Suomi-sarja joulutauolle kajaanilaiskomennossa

Suomi-sarja / Artikkeli
Suomen Cupin yllättäjäjoukkue Karhu HT:n maalia on sarjapeleissä pommitettu urakalla.
Sarjanousija RaaheK ja kovavireinen FPS ovat kuuluneet Suomi-sarjasyksyn yllättäjiin, Kotkan Titaanit puolestaan pahimpiin kyntäjiin. Kärjessä porskuttaa Kajaanin Hokki.

Suomi-sarjan runkosarja on taittumassa loppusuoralle. 17 joukkueen runkosarjavaiheessa pelataan 32 ottelua ja joukkueilla on pelaamatta tilanteesta riippuen 5-7 ottelua. Kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa kevättä ylemmässä loppusarjassa muiden joukkueiden jatkaessa alemmassa loppusarjassa.

Ylemmän loppusarjan paikat alkavat olla pääosin jaetut. Kajaanin Hokki johtaa sarjaa 66 pisteellä. Kajaanilaisten maaliero 141-70 on omaa luokkaansa. Kakkosena tauolle lähteneen Forssan Palloseuran päävalmentaja Asko Rantanen nauraa kasvamassa olevaan playoff-partaansa joukkueen yllätettyä Jatkoajan kausiennakon laatijan tänäkin vuonna.

Tiukkaa taistelua kärjessä Hokin kanssa käyneet vihreäpaidat joutuvat lähtemään joulutauolle kahdeksan pisteen takamatkalta. 58 pistettä keräänyt FPS on tosin pelannut ottelun Hokkia vähemmän.

Kärkikaksikon takaa löytyy tasainen nivaska: K-Espoo 53 pistettä, Hunters 52, Pyry 51, D-Kiekko 47, HCIK 47. Viime kauden mestari JHT joutuu jännittämään ylemmän loppusarjapaikkansa puolesta tosissaan. 44 pistettä riittää tällä haavaa kahdeksanteen sijaan, mutta takana hönkii Jyväskylän Riemu vain kaksi pistettä perässä.

36 pisteessä olevat sarjanousija RaaheK ja Oulun K-Laser ovat Riemun lisäksi ainoat joukkueet, jotka voivat vielä jotenkuten realistisesti haaveilla ylemmän loppusarjan paikoista. S-Kiekko on jumiutunut eräänlaiseen välitilaan. Eroa on liikaa ylempään loppusarjaan ja toisaalta piste-eroa karsintapeleihin on useampi piste.

Pohjille ovat juuttuneet Järvenpään Haukat, Kotkan Titaanit, Karhu HT, Muik Hockey ja toinen sarjanousija HC Giants.

Useita onnistujia

Syyskauden ehdottomiin onnistujiin voidaan laskea Kajaanin Hokki. Joukkueen kasauksessa ei ollut edelliskesän kaltaisia vaikeuksia, jolloin joukkue jouduttiin rakentamaan hätäisesti ja liian myöhään.

Hokki on joutunut pelaamaan välillä pitkiä toveja vain kolmella kentällisellä, mutta tulostaululla tämä ei ole tappioina näkynyt. Kainuulaisen pelaajarungon ympärille kasattu joukkue kiinnostaa ja Hokin pelien yleisökeskiarvo on ollut 600-katsojan paremmalla puolella.

FPS:n pelipaketti on ehkäpä koko sarjan kompaktein ja toimivin. Viisikkopelaaminen on mennyt eteenpäin vuosi vuodelta. Nyt peli ei ole jäänyt pelkästään näyttävään pörräämiseen, vaan myös tehoja on saatu irti tehokkaan ykkösnyrkin toimesta. Kaikki kaikessa on kuitenkin ollut pitävä puolustus ja laadukas maalivahtipeli. 63 päästettyä maalia on vähiten kaikista joukkueista.

Uusin ilmein Suomen kiekkokartalle palannut K-Espoo on aloittanut syyskauden oletetun hyvin. Ryhmä kasattiin myöhään ja kiireellä, mutta materiaali on sarjaan laadukas. K-Espoo on ollut Hokin jälkeen sarjan toiseksi suurin kassamagneetti liki 500-katsojan keskiarvollaan.

Viime kaudella Mestis-karsintojen portteja kolkutellut Porvoon Hunters näyttää selvinneen komeasti mittavista pelaajamenetyksistään. Paikkaajat ovat täyttäneet roolinsa ja etenkin maalivahtipeli on Porvoossa tolpillaan.

Jyväskylän D-Kiekko on ottanut harppauksen eteen päin. Ylemmän loppusarjan paikka on ilman suurempia kompuroita myöten selviö. D-Kiekko on ottamassa yhä tukevammin vakiinnuttamassa asemaansa kaupungin toiseksi parhaana joukkueena.

Sarjanousija RaaheK aloitti suorastaan hämmentävän hyvin. Perinteinen Suomi-sarja-joukkue on ollut viime vuodet tuuliajolla II-divarissa, mutta paluu tutummalle sarjaportaalle onnistui heti kättelyssä.

RaaheK on onnistunut ottamaan voittoja juuri samoista sijoista taistelevista joukkueista. Kärkijoukkueitakin ratsumiehet on pystynyt kiusaamaan menestyksekkäästi.

Titaaneilla sakkasi pahasti

Syksyn suurin yllättäjä negatiivisessa mielessä on kiistatta ollut Kotkan Titaanit. Edelliskausien takuuvarma pudotuspelijoukkue ajautui käsittämättömään tappiokierteeseen, josta ei ilman valmentajan vaihtoa selvitty.

Titaanit on onnistunut Marko Oksasen komennossa korjaamaan kurssia ja kohentelemaan asemiaan, mutta karsintapelien välttämiseen jää työsarkaa kevätpuolelle.

Suursuosikki Nokian Pyryn vaisuus on tullut yllätyksenä sarjan seuraajille. Viides sija on aivan jotain muuta mitä nokialaisilta odotettiin. Maaliverkko on heilunut tiuhaan vastustajan päädyssä, mutta omaan päähän osumia on tullut muita kärkijoukkueita enemmän.

Kärkipaikka on jo karannut haarukasta, mutta pitkässä juoksussa Pyryn pitäisi materiaalinsa puolesta pystyä kipuamaan kärkinelikkoon.

Laser HT ei ole pystynyt laadukkaasta materiaalistaan huolimatta pysymään kahdeksan parhaan sakissa. Pudotuspelit jäävät keväällä pelaamatta, mikäli pistetahti ei nykyisestä parane.

Porin Karhu HT voidaan myös laskea pettymyksiin. Suomen Cupissa Liiga-vahvistuksilla ryyditetty porilaisjoukkue on ollut Suomi-sarjan vieraspeleissä jälleen ajoittain jalkeilla vain parin kentällisen voimin Liiga-apujen loistaessa poissaolollaan.

Kotipeleihinsä Karhu on sentään saanut jalkeille täyden miehistön. Porissa tunnelma jää tosin varsin valjuksi. Yleisökeskiarvo on vain 67 katsojaa peliä kohden, joka on sarjan pohjanoteeraus.

Perää sarjassa pitää Hollolan Giants, jonka yhteistyö Mestis-joukkue Peliittojen kanssa ei ottanutkaan tuulta alleen. Joukkue aloitti syksyn pirteästi, mutta Hollolassa ei ole kyetty vastaamaan muiden joukkueiden nousujohteisiin suorituksiin. Maaliero 56-137 on sarjan kehnoin.

Jasperi Viikilä pörssikärjessä – Salama loistaa maalilla

Hokin värit ovat edustettuna myös pistepörssin kärjessä. Jesperi Viikilän 24 ottelussa tekemät 45 (6+39) tehopistettä oikeuttavat kärkipaikkaan. Joukkuekaveri Heikki Klemetti on pörssinelosena 41 (17+24) tehopisteellä.

Viikilän kanssa kärjessä kovaa taistelua kärjessä käy FPS:n 43 (15+28) tehopisteen Aleksi Karlsson. Tehokas tutkapari Jyri Waajakoski on 40 (16+24) pisteellä kuudes, mutta pelattuja otteluita on kasassa vain 21.

Pistepörssin kärkikymmeniköstä löytyy peräti neljä Nokian Pyryn edustajaa, joista tehokkain on ollut Aleksi Niemi. 42 (13+29) pistettä riittää sarjan pistepörssin kolmostilaan. Muut Pyryn jäsenet ovat Tomi Wilenius, Henri Sandvik ja Alex Olkinuora.

Maalivahtipörssissä kärki on tasainen. JHT:n viime kaudella Suomi-sarjan mestariksi torjunut Petrus Lintonen pitää torjuntapörssin kärkipaikkaa nyt FPS:n edustajana. Torjuntaprosentti 93.26% on kunnioitusta herättävän kova.

Lintosen takaa löytyy läpimurtokauttaan Huntersissa pelaava keltanokka Dominik Salama. Karhu-Kissojen A-nuorista syksyksi Porvooseen siirtynyt 21-vuotias torjuja on ollut viimeinen lukko Huntersin maalilla. Torjuntaprosentti 92.95% on sarjan toiseksi kovin.

Kolmas on K-Espoon kokenut Jani Nieminen 92.67% ennen Hokin Tomi Rautiota 92.61%.Kovimpaan kiekkosateeseen on joutunut Karhu HT:n Veli-Matti Mäkinen, joka on joutunut torjuntatöihin 928 kertaa torjuntaprosentin ollessa 91.07%.

D-Kiekon hyvän vireen takaa löytyy maalivahti Manu Lähteenmäki, joka valittiin marraskuussa sarjan parhaaksi pelaajaksi. Lähteenmäki pysäytti kiekkoja marraskuussa 95.10% varmuudella. Koko syyskauden lukema on 91.22%.

» Lähetä palautetta toimitukselle