Suomen mitalisauma elää − kiinnitä katseesi näihin asioihin MM-pronssiottelussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi tarvitsee pronssipelissä Pauliina Salosen kaltaisia taistelijoita kokoonpanon leveydeltä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Tyttöleijonat taistelee MM-mitalista sunnuntain pronssiottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Pelissä on läsnä monenlaisia tunteita ja ne luovat mahdollisuuksia. Pronssiottelu alkaa sunnuntaina kello 17.

Suomi kohtaa tyttöjen MM-pronssiottelussa Yhdysvallat. Kyseessä on kahden raskaasti pettyneen joukkueen viimeinen koetus ennen turnauksen päättymistä. Alkusarjassa Yhdysvallat oli parempi maalein 8−1, mutta nyt suomalaisilla on varmasti eri ääni kellossa.

Suomi on ollut historian aikana kolmesti tyttöjen MM-pronssilla: 2011, 2019 sekä viime vuonna 2022. Listasimme kolme asiaa, joihin katsojan on hyvä luoda silmäyksensä mitaliottelua silmällä pitäen.

Merkityksellisyys

Pronssiotteluilla on oikeastaan kaikissa sarjoissa ja turnauksissa enemmän tai vähemmän kiistelty asema. Pitäisikö sitä pelata vai ei? Tyttöjen MM-kisoissa se lienee selvää, että nuoret pelaajat haluavat viimeiseen asti voittaa. Mitali on mitali ja sen saaminen lähtökohtaisesti kiinnostaa jokaista.

Pronssiottelussa kohtaa kaksi pettynyttä joukkuetta.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Pohjoisamerikkalaisten urheilukulttuurissa ei tunnetusti kelpaa muu kuin voitto tai mestaruus, joten on mielenkiintoista nähdä, millaisella sykkeellä Yhdysvallat askiin tulee. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, on se tärkeää, kumpi löytää syvemmän merkityksellisyydentunteen pronssiottelun voittamisesta.

Kiekonhallinta

Yhdysvallat pystyi alkulohkon ottelussa hallitsemaan kiekkoa melko suvereenisti ja Suomi antoikin passiivisuudellaan avaimet vastustajalle. Tietysti edellinen kohtaaminen myös ratkesi verrattain aikaisin, joten Tyttöleijonat ei pystynyt mittaamaan omaa kiekollista kyvykkyyttään huippumaata vastaan ennen kuin ote oli jo lipsunut.

On mielenkiintoista nähdä, miten kiekonhallinta asettuu pronssiottelussa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Nyt pronssiottelussa Suomelle aukeaa uusi sauma. Yhdysvallat ei varmasti ole yhtä iskukykyinen kuin vielä turnauksen alussa. Tyttöleijonien peli sen sijaan on parantunut ja joukkue on saanut pelaamistaan paremmin uomiinsa. Lisäksi tärkeät yksilöt ovat heränneet tekemään tulosta.

Yksilötaito

Pettyneiden joukkueiden taistossa esiin nousevat ne pelaajat, joilla on vielä virtaa ja henkistä kapasiteettia taistella kulmissa ja maalien edustoilla. Ainakin suomalaisleiristä huokui välierän jälkeen sellainen palo, ettei ryhmä lähde pronssiotteluun häviäjän mielialalla.

Tyttöleijonilta on heittää kaukaloon ainakin Tilli Keränen, Pauliina Salonen ja edelliskisojen pronssimittelössä hattutempun tehnyt Sanni Vanhanen, joilla on yksilötaitoa ratkaista ottelu. Puolustuksessa muun muassa Tuuli Tallinen ja Aino Krook ovat esiintyneet esimerkillisesti. Maalivahti Kerttu Kuja-Halkola on kuin uudestisyntynyt.

Tuuli Tallinen valittiin Suomen kolmen parhaan turnauspelaajan joukkoon.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Yhdysvallat vastaa ainakin Margaret Scannellin ja Joy Dunnen voimalla, mutta amerikkalaisten riveistä laatua löytyy takuulla laajemmaltakin rintamalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle