Suomi oli U20-kisojen ainut puolivälieräyllättäjä – Ruotsi, Kanada ja Venäjä voittivat ottelunsa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sveitsi joutui torstaina yrittämisestä huolimatta taipumaan Kanadalle.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Suomen ja Yhdysvaltojen välistä ottelua lukuun ottamatta U20-kisojen puolivälieräottelut eivät tarjonneet yllätyksiä eivätkä juuri edes jännitystä. Mitalipeleihin jatkoivat Suomen lisäksi ennakkosuosikit Venäjä, Kanada ja Ruotsi.

Tšekissä pelattavissa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa pelattiin torstaina kaikki puolivälierät. Iltapäivän ensimmäisessä ottelussa Sveitsi sai vastaansa Venäjän. B-lohkon ykkönen Kanada asettui A-lohkon nelosta, Slovakiaa, vastaan hieman myöhemmin. Illalla kohtasivat vielä A-lohkon ykkönen Ruotsi sekä B-lohkonelonen Tšekki.

Alkuillasta Suomi voitti omassa puolivälierässään Yhdysvallat lukemin 1–0. Voit lukea otteluraportin täältä.

Sveitsi–Venäjä 1–3: Venäläisille voitto Sveitsin yrityksestä huolimatta

Ensimmäisessä erässä Sveitsi pysyi vielä Venäjän vauhdissa, ja erä oli maaliton. Venäjä aloitti maalinteon toisen erän alkuminuuteilla Sveitsin väärästä vaihdosta saaman jäähyn aikana, kun Dmitri Voronkov teki ensimmäisen illan kahdesta maalistaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Sveitsi pääsi tasoittamaan, kun Gaetan Jobin ohitti venäläisvahti Jaroslav Askarovin. Sveitsin ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä Venäjä meni uudelleen johtoon, kun erää oli pelaamatta kuutisen minuuttia. Erän lopuksi Venäjä siirtyi 3–1-johtoon, kun Voronkov onnistui maalinteossa uudelleen.

Sveitsi, joka oli lähtenyt otteluun selkeän altavastaajan roolissa, pelasi yritteliäästi, mutta Venäjän yksilötaito ja korkeatasoinen rutiinipelaaminen olivat sille liikaa. Ottelussa nähtiin myös runsaasti jäähyjä, mikä on nuorten kisoissa melko tavallista. Kolmannen erän lopussa Sveitsi yritti jo hetken hakea kavennusta ottamalla maalivahti Luca Hollensteinin pois maalilta ja painostamalla kuudella kenttäpelaajalla, mutta tilanne päättyi Tim Bernin estämisjäähyyn ajassa 58.13.

Kanada–Slovakia 6–1: Kanada käveli Slovakian yli

Ikuinen ennakkosuosikki Kanada voitti A-lohkon ja lähti siksi otteluun selkeänä todennäköisenä voittajana. Se sai kuitenkin otteluun alkoon heikon lähdön, kun Nolan Foote sai 5+20 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta alle minuutin pelin jälkeen. Slovakia ei kuitenkaan päässyt iskemään viiden miehen ylivoimalla, vaan ensimmäisestä maalista vastasi Kanada rangaistuksen päätyttyä, noin seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Toisessa erässä Kanadan maalihanat aukesivat kunnolla, ja Kanada teki noin kymmenen minuutin aikana neljä maalia Slovakian jäädessä nollille. Päätöserässä Kanada meni jo 6–0-johtoon, ennen kuin Slovakian Oliver Okuliar onnistui tekemään joukkueensa ainokaisen. Kolmannen erän lopussa nähtiin myös nokkapokka, josta neljä pelaajaa, kaksi kummastakin joukkueesta, saivat 2+2 jäähyminuuttia väkivaltaisuudesta.

Kanadan tehokkaimpina pistemiehinä heiluivat Barrett Hayton (2+1), Liam Foudy (1+2) sekä loukkantumisesta toipunut Alexis Lafreniere (1+1).

Ruotsi–Tšekki 5–0: Ruotsi alusta loppuun kuskin paikalla

B-lohkon voittajajoukkue Ruotsi lähti illan viimeiseen puolivälieräotteluun ennakkosuosikkina, vaikkei tasaisessa A-lohkossa neljänneksi sijoittunut Tšekkikään ollut pelannut turnauksessa huonosti.

Ottelu oli alusta asti Ruotsin otteessa. Se teki ensimmäisen maalin ylivoimalla noin kolmentoista minuutin pelin jälkeen ja toisen alivoimalla vain pari minuuttia myöhemmin, kun tšekkivahti Lukas Dostal mokasi ja antoi Ruotsin Hugo Gustafssonille käytännössä ilmaisen maalin. Kahden erän jälkeen tilanne oli 3–0. Päätöserässä Victor Söderström vei rangaistuslaukauksella Ruotsin 4–0-johtoon ja loppulukemat 5–0 viimeisteli David Gustafsson ylivoimalla kymmenen minuuttia ennen loppusummeria.

Ruotsin maalivahti Hugo Alnefeltillä oli vähemmän töitä kuin virkaveljellään, mutta hän nappasi tililleen muutaman komean torjunnan Tšekin harvoista kunnon paikoista. Ruotsin voiton takuumiehiä oli myös kahden maalin Nils Höglander, joka nousi turnauksen pistepörssin kärkeen.

Nuorten MM-kisat jatkuvat välierien merkeissä lauantaina.