta kisaa vain muutama pelaaja. Ykkössijalla on loistokauden FPS:ssa pelannut Paavo Tyni 36 pisteellään. Viime kaudella Tyni sijoittui pakkien pistetilastossa kakkossijalle.

Tynin lähin haastaja on Ketterän kärkipakiksi noussut Jere Vertanen, jolla pisteitä on kasassa 33. Realistinen mahdollisuus pörssikärkeen voisi olla myös Mikke Levolla (29), sillä TUTOlla on vielä rutkasti otteluita jäljellä.

Useampaan kertaan urallaan puolustajien pistepörssin kärkisijoilla ollut Risto Mattila (28) on myös tehnyt tehokasta työtä Hokin takalinjoilla, vaikka ei tälläkään kertaa yllä ykkössijalle.

Puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen rikkominen jäänee joka tapauksessa haaveeksi. TUTOn Kalle Valtola keräsi kaudella 2017−2018 tilastoihinsa peräti 46 pistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle