Tässä ovat alkukauden suomalaiset onnistujat ja pettymykset NHL:ssä – Aleksander Barkovin pistetahdin romahdus kummastuttaa

NHL / Artikkeli
Aleksander Barkovilta odotetaan parempaa tulosta.
Kuva © Getty Images
Suomalaisten kausi on lähtenyt vaihtelevasti käyntiin NHL:ssä. Sinivalkoisen pistepörssin piikkipaikalla ovat tutut pelimiehet, mutta myös uusia tuulahduksia on nähty parrasvaloissa.

NHL-kautta on pelattu kohta ensimmäinen neljännes, joten on aika tarttua kiinni suomalaispelaajien alkukauden suorituksiin. 

Suomalaiset NHL-seuraajat ovat saaneet jälleen yöstä toiseen seurata kotimaisten pelaajien otteita maailman parhaassa kiekkoliigassa. Viime vuosina suomalaiset pelaajat ovat ottaneet isompaa roolia NHL:n kirkkaissa valoissa kuin koskaan aikaisemmin. Tästä syystä myös meidän fanien odotusarvot ovat nousseet pilviin. 

Alkukaudesta tutut pelaajat ovat kärkkyneet suomalaisten pistepörssin kärjessä, kuten olettaa sopiikin. Olemme nähneet myös uusien pelaajien ylösnousuja omissa seuroissaan. Myös rimanalituksia on nähty.

Alkukauden onnistujat 

Mikko Rantanen
17 ottelua, 11+15=26, +5

Rantasen nälkä kasvaa syödessään. Viime kauden Stanley Cup -mestari on pelannut upeaa alkukautta. Tähtilaituri on tehnyt 17 otteluun peräti 26 pistettä, jolla ollaan tiukasti pistepörssin kärkikymmenikössä.

Rantasen pelaaminen on ottanut jälleen lisää harppauksia kohti sarjan kirkkainta huippua. Valtava itseluottamus säteilee, ja otteissa näkyy vapautuneisuus. Rantasen tapa pitää kiekkoa hallussaan ja luoda maalipaikkoja itselleen sekä pelikavereilleen on aivan NHL:n eliittiä.

Roope Hintz
18 ottelua, 8+15=23, +13

Hintz muodostaa yhdessä Joe Pavelskin ja Jason Robertsonin kanssa yhden parhaista hyökkäysketjuista NHL:ssä. Hintz tuo Starsin peliin dynaamista luistelua ja jatkuvaa maalintekouhkaa. Vaikka Hintz on pääosin tunnettu nopeasta luistelustaan sekä pehmeistä käsistään, on hänen työmoraalinsa myös puolustussuuntaan ihanteellinen.

Starsin ykkösketjun pelaamista on ollut ihailtavaa seurata. Ainoa asia, mikä Starsin toimistolla aiheuttaa harmaita hiuksia, on Hintzin tuleva sopimus. Näillä peliesityksillä Hintzillä on varaa pyytää muhkeaa palkankorotusta. 

Miro Heiskanen
16 ottelua, 2+10=12, +8

Starsin tähtipuolustaja Heiskasen vastuu on vain kasvanut. Tähän isona syynä on John Klingbergin lähtö Anaheim Ducksiin. Silkkisesti liikkuva Heiskanen on saanut lisää kiekollista vastuuta ja noussut samalla pelaamaan ykkösylivoimaan.

Vaikka Heiskasen pistetilastot eivät ole vielä samalla tasolla kuin sarjan parhaimpien puolustajien, kuten Adam Foxin ja Cale Makarin, kuuluu hän silti helposti sarjan parhaimpiin puolustajiin juuri kokonaisvaltaisella pelaamisellaan. 

Heiskanen joutui olemaan ylävartalovamman takia muutamia otteluita sivussa, ja näissä otteluissa Starsin avauspelaaminen otti suuria harppauksia taaksepäin. Alkukausi on osoittanut sen, että Heiskanen on Starsin pelin suurin kapellimestari ja samalla joukkueen tärkein kenttäpelaaja. 

Miro Heiskasen rooli on jättimäinen Starsin pelisysteemissä.
Kuva © Getty Images

Sebastian Aho
19 ottelua, 9+13=22, +1

Carolina Hurricanesin ykkössentterin pelaamista on ihailtavaa seurata. Jatkuvalla liikkeellä dominoiva Aho tekee välillä kentällä mitä haluaa. Viime kaudella Ahon otteet alkukaudesta olivat tehottomia, mutta nyt tehoja on syntynyt piste per peli -tahtiin. 

Hyvänä esimerkkinä Ahon taidoista oli ottelu Edmonton Oilersia vastaan, kun hän otti niskalenkin sarjan ykköstähdistä Connor McDavidista ja Leon Draisaitlista.

Ahosta paistaa jatkuva kehittymisen halu pelaajana. Väitän, että Aho on seuraava Hurricanesin kapteeni Jordan Staalin jälkeen.

Eetu Luostarinen
19 ottelua, 6+4=10, +12

Yksi alkukauden positiivisimmista suomalaisyllättäjistä. Luostarinen on keskushyökkääjä, mutta Panthersin uusi päävalmentaja Paul Maurice halusi kokeilla häntä laitahyökkääjänä kolmoskentässä yhdessä Anton Lundellin kanssa. Ketjun peli on ollut hyvässä tasapainossa, ja Luostarinen on tehnyt myös pyyteetöntä työtä alivoimalla. 

Viimeisimmässä ottelussa kutsu kävi jo kakkosketjuun. Luostarinen kiitti luottamuksesta maalilla, ja oli muutenkin yksi ottelun parhaimmista pelaajista. Menestyäkseen Panthers kaipaa Luostarisen kaltaisia pelaajia, joihin voi luottaa kaikissa tilanteissa.

Luostarinen on osoittanut alkukaudesta erinomaista sopeutumiskykyään pelin eri rooleihin, ja tehokkuutta on tullut lisää viime kausiin verrattuna. 

Matias Maccelli
17 ottelua, 1+10=11, -1

Ilveksestä taalajäille ponnistanut Maccelli on ollut alkukauden suurin yllättäjä. Pienikokoinen laituri on vakiinnuttanut pelipaikkansa Arizona Coyotesin kakkosketjussa ja on tehnyt sen tyylillä. Kasassa on 17 pelatussa ottelussa 11 tehopistettä. 

Tärkeintä Maccellin NHL-uralle on kuitenkin pelipaikan vakiinnuttaminen ja kiitettävä ylivoimavastuu. Coyotesissa saa pelata kaukana mediapainelta, ja tämä voikin olla hyvä paikka Maccellille näin NHL-uran alkuvaiheella. 

Muita mainittavia onnistujia: Ville Husso, Olli Määttä, Artturi Lehkonen, Juuso Välimäki, Juuso Pärssinen

Alkukauden alisuorittajat

Aleksander Barkov
18 ottelua, 4+11=15, +3

Florida Panthersin kapteenin alkukausi on jättänyt parantamisen varaa. Barkovin tämän kauden pistetahti on ollut ottelua kohden lähes 0,5 pistettä vaisumpaa kuin viime kaudella, mitä voi pitää hyvin merkittävänä taantumisena.

Edelleenkin Barkovin pelitaso on ollut korkealla, mutta ei lähelläkään sitä tasoa mihin on totuttu edeltäviltä kausilta. Pelaaminen on ollut hieman väkinäistä, ja kiekko on poltellut liikaa lavassa.

Harvoin tulee kritisoitua NHL-pelaajaa, joka pelaa melkein piste per peli -tahtia. Floridan lämmössä pelaava pantterilauma on pelannut ailahdellen alkukaudesta, ja Barkovilla on suuri vastuu koko joukkueensa peli-ilmeestä. 

Patrik Laine
8 ottelua, 2+2=4, -4

Otetaan listalle toinen Tappara-kasvatti, jolla on ollut vaikeaa. Columbus Blue Jacketsin tähtipelaaja on kärsinyt loukkaantumisista eikä ole missään vaiheessa päässyt pelirytmiin. Tällä hetkellä Laine on sivussa nilkkavamman takia.

Laineen pelaamat ottelut eivät ole vakuuttaneet. Huolestuttavaa on etenkin Laineen peli-ilme, josta on paistanut selvästi turhautuneisuus. Kukaan ei kiistä Laineen pelitaitoja, mutta missä vaiheessa on aika kyseenalaistaa pelaajan asenne?

Ensisijaisen tärkeää olisi, että Laine kuntoutuisi täysin ja löytäisi kemiat kohdilleen toisen supertähden Johnny Gaudreaun kanssa. 

Kasperi Kapanen
13 ottelua, 1+4=5, -3

Kapasen NHL-ura on ollut selvässä laskusuunnassa jo viimeiset pari kautta, eikä alkukausi ole osoittanut mitään merkkejä, että suunta olisi ylöspäin. Nopeasta luistelusta tunnettu laituri ei ole mahtunut viime otteluissa edes Penguinsin pelaavaan kokoonpanoon. 

Hankalalta näyttää tällä hetkellä, ja peliaika voi olla tiukassa jatkossakin. Olisiko vihdoin aika muuttaa pelaamista monipuolisempaan suuntaan vai joko katseet ovat Euroopassa?

Kasperi Kapanen on vaikeassa tilanteessa Penguinsissa.
Kuva © Getty Images

Jesse Puljujärvi
19 ottelua, 1+3=4, -9

Puljujärven alkukausi Oilersissa on ollut vaikeuksia täynnä. Jatkuvasti vaihtuva rooli välillä jopa otteluiden sisällä ei helpota asiaa. Tässä vaiheessa kautta Puljujärvellä on vasta neljä tehopistettä, ja se on aivan liian vähän.

Pompottelu on tehnyt säröjä Puljujärven pelaamiseen, ja tekeminen on turhan väkinäistä. Kaikesta huolimatta Puljujärvi jaksaa tehdä töitä, josta hänelle on annettavaa kunniaa. Uusi alku jossain muussa seurassa voisi tehdä hyvää. 

Rasmus Ristolainen
12 ottelua, 0+0=0, -1

Ristolaisen alkukausi ei ole vakuuttanut. Tilastojen mukaan Ristolaisen kentällä ollessa Flyers on ollut jatkuvissa vaikeuksissa. Flyersin päävalmentaja John Tortorella on käyttänyt Ristolaista välillä jopa katsomon puolella istumassa. 

Pelaamisesta paistaa myös suuri itseluottamuksen puute. Jykevä puolustaja on pelannut myös toistaiseksi tekemättä yhtään tehopistettä. Pienenä hopeareunuksena voidaan pitää sitä, että kokenut Tortorella on oikea henkilö kaivamaan Ristolaisen pelaamiseen tarvittavaa ryhtiä. 

Teuvo Teräväinen
14 ottelua, 0+7=7, +3

Hurricanesin virtuoosin alkukausi on lähtenyt yllättävän vaisusti liikkeelle – jopa hieman yllättävää, että mediassa ei ole juuri puhuttu Teräväisen tukkoisesta lähdöstä.

Teräväisen maalitilasto näyttää tässä vaiheessa kautta vielä pyöreää nollaa. Maalisyöttöjä on kertynyt seitsemän. Hurricanes on yksi suurimmista suosikeista taistelemaan Stanley Cupista, ja siihen tarvitaan myös Teräväisen maaleja.

Muita mainittavia alisuorittajia: Jesperi Kotkaniemi, Juuse Saros, Eeli Tolvanen, Kaapo Kähkönen

 

» Lähetä palautetta toimitukselle