Sveitsi jätti Itävallan nollille ja nousi B-lohkon kärkeen - Italia edelleen maaleitta turnauksessa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Reto Berra piti ensimmäisenä sveitsiläisenä maalivahtina 72 vuoteen nollan Itävaltaa vastaan.
Kuva © Timo Savela
B-lohkon jättiläisten viettäessä välipäivää hieman pienemmät kiekkomaat saivat mahdollisuutensa loistaa Bratislavan valoissa.

Itävalta hukkasi mahdollisuutensa Sveitsiä vastaan

Sveitsin ja Itävallan keskinäiset ovat perinteisesti olleet varsin tasaisia eikä tiistai-illan kohtaaminen tehnyt tästä poikkeusta. Unelias ottelu sai sähköä viitisen minuuttia ennen avauserän loppua, kun Sveitsin puolustaja Roman Josi pelasi mailallaan huolimattomasti ja laittoi Fabio Hoferin purukaluston uusiksi. Tuomari Aleksi Rantala osoitti Josille 2+2 minuuttia, mutta Itävalta nukkui tilaisuutensa ohi esittäen erittäin heikkoa ylivoimaa. Sveitsin tultua tasamiehiseksi se iski aivan erän loppuun. Nopean vastaiskun päätteeksi Nico Hischierin poikittaissyöttö pakotti David Kickertin sivuttaisliikkeeseen ja Kevin Fiala toimitti kiekon ylähyllylle. Itävaltalaismaalivahdin juomapuollo lensi yläilmoihin Fialan turnauksen neljännen maalin merkiksi.

Toinen erä oli hyvin heikkotasoinen. Itävallalla oli suuria vaikeuksia saada syöttöjä omilleen, ja silloin kun kiekkoa pystyttiin ylöspäin pelaamaan, niin hyökkäysten rakentelut pysähtyivät järjestään sveitsiläisten trappiin. Itävaltalaiset saivat lauottua koko erän aikana neljä kertaa kohti Reto Berran vartioimaa maalia ja nämäkin olivat varsin helppoja sveitsiläisille poimittavaksi. Sveitsillä sen sijaan paikkoja piisasi, mutta viimeistely oli surkeaa. Joko vedot olivat ratkaisevilla hetkillä hehtaaripyssyjä tai sitten sorruttiin liialliseen namutteluun ja tilanteet kuivuivat kokoon.

Itävallalle avautui kolmannessa erässä uudelleen mahdollisuus pitkään ylivoimaan, mutta pelkästään pakkopelin käyntiin saamisessa oli isoja hankaluuksia. Lopulta kahden miehen ylivoima kääntyi Itävallan omiksi jäähyiksi. Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 53.02, kun hanakasti laukoneen Roman Josin pommi upposi Itävallan verkkoon. Lopussa ottelu venyi tuskallisen pitkäksi, kun kenttähenkilökunta sai korjailla Sveitsin Andres Ambuhlin Alexander Pallestrangiin kohdistuneen taklauksen jäljiltä rikkoutunutta pleksiä. Sveitsi oli lopulta parempi maalein 4–0 ja päätössummeri iso helpotus jokaiselle.

Voitto nosti Sveitsin ohi Venäjän B-lohkon kärkipaikalle, kun kaikki joukkueet ovat nyt pelanneet kolme peliä. Sveitsillä on toki Venäjä, Ruotsi ja Tšekki vielä kohtaamatta. Seuraavaksi se kohtaa keskiviikkona Norjan.

Latvia joutui tekemään täyden päivätyön Italian kanssa

Päivän aiemmassa ottelussa hurjasta kannustuksesta Bratislavassa nauttiva Latvia kaatoi Italian. Helpolla latvialaisten voitto ei kuitenkaan tullut. Latvian dominoinnista huolimatta maalinteko oli suurta tuskaa ja peli pysyi pitkään maalittomana. Italia antoi ylimääräisiä sydämen tykytyksiä latvialaiskannattajille ensimmäisen erän lopussa, kun JYP-Akatemiastakin tuttu Simon Kostner laukoi ottelun kolmannen italialaislaukauksen ja kiekko kimposi latvialaispuolustaja Guntis Galvinsin jaloista Latvian maaliin. Italian ilo turnauksen ensimmäisestä maalista oli kuitenkin ennenaikainen, sillä Latvian valmennus oli tilanteessa hyvin hereillä ja Bob Hartleyn haaston jälkeen maali tuomittiin paitsioksi.

Latvia sai maalihanat auki, kun peli oli lähestymässä puoltaväliään. Roberts Bukarts sai kiekon toimitettua Andreas Bernardin selän taakse ja Sparta Prahan hyökkääjä pääsi tuulettamaan helpottavaa osumaa. Erän lopussa Rihards Marenisin uran ensimmäinen MM-kisamaali vei Latvian kahden maalin karkumatkalle. Tarkassa laukauksessa oikeaan yläkulmaan oli jo selvää ratkaisun makua.

Kun Italia ei päässyt kolmannessa erässä tolppaa lähemmäksi, niin Teddy Blueger sinetöi lopulliset 0–3-luvut taululle tyhjään maaliin. Kaksi voittoa tähän mennessä ottaneelle Latvialle turnaus muuttuu seuraavaksi hieman mutkaisemmaksi, kun sen seuraavat vastustajat ovat Tšekki, Venäjä ja Ruotsi. Italia puolestaan jatkaa ensimmäisen maalinsa etsimistä keskiviikkona Venäjää vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle