Suomi taistelee lohkovoitosta loppuun asti – tarkista tästä MM-kisojen sarjatilanne ja ratkaisevimpien otteluiden ajankohdat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen lohkovoittohaaveet ottivat Ruotsi-ottelussa kolauksen mutta eivät tuhoutuneet.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Taistelu MM-kisojen pudotuspelipaikoista kiteytyy tulevina päivinä. Suomella on yhä mahdollisuudet lohkovoittoon, mutta sen saavuttaakseen tarvitaan nappisuorituksia ja kilpailijoiden ristiinpelaamista.

MM-turnauksen alkusarja on ylittänyt puolivälin, ja joukkueilla on jäljellä kolme ottelua, eli jaossa on yhdeksän pistettä. Muutamista yllätyksistä huolimatta lohkotilanteet näyttävät kovin odotetunlaisilta.

A-lohko: Kanada rutiinipelilläkin lohkovoittoon –Slovakian loppukiri huipentuu päätöskierroksen Tanska-otteluun

Lohko A:n tilanne neljän kierroksen jälkeen

Kanada 12
Sveitsi 12
Saksa 9
Tanska 6
Ranska 5
Slovakia 3
Italia 1
Kazakstan 0

Lohko A on oikeastaan edennyt pitkälti käsikirjoituksen mukaan. Kanada ja Sveitsi päsmäröivät ryhmää puhtaalla pelillä, ja titaanien taistelu koittaa lauantai-iltana.

Kyseisessä ottelussa ratkeaa käytännössä lohkovoitto, sillä päätöskierroksilla kumpikin joukkue kohtaa vielä Ranskan ja Tanskan, jotka tuskin venettä sanottavasti keinuttavat

Mainitut haastajat ovat tällä hetkellä pudotuspeliviivan kummallakin puolella, ja saavat totisesti jännittää jatkopeliensä puolesta. Perjantain keskinäisen ottelun panos on valtava.

Kuudentena lymyilevä Slovakia on toistaiseksi ollut tuloksellisesti alavireinen, mutta sillä on jäljellä vielä ottelut lohkon hännänhuippuja Italiaa ja Kazakstania vastaan.

Päätöskierroksella tulee Slovakiaa vastaan Tanska, joten pudotuspelikamppailun jännitys säilyy loppuun asti.

Lohkon selkeänä kolmosena on Saksa, jolla on niin ikään välit selvitettävänä Italian ja Kazakstanin kanssa. Näistä joukkue selvinnee peruspelilläkin, ja germaanien lohkourakan päättää Sveitsi-ottelu ensi tiistaina.

Slovakian turnaus on kangarrellut. Nyt on pakko herätä.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Skaalan toisessa päässä säilymisestä taistelevat siis Italia ja Kazakstan. Kazakstan on pelannut kokonaisuutena paremmin, mutta viime kevään kaltaisiin urotekoihin se ei sentään ole venynyt. Keskinäinen ottelu ei tuota keskiaasialaisille ongelmia.

Arviot loppupisteistä

Kanada 21
Sveitsi 18
Saksa 15
Slovakia 9-11
Tanska 9-11
Ranska 5
Kazakstan 3
Italia 1

Ottelutärppejä:

LA 21.5. Kanada – Sveitsi
MA 23.5. Italia - Kazakstan
TI 24.5. Saksa – Sveitsi
TI 24.5. Slovakia – Tanska

B-lohko: Suomi jäi kärkikamppailussa takamatkalle mutta ei ole luopunut toivosta

Lohko B:n tilanne neljän kierroksen jälkeen

Ruotsi 11
Suomi 10
Yhdysvallat 8
Tšekki 7
Norja 5
Itävalta 3
Latvia 3
Iso-Britannia 2

Suomi pelaa seuraavat kaksi otteluaan Iso-Britanniaa ja Itävaltaa vastaan, joilta oletusarvollisesti otetaan täydet pisteet, vaikka Itävalta on todistanut, ettei sitä pidä ottaa kevyesti. Leijonien varsinainen fokus on alkusarjan päättävässä Tšekki-kamppailussa.

Tšekin vahvistunut ja kotiläksynsä tehnyt ryhmä näytti Latvia-ottelussa sekä voimansa että heikkoutensa. David Pastrňákin liittyminen joukkueeseen saattaa nostaa runkopelaajien tasoa vai sitten kutistaa heidät, jos Bruins-tähteen ruvetaan yliluottamaan.

Tšekki toivoo saavansa Suomelta edes jotain, sillä päätöskierroksella odottaa Yhdysvallat. Hapuilevasti ja melko epävarmasti esiintyneiden amerikkalaisten loppusuora on kärkijoukkueista kivikkoisin (Ruotsi, Tšekki, Norja), mutta toisaalta pelin asettautuessa uomiinsa voi Yhdysvallat hyvinkin hämmentää taistelua lohkovoitosta. Se toki edellyttäisi voittoa Ruotsista ja lisäksi Ruotsin ja Suomen kompurointia altavastaajia vastaan.

David Pastrňák on Tšekin johtava pelaaja matkalla jatkopeleihin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Vahvuuksistaan huolimatta Ruotsi saattaa hyvinkin joutua vielä jännäämään lohkovoittonsa eteen. Jatkopaikkahaaveita optimistisesti elättelevät Norja ja Latvia saattavat osoittautua yllättävän koviksi pähkinöiksi.

Tšekki-ottelusta on Suomelle pisteiden valossa odotettavissa mitä tahansa. Voitto varsinaisella peliajalla pitäisi haaveet lohkovoitosta hengissä, mutta se myös vaatii apua muilta, käytännössä Yhdysvalloilta, jota vastaan Ruotsi pelaa lauantaina. Ruotsin loppuohjelma ei ole liian vaikea: Viimeisillä kierroksilla sinikeltaisia haastavat Norja ja Latvia.

Maksimaalisella suorituksella Suomi nousee lopulta 19 pisteeseen, mikä riittää vähintään lohkon kakkospaikkaan.

Kotikisoissa on riittänyt riemunhetkiä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Iso-Britannian jopa odottamattoman pitkä jakso A-sarjassa päättyy. Se on näissä kisoissa ollut valovuoden jäljessä kiistakumppaniaan Itävaltaa.

Arviot loppupisteistä

Ruotsi 17-19
Suomi 17-19
Tšekki 13
Yhdysvallat 11
Norja 7
Latvia 6-7
Itävalta 6
Iso-Britannia 2

Ottelutärppejä
PE 20.5. Suomi – Iso-Britannia
LA 21.5. Yhdysvallat – Ruotsi
LA 21.5. Itävalta – Suomi
MA 23.5. Yhdysvallat – Tšekki
TI 24.5. Suomi – Tšekki
TI 24.5. Ruotsi – Latvia

» Lähetä palautetta toimitukselle