Sveitsi nujersi tyylikkäästi Tšekin, Kazakstan nappasi kisaisäntien päänahan voittomaalikilpailussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Timo Meier (A) oli ottelun suuria hahmoja, mutta Sveitsin voiton avain oli yhtenäisyys.
Kuva © Samuli Huikuri
Tanska kaatoi hattutempun latoneen Nicklas Jensenin johdolla Ruotsin ensimmäistä kertaa MM-tasolla. Sveitsi kyni Tšekin väkevän esityksen jälkeen. Kazakstan yllätti kisaisännät. Saksa jatkoi vahvoja otteitaan Norjaa vastaan.

Tanska-Ruotsi 4–3

Tanska ei tyytynyt ainoastaan piinaamaan Ruotsia vaan se haastoi tosissaan voittotaisteluun. Tiiviisti puolustaneiden juuttien taistelutahto ei horjunut edes Carl Klingbergin johto-osumasta. Pelitavan hyveisiinsä luottaneet tanskalaiset pysyivät vauhdissa mukana, ja toisen erän puolivälissä Jokerien Nicklas Jensenin ohjaus yllätti Viktor Fasthin.

Klingberg alusti Richard Tommernesin johto-osuman, ja sitten koitti Ruotsin pelissä synkkä vaihe. melkein heti takaiskun perään samainen Jensen nosti kenenkään häiritsemättä maalin edestä pelin tasoihin. Seuraavan hyökkäyksen jälkeen Jensen itse teki vahvan esityön Emil Kristensen laukomaan tanskalaisten 3–2-maaliin.

Tanskalaiset saivat jobinpostia kolmannen erän alussa. Nicholas Jensenin ottelu päättyi ikävällä tavalla, kun Düsseldorfin mies joutui jättämään pelin kesken loukkaannuttuaan taklaustilanteessa.

Kenties tästä sisuuntuneena Tanska päätti osoittaa olevansa kentän päällikkö. Sebastian Dahm epäsi Victor Olofssonin läpiajon, ja kotvasta myöhemmin Jensen täydensi superpäivänsä iskemällä lätyn häkkiin kolmannen kerran.

Taistelu ei ollut vielä ohi. Ottelun toinen suuri hahmo Klingberg hyödynsi tanskalaispuolustuksen haparoinnin ja toi Tre kronorin maalin päähän. Tanska kuitenkin kesti sinikeltaisten loppuvyöryn ja saavutti näin ensimmäisen voiton suuresta naapuristaan MM-tasolla.

Saksa – Norja 5–1

Ottelun avausmaali syntyi melkein vahingossa 16 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa, kun Matthias Plachta ohjasi Moritz Müllerin vedon maaliin: Viimeistelyssä oli kyse enemmän oikeassa paikassa olemisessa kuin tilannereaktiosta.

Leon Gawanke vei Saksan 2–0 johtoon tulisella one-timerilla, ja kuusi minuuttia ennen taukoa Leonard Pröderl viimeisteli loistopaikasta komean kuvion päätteeksi. Tilanne lähti tosin liikkeelle Olen Julian Holmin todella oudosta avauksesta suoraan keskelle, jossa odotti kolmisen saksalaista.

Lukas Reichel taituroi läpiajosta Saksan neljännen maalin, ja Mathis Olimb sai myös Norjan kuparisen rikki ennen taukoa.

Lopullisesti ottelu ratkesi Lean Bergmannin laukomaan 5–1-maaliin päätöserän alkuvaiheessa. Ottelun loppu oli enää mielenkiinnotonta pelailua vailla merkittäviä tapahtumia.

Venäjä-Iso-Britannia 7–1

Venäjä oli Iso-Britanniaa vastaan odotetun vahva, vaikka ottelusta ei kehkeytynytkään niin typerryttäviä murskajaisia kuin takavuosina on nähty. Jo avauserässä Venäjä teki tarvittavan latomalla viiden minuutin periodilla neljä maalia.

Avausottelussa Tšekkiä vastaan onnistunut Anton Burdasov viimeisteli maaleista kaksi, ja Columbus Blue Jacketsin Mihail Grigorenko haalit tehot 1+1. Grigorenko näyttää saaneen pelin uomiinsa vaikean kauden päätteeksi. Liam Kirk pelasti brittien kasvot kaventamalla ensimmäisen erän lopulla.

Lopun ottelua Venäjä keskittyi peluutusharjoitteluun. Se latoi saamistaan paikoista kolme maalia lisää, ja Burdasov pääsi vielä kaunistelemaan omia tilastojaan syöttämällä Venäjän kuudennen maalin.

Sveitsi-Tšekki 5–2

Tšekki ja Sveitsi pelasivat ilmeeltään pirteän ja viihdyttävän ottelun, jossa suhdanteet vaihtelivat pitkin ottelua. Filip Chytil teki avausmaalin Tšekille, ja Gregory Hofmann tasoitti puntit komealla laukauksella. Kummatkin maalit syntyivät ylivoimalla.

Ylivoimalla syntyi myös Sveitsin 2–1-johto-osuma toisen erän viidennellä minuutilla, kun Timo Meier latasi komean kuvion ja Nico Hischierin passin päätteeksi lätyn yläpömpeliin. Sveitsin kolmas maali oli sentään tasaviisikoilla tehty, kun Vincent Praplanin pystysyöttö vapautti Tristan Scherweyn maalintekoon.

Erätauolla vaikean ottelun kokenut Šimon Hrubec (13 torjuntaa, kolme päästettyä maalia) vaihdettiin Roman Williin. Tšekki jatkoi painostamista, mutta sen tekeminen hyytyi Sveitsin puolustukseen, Leonardo Genoniin ja luvattoman paljon toistuvaan jäähyilyyn. Lopullisen niitin iski Meier ottelun toisella ylivoimamaalillaan.

Tapparan Jiří Smejkal ohjasi kavennuksen viisi minuuttia ennen loppua, mutta loppukiriä tšekit eivät saaneet aikaan. Loppuhetkien ylivoimalla Hofmann täräytti Meierin esimerkkiä noudattaen toisen ylivoimaalinsa. Sveitsi sai turnaukselleen vahvan alun sekä tuloksellisesti että pelillisesti. Tšekki jatkaa nollalinjalla.

Kazakstan-Latvia 3–2 vml

Latvia oli ollut Kanada-ottelussa kärsivällinen ja vastustaja sortunut huonoon valmistautumiseen. Kazakstania vastaan oli puolestaan Latvia huolimaton ja kisaisännille viime aikoina vaikea vastustaja Kazakstan otteissaan vankka. Kazakstan ei tyytynyt pelkkään antijääkiekkoon vaan haki paikkoja aktiivisesti ja jopa hallitsi ottelutapahtumia.

Runsaasti tarjoutuneista paikoista huolimatta maalit pysyivät koskemattomina aina toisen erän puoleenväliin, kunnes Lauris Dārziņš pääsi tuikkaamaan kiekon maaliin. Kazakstan ei antanut periksi, ja ajassa 38.59 Aleksander Šin teki sen, mihin kanadalaiset eivät perjantaina pystyneet – ohitti Matīss Kivlenieksin ja mursi latvialaiskopparin liki viisi erää kestäneen nollataian.

Kolmannessa erässä kotikaupungin tähti Rihards Bukarts otti kiinni Oskars Cibuļskiksen avaussyötön ja ujutti kiekon Nikita Bojarkinin längistä sisään – ja heti seuraavasta hyökkäyksestä Jesse Blacker palautti tasatilanteen. Muutamaa minuuttia myöhemmin jokunen latvialaissydän jätti lyönnin väliin, kun Victor Svedbergin tulinen lämäri tärähti tolppaan.

Jatkoajalla lisää latvialaistykytyksiä tuotti Kaspars Daugaviņšin jäähy, mutta Latvia selvisi kurimuksesta muutamalla läheltä piti -tilanteella. Aina kahdeksanteen pariin edennyt voittomaalikilpailu kääntyi lopulta Kazakstanin eduksi – Jevegeni Rimarev onnistui, Roberts Bukarts ei. Loisteliaan Kanada-ottelun jälkeen tuli Latvia ryminällä takaisin maan pinnalle.