Tässä ovat TPS:n kasvottomuuden kasvot – Lokaa lentää koko muuhun johtoon, mutta puheenjohtaja Veli-Pekka Marin liikkuu tutkan ulkopuolella

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajalla on kuvapankissaan noin 300 000 jääkiekkoaiheista valokuvaa. Veli-Pekka Marin ei esiinny niistä yhdessäkään.

TPS:n kokonaisvaltainen kriisi on ollut jo kotvan Liigan kuumin puheenaihe. Legendaarisen suurseuran matalalennosta on luonnollisesti seurannut tonneittain negatiivista huomiota. Alhosta on syytetty vuoroillaan miljardööri-pääomistajia Ilkka Paanasta ja Mikko Kodisojaa, toimitusjohtaja Santtu Jokista sekä päävalmentaja Kalle Kaskista.

Tämänhetkisen kriisin ensimmäinen henkilöstövaihdos oli urheilutoimenjohtajana työskennelleen Antero Niittymäen poistuminen palkkalistoilta. Asia tiedotettiin irtisanoutumiseksi.

Kuitenkin yksi henkilö TPS:n ytimen ytimestä on säästynyt huomiolta: HC TPS Turku Oy:n puheenjohtaja Veli-Pekka Marin. Marin ei tapaa antaa haastatteluja eikä olla muutenkaan esillä, mutta hän on TPS:ssä vallan keskiössä ja istuu myös koko Liigan hallituksessa. Hän on aktiivinen toimija suomalaisissa urheilupiireissä laajemminkin.

Marin on turkulaisten edustusjoukkueen ja Leijonien entisen lääkärin Tapio Marinin poika. Hän on samaa ikäluokkaa kuin Kaskinen, Jokinen ja Saku Koivu, jotka ovat kaikki syntyneet vuonna 1974, ja pelannut jääkiekkoa TPS:n junioreissa heidän kanssaan. Kaskinen ja Jokinen ovat aikuisiälläkin pelanneet samassa joukkueessa, II-divisioonaa Turun korkeakoulujen jääkiekkoseurassa Chiefsissä.

Legendaarinen Koivu työskenteli aiemmin TPS:ssä kehitysjohtajana, kunnes irtisanoutui toukokuun alussa. Myös Marin ja Paananen ovat olleet kavereita vuosikausia. Paananen ja Kodisoja ovat pitkäaikaisia ystäviä ja TPS-faneja, jotka tekivät jättiomaisuuden luotsaamalla perustamansa Supercell-peliyhtiön huippumenestykseen.

Marinin keskeisin työhistoria on Nokialta sekä muiden muassa Paanasen, Kodisojan ja veljensä Jussi Marinin kanssa vuonna 2009 perustamastaan start-upista Uplause Oy:stä. Uplausen liiketoiminta alkoi diginäytöillä käytettävästä ohjelmasta, joka rekisteröi äänentasoja ja reagoi grafiikalla niihin – eli urheilutapahtumien jumbotroneilta tutusta huudatusmittarista. Sittemmin tuotevalikoimaan on tullut muutakin jumbotroniviihdettä. Uplausessa ovat osaomistajina nykyään esimerkiksi Paananen, Kodisoja sekä TPS:n ja Leijonien pelaajalegenda Hannu Virta.

Virta kuuluu miljardöörien Paanasen ja Kodisojan läheisimpiin neuvonantajiin. Hän on TPS:n hallitukseen kaksi kuukautta sitten kutsutun valmentajalegendan Erkka Westerlundin monivuotinen apuvalmentaja eri valmennusryhmistä. Vuosina 2014–2016 heidän kanssaan samassa valmennusryhmässä työskenteli KHL:ssä Jokereissa myös Kalle Kaskinen. TPS tiedotti viime viikolla, että päävastuu uuden urheilutoimenjohtajan rekrytoimisesta on Westerlundilla.

Marin on pyörittänyt Uplausea toimitusjohtajana kymmenen vuotta. Uplausen Suomeen rekisteröidyn yrityksen liikevaihto on vaatimatonta, mutta yhtiön on saanut laajalti jalkaa oven väliin kansainvälisille markkinoille. Se on ollut mukana muun muassa jalkapallon miesten maailmanmestaruuskisoissa Venäjällä vuonna 2018 sekä usean NHL- ja NBA-seuran ottelutapahtumissa. Uplausella on verkkosivustonsa mukaan edustajat Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Suomalaisessa urheilussa Uplausen asiakkaita ovat olleet TPS:n lisäksi esimerkiksi JYP, Jokerit, Jääkiekkoliitto, Palloliitto ja jalkapalloseura HJK. Yhtiö haki vuosi sitten lisärahoitusta julkisella osakeannilla. Annin esittelyssä kuvaillaan, että "startup-vaiheessa oleva kasvuyritys, joten sijoittamiseen liittyy huomattavia riskejä".

Marin astui HC TPS Turku Oy:n hallitukseen vuonna 2015 ja nousi puheenjohtajaksi kesällä 2017. Hänen valtakaudellaan muun muassa on Kaskinen aloittanut edustusjoukkueen päävalmentajana ja toimitusjohtaja vaihtunut Mika Eskolasta Santtu Jokiseen. Westerlund on liittynyt hallitukseen. Sitä ennen hallituksen muodostivat vain Marin, Paananen ja Kodisoja. Yhtiö on Marinin puheenjohtajakaudella tehnyt tappiota kaksi miljoonaa euroa – tosin miinuksen määrä on ollut Marinin johdolla selkeässä laskussa. Liikevaihto on noussut 5,7 miljoonasta eurosta 7,7 miljoonaan.

Marinin hallituskauden aikana myös hänen ammatillisesti mainostoimistotaustainen Jussi-veljensä on häärinyt TPS:n taustoilla ideoimassa markkinointia, ottelutapahtumaa ja viestintää.

Liigan hallituksessa Veli-Pekka Marin aloitti vuoden 2017 syyskuussa.

TPS on tehnyt viime vuosien aikana jatkuvia miljoonatappioita, mutta urheilullisen menestyksen huipuksi on jäänyt yksi neljäs sija. Nyt suurseura makaa Liigan sarjataulukossa toiseksi viimeisenä. Joukkue on voittanut kauden 17 ottelustaan neljä. Kymmenestä edellisestä kamppailusta on yksi voitto.

Kritiikki seurajohtoa kohtaan kiihtyy alati. Kannattajaryhmä TPS-kannattajat boikotoi eilistä kotiottelua Jukureita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös