Tällainen oli Jukka Jalosen paljon puhuttu esitelmä NHL-valmentajille – Sisältö pelikirjapainotteista, puutteet esiintymisessä

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Jukka Jalosen kutsunut konferenssi oli täynnä NHL:n valmennuspuolen ykkösnimiä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jukka Jalonen piti kesäkuun toisella viikolla luennon NHL-valmentajien konferenssissa. Jalonen kävi läpi lajiosaamistaan Leijonien MM-kullan kautta.

Suomalaisessa jääkiekkojulkisuudessa on kohistu viime viikkoina Jukka Jalosen suomalaisittain uniikista mahdollisuudesta esitellä kykyjään ja ajatteluaan NHL-väelle. Jalonen pääsi esitelmöimään vuosittaiseen NHL-valmentajien yhdistyksen konferenssiin. Koronapandemian vuoksi toteutus oli webinaari eli Jalonen esitelmöi koto-Suomesta videokameralle, mutta yleisössä oli epäilemättä silmäätekeviä.

Konferenssin esitykset ovat tiukasti tekijänoikeuksilla suojattuja, mutta Jatkoaika sai luvan käyttää esitystä artikkelinsa lähteenä. Jalonen on jääkiekon suurinta urheilullista valtaa Suomessa käyttävä henkilö, joka hakee aktiivisesti ja julkisesti töitä lajin maailman parhaasta liigasta, jossa eurooppalaiset valmentajat on minimaalinen vähemmistö. Siksi Jalosen esiintymisen sisältö kiinnostaa. Jalonen on myös sangen kokenut tilattava esitelmöitsijä, jonka taksa per vierailu oli ainakin viime vuoden MM-kultaan saakka 3000–4000 euroa.

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajan tunnin kestäneen puheenvuoron aihe oli "Building a successful team" eli menestyksekkään joukkueen rakentaminen. Aihe oli siis varsin täsmentämätön, mikä ei yleensä ole otollinen lähtökohta presentaatiolle. Kaksi päivää myöhemmin puhuneen koripalloliiga NBA:n hallitsevan mestarin Toronto Raptorsin päävalmentajan Nick Nursen teema oli samankaltainen.

Näin korkealaatuisen pelikirjan esittelyn pitäisi olla itsestäänselvyys kaikissa jääkiekon tv-toteutuksissa.

Jalosen esitys oli rakennettu Leijonien viimeisimmän MM-kullan kautta. Kokonaisuus lähti liikkeelle kauden aikana pelatuista turnauksista pelaajille esitettyihin kyselyihin ja yhteisten arvojen läpikäymiseen. Kuten suomalaisellekin yleisölle usein, Jalonen korosti esimerkkien kautta yksilöiden sitoutumista ja huomioimisen tärkeyttä menestyvän joukkueen rakentamisessa.

Kokonaisuutena teemat olivat Jalosta Suomessa seuranneelle entuudestaan tuttuja. Tämänkertainen yleisö tuskin oli seurannut Jalosta Suomessa tai missään muuallakaan, joten sisältö oli varmasti vähintäänkin liki kaikille tuoretta.

Leijonien pelikirjaa läpikäyvä puoli olikin enemmän pelin valmentamisesta ja sen sisällöstä. Vaikka esityksen nimi kertoi siis joukkueen rakentamisesta, ei pelitavallinen osuus jäänyt todellakaan sivuosaan. Päinvastoin: tunnin esityksestä yli puolet esitteli nimenomaan Jalosen pelikirjan kiekollista peliä, yksilöiden ja viisikoiden toimintana. Toisaalta yhteisen pelitavan saumattomaksi hiominen on toki menestyksekkään joukkueen rakentamista.

Ensin Jalonen kävi varsin kattavasti läpi puolustamisen periaatteitaan, sitten hyökkäämisen periaatteitaan ja lopulta esimerkkejä viime MM-kisoista videoiden kautta. Hän siirtyi tasaisella vauhdilla aiheesta toiseen: maajoukkueen pelitapaan liittyviä periaatteita käytiin monipuolisesti läpi, mutta kokonaisuus eteni tasaisessa rytmissä.

Leijonien päävalmentaja kertoi esityksen jälkeen muun muassa Ylelle jännityksen aiheuttaneen pieniä vaikeuksia englanniksi esiintymisessä. Esityksen tekstiinkin oli jäänyt yksittäisiä kömmähdyksiä jääkiekkoenglannissa. Esimerkiksi keskialue oli käännetty "middle zoneksi" eikä "neutral zoneksi" tai "centre iceksi". Ajoittain Jalosen puheessa sanajärjestykset hapuilivat. Ajatukset tulivat varmasti selväksi, mutta suomalaisen seuraajan on vaikeaa tietää, kuinka paljon tällaiset vaikuttavat hänen uskottavuuteensa varsinaisen kohdeyleisön silmissä.

Pelillisiä periaatteita seurannut video-osuus kuvitti pelin sisältöön liittyvää kerrontaa. Tämä oli selkeästi Jalosen vahvin vaihe. Kun aiemmassa vaiheessa esimerkiksi maalineduspelaamisesta oli kerrottu ensin ranskalaisin viivoin periaatteiden kautta, vilahtivat sisällöt sitten televisiostudiomaisesti normaali- ja puolinopeudella videoissa – siis viime MM-kisojen pelitilanteissa eri joukkueita vastaan.

Näin laadukkaasti pelikirjojen esittelemisen pitäisi olla itsestäänselvyys kaikissa jääkiekon TV-toteutuksissa. Oma pelikirja oli tietysti hänelle tuttu aihe, mutta Jalonen näytti eteen nimenomaan konkretisoimisessa.

Viimeisen vartin aikana Jalonen kokosi MM-kullan ratkaisseita teemoja videorallinsa päälle. Tämä loi esitykseen tarinallisempaa sävyä. Yksittäiset pelaajaesimerkit erilaisine taustoineen: Kaapo Kakko, Marko Anttila, Kevin Lankinen. Loppuun Jalonen piirsi draamankaaren sitä, kuinka voittoon nouseminen vaati tappioista ammentamista, otteiden parantumista ratkaisuerissä ja myös onnea.

Päävalmentaja ehti käydä esityksessään läpi tiiviisti myös apuvalmentajiensa taustoja sekä merkitystä. Mikko Manner ja Antti Pennanen saivat vuolaat kehut. Heidän ammattitaitonsa yksilöiden ja pelin hiomisessa edesauttaa Jalosen mukaan hänen keskittymistään kokonaisuuteen.

Jalosella oli siis käytössään tunti. Vaikka mahdollisuus oli suomalaisittain uniikki ja nimi ehkäpä jäi mieleen, esiintymisen merkityksen liioittelu on helpompaa kuin vähättely.

Suomalaisen jääkiekon keulakuva vastasi haasteeseen pääosin hyvin. Toteutuksen kielellinen puoli jätti parantamisen varaa. Asiasisältö oli vahvaa ja valmista. Esitys ehti antaa kattavaa mielikuvaa Jalosen tavasta johtaa ja valmentaa pelaajia sekä peliä. On hyvä huomioida, että Jalonen oli esittelemässä osaamistaan ja itseään sellaisena kuin on. Ei yrittämässä maalata itsestään mielikuvaa suulaana hurmurina.

Viisipäiväisen konferenssin puhujista kaksi kolmasosaa oli NHL:n pää- tai apuvalmentajia. NHL:n ulkopuolelta tulevat puhujat olivat Jalosen lisäksi Nurse, naisten jääkiekon yliopistosarjan NCAA:n Holy Cross Crusaders -joukkueen päävalmentaja Meredith Roth, Yhdysvaltojen alle 18-vuotiaiden päävalmentaja John Wroblewski sekä esiintymiskonsultti, tohtori Kimberley Amirault-Ryan.

Tapahtuman aiheet vaihtelivat puhujasta riippuen pelin sisällöstä motivointiin, joukkueen rakentamiseen sekä yksittäisten pelaajien kehittämiseen. Yksityiskohtaisimmillaan esimerkiksi torstaina puhunut New York Rangersin apuvalmentaja Lindy Ruff esitteli puolustusalueen puolustamista ja pelaajien valmentamista siihen. Meredith Rothin aiheena oli puolestaan vartalokontaktin käyttäminen tilan tekemiseen.

Jalonen kommentoi Ilta-Sanomille saaneensa puheenvuoroa seuranneilta kotimaisilta valmentajakollegoiltaan myönteistä palautetta esityksestään.

» Lähetä palautetta toimitukselle