Sveitsin liigassa nähdään alkavalla kaudella runsaasti suomalaisväriä

Muut Sarjat / Artikkeli
Juho Lammikko raataa jatkossa Zürich Lionsin riveissä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Venäjän hyökkäyssota muutti radikaalisti Euroopan pelaajamarkkinoita. Sveitsin liiga pursuaa suomalaisia laatupelaajia ja valmennuspuolella on myös aiempaa enemmän sinivalkoista väriä.

Sveitsin kiekkoliiga on alkavalla kaudella erittäin mielenkiintoinen. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena KHL näivettyy, ja kovan profiilin pelaajia on siirtynyt muihin eurooppalaisiin sarjoihin.

Suomalaisia pelaajia on enemmän kuin kertaakaan sitten kauden 2005–06. Kyseisellä kaudella Sveitsin kaukaloissa viiletti kaikkiaan 29 suomalaispelaajaa. Luganon paidassa mestaruutta juhlivat maalivahti Mika Oksa, puolustaja Petteri Nummelin sekä hyökkääjät Jukka Hentunen ja Ville Peltonen. Peltonen vei nimiinsä myös pudotuspelien maalipörssin.

Alkavalla kaudella suomalaispelaajien tämänhetkinen määrä on 26 joista peräti 16 on ensikertalaisia. Luvuissa on mukana myös kaksi sekä Suomen että Sveitsin passit omaavaa pelaajaa. NL:ssa tuontipelaajien määrä on rajattu kuuteen per joukkue.

Nuoria ja kokeneita tähtipelaajia

Arttu Ruotsalainen, Kloten

Ruotsalainen on kiekollisesti taitava pelaaja, joka osaa tehdä maaleja ja rakentaa peliä. Keskushyökkääjä kolkutteli NHL-ovia, mutta ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa isoissa valoissa. Ruotsalainen pelasi Buffalossa kakkos- ja kolmosketjun sentterinä yhteensä 35 ottelua tehden kymmenen tehopistettä. Hyökkääjä siirtyi kesken viime kauden AHL:ään, jossa 51 ottelussa syntyi tehot 18+33.

Ruotsalainen on Klotenissa ykkösketjun pelaaja yhdessä maanmiehensä Miro Aaltosen kanssa. On selvä asia, että Ruotsalainen hankittiin joukkueeseen profiilipelaajaksi, joten tehoja on syytä odottaa.

Varsin pienikokoisena, mutta vikkelänä ja taitavana pelaajana Ruotsalaisen pelityyli sopii eurooppalaiseen kaukaloon paremmin kuin Pohjois-Amerikkaan. Jos hän pelaa erinomaisen kauden, paluu NHL:ään ei ole poissuljettu.

Miro Aaltonen, Kloten

Aaltonen on Klotenin toinen kova suomalaishankinta. Hyökkääjä osoitti KHL-vuosinaan sen, että pystyy pelaamaan illasta toiseen erinomaisella tasolla. Viime kaudella Vitjazissa syntyi 42 pistettä (10+32) yhteensä 44 otteluun.

Aaltonen pelaa lähtökohtaisesti ykkösketjun keskushyökkääjänä ja kantaa isoa pelillistä vastuuta yhdessä Ruotsalaisen, Éric Faillen ja Marc Machronin kanssa. Tehoja on siis lupa odottaa kauden aikana.

Juha Metsola, Kloten

Monissa liemissä keitetty, kokenut tamperelaisvahti tekee paluun Eurooppaan seitsemän KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Torjui Venäjällä itsensä fanien sydämiin ja valittiin KHL:n parhaaksi maalivahdiksi kaudella 2018-19.

Metsolan pelillinen taso on edelleen erittäin hyvä, ja hän tulee taistelemaan sarjan parhaan maalivahdin tittelistä. 

Janne Kuokkanen, Fribourg-Gottéron

Suomalaisille suhteellisen tuntematon pelaaja nousi puskista NHL:ään, oikeastaan ilman, että suuri yleisö tiesi hänestä mitään. Kuokkanen siirtyi 18-vuotiaana Kärpistä OHL:ään London Knightsiin ja päätyi Carolina Hurricanesin kautta New Jersey Devilsiin, jossa hän kiekkoili viimeiset kaudet ennen paluuta Eurooppaan. Kuokkanen tosin piipahti  lainapestillä Kärpissä 16 ottelun verran kaudella 2020–21.

Devilsissä pääosin kolmosketjun laitaa pelannut Kuokkanen sai välillä vastuuta myös ylivoimalla, mutta jatkosopimusta ei hyökkääjä NHL:ään saanut. Sentterin tontillakaan pelaaminen ei ole mahdotonta. Ennakkokaavailuissa Kuokkasta voidaan pitää hyvänä vahvistuksena Fribourgille. Nappikausi saattaa poikia uuden sopimuksen Atlantin taakse.

Janne Kuokkasella on mahdollisuudet palata NHL:ään, jos kausi sujuu odotusten mukaisesti
Kuva © Getty Images

Teemu Hartikainen, Genève-Servette

Ufassa lähes ikonin maineeseen noussut Hartikainen on yksi mielenkiintoisimmista suomalaisista Sveitsin liigassa. Takuuvarma suorittaja ja joukkuepelaaja, jonka päätä ei huimaa kovassakaan paikassa.

Hartikaisen päätökseen vaikutti isosti mahdollisuus pelata vanhan joukkuekaverinsa Linus Omarkin kanssa. Kaksikon kemia tiedetään entuudestaan ja harjoitusottelut ovat antaneet viitteitä siitä, että varsinkin ylivoimalla jälki voi olla tuhoisaa.

Juho Lammikko, Zürich Lions

Lammikko on osoittanut pärjäävänsä NHL-tasolla, joskin rooli löytyi alemmista ketjuista, ja kilpailua oli näin ollen paljon. Viimeinen visiitti Kärpissä kuitenkin näytti, että Lammikko kykenee myös tekemään pisteitä.

Zürichiläiset lähtee kauteen yhtenä mestarisuosikeista. Lammikon monikäyttöisyys voi olla kevättä silmällä pitäen kultaakin kalliimpi ominaisuus. Ylivoimalla Lammikko on erinomainen maalineduspelaaja, ja tasakentällisin hän on käyttökelpoinen ketjussa kuin ketjussa. Alivoimalla Lammikko on armoton raataja.

Lammikolta voidaan odottaa tehoja, mutta suurempi hyve on hänen kokonaisvaltainen arvonsa joukkueelle, eritoten kovissa paikoissa.

Mikko Lehtonen, Zürich Lions

Monesti Euroopan parhaaksi puolustajaksi tituleerattu Lehtonen on Lionsin puolustuksen kirkkain timantti. Lehtosen toiminta ja aiemmat kommentit Venäjän suhteen olivat idioottimaisia, ja hän sai ansaitusti kritiikkiä osakseen. Jääkiekkopuolustajana turkulainen on silti eliittiä.

On varsin todennäköistä, että Lehtonen voittaa NL:n puolustajien pistepörssin. Lähes taidetta lähentelevä liuku, erinomainen pelisilmä ja kiekon toimittaminen maalille ovat sellaisia ominaisuuksia, että pisteitä ropisee väkisinkin. Alkukauden harjoituspelit ja CHL-ottelut mukaan luettuna Lehtonen on piste per peli -tahdissa lukemin 0+9.

Lehtonen on mielenkiintoinen seurattava alkavalla kaudella. Nähtäväksi jää, hakeeko hän itseään, vai jatkuuko Jokereista tuttu dominointi myös alppimaassa.

Mikko Koskinen, HC Lugano

Espoolaisen kiekkokoulun 34-vuotias kasvatti palaa Eurooppaan neljän Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen. Koskinen oli viime visiitillään KHL:ssä maaginen, minkä ansiosta hän sai myös NHL-sopimuksen Edmontoniin.

NHL:ssä Koskinen jäi virkaveljensä Mike Smithin varjoon, ja otteita leimasi usein ailahtelevuus. Hyvän ja huonon pelin ero saattoi olla massiivinen. Tosin on muistettava, että Edmonton Oilersin hyökkäysvoittoinen pelityyli on veräjänvartijalle epäkiitollinen.

Lugano ei lukeudu kauden mestarisuosikkeihin, mutta Koskisen suhteen odotukset ovat ennalta erittäin kovat. Ailahtelevuudestaan huolimatta vuodet idässä osoittivat, että Koskinen kykenee kannattelemaan joukkuetta heikkoina hetkinä. Onnistuessaan hän antaa joukkueelle mahdollisuuden voittoon joka ilta.

Oliwer Kaski, HC Lugano

Ässäkasvatti ei onnistunut murtautumaan NHL:ään, mutta nyt alla on kaksi erinomaista kautta KHL:ssä. Viime kaudella voitti sarjan puolustajien pistepörssin 13 osumallaan, ja sitä edellisellä oli niin ikään avainpelaaja, nostaen kauden päätteeksi ilmaan Gagarin Cupin.

On Luganossa lähtökohtaisesti ykkösparin puolustaja. Kiekollinen varmuus, luistelu ja hyökkäysten tukeminen on erinomaisella tasolla. Myös Kasken laukaus on selkeä vahvuus, varsinkin ylivoimapelissä. 

Markus Granlund, HC Lugano

Granlund on eittämättä yksi sarjan parhaita keskushyökkääjiä. Oli kahdella edelliskaudella erinomaisessa vedossa, pelatessaan samassa ketjussa maanmiehiensä Teemu Hartikaisen ja Sakari Mannisen keskellä. 

Granlund kykenee rakentamaan peliä erinomaisesti, niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin. Kantaa isoa pelillistä vastuuta joukkueen ykkösketjun keskellä.

Vili Saarijärvi, Langnau SCL Tigers

Lukon takalinjoilla viime kaudella dominoinut, näyttävä kiekollinen puolustaja saa erinomaisen mahdollisuuden nousta seuraavalle tasolle. Edellisellä kaudella syntyneet 43 pistettä 52 otteluun eivät ole sattumaa, ja oikealla roolituksella tehoja syntyy varmasti.

Harjoituskausi on ollut Langnaulle vaikea, ja joukkue on viimeisestä yhdeksästä ottelusta kairannut vain yhden voiton, eikä Saarijärvikään ole tehoilla juhlinut. Onnistuessaan hän on ykkösparin puolustaja, ja joka tapauksessa ainainen pelote ylivoimalla. Langnaun toinen suomalainen, veteraanipuolustaja Sami Lepistö ei voisi olla parempi mentori nuorelle rovaniemeläiselle.

Seuraikoneita ja maailmanmestareita aitiossa ja kaukalossa

Edellä mainittujen pelaajien lisäksi NL:sta löytyy liuta muitakin mielenkiintoisia suomalaisia.

Petteri Nummelin seisoo HC Ajoien penkin takana apuvalmentajan roolissa osana tšekkiläisen Filip Pešánin valmennustiimiä.

Ambrì-Piottan riveissä torjuu Jokereista kesken viime kauden siirtynyt Janne Juvonen. Hän saa alkavalla kaudella seurakseen puolustaja Jesse Virtasen, joka siirtyy Sveitsiin hallitsevan SHL-mestari Färjestadin riveistä.

Antti Törmänen aloittaa jo kuudennen kautensa EHC Biel-Biennen päävalmentajana. Törmästäkin pidempään joukkueessa on viihtynyt Toni Rajala, jolle alkava kausi seurassa on jo seitsemäs putkeen. Rajalan kaverina ykkösketjussa viilettävä sentteri Jere Sallinen polkaisee käyntiin toisen kautensa. Joukkueessa suomalaisdebytantin virkaa toimittaa maailmanmestari ja olympiavoittaja Harri Säteri, joka solmi joukkueen kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Antti Törmänen on viihtynyt Bielin rannalla jo pidemmän tovin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

Genève-Servetten riveissä Hartikaisen seurana kiekkoilevat jo viime kaudella hallintokaupunkiin siirtyneet Valtteri Filppula ja Sami Vatanen.

HC Fribourg-Gottéronin toinen suomalainen Kuokkasen ohella on Växjö Lakersista siirtynyt Juuso Vainio, joka tuo kaivattua jämäkkyyttä takalinjoille.

Klotenin pakistossa mielenkiintoinen nimi  on Jesper Peltonen, jonka tryout-jakso poiki ensi kauden kattavan sopimuksen. Peltonen pelaa sveitsiläisen lisenssin turvin, eikä näin ollen vie joukkueen kiintiöstä ulkomaalaispaikkaa. Joukkueen penkin takaa löytyy seuraikoni Kimmo Rintanen sekä Ässissä viime kaudella vaikuttanut Saku Martikainen.

Langnau SCL Tigersilla on Klotenin tapaan kattava suomalaisedustus. Jo mainitut debytantit Sami Lepistö ja Vili Saarijärvi luutivat kärkipareissa. Heidän lisäkseen joukkueesta löytyy olympiavoittaja ja maailmanmestari Harri Pesonen, jolle tuleva kausi on jo neljäs peräkkäinen seurassa. Toisen kautensa tiikereiden miehistössä aloittaa Aleksi Saarela, jolta on vaikean viime kauden jälkeen lupa odottaa maaleja. Maininnan ansaitsevat myös Suomen ja Sveitsin passit omaava nuori hyökkääjä Keijo Weibel sekä apuvalmentajana toimiva Jukka Varmanen.

Lausannea edustaa uralleen uutta suuntaa hakeva Miikka Salomäki, jolle viime kausi oli rikkonainen.

Luganon riveistä löytyy maalivahti Mikko Koskisen, puolustaja Oliwer Kasken ja hyökkääjä Markus Granlundin lisäksi Santeri Alatalo. Puolustaja omaa sekä Suomen että Sveitsin passit, ja hän aloittaa sarjassa jo 10. kokonaisen kautensa. Alatalon tililtä löytyy myös 37 maaottelua Sveitsin paidassa. Lisäksi joukkueen kuntovalmentajana toimii suomalainen Lassi Laakso.

Suomalaiselle yleisölle on siis takuulla luvassa loistavaa kiekkoviihdettä Keski-Euroopasta. C Moren hankittua sarjan oikeudet televisiosta pääsee väijymään viikoittain kaksi ottelulähetystä suorana suomeksi selostettuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle