Täällä Tyttöleijonat tavoittelee MM-menestystä. Östersund Arena on varsin uusi jääkiekkohalli.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Täällä Tyttöleijonat metsästää MM-unelmaa − urheilukaupunki Östersund ja sen jääkiekkopuitteet toimivat tiiviiden kisojen järjestämiseen hyvin

Artikkeli
Östersund Arenalla pelattavat tyttöjen MM-kisat ovat huipennusta vaille valmiit. Tutustutaanpa hieman, millainen urheilupitäjä Jämtlandin pääkaupunki on ja millaisissa puitteissa Tyttöleijonat pelaa arvokisamitaleista.

Tämän vuoden tyttöjen MM-kisat mitellään Ruotsin Östersundissa, Jämtlandin läänissä. Östersund on lääninsä ainoa kaupunki ja siellä on noin 50 000 asukasta. Se vastaa suomalaisista jääkiekkokaupungeista suurin piirtein Rovaniemen tai Mikkelin kokoluokkaa.

Kaupungin keskustan elämä ja meno keskittyvät yhden, talviaikaan kauniisti valaistun kävelykadun varrelle. Tunnelma on aika ajoin jopa satumainen.

MM-kisapelaajatkin ovat viihtyneet kauniin kävelykadun tunnelmassa välipäivinä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Östersundissa pelataan Ruotsin kakkostasolla jääkiekon lisäksi ainakin jääpalloa ja jalkapalloa sekä pääsarjatason koripalloa. Tyttöjen MM-kisojen näyttämö Östersund Arena on HockeyAllsvenskan-joukkue Östersunds IK:n kotiluola.

Östersund Arena sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustan vilskeestä urheiluympäristössä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Östersund Arenalla on kaksi kaukaloa sekä iso voimistelusali. Urheilutilojen lisäksi sieltä löytyy monipuolinen ravintola-kahvila, joka on palvellut myös nälkäisiä ja janoisia MM-kisaturisteja jokaisena pelipäivänä. Hallin aulasta löytyy myös paikallisen seuran ÖIK:in fanituotemyymälä.

Tien toisella puolella, aivan hallin lähistöllä sijaitsevat myös Östersundin hiihtostadion sekä Jämtkraft-jalkapallostadion.

Hallin yleisöä palvelee monipuolinen ruokaravintola.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Östersund Arena toimii loistavasti tyttöjen MM-kisojen kokoisessa tapahtumassa. Kahdeksalle joukkueelle löytyy sopivasti omat pukukoppitilat, joten kaikki saavat ikään kuin oman tukikohtansa turnauksen ajaksi.

Myös valmennuksille löytyy omat soppensa palaveeraamista varten. Vain viikon mittaisessa väännössä nämä seikat ovat tärkeässä arvossa. Työrauha ja rutiinit helpottavat suorittamista.

Median näkökulmasta järjestelyt on toteutettu mallikkaasti. Kulkeminen katsomosta haastattelupisteelle on yksinkertaista ja nopeaa. Myös tiedonkulku ja viestintä toimivat hallin puitteissa hienosti. Pelaajat pääsevät myös kulkemaan helposti kentälle ja pukusuojaan sekä tarvittaessa median eteen.

A- ja B-hallien välistä löytyy mixed zone -haastattelualue.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Östersund Arena valmistui vuonna 2013 ja sen rakennuskustannukset olivat noin 26 miljoonaa euroa, eli 260 miljoonaa ruotsin kruunua. Jääkiekkokäytössä pääareenan katsomoihin mahtuu 2 700 ihmistä, mutta joissain yhteyksissä lehterit vetävät jopa 3 000 silmäparia.

Tyttöjen MM-kisoissa yleisömäärät ovat vaihdelleet jonkin verran. Joissain otteluissa on päästy liki tuhanteen katsojaan, kun taas alkusarjan heikompitasoisiin kamppailuihin on löytänyt tiensä vain muutama sata innokasta kannattajaa.

Östersund Arenan ykköskenttä on kompakti, mutta tunnelmallinen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Vaikka Östersund Arena ei olekaan pullistellut ääriään myöten tyttöjen MM-huumassa, ei hallista ole kuitenkaan puuttunut tunnelmaa. Oikeastaan kaikki, jotka ovat paikalle otteluita seuraamaan saapuneet ovat sonnustautuneet kannattamansa joukkueen väreihin ja osallistuvat äänekkäästi erilaisin huudoin ja lauluin.

Jokaisella maalla on jonkinlaista edustusta myös katsomossa. Suomalaisia on Jämtlandin pääkaupunkiin saapunut ihailtava määrä ja Tyttöleijonat onkin saanut nauttia tutuista arvokisoissa kuultavista Suomi, Suomi -huudoista.

Vaikka tyttöjen MM-kisat eivät suuri yleisömagneetti olekaan, on jokaiselle joukkueelle riittänyt kannatusjoukkonsa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöjen MM-kisat ovat kaiken urheilun keskellä varsin pieni tapahtuma, mutta otteluiden ympärillä vallitsee positiivinen virinä ja jokaisesta näkee, että paikallaolijat toden teolla nauttivat näkemästään. Paikalle pakotettuja sukulaisia tai yritysvieraita ei penkeillä istu.

Östersund tarjoaa tiivistahtisen turnausviikon kahdelle välipäivälle myös erilaisia aktiviteetteja. Kaupunki sijaitsee kauniin järven rannalla ja seutua ympäröivät näyttävät kukkulat. Urheilun ystävät voivat käydä vaikkapa laskettelemassa tai hiihtämässä maailmancup-tason laduilla.

Östersund on kaunis ja perinteinen urheilupaikkakunta.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Östersund ja sen jääkiekkopyhättö Östersund Arena toimivat erinomaisesti tällaisten hieman pienempien lätkäturnausten järjestämiseen, sillä kulkuyhteydet ovat verrattaen hyvät ja seudulla on melko paljon koettavaa. Legendaarinen Åren laskettelukeskuskin on vain noin tunnin ajomatkan päässä.

Östersundin liepeilläkin on laskettelurinteitä, vaikkei kyseessä mikään Åre olekaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöleijonilla on vielä edessään turnauksen loppuhuipennus, ja vaikka MM-kisat alkoivatkin Suomen kannalta tuloksellisesti vaikeasti, on joukkueella vielä kaikki omissa käsissään.

» Lähetä palautetta toimitukselle