Suomi-sarjassa riittää taas panosta – Ketkä kolkuttelevat keväällä Mestiksen portteja?

Suomi-sarja / Artikkeli
Nouseeko mestaruusviiri toistamiseen Porin jäähallin kattoon?
Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla riittää jännitettävää, kun kaksi parasta Suomi-sarjajoukkuetta pääsee keväällä tavoittelemaan Mestis-paikkaa karsintojen kautta. Porin Karhu HT:lla on puolustettavanaan sarjan mestaruus.

Koronavirus runteli Jääkiekkoliiton alaisia sarjoja viime kaudella enemmän ja vähemmän. Suomi-sarjan osalta pelattiin vain mestaruudesta, sillä karsintoja Mestikseen ei järjestetty. Nyt panoksia piisaa, sillä paras parivaljakko pääsee mittelemään voimiaan Mestiksen neljää viimeistä joukkuetta vastaan.

Kuuden joukkueen karsintasarjasta paikan Mestikseen lunastaa vain kaksi joukkuetta Mestiksen supistuessa ensi kaudeksi 12 joukkueen sarjaksi. Karsinnoista on tulossa harvinaisen kovatasoiset putoamisuhan alla olevien Mestis-joukkueiden aloitettua kilpavarustelun jo kesällä.

Suomi-sarjajoukkueista ei juuri vastusta Mestis-joukkueille Suomen Cupin peleissä ollut, joten kirittävää kevääseen riittää. Nykyisiin kokoonpanoihinsa Suomi-sarjajoukkueet kaipaavat myös lisää leveyttä. Myös seurojen nousuhalut ja resurssit ovat vielä arvoitus. Pelillisesti haaste on kova, mutta mielenkiintoinen.

Suomi-sarjan runkosarjassa 14 joukkuetta pelaa kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen sarja jaetaan kahtia, jolloin ylempään ja alempaan loppusarjaan päätyy seitsemän joukkuetta. Pudotuspeleihin selviää ylemmän loppusarjan joukkueiden lisäksi kolme parasta alemman loppusarjan joukkuetta, jotka osallistuvat villi kortti –kierrokselle yhdessä ylemmän loppusarjan viimeisen joukkueen kanssa.

Tuttuun tapaan tämän jälkeen on luvassa puolivälierät ja välierät, joista jatkoon pääsee kolmella voitolla. Kaksi parasta joukkuetta päätyy lopulta Mestis-karsintoihin.

1. Junkkarit Hockey Team, Kalajoki – Kokoonpano vakuuttaa

Kalajoella on jo vuosikaudet tehty hyvää pohjatyötä. Mestis-tasoon on organisaationa vielä hiukan matkaa, mutta pelillisesti joukkue on päässyt ajoittain Mestiksen kärkeä haastamaan. Karsintapaikkaan on nytkin hyvät edellytykset.

Nuori päävalmentaja Jesper Jalonen on varmasti kuunnellut isä-Jukan ohjeita tarkalla korvalla, joten tietotaitoa ja nuoruuden intoa varmasti piisaa. 27-vuotiaalla Jalosella alkaa jo viides päävalmentajakausi Suomi-sarjassa.

Menestyäkseen joukkue tarvitsee hyvän maalivahdin ja sellainen löytyi Suomeen palanneesta Dominik Salamasta. Hyökkäykseen JHT löysi USA:n kaukaloissa marinoituneen Jake Goldowskin, joka olisi saattanut hyvinkin kelvata myös Mestis-joukkueille.

Viime kauden tšekkiläinen maalitykki Milan Davidek jatkaa. Jarno Palolan paluu kotiin on kuitenkin isoin asia. KeuPassa viime kaudella Mestistä pelannut Konsta Keteli nostaa JHT:n osakkeita entisestään.

Heikkoudet löytyvät puolustuspäästä, joka näyttä kapealta, joten esimerkiksi tanskalaispuolustaja Mikkel Perssonille lienee luvassa isoja minuutteja.

Arvio: JHT:n materiaali on kova. Kalajoella on myös totuttu menestymään. Mestis-karsintapaikka on täyttä realismia.

2. Raahe-Kiekko – Leveät keskivahvat hartiat

Runkosarjassa peli kulki viime syksyllä mallikkaasti. Koronatauon jälkeen hyvä vire kuitenkin katkesi. Pudotuspeleissä jääminen välieriin oli pettymys. Nyt Raahessa lähdetään kauteenapuvalmentajan roolista vetovastuuseen nousseen  Olli-Aleksi Pietilän opeilla.

Kokoonpano on vahva ja laaja, vaikka kovia menetyksiäkin on koettu. Puolustuksesta riittää laajuutta. Hyökkäystä hilaa eteenpäin 36-vuotias Joni Suominen. Jaakko Svensk ja Teemu Vääräkoski ovat myös isossa roolissa, mutta mestaruuskannujahtiin osallistuakseen takaa pitää Eetu Tervalan ja muiden nuorempien hyökkääjien nostaa tasoaan.

Maalivahtipari Mikko Taari ja Miska Olander on pieni kysymysmerkki. Pystyvätkö he torjumaan isoja voittoja kevään tärkeissä peleissä?

Arvio: Kokoonpano on leveä ja tasaisen hyvä. Jos maalivahtipeli toimii, joukkue on mukana myös mestaruusjahdissa.

3. D-Kiekko, Jyväskylä – Nyman jatkaa hyökkäyspään liiderinä

Jyväskylässä on totuttu viime vuosina menestymään. Tutut avainpelaajat Juho Nyman, Henri Niemi ja maalivahti Manu Lähteenmäki jatkavat. Paikallisuus on joukkueen ehdoton valttikortti.

Puolustuspää herättää kysymysmerkkejä. Joni Kallion takana on nuoria pakkeja, joiden lukumäärä ei kuitenkaan päätä huimaa. Jyväskylässä juniorimylly jauhaa tauotta uusia kykyjä, joten kokoonpano saanee vielä lisää täytettä kauden mittaan.

Arvio: D-Kiekko on kiinnittänyt paikkansa kärkipäässä. Puolustuspään materiaalin kapeus ja kokemattomuus asettaa haasteita. Maalivahtipeliin D-Kiekko ei tule kaatumaan.

4. Karhu HT, Pori – Arvoituksellinen mestari

Viime kauden mestaruus nostaa osakkeita. Joukkue on vielä tässä vaiheessa paperilla kapea, mutta Porissa on kaikki arvaamatonta niin jäähallilla kuin nakkikioskijonossakin. Mestaruuden puolustamisessa riittää työsarkaa, etenkin vetovastuun siirtyessä Mikael Kotkaniemeltä Mikko Antilan haltuun.

Porissa koettiin tuntuvia pelaajamenetyksiä kesällä, mutta onnistutaanko jälleen kerran kokeneita pelimiehiä houkuttelemaan mukaan kesken kauden? Kenties viime kauden mestaruuden ansiosta imua riittää.

Tuki ja turva joukkueelle on maalivahti Veli-Matti Mäkinen. Atte Valli ja Riku Väkiparta ovat puolustuksen isähahmoja. Nimimiesten poistuttua hyökkäyksestä on Henri Keskilohkon ja Kasperi Nuton vuoro loistaa. Ilman lisävahvistuksia Porissa ei pelata keväällä Mestis-karsintoja.

Arvio: Karhu HT on jälleen vaikeasti ennustettava joukkue. Kokoonpano on ollut takavuosina luvattoman kapea ja toisinaan joukkue on vahvistunut Liiga-tason pelaajilla. Tämänhetkisellä kokoonpanolla ei pitkälle pötkitä, mutta vahvistuksia saataneen kauden mittaan.

5. HC Indians Kaarina – Viime kautta pidempi kevät edessä?

Kaarinassa pestiin viime kaudella kasvoja ja joukkue lunasti runkosarjan kakkospaikan. Pudotuspeleissä Haukat kuitenkin riisui intiaanit aseistaan jo puolivälierävaiheessa. Potentiaalia joukkueella piisaa nytkin.

Joukkue menetti muutaman pelaajan Mestikseen, mutta mukaan on saatu uusia lupauksia. Puolustus on Suomi-sarjaan laadukas ja kokenut. Maalilla torjuntavastuun jakavat Kalle Hokkanen ja Pontus Paakkonen, joka on kaksikkona hyvää tasoa.

Hyökkäyksen kokenein on 26-vuotias Kristian Tikka. Tulivoimaa kaivataan lisää taustalta. Siirtorajan viime metreillä Kaarinassa tempaistiin kunnolla ja joukkueeseen liittyi Kiinan maajoukkueessa pelaava kanadalaistaustainen Julius Zhang, sekä Meksikon ja Kanadan kansalaisuuksilla varustettu Michael Pereira.

Arvio: Puolustuspäässä asiat hyvin, mutta kuinka on hyökkäyksen laita? Pystyykö pelaamaan toisen hyvän kauden putkeen?

Nähdäänkö Hunters taas Mestis-karsinnoissa?
Kuva © Joonas Kämäräinen

6. Porvoon Hunters – Tämän kauden musta hevonen?

Mestis-karsinnoissakin muutama kevät sitten nähty Hunters on vakiinnuttanut tukevasti asemansa Suomi-sarjassa. Joukkue on pysynyt vuosi toisensa jälkeen melko hyvin yhtenäisenä. Hankinnat ovat usein paikanneet menetyksiä.

Nyt jalkeilla on lupaavan oloinen kokoonpano. Tasaisesta joukosta erottuu esiin muutama loistoyksilö. Suuret odotukset kohdistuvat Norjasta palanneeseen Patrik Malleniukseen, joka esiintyi edellisellä Porvoon kaudellaan tehokkaasti. Joakim Kukkonen kuuluu myös sarjan kärkihyökkääjiin. Runsalan veljespari Miika ja Teemu ovat iso osa joukkueen sielua.

Puolustus vaikuttaa olevan vähintäänkin kelvollisella tasolla. Emil Leppänen urakoinee taas isoja minuutteja takalinjoilla. Maalilla Lari Kukkohovin ja Niko Tammen on kyettävä venymään, mikäli Porvoossa aiotaan taistella keväällä kirkkaimmista mitaleista.

Arvio: Kasassa taas tasainen nivaska, josta erottuu muutama terävä keihäänkärki. Maalivahtipelin toimiessa aineksia edetä keväällä pitkälle.

7. Nokian Pyry – Raiskion ja Ojasen aikakausi päätökseen

Suurin mullistus koettiin penkin takana, kun pitkään valmennustyötä tehneet Niko Raiskio ja Janne Ojanen väistyivät. Vetovastuu on nyt Sakari Salmelalla. Hyvistä yrityksistä huolimatta menestys on karttanut Nokiaa kaikin keinoin.

Tälläkin kaudella kärkipään osaamista löytyy. Waltteri Selimgerei naputtaa taas kovat pistelukemat. Kokenut Ville Lehtonen on myös isossa roolissa. 31-vuotiaan Juha Korkeamäen tukena puolustuslinjoja vahvistaa muutama Mestis-kokemusta omaava pakki. Melko kokemattoman maalivahti Valtteri Kyllisen harteilla lepää paljon.

Ranskasta palannut Joni Lavonen olisi tuonut lisää tulivoimaa, mutta siviilielämän kiireiden vuoksi Lavonen joutui vetäytymään viime hetkillä sivuun.

Arvio: Vuodesta toiseen Pyry saa hyvän joukkueen kasaan. Aineksia menestykseen on. Kenties Salmela onnistuu kääntämään kelkan menosuuntaan. Puolivälieräpaikan pitäisi olla taas selviö.

8. Järvenpään Haukat – Hopeasiipinen lento hiipuu

Viime kauden yllätysfinalisti Järvenpään Haukat sai varmasti hopeasta lisää virtaa tekemiseen ja runkosarjassa joukkue voi nousta melko korkeallekin. Joukkue oli parhaimmillaan juuri oikeaan aikaan. Taisteli urhoollisesti finaalissa Karhua vastaan kaatuen saappaat jalassa.

Menestyksellä on kuitenkin hintansa. Moni viime kauden pelaaja nyhdettiin siirtomarkkinoilla muualle, mutta imua joukkueeseen on ja uusia nuoria pelaajia onkin liittynyt mukaan. Kovin värväys oli Mestis-puolustaja Juhani Merikanto, joka saapui Järvenpäähän Kiekko-Espoosta.

Joukkueesta löytyy peräti neljä Viron passilla kiekkoilevaa pelimiestä. Hyökkäyksestä löytyy todellisia arpoja, kuten italialaishyökkääjä Michele Vignoli Sanin. Kaikki kaikessa on maalivahti Samu Mäkinen, joka pystyy yksinään torjumaan isoja pisteitä.

Arvio: Joukkue koki joitakin pelaajamenetyksiä. Kuluvasta kaudesta on odotettavissa hyvä, jos joukkue pystyy pelaamaan keväällä nähdyllä asenteella. Finaalipaikka jää nyt kauaksi, mutta puolivälieräpaikan nappaamisen pitäisi olla mahdollista.

9. HC Giants, Hollola – Taiteilija Peltonen hyökkäyksen kapellimestarina

Viime kausi päättyi Giantsilla käsittämättömän surullisesti. Joukkue olisi lunastanut jatkopaikan, mutta koronan vuoksi Hollolan kunta sulki jäähallin runkosarjan lopussa. Viime kaudella Hollolassa nähtiin sarjan tehokkain hyökkäyskentällinen, joista Niklas Westerlund voitti pistepörssin 16+13 tehoilla, joka oli pisteen verran enemmän kuin ketjukaveri Jesse Peltosella.

Westerlund on nyt muualla, joten Peltosen varassa lepää taas paljon. Ylivoimapeliä dominoiva hyökkääjä pystyy ratkomaan ja rakentamaan paikkoja muille.

Hollolassa on ollut harjoituskaudella koossa varsinainen muukalaislegioona. Mukana on peräti neljä jenkkipelaajaa. Lisäksi Kanadan ja Ruotsin passilla pelaava maalivahti ja yksi venäläinen pelaaja. Nikolas Ulessilla on niin Suomen kuin Italian kansalaisuus. Osa ulkomaan vahvistusten sopimuksista sisältää koeajan, joten lopullinen kokoonpano on vielä arvoitus.

Giants kykenee härnäämään parhaana päivänä isompiaan, mutta kuinka lie on tasaisuuden laita?

Arvio: Ulkomaalaisvärväysten varassa joukkue joko menestyy tai kaatuu. Hyökkäyspäässä Jesse Peltosen tueksi kaivataan tulivoimaa. Eväät kymmenen parhaan joukkoon runkosarjassa.

10. Jyväskylän Riemu – Yllätyksiä taas luvassa?

Jyväskylän Riemu tuntuu yllättävän kaudesta toiseen laittaen ajoittain kärkipään joukkueet koville. Viime kaudella Riemu kiusasi Raahea puolivälierissä viimeiseen asti. Maalivahti Petri Pitkäsestä menestys ei jää nytkään uupumaan.

Kokoonpanosta puuttuu vielä kärkihyökkääjä Ari Närhen nimi, joka vastaisi yksinään puolta joukkueellista. Nimilista vaikuttaa muutenkin vielä vajavaiselta. Paavo Kilponen kaipaisi lisää käsiä avukseen hyökkäyspäässä.

Arvio: Joukkue on ollut paljon muutaman taitavan avainpelaajan varassa, joiden nimiä ei ainakaan vielä pelaajalistoilla näy. Yllättänee tälläkin kaudella tavalla tai toisella.

11. Kotkan Titaanit – Nousevatko Kotkan pojat siivilleen?

Titaanit on yksi sarjan kiinnostavimmista joukkueista. Ulkomaalaisvärväysten osuessa kotkalaiset saattavat yllättää positiivisesti. Kotkassa on nähty vaikeita kausia. Viime keväänä näkyi valoa tunnelin päässä, kun kotkalaiset onnistuivat kiusaamaan villi kortti –kierroksella Nokian Pyryä.

Joitakin pelaajamenetyksiä kevään ja kesän aikana tuli, mutta ovet ovat käyneet myös toiseen suuntaan. Heinolan Peliitoista palanneella puolustaja Vertti Vuoksialalla on ainekset nousta Suomi-sarjan puolustajaeliittiin.

Maalilla mainion Niilo Pussinen parina torjuu Itävallan nuorten maajoukkuemies Jakob Brandner. Hyökkäyksestä löytyy niin Venäjän, Slovakian kuin USA:n kansalaisuuksia. Näistä slovakialainen Samuel Funtek oli mukana jo viime kaudella.

Kaikkiaan joukkue on melko nuori. Kotkassa jatketaan Henri Holmströmin komennossa.

Arvio: Edellytyksiä parantaa viime kaudesta. Löytyykö hyökkäyksestä tarpeeksi tehoja?

Rytinää ja ryskettä S-Kiekon ja Haukkojen välisessä väännössä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

12. S-Kiekko, Seinäjoki – Ei asiaa pudotuspeleihin

Seinäjoen S-Kiekon tilanne ei vaikuta erityisen hyvältä. Lähtijöiden määrä on tulijoiden määrää suurempi. Maalille joukkue sai tärkeän vahvistuksen, kun Forssasta saapunut Topi Salokannas siirtyi Seinäjoelle.

Kolmatta kauttaan päävalmentajana aloittelevalla Pasi Määttäsellä on kova urakka saada kasaan uskottava nippu. Etenkin puolustuksen pelaajalista näyttää luvattoman kapealta sarja-avauksen kynnyksellä. 28-vuotiaan puolustaja Petri Viinamäen varaan lasketaan paljon.

Hyökkäyspäässä Eppu Oksasen olisi syytä saada taas maalihanat auki tai noutaja tulee.

Arvio: S-Kiekolla on kasassa tuttuun tapaan melko nuori joukkue. Kokoonpano vaikuttaa turhankin ohuelta. Ilman lisävahvistuksia tiedossa on vaikea kausi.

13. Laser HT, Oulu – Muutosten keskellä

Jenkkivalmennuksessa kauteen lähtevä Laser HT on uudistunut rajusti. Joukkue menetti kentällisen verran pelaajia Raaheen. Uusiakin tulijoita on, joista osa ulkomailta.

Nimimiehiä ei joukosta juuri löydy, joten Viron maajoukkuevahti Christopher-Kullervo Jõgilla riittänee töitä. Valmentaja John Bierchenillä on haastava urakka edessään. Toivoa sopii, että maanmies Trevor Colberg ja tšekkihyökkääjä Jan Novak osoittautuisivat pisteentekijöiksi.

Laser HT:n on otettava kaikki irti kotiedustaan pitkän matkan reissanneita etelän joukkueita vastaan.

Arvio: Vaihtuvuutta ja kysymysmerkkejä on liikaa, joten sijoitus löytynee lähempänä pohjaa kuin kärkeä.

14. Muik Hockey, Uusikaarlepyy – Selvitäänkö Munsalassa taas säikähdyksellä?

Ei liene suurikaan yllätys, että tämänkin vuoden jumboehdokas löytyy Uudestakaarlepyystä. Rihvelipitoinen kokoonpano ei vakuuta, vaikka vuosi vuodelta eteenpäin onkin menty.

Ruotsalaisluotsi Michael Ringberg on saanut kosiskeltua mukaan peräti neljä maanmiestään. Hyökkäystä vahvistaa viime kauden pelaamatta ollut kanadalainen Owen McDade, jolta löytyy kokemusta OHL-sarjasta.

Viime hetkellä kokoonpano täydentyi jenkkihyökkääjä Michael Gennellolla, joka saapui Suomeen Israelin HC Tel Avivista, jossa Gennello mätti viime kaudella 36 pistettä yhdeksään peliin. 

Mathias Biskop joutuu jälleen maalillaan kiekkosateeseen. Muik on onnistunut kausi kaudelta pelaamaan hieman ehjemmin ja vahvemmin ja nyt mahdollisuuksia jumbosijan välttämiseen saattaisi ollakin.

Muik on selvinnyt Suomi-sarjaan nousemisensa jälkeen putoamiselta joka kausi kuin ihmeen kaupalla. Milloin toisten joukkueiden sarjanousut ja toisten sarjasta luopumiset ovat pelastaneet oman sarjapaikan.

Arvio: Sympaattinen ja yritteliäs pikkuseura kerännee viime kautta enemmän pisteitä, mutta se ei välttämättä riitä jumbosijaa enempää.

» Lähetä palautetta toimitukselle