Supertähti Nathan MacKinnonista ylipalkattuun Milan Luciciin − jokaisen NHL-joukkueen paras ja huonoin pelaajasopimus listattuna

NHL / Artikkeli
Nathan MacKinnon operoi jäällä liigan parhaalla sopimuksella.
Kuva © Getty Images
NHL:n tiukassa palkkakattomaailmassa pelaajasopimusten neuvottelut ovat todella tärkeitä. Välillä pelaaja puhkeaa kukkaan vasta sopimusneuvottelujen jälkeen, kuten kävi Nathan MacKinnonin tai David Pastrnakin tapauksessa. Toisaalta välillä epätoivoiset GM:t antavat pitkiä ja rahakkaita sopimuksia laskusuunnassa oleville pelaajille, kuten kesällä 2016.

Jatkoajan listaus kattaa jokaisen NHL-joukkueen parhaimman ja huonoimman pelaajasopimuksen. Listauksen ainoa rajaus on se, ettei tulokassopimuksia lasketa mukaan. Pelaajien sopimusten arvoa joukkueelleen tarkastellaan nykytilanteesta käsin.

Anaheim Ducks

Paras: John Gibson. Ankkalauman kantava voima on ehdottomasti heidän tähtimaalivahtinsa. Joukkue voittaa ja häviää Gibsonin mukana. Monissa paremmissa joukkueissa Gibson taistelisi Vezina-palkinnosta jokaisella kaudella. Gibsonin palkkapussi, keskimäärin 6,4 miljoonaa dollaria kautta kohden, on selkeä alehinta, varsinkin kun hänet on lukittu seuraan seuraavan seitsemän kauden ajaksi.

Huonoin: Adam Henrique. Puoli pistettä per peli ei yksinkertaisesti riitä 5,825 miljoonan dollarin keskimääräisillä kausitienesteillä pelaavalta sentteriltä. 29-vuotiaan Henriquen sopimus kattaa lisäksi myös seuraavat neljä kautta. Mies on viimeksi ylittänyt 50 pistettä vuonna 2016.

Arizona Coyotes

Paras: Jakob Chychrun: 21-vuotiaalla puolustajalla on varastossa rutkasti potentiaalia. Keskimääräinen kausitienesti, 4,6 miljoonaa dollaria, seuraavan viiden kauden ajan on halpa hinta hänen tasoisestaan puolustajasta palkkakaton noustessa joka vuosi. Sopimuksen viimeisinä vuosina puolustajan sopimus voi olla yksi liigan parhaista hinta-laatusuhteista.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia. 34-vuotiaan Alex Goligoskin sopimus, jonka keskimääräinen kausiarvo on 5,475 miljoonaa dollaria, kattaa vielä seuraavan vuoden, joten se vaikeuttaa seuran mahdollisuuksia kiinnittää uusi hankinta Taylor Hall ensi kesänä uuteen sopimukseen.

Boston Bruins

Paras: David Pastrnak. Yksi liigan parhaista hyökkäyssuunnan pelaajista ja ehkä liigan parhaan ketjun tärkeä kulmakivi. Takoo maaleja hurjaa tahtia ja luo samettisilla käsillään tekopaikkoja myös ketjukavereilleen. Keskimäärin 6,666 miljoonaa dollaria kaudessa tuottava sopimus kestää vielä kolme seuraavaa kautta. Taiturimaisella tšekillä on joukkueensa kannalta yksi liigan parhaista sopimuksista.

Huonoin: David Backes. Kokenut sentteri taklaa, ärsyttää vastustajaa sekä tappelee, mutta juuri muuta annettavaa 35-vuotiaalla ei enää ole. Backes on usein myös joutunut katsomaan sivusta joukkueensa pelejä. Vielä ensi kauden kattava, keskimäärin kuuden miljoonan dollarin kausitienestit tuova sopimus on selvästi ylihintainen. Yksi kesän 2016 huonoimmista sopimuksista.

Buffalo Sabres

Paras: Jack Eichel. Kapteenin sopimus ei ole halpa, mutta mies takoo tällä hetkellä pisteitä niin hurjaan tahtiin, että 10 miljoonaa dollaria kautta kohden tienaava Eichel saisi huomattavasti nykyistä rahakkaamman sopimuksen vapailta markkinoilta. Sopimus kattaa vielä seuraavat kuusi vuotta, jonka aikana Eicheliltä on odotettavissa selvästi yli piste per peli -tahtia.

Huonoin: Kyle Okposo. Kuuden miljoonan dollarin keskimääräiset vuositulot ovat hyvinkin mairittelevat loukkaantumisherkälle ja laskusuunnassa olevalla Okposolle. Sopimus kattaa seuraavat kolme vuotta, eikä 31-vuotiaan jenkin otteissa ole näkyvissä paluuta takaisin New Yorkissa vietettyihin vuosiin.

Calgary Flames

Paras: Johnny Gaudreau. Päävalmentaja Bill Petersin potkujen jälkeen peli-ilmeensä löytäneen Johnny Hockeyn 6,75 miljoonan dollarin kausitienestit ovat selvästi alihintaiset hänen tasoiselleen pelaajalle. Viime kauden 99 pistettä kertovat kaiken olennaisen miehen tasosta. Flames pääsee nauttimaan Gaudreaun palveluksista vielä ainakin seuraavat kaksi kautta.

Huonoin: Milan Lucic. Moni pyöritteli päätään Brad Trelivingin vaihtaessaan James Nealin yhden heikon kauden jälkeen Luciciin. Järkälemäinen hyökkääjä on tehnyt 51 peliin vain 11 tehopistettä, mikä on aivan liian vähän. Lucic tienaa vielä seuraavat kolme vuotta 5,25 miljoonaa dollaria kaudessa. Yksi monista huonoista kesällä 2016 tehdyistä sopimuksista.

Carolina Hurricanes

Paras: Teuvo Teräväinen. Tähän olisi voinut valita kumman tahansa Hurricanesin suomalaisista kikkapojista. 5,4 miljoonan dollarin keskimääräiset kausiansiot piste per peli -vauhdissa pelaavasta laiturista on kuitenkin niin suuri ryöstö, että se sivuuttaa jopa Montreal Canadiensin Sebastian Aholle neuvotteleman sopimuksen. Hurricanes pääsee nauttimaan Teräväisen palveluksista vielä ainakin seuraavat neljä kautta.

Huonoin: Jordan Staal. Listan ensimmäinen kuuluisan kiekkosuvun veljeksistä. Joukkueen kapteeni on tehnyt viimeiseen 84 runkosarjapeliin vain 40 tehopistettä, mikä on auttamatta liian vähän seuraavat kolme kautta keskimäärin kuusi miljoonaa dollaria kaudessa tienaavalle Staalille.

Chicago Blackhawks

Paras: Alex DeBrincat. Tuulisen kaupungin joukkuetta ei ole rakennettu monilla huippusopimuksilla, mutta ensi vuonna voimaan astuva DeBrincatin siltasopimus on mahdollisesti sellainen. Loistavan viime vuoden pelannut nuori laituri on aloittanut kauden edellistä vuotta vaisummin, mutta miehen potentiaali etenkin maalintekijänä on hurja.

Huonoin: Brent Seabrook.Yksi Blackhawksin dynastian kulmakivistä on ollut viime vuodet liigan ylipalkatuimpia pelaajia. Romuluisen puolustajan tilannenopeus ei enää yksinkertaisesti riitä nuorten pelaajien dominoimassa liigassa. Useat pitkät ja raskaat pudotuspelikeväät myös ovat ottaneet veronsa 34-vuotiaan kropasta. Rasittaa Blackhawksin palkkakattoa 6,875 miljoonalla dollarilla vielä neljän kauden ajan.

Colorado Avalanche

Paras: Nathan MacKinnon. Koko liigan paras sopimus. Yksi koko lajin näyttävimmistä ja parhaista pelaajista pelaa sopimuksella, jossa voisi aivan hyvin olla 50 prosentin alennusleima kiinnitettynä. Luo vaihdosta toiseen tilanteita joko itselleen tai ketjukavereilleen. Avalanchen mestaruusikkuna on auki vähintään seuraavan kolmen kauden ajan, kun Nova Scotian poika tienaa vaivaiset 6,3 miljoonaa dollaria kaudessa.

Huonoin: Erik Johnson. Entinen ykkösvaraus on yhä luotettava puolustaja, mutta hyviä sopimuksia täynnä olevalle Avalanchelle kuuden miljoonan dollarin kausitienesti seuraavasta kolmesta kaudesta on liikaa.

Columbus Blue Jackets

Paras: Seth Jones. Entinen nelosvaraus on Artemi Panarinin ja Sergei Bobrovskin lähdettyä joukkueen paras ja tärkein pelaaja. 4,9 miljoonan dollarin kausitienestit seuraavasta kahdesta vuodesta ovat halpa hinta näin kokonaisvaltaisesta puolustajasta.

Huonoin: Alexander Wennberg. 24-vuotias ruotsalainen on kadottanut peli-ilonsa, eikä yhteispeli päävalmentaja John Tortorellan kanssa selvästi toimi. 4,9 miljoonaa dollaria palkkakattoa vasten on liian paljon.

Dallas Stars

Paras: John Klingberg. Ruotsalainen ei ole kaikista varmin puolustaja, mutta mies tekee kovaa jälkeä 4,25 miljoonaa dollaria kaudessa tuovalla sopimuksella vielä ainakin seuraavat kaksi kautta, vaikka kausi onkin alkanut tavallista vaisummin.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia, mutta kapteeni Jamie Bennin suoritukset eivät ole viime kausina vastanneet 9,5 miljoonan dollarin hintalappua. Lisäksi sopimus loppuu vasta vuonna 2025.

Detroit Red Wings

Paras: Dylan Larkin. Heikossa Red Wingsin joukkueessa pelaava Larkin on pelannut alkukauden alle tasonsa, mutta on silti yksi joukkueen harvoista valopilkuista. Seuraavat kolme kautta kattava, 6,1 miljoonaa dollaria kaudessa tuova sopimus voi erityisesti tulevina vuosina olla loistava.

Huonoin: Tähän voisi valita useammankin sopimuksen. Frans Nielsen kuitenkin erottuu joukosta tällä kaudella tehdyillä seitsemällä tehopisteellä ja 5,25 miljoonan dollarin kausitienesteillä. Sopimus kattaa seuraavat kaksi kautta.

Edmonton Oilers

Paras: Vaikka Connor McDavidin sopimus on yhä NHL:n kallein, voisi hänet tehojensa puolesta valita tähän aivan hyvin. Vielä parempi sopimus on kuitenkin lähes yhtä hurjia tehoja iskevällä Leon Draisaitlilla, jonka keskimäärin 8,5 miljoonaa dollaria kaudessa tuova sopimus kattaa vielä seuraavat viisi kautta. Täytyy muistaa, että moni pyöritteli aluksi päätään nähdessään Draisaitlin sopimuksen kesällä 2017.

Huonoin: Kris Russell. Puolustajan sopimus rasittaa palkkakattoa 4,5 miljoonalla dollarilla vielä ensi kauden ajan. Hän on tehnyt vain kahdeksan tehopistettä tällä kaudella. Ei lisättävää.

Florida Panthers

Paras: Aleksander Barkov. MacKinnonin ohella yksi liigan parhaita sopimuksia. NHL-sentterien eliittiin kuuluva suomalainen tienaa kautta kohden vain keskimäärin 5,9 miljoonaa dollaria kaudessa seuraavan kahden vuoden ajan. Myös tässä sopimuksessa voisi olla tuplasti isommat lukemat.

Huonoin: Sergei Bobrovski. Tähtimaalivahti voi vielä kääntää kurssinsa, mutta alkukauden näytöt lupaavat, että pantterilauma joutuu vielä ongelmiin kesällä kirjoittamansa seitsemän vuoden ja 70 miljoonan dollarin sopimuksen kanssa.

Los Angeles Kings

Paras: Adrian Kempe. Nuori ruotsalainen pelaa vastuullisesti, on energinen ja tekee tuloihinsa nähden kiitettävästi tehoja. Häärii kaukalossa kahden miljoonan vuosituloilla vielä ainakin seuraavat kaksi kautta.

Huonoin: Dustin Brown. Kingsin mestaruusjoukkueiden kapteeni on alottanut hyvän viime kauden jälkeen vaisusti, eivätkä tulokset vastaa lähes kuuden miljoonan dollarin vuosituloja. Sopimus kattaa vielä seuraavat kaksi kautta.

Minnesota Wild

Paras: Jason Zucker. Monipuolinen laitahyökkääjä on yksi Wildin tärkeimpiä palasia. Aloittanut kauden vahvasti ja 5,5 miljoonan dollarin keskimääräiset tienestit seuraavasta kolmesta kaudesta ovat kohtuullliset 27-vuotiaan parhaista pelivuosista.

Huonoin: Zach Parise. 35-vuotias jenkki tekee vielä kiitettävästi tehopisteitä, mutta kesällä 2012 solmittu jättisopimus rasittaa 7,5 miljoonan dollarin verran Wildin palkkakattoa vielä seuraavat viisi vuotta. Sopimus oli aikoinaan myös osasyyllinen työsulkuun kaudella 2012−2013.

Montreal Canadiens

Paras: Brendan Gallagher. Joukkueen sielu on rakastettu pelaaja Mont Royalin juurella, ja nykyään myös tehopisteitä syntyy roimasti 3,75 miljoonan dollarin vuosituloihin nähden. Monen pudotuspelijoukkueen havitteleman Gallagherin sopimus kattaa vielä ensi kauden.

Huonoin: Carey Price. Yksinkertaisesti liian ailahteleva maalivahti tällä hetkellä, jos katsoo 10,5 miljoonan dollarin keskimääräisiä vuosituloja seuraavan kuuden kauden ajan. NHL:n kalleimman maalivahdin tulisi olla Vezina Trophy -keskustelussa joka vuosi.

Nashville Predators

Paras: Mattias Ekholm. Luotettava puolustaja on todella hyvä omassa päässä ja Ekholm on viime vuosina myös parantanut tehotilastojaan. Sopimus kuormittaa palkkakattoa vaivaiset 3,75 miljoonaa dollaria vielä seuraavat kaksi vuotta.

Huonoin: Kyle Turris. Kanadalainen on pelannut Predatorsissa alle odotusten ja kuusi miljoonaa dollaria kautta kohden seuraavan neljän vuoden ajan lupaa harmaita hiuksia GM David Poilelle.

New Jersey Devils

Paras: Kyle Palmieri. Laituri menetti tärkeän tutkaparin Taylor Hallin vaihdettua maisemaa, mutta tehoja on kuitenkin syntynyt tasaiseen tahtiin. 4,65 miljoonan dollarin vuositulot vielä seuraavalta kaudelta eivät ole päätä huimaavia.

Huonoin: P.K. Subban. Entinen Norris Trophy -voittaja on kaukana takavuosien tasostaan, eikä mies pelaa yhtään kuin yhdeksän miljoonan dollarin vuositulot osoittaisivat. GM Tom Fitzgerald onkin joidenkin lähteiden mukaan pyrkinyt jo pääsemään eroon sopimuksesta, joka kattaa vielä seuraavat kaksi kautta.

New York Islanders

Paras: Ryan Pulock. Pulock on vastuullinen luuta omassa päässä, ja hän on viimeiset kaksi kautta tehnyt hyvää jälkeä myös hyökkäyspäässä noin puoli pistettä per peli -tahdilla. Tienaa vielä tästä kaudesta vain kaksi miljoonaa dollaria, joten saarelaisilla on edessään isot neuvottelut kesällä.

Huonoin: Andrew Ladd. Mies rasittaa palkkakattoa noin 4,5 miljoonaa dollaria seuraavan kolmen vuoden ajan, vaikka pelipaikkana on AHL. Mahdollinen ulososto edessä.

New York Rangers

Paras: Mika Zibanejad. Suomeakin puhuva ruotsalaissentteri on takonut viimeiseen 119 runkosarjapeliin 117 tehopistettä ja vakiinnuttanut paikkansa 1. ketjun sentterin roolissa. Hyökkääjällä on vaivaiset 5,35 miljoonan dollarin vuositulot vielä seuraavasta kahdesta kaudesta − sopimus on siis selvästi alihintainen. Erittäin vastuullinen pelaaja myös puolustussuuntaan.

Huonoin: Marc Staal. 32-vuotias veteraanipakki on jäänyt jo vuosia sitten selvästi jälkeen nykyään liigassa vaadittavasta nopeudesta. Tällä kaudella Staal onkin löytänyt itsensä useaan otteeseen katsomosta, kun paikkaa puolustuksessa ei ole aina ollut. 5,7 miljoonaa dollaria rasittaa joukkueen palkkakattoa vielä seuraavan kauden.

Ottawa Senators

Paras: Thomas Chabot. Senatorsin nuori ykköspuolustaja on kellottanut viime peleissä hurjia minuutteja. Ensi vuonna voimaan astuva 64 miljoonan ja kahdeksan vuoden sopimus voi olla Senatorsille vielä suuri menestys.

Huonoin: Bobby Ryan. Jo pitkään NHL:n huonoimpia sopimuksia. Tällä hetkellä Ryan on kaukalon ulkopuolisten ongelmien takia pelaajien auttamisohjelmassa ja pyrkii tekemään paluuta kentille. 7,25 miljoonaa dollaria palkkakattoa vasten vielä seuraavat kaksi kautta.

Philadelphia Flyers

Paras: Sean Couturier. Vain hieman yli neljän miljoonan dollarin edestä palkkakattoa kuormittavaa sopimusta on jäljellä vielä kaksi kautta. Couturier on yksi joukkueensa tärkeimpiä pelaajia. Lähes piste per peli -tahdilla pelaava sentteri on myös joka vuosi yksi kandidaatti Selke Trophy -keskustelussa.

Huonoin: Kevin Hayes. Kesällä tehty pitkä sopimus nostatti kulmakarvoja jo heinäkuussa, eivätkä Hayesin peliesitykset ole vastanneet yli seitsemän miljoonan dollarin vuosituloja. Myös sopimuksen seitsemän vuoden pituus herättää kysymysmerkkejä.

Pittsburgh Penguins

Paras. Sidney Crosby. Viime vuosikymmenen parhaan pelaajan sopimus vei aikanaan suuren osan palkkakatosta, mutta nykyään oman pelinumeronsa − tosin desimaalilla erotettuna − verran kautta kohden tienaava Crosby pelaa pingviinilaumassa selkeään alennushintaan. Sopimusta on myös jäljellä vielä viisi kautta.

Huonoin: Jack Johnson. Kesällä 2018 kirjoitettu viiden vuoden sopimus epäilytti jo allekirjoitushetkellä, eikä mies ole pystynyt vastaamaan 3,25 miljoonan dollarin vuosituloihinsa.

San Jose Sharks

Paras: Timo Meier. Viime kesän rajoitettu vapaa agentti teki todella hyvän sopimuksen joukkueensa kannalta, kun hän laittoi nimensä 24 miljoonan dollarin ja neljän vuoden sopimukseen. Sveitsiläinen tekee ison tilin nykyisen sopimuksen päättyessä.

Huonoin: Martin Jones. Maalivahtitilanne on aiheuttanut hailaumassa harmaita hiuksia GM Doug Wilsonille. Jonesin otteet eivät vastaa läheskään hänen 5,75 miljoonan dollarin keskimääräisiä vuositulojaan. Sopimusta jäljellä vielä neljä kautta.

St. Louis Blues

Paras: Colton Parayko. Nuori puolustaja oli yksi viime kevään mestarijoukkueen tärkeimpiä pelaajia. Romuluinen Parayko tienaa seuraavan kahden kauden ajan vain vaivaiset 5,5 miljoonaa dollaria kautta kohden.

Huonoin: Jake Allen. Ykkösmaalivahti Jordan Binningtonin varjoon jäänyt Allen on lähes 4,5 miljoonan dollarin vuosituloillaan liian kallis ailahtelevaksi kakkosmaalivahdiksi.

Tampa Bay Lightning

Paras: Victor Hedman. Ruotsalainen on liigan parhaita puolustajia, ja hänellä on alle kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkka vielä seuraavan viiden kauden ajan. Lightningin tähtisikermän tärkeimpiä palasia.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia. Ryan McDonaghin sopimus voi tuottaa tulevaisuudessa ongelmia hänen ollessaan 35 ikävuoden paremmalla puolella.

Toronto Maple Leafs

Paras: Morgan Rielly. Joukkueen kiistaton ykköspakki tienaa kaudessa vain viisi miljoonaa dollaria seuraavasta kahdesta kaudesta. Viime kaudella 72 tehopistettä tehnyt puolustaja oli hurjassa iskussa ja hänen alihintainen sopimuksensa onkin tärkeä palkkakaton kanssa kikkailevalle Maple Leafsille. Myös hyökkääjä William Nylanderin sopimus on hänen tasoonsa nähden edullinen.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia, sillä joukkue sai siivottua Nikita Zaitsevin ja Patrick Marleaun sopimukset kesällä. Sitäkin suurempi ongelma tällä hetkellä on jatkosopimusten puute puolustuksessa.

Vancouver Canucks

Paras: Bo Horvat. Joukkueen kärkisentteri on elintärkeä pelaaja puolustussuuntaan, mutta hän tekee hyvää jälkeä myös hyökkäyssuunnassa. 5,5 miljoonaa dollaria palkkakattoa vasten seuraavan kolmen kauden ajan on todella hyvä hinta 24-vuotiaasta Horvatista.

Huonoin: Loui Eriksson. Pitkään yhtenä liigan aliarvostetuimmista pelaajista pidetystä ruotsalaisesta on tullut viime vuosina kuusi miljoonaa dollaria kaudessa tienaava riippakivi, josta Canucks haluaisi päästä eroon. Sopimusta on tosin jäljellä vielä kaksi kautta.

Vegas Golden Knights

Paras: Jonathan Marchessault. Vikkelä hyökkääjä tekee tehopisteitä hyvällä tahdilla ja on tärkeä palanen Golden Knightsin hyökkäyksessä. Joukkue maksaa 28-vuotiaan palveluksista seuraavan neljän kauden ajan keskimäärin viisi miljoonaa dollaria kaudessa.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia.

Washington Capitals

Paras: John Carlson. Pitäisi olla koko liigan parhaiten palkattu puolustaja, mutta on kaukana siitä. Yli 100 pisteen vauhdissa pelaava Carlson tienaa seuraavalta kuudelta kaudelta vain kahdeksan miljoonaa dollaria per vuosi, ja se on pilkkahinta hänen tasoisestaan puolustajasta. Todennäköinen Norris-palkinnon voittaja.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia. Moni on kauhistellut Tom Wilsonin yli viiden miljoonan dollarin keskimääräisiä kausitienestejä, mutta viime aikoina mies on näyttänyt osaamistaan myös tehotilastojen merkeissä.

Winnipeg Jets

Paras: Mark Scheifele. Liigan sentterien eliittiin kuuluva kanadalainen tienaa vain reilut kuusi miljoonaa dollaria vuodessa seuraavan neljän kauden ajan. Se on suuri etu Jetsille. Vapailla markkinoilla viime kaudet yli piste per peli -tahtia pelannut Scheifele tienaisi kaksinumeroisia lukemia kautta kohden.

Huonoin: Ei varsinaisesti huonoja sopimuksia. Tosin joku saattaa pohtia, onko Bryan Little yli viiden miljoonan dollarin vuositulojen arvoinen pelaaja vielä seuraavat viisi kautta.

Lähde: CapFriendly (30.1.2020)

» Lähetä palautetta toimitukselle