Tästä Liigan tuomaritoiminta jatkaa työtään – Viime kauden loppua väritti räikeä tuomarivirhe

LIIGA / Artikkeli
Viime kauden päätteeksi Emil Larmilla ja kumppaneilla oli aihetta tuulettaa.
Kuva © Jarno Hietanen

Viime Liiga-kausi sai hyvin poikkeuksellisen lopun. On erittäin harvinaista, että selkeä tuomarivirhe vaikuttaa suoraan mestaruuden ratkeamiseen. Niin toukokuussa tapahtui.

Päivämäärä oli 4.5.2019. Oulun Raksila. Jatkoaika. Peli pyörii HPK:n kenttäpäädyssä ja Emil Larmin vartioiman maalin takana. Tilanteessa kiekkoa tavoittelevat Kärppien Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari sekä HPK:n Niclas Lucenius ja Niklas Friman.

Mailat nousevat korkealle. Lopulta yksi osuu ikävästi HPK-puolustaja Frimania kasvoihin verisin seurauksin. Päätuomari nostaa kätensä ja lähettää tulokkaiden pistepörssin voittaneen Kärppien Heponiemen istumaan rangaistusta hyökkääjän purnaamisesta huolimatta.

Virhe, joka tässä tilanteessa päätuomari Mikko Kaukokarille sattui oli se, että maila joka osui Frimania kasvoihin, oli hänen joukkuetoverinsa Luceniuksen maila. Seuranneen rangaistuksen aikana HPK ratkaisi Suomen mestaruuden sensaatiomaisesti itselleen. Pudotuspeleissä upeasti toiminut HPK:n ylivoima ei pettänyt.

HPK voitti mestaruuden Markus Nenosen iskiessä kiekon verkkoon P-pisteen tuntumasta hiljentäen Raksilan yli 6000-päisen yleisön.

Liiga joutui finaalien jälkeen tietysti tukalaan tilanteeseen. Mediamyrsky pyöri sekä somessa että journalistisessa mediassa. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn myönsi tuomarivirheen Jatkoajalle.

– Kun ihmiset tekevät, aina on inhimillisen virheen mahdollisuus. Ihmissilmä ei vain pääse valitettavasti kaikkeen mukaan. Mailoissa oli vieläpä samanväriset erkat. Vallitsevassa tilanteessa virheetkin kuuluvat peliin. Valitettavasti.

– Inhimillistä, mutta raadollista, Rönn harmitteli toukokuussa.

Tilanne oli ääriesimerkki tuomarin roolista. Rönn kommentoi Kaukokarin tunnelmia Jatkoajalle harkiten.

– Eihän ne tunnelmat tietenkään hyvät ole tuollaisen tilanteen jälkeen. En viitsi sanoa rumasti, mutta siis harmittaa. Totta kai tässä menee aikaa, että tuollaisen tilanteen yli pääsee. Se vaatii henkistä työstämistä. Mutta jossain vaiheessa pääsemme yhdessä eteenpäin. Totta kai. On päästävä eteenpäin, Rönn sanoi tuolloin.

Liigan tuomaritoiminta kokonaisuutena kerää lajipiireissä nykyään jopa kehuja, mutta tänä vuonna raitapaitojen urakka käynnistyy dramaattisen episodin jäljiltä.

Urakka käynnistyy nimenomaan tänään. Klo18.30 Hämeenlinnassa finaaliuusinnalla HPK–Kärpät. Sarja-avauksen päätuomarit ovat Lassi Heikkinen ja Jukka-Pekka Koistinen.

Telian videon viime kauden lopun erheellisestä korkea maila -tuomiosta:

» Lähetä palautetta toimitukselle