Sveitsin mestari haastaa Lukon CHL-välierissä – suomalaiset huippupelaajat Lukon kantona kaskessa

CHL / Artikkeli
Daniel Lebedeff on ollut oivassa vireessä CHL-otteluissa.
Lukon CHL-taival jatkuu välieräottelulla vieraissa Genève-Servetteä vastaan.

CHL-pudotuspelit ovat edenneet välieriin saakka. Turnauksessa on mukana joukkue neljästä eri sarjasta. Liigaa edustaa Lukko, joka kukisti puolivälierissä Dynamo Pardubicen yhteismaalein 8–7. Raumalaiset saavat sveitsiläisen välierävastustajan, Genève-Servette HC:n, joka voitti puolivälierissä RB Münchenin yhteismaalien 5–4.

Joukkueet kohtasivat toisensa jo turnauksen alkusarjassa Raumalla. Lukko voitti ottelun Brayden Burken ja Luka Tiihosen maalein 3–2. Ottelussa oli tosin vain pieni panos, sillä molemmat joukkueet olivat varmistaneet pudotuspelipaikan jo ennen keskinäistä ottelua.

Ottelu tarjosi kuitenkin sauman tutustua vastustajaan kaukalossa. Tämän tunnustaa myös Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä.

– Ensimmäisen ottelun myötä saimme ensikäden tietoa siitä, millainen ryhmä sieltä on tulossa vastaan. Se on Sveitsin viime kevään mestari ja heillä on laadukkaita ja kokeneita pelaajia. Todella kova haaste meille. On erinomainen asia, että olemme päässeet tähän asti ja olemme tehneet hienosti töitä. Nyt pääsemme mittaamaan tasoamme ja taistelemaan finaalipaikasta, niin ei mikään ole sen hienompaa, Lämsä hehkuttaa.

Välierät pelataan kaksiosaisina siten, että molemmat joukkueet pelaavat yhden ottelun kotikaukalossaan. Finaalipaikka ratkeaa kahden ottelun yhteismaalien perusteella. Lukko aloittaa välierät vieraskaukalossa alkusarjan voitto muistissa.

– Edellisestä pelistä on jo paljon aikaa, mutta kyllä se tuo sellaista tunnetta ja tietoa, että pystymme voittamaan heidät. Se tuo vähän varmuutta tuonne oman puseron alle. Oli myös tärkeää, että näimme millainen joukkue se on, missä heidän heikkoutensa ovat ja mihin voimme iskeä. Se oli se iso anti, Lämsä toteaa.

Lukko on luottanut CHL-otteluissaan Daniel Lebedeffin torjuntoihin. 24-vuotias maalivahti on voittanut jokaisen kuudesta pelaamastaan CHL-ottelusta. Lukosta jo poistunut Samuel Harvey hävisi kaksi CHL-ottelua, mutta vastineeksi torjui ratkaisevassa puolivälierässä. Lukko paikkasi Harveyn jättämää aukkoa rekrytoimalla Christopher Gibsonilla, jonka alku uudessa seurassa on ollut varsin ohdakkeinen.

Lukon kenttäpelaajista CHL-kaukaloissa ovat nousseet esille erityisesti Tarmo Reunanen sekä Sebastian Repo, ja heistä jälkimmäinen on roihahtanut ilmiliekkeihin viimeisimmillä Liiga-kierroksilla. Viimeisissä neljässä ottelussa Repo on tehnyt vakuuttavat tehot 5+4.

Suomalaiset pelaajat sveitsiläisten tuki ja turva

Viime kaudella mestaruuden voittanut Genève-Servette on etsinyt askelmerkkejään Sveitsin pääsarjassa. Joukkueella on 35 ottelun jälkeen 56 pistettä, mikä riittää sarjan kuudenteen sijaan. Kärjessä paistatteleva Zürich Lions on 20 pisteen karkumatkalla, eikä hallitsevan mestarin suora pudotuspelipaikka ole itsestäänselvä asia tällä kaudella.

Joukkue on kuitenkin kohentanut asemiaan vaikean alkukauden jälkeen. Genève-Servette lähtee välieräotteluun neljän ottelun voittoputkessa. Viimeisimmissä kahdeksassa ottelussa joukkue on juhlinut voittoa seitsemän kertaa.

Nimekäs seura nojaa vahvasti suomalaiseen osaamiseen. Sen sisäisen pistepörssin kärjessä on nelikko Sami Vatanen, Sakari Manninen, Teemu Hartikainen ja Valtteri Filppula. Heidän lisäkseen seurassa pelaa myös Julius Honka sekä kuukausi sitten seuraan Pelicansista siirtynyt Jussi Olkinuora.

33-vuotias maalivahti on ollut oivassa vireessä uudessa seurassaan. Olkinuora on voittanut viisi pelaamastaan kuudesta ottelusta päästäen keskimäärin 1,81 maalia ottelua kohti ja torjuen kiekkoja 93,4 prosentin varmuudella.

Suomalaisten ohella erityisesti hyökkääjät Tanner Richard ja Vincent Praplan ovat nousseet tehoillaan esille CHL-otteluissa.

Lukon ja Genève-Servetten välinen ottelu alkaa tiistaina Suomen aikaa kello 21.15. Toisessa välieräparissa Skellefteå AIK ja HC Vitkovice Ridera mittelevät paremmuudestaan. Välierien toiset osaottelut pelataan ensi viikon tiistaina 16. tammikuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle