Suomi-sarja polkaistiin käyntiin viikonloppuna – Ikuinen heittopussi taistelee nyt sarjanoususta

Suomi-sarja / Artikkeli
Suomi-sarjapeleissä on tarjolla vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan vanavedessä vauhtiin pääsi myös Suomi-sarja, joka on valtakunnan ylin sarjataso, jossa nouseminen ja putoaminen urheilullisin perustein on vielä mahdollista. Valta vaihtuu tällä kaudella, sillä viime keväänä mestaruutta juhlinut D-Kiekko vetäytyi pois sarjasta. Yksi voittajasuosikeista löytyy yllättäen Uudestakaarlepyystä.

Suomi-sarja elää tällä hetkellä pientä suvantovaihetta. Mestarijoukkue Jyväskylän D-Kiekon vetäytyminen sarjasta oli iso takaisku. Viime kevään Mestis-karsintasarjassa Suomi-sarjajoukkueet D-Kiekko ja Kalajoen Junkkarit Hockey Team jäivät Mestis-joukkueiden jalkoihin. Tällä kertaa suuria satsauksia ei ole Suomi-sarjajoukkueiden puolesta nähty, joten ilman lisävahvistuksia kevään Mestis-karsinnoissa kyyti tulee olemaan jälleen kylmää.

Runkosarja pelataan 13 joukkueen voimin. Seitsemän parasta jatkaa ylempään loppusarjaan ja loput kuusi joukkuetta alempaan loppusarjaan. Puolivälieriin selviytyvät kaikki ylemmän loppusarjan joukkueet, sekä alemman loppusarjan voittaja.
Runkosarjan kaksi viimeistä puolustavat sarjapaikkaansa II-divisioonan parhaita joukkueita vastaan. Tuttuun tapaan näiden karsintojen pelaamistapa on epämääräinen, sillä se riippuu II-divisioonasta nousuhalukkuuden ja sitoumuksen ilmaisseiden joukkueiden määristä.

Suomi-sarjan pudotuspelit pelataan puolivälieristä finaaleihin asti. Tällä kertaa mestaruus ratkaistaan finaaleissa, kun se viime kaudella ratkaistiin Mestis-karsintasarjan keskinäisissä peleissä. Puolivälierät ja välierät pelataan kolmesta voitosta ja finaali paras kahdesta -menetelmällä. Finaalipari selviytyy kevään Mestis-karsintoihin.

Tämän kauden Suomi-sarjasta on vaikea löytää selkeitä ennakkosuosikkeja. Tilanne kärkipäässä ja ylipäänsä koko sarjassa vaikuttaa tasaiselta. Väriä tuovat sarjanousijat Lempäälän Kisa ja Lapuan Virkiä, sekä jo viime kaudella huimasti peliään parantanut Muik Hockey Uudenkaarlepyyn Munsalasta. S-Kiekon riveissä pelaa puolestaan yksi gambialaistaustainen puolustaja.

Voittajasuosikit

Muik Hockey, Uusikaarlepyy – Kiusattu mukiloi nyt kiusaajiaan

Kukapa olisi tätä uskonut, mutta niin vain sarjan ainainen peräpään roikkuja taistelee nyt noususta Mestikseen. Muik oli kova jo viime kaudella selviten puolivälierävaiheeseen, mutta nyt aineksia on mennä jopa päätyyn asti. Sarjan avauspeleissä Muik pieksi Raahe-Kiekon ensin kotona 8–3 ja heti perään vieraissa lukemat Raahen hallin valotaululla olivat 1–6.

Ruotsalaisvalmentaja Michael Ringbergin joukkueesta löytyy muutama ruotsalais- ja kanadalaispeluri, joista Owen McDade nähtiin lainapestillä Mestis-joukkue Hermeksen riveissä.

Sarjan kärkipään joukkueisiin lukeutuvan Raahen höyhentäminen kahdessa ottelussa kertoo osaltaan Muikin vaarallisuudesta. Leo Komarov Areenalla oli sarja-avauksessa yli 300 katsojaa ja voittojen myötä huuma kasvanee entisestään.

Muik ehti kuulua ennen viime kauden ryhtiliikettään sarjan vakiojumboihin säilyttäen sarjapaikkansa useaan otteeseen ainoastaan muiden joukkueiden sarjasta vetäytymisten ja muiden yllätysten myötä. Menestys otetaan siis Munsalan nurkilla varmasti riemumielin vastaan.

LeKi, Lempäälä – Toinen sarjanousu putkeen?

Mestis-lisenssi evättiin LeKiltä keväällä 2019. Sen jälkeen tie vei suoraan II-divisioonaan, josta Kisa nousi Suomi-sarjaan viime kevään karsinnoissa. Lempäälässä on päällä hyvä pöhinä ja joukkue on saanut haalittua kasaan sarjatasoon nähden kovia nimiä.

Ykköshankintana voidaan nostaa esiin paikallisvastus Pyrystä tullut hyökkääjä Valtteri Selimgerei ja samasta seurasta kupattu maalivahti Wille Mattila.

LeKi avasi kautensa 0–3-vierasvoitolla Porvoon Huntersista. Paikallispelihenkinen Pirkanmaan paikallisottelu Lempäälässä Pyryä vastaan päättyi puolestaan 1–3-tappioon.

LeKi on saanut leipiinsä muutaman profiilihankinnan, joiden myötä se pystyy taistelemaan heti Suomi-sarjan kärkipaikoista. Riittävätkö eväät jopa Mestis-karsintoihin asti?

Junkkarit Hockey Team, Kalajoki – Vahva vuodesta toiseen

JHT pelasi jälleen keväällä Mestis-karsintoja. Taas kerran käteen jäi vain kaluttu luu. Kalajoella pystytään rakentamaan vuodesta toiseen joukkue, joka taistelee sarjan kärkipaikoista, mutta Mestis-tasolle paukut eivät aivan riitä.

Nyt Kalajoella koettiin pelaajamenetyksiä ja suurin muutos oli valmentaja Jesper Jalosen lähtö. Nyt fläppitaulua heiluttelee miesten tasolla kokematon Mirko Friman.

Loukkaantumisista kärsinyt Junkkarit avasi pelit sarjanousija Virkiää vastaan. Lapualla sarjanousija yllätti maalein 5–1. Kotijäällään JHT oli parempi lukemin 5–2.

Kokenut Jarno Palola on joukkueen henki ja sielu. Mestis-kokemusta on Niko Himmasella, joka on yksi hyökkäyksen kulmahampaita, mutta kokonaisuutena materiaali vaikuttaa hiukan kapealta.

Kuinka peli lähtee rullaamaan uuden valmennuksen alaisuudessa?

Pyry, Nokia – Koska pääsisi karsimaan?

Nokian Pyry on sementoinut asemansa Suomi-sarjan kärkipäässä. Mestis-karsintoihin olisi tällä kaudella onnistuessa kaikki mahdollisuudet, jos vain päreet kerrankin kestäisivät kevään kovissa peleissä.

Pyry aloitti sarjan kahdella voitolla. Nokialla kaatui tahmean avauserän jälkeen Hunters 5–2 ja Lempäälässä tulos oli 1–3-nokialaisvieraiden hyväksi.

Kokenut puolustaja Juha Korkeamäki häärii isähahmona nuoren joukkueen takalinjoilla.

Pyry vaikuttaa yhtenäiseltä ja sopivan nuorekkaalta nipulta. Onko se kuitenkin liian tasapaksu yltääkseen viimein himoittuun finaalipaikkaan? Painetta on nokialaisten niskaan lyöty jälleen muiden seurojen toimesta, jotka pitävät Pyryä yhtenä sarjan suurimmista voittajasuosikeista.

Raahe-Kiekko – Viime kaudesta hieman vahvistunut

Raahessa elätellään toiveita pitkästä keväästä. Alun murskatappiot Muikia vastaan palauttivat kuitenkin nopeasti takaisin jäänpinnalle. Onko joukkue tällä hetkellä tasoltaan todella noin kaukana naapurivastus Muikista?

Jatkossa otteiden on syytä parantua roimasti, mikäli Raahessa halutaan pelata finaaleita keväällä 2023. Paperilla Raahen pelaajanivaska vaikuttaa lupaavalta. Joukkueesta löytyy mukavasti paikallisuutta. Mestis-kaukaloissakin nähdyn hyökkääjä Kalle Sippalan paluu otetaan ilolla vastaan.

Raahe koki kovan kolauksen heti sarjan alkuun hävittyään kummankin ottelunsa Muikille, joka kuuluu ennalta ajatellen päävastustajien joukkoon. Kuinka nopeasti peli saadaan takaisin raiteilleen?

Sarjanousija Virkiän Joshua Kossila iski avausviikonlopun kahteen peliin tehot 1+3. Kuva II-divisioonan pelistä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Tasainen keskirevohka

HC Indians, Kaarina – Kulttipelaajan komennossa

Kaarinassa kaikki mielenkiinto ja huomio keskittyy päävalmentajaan. Pelaajana mainetta kaukalossa ja otsikoissa niittänyt Jonne Virtanen kokeilee siipiensä kantavuutta Suomi-sarjajoukkueen peräsimessä. Ainakin alku vaikuttaa lupavalta, kun HCIK pieksi Porin Karhu HT:n kahdessa ottelussa. Porissa Karhu HT pysyi vielä jotenkuten pelissä mukana häviten 4–6, mutta Kaarinassa Indians pisti parastaan iskien taululle tylyt 9–4-lukemat.

Joukkueen kokoonpano vaikuttaa siltä, että sillä kiusataan isompia. Hyökkäykseen joukkue löysi Mestistä pelanneen Venäjän ja Italian passilla pelaavan Nikita Kochubeynikin, jolle lienee luvassa iso rooli kaarinalaisjoukkueessa.

Mitkä ovat Jonne Virtasen valmentajan kyvyt? Tuo ainakin mielenkiintoa ja kaivattua palstatilaa sarjalle.

Titaanit, Kotka – Nousu kohti kärkeä on alkanut

Kotkan Titaanit alkaa taas nostaa hiljalleen päätään. Managerina ja joukkueenjohtaja toimiva Juho Hannukainen taustajoukkoineen on tehnyt pitkäjänteistä työtä seuran taustoilla ja nyt kasassa on varsin kilpailukykyinen nippu. Ykkösmaalivahti vaihtui tälle kaudelle. Niko Tammi vaihtoi Porvoon puutalomaisemat satamakaupunki Kotkaan, joten oma pesä vaikuttaa hyvin turvatulta.

Mestis-joukkue Peliitoissakin viime kaudella nähdyllä hyökkääjä Vili-Valtteri Kolsilla saattaa olla edessään läpimurtokausi. Kolsi iski kahdessa ottelussa Järvenpään Haukkoja vastaan tehot 3+1. Kotkassa Titaanit taipui Haukoille 2–3, mutta Järvenpäästä irtosi vierasvoitto lukemin 2–4.

Näyttää vahvasti siltä, että Titaanit ottaa askeleita viime kausista eteenpäin taistellen tosissaan suorasta puolivälieräpaikasta.

Hunters, Porvoo – Selvästi heikentynyt

Porvoossa on totuttu jo vuosia hillumaan sarjan kärkipäässä, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos. Joukkue on menettänyt huomattavan paljon kantavia voimiaan. Joukkueessa pelaa peräti kolme Viron maajoukkuemiestä, joista etenkin puolustaja Eduard Slessarevskiltä odotetaan paljon.

Hunters avasi kauden kahdella tappiolla jääden kotona nollille LeKiä vastaan 0–3. Nokialla kahden maalin johto kääntyi Pyryn 5–2-kotivoitoksi.

Puolivälieriin selviytyminen tekee tiukkaa.

Virkiä – Vireä sarjanousija

Lapuan Virkiä tuo pitkästä aikaa Suomi-sarjaan jotain aivan uutta. Sarjanousijan into on taatusti kova, mutta menestystoiveet eivät rajoitu pelkkään intoon, sillä kokoonpano on varsin iskukykyinen. Etenkin innokkaan kotiyleisön edessä pelaavaa Virkiää on vaikea kampittaa.

Virkiä sai sarjaan unelma-alun pöyhiessään Suomi-sarjan suurseuroihin lukeutuvan JHT:n jään rakoon kotiavauksessa yli 300-päisen lapualaisyleisön hurratessa omilleen. Vastavierailu Kalajoelle poiki tappion, mutta se ei tunnelmaa latista.

Virkiän kokoonpano on yksi Suomi-sarjan kiinnostavimpia, joista esille voi nostaa esimerkiksi monivuotisen kapteeni Joshua Kossilan tai takavuosina Kärpissä Liigaa pelanneen Markus Piispasen. Hyökkääjät kylvänevät tekemään kosolti tuhoa vastustajien takalinjojen takana.

Kuinka pitkälle sarjanousijan huuma lopulta kantaa? Kaikki mahdollisuudet puolivälieriin.

Haukat – Perushyvä paketti

Suomen Monte Carloksikin tituleeratussa Järvenpäässä lähdetään kauteen jokseenkin tutuista ja turvallisista lähtökohdista. Joukkue kinaa keskikastin sijoituksista. Putoamiskarsinnat tuskin uhkaavat.

Haukoissa Viron maajoukkuepelaajia on peräti neljä kappaletta. Mielenkiintoisin vahvistus on kuitenkin kokenut USA:n ja Sveitsin passilla pelaava hyökkääjä Gregory Smith, joka nähtiin viime kaudella muutamassa ottelussa Oulun Laser HT:n paidassa.

Haukat avasi sarjan voitolla ja tappiolla Titaaneista. Tie vienee alempaan loppusarjaan, mutta pystyykö siellä taistelemaan jaossa olevasta viimeisestä puolivälieräpaikasta?

Riemu – Jyväskylän perintöprinssi

Jyväskylässä ei varmasti riemuita paikallisen kiistakumppani D-Kiekon vetäytymisestä. Paikallispelit olivat kauden kohokohtia ja välillä otteluita oli seuraamassa yli tuhatpäinen jyväskyläläisyleisö. Nyt Riemu on Jyväskylän kakkosherra heti JYPin jälkeen.

Pelaajamassaa Jyväskylässä piisaa Riemunkin tarpeisiin, mutta mitään suurta yleisöryntäystä D-Kiekon raunioilta ei tunnu Riemun suuntaan olleen. Sarja alkoi kahdella tiukalla pelillä S-Kiekkoa vastaan. Seinäjoella S-Kiekko otti voiton jatkoajan jälkeen 6–5. Jyväskylässä Riemu korjasi potin maalein 4–3. Otteluissa loisti vasta 18-vuotias Antonio Marchesani tehoin 2+2.

Leveyttä löytyy, mutta onko terävin kärki sittenkin liian tylsä puolivälieriin yltämiseksi?

Viime kauden mestari D-Kiekko vetäytyi yllättäen sarjasta.
Kuva © @PabloCassoSport

Häntäpään kandidaatit

S-Kiekko, Seinäjoki – Onko Saabin konepeltiä naarmutettu tarpeeksi?

Seinäjoella nähtiin iloinen yllätys, kun sarjan kotiavausta oli seuraamassa yli 300 katsojaa. Voitto heti kärkeen nostaa varmasti myös itseluottamusta ja toiveita, mutta joukkue tulee todennäköisesti taistelemaan puolivälierien sijaan karsintapaikan välttelystä.

Saab ysisatasen konepellin päällä kirjoitettiin kesän mittaan useita uusia pelaajasopimuksia, mutta ei sittenkään tarpeeksi, sillä etenkin puolustuspää näyttää todella kapealta. Koko sarjan eksoottisin pelaajahankinta löytyy S-Kiekon riveistä. Ruotsin ja Gambian passilla pelaava Pa-Mansu Janneh kuuluu kapean puolustuksen kulmakiviin. Lisäksi joukkueesta löytyy kaksi kanadalaispeluria.

Ollaanko Seinäjoella vielä kauden mittaan pulassa flunssa-aallon iskiessä joukkueeseen?

Karhu HT, Pori – Jo valmiiksi talviunilla

Karhu HT on yksi lukuisista kummajaisuuksista Porissa. Välillä joukkue salaperäisesti vahvistuu Liiga-tason pelureilla ja välillä vierasreissuille on saatu kasaan seitsemän opetuslasta ja maalivahti.

Nimimiehet ovat kokoonpanossa tällä hetkellä vähissä. Nolla pistettä ja 15 päästettyä maalia kahteen peliin eivät lupaa hyvää. Porilaisten riveistä löytyy pari pohjoisamerikkalaistaustaista pelaajaa. Maalille värvätyn II-divisioonassa viime vuosina loistaneen Remy Pennasen harteilla lepää paljon.

Ilman yllättäviä lisäapuja on Karhun kohtalona karsia.

» Lähetä palautetta toimitukselle