Suomalaismaalivahdit pääsevät uutuuskirjassa valokeilaan, ja maskin takaa paljastuu huippukiinnostavia tarinoita

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
NHL:ään murtautunut Kevin Lankinen on yksi kirjaan haastatelluista.
Kuva © Getty Images
”Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja” tiivistää suomalaisten maalivahtien historiaa 1940-luvulta tähän päivään ja tuo esille kokemuksia sekä voitoista että pettymyksistä.

Maalivahdin kuvataan usein olevan puoli joukkuetta − ja suomalainen maalivahtituotanto on kiistatta kiekkomaailman huippua, joten on enemmän kuin perusteltua saada tämän pelipaikan suomalaissankarit parrasvaloihin.

”Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja” tarjoaa lukijalleen läpileikkauksen kotimaisesta maalivahtityöskentelystä lähes 80 vuoden ajalta, tunne-elämyksiä laidasta laitaan ja monipuolisen kuvan maalivahdeista yksilöinä sekä maalivahdista pelipaikkana.

Kirjailija Paavo Nurmi on tehnyt sekä mainioita valintoja haastateltavien suhteen että erinomaisia haastatteluja. Erittäin onnistunut ratkaisu on myös jokaisen maalivahdin kohdalla faktasivu, joka sisältää muun muassa saavutuksia uralta ja esikuvat.

Riemastuttavinta kirjassa on se, että heti esipuheessa lupaillaan teoksen olevan ensimmäinen osa eli lisää maalivahtiherkkua on vielä luvassa.

Maskien takaa paljastui monenlaisia tarinoita.
Kuva © Mistake Media

Ansiokas historiikki

Teoksen aikajänne alkaa Unto Wiitalasta 1940-luvulta ja päättyy tämän hetken kuumimpaan NHL-vahtiin Kevin Lankiseen. Näin pitkälle ajanjaksolle on mahtunut isoja muutoksia varusteissa, säännöissä ja pelillisesti − muutokset ja niiden vaikutukset tuodaan kattavasti esille.

Laajan ajallisen perspektiivin lisäksi kirjaan on haettu monipuolisesti kokemuksia ja rooleja. Mukana on NHL-konkareita, Liiga-jyriä, naiskiekon torjujatähtiä ja merkittäviä taustavaikuttajia.

Onnistuneita haastatteluja tukee erinomaisesti vahva kuvitus: vuosikymmenten takaisilta veskareilta on kiitettävästi saatu mukaan kuvia pelivuosilta, mikä konkretisoi erityisesti varusteissa tapahtuneita muutoksia.

Mielenkiintoisia eroja nousee esille myös tuoreiden NHL-vahtien ja pioneerisukupolven tarinoissa. Suomalaiset kärkimaalivahdit ovat herättäneet kiinnostusta kiekkosarjojen ykkösessä ja vuosikymmeniä, mutta siirrot eivät toteutuneet ennen puoliammattilaisuutta.

Toisaalta fyysisten vammojen ja psyykkisen valmistautumisen kohdalla ei vuosikymmenten aikana ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Suuria tunteita

Kirjassa on mukana yli 20 entistä tai nykyistä maalivahtia, joiden urapoluissa ja muussa kokemusmaailmassa on runsaasti vaihtelua.

On Stanley Cup -voittaja Antti Niemi, seiskafinaalista häviäjänä poistunut Jussi Markkanen ja doping-kärynsä vuoksi koko kansan syntipukiksi joutunut Stig Wetzell.

Pelillisten kokemusten lisäksi haastatellut kertovat avoimesti myös aroista aiheista, kuten Markus Helanen aivovammastaan ja Markkanen lapsensa kuolemasta.

Vaikka haastatteluissa käydään läpi esimerkiksi loukkaantumisia, menetyksiä ja pelillisiä pettymyksiä, on kirjan sävy kuitenkin positiivinen. Vastoinkäymisistä on selvitty ja ajan kuluessa tappioihinkin on tullut erilaista perspektiiviä.

Onnistumisen merkkinä voi pitää sitä, että ”Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja” ei jätä kylmäksi.

Haastateltujen tunteet ja kokemukset lyödään tiskiin peittelemättä, mikä herättää lukijassa monenlaisia tunteita surusta vihaan. Kielellisesti kirja oli helppolukuinen ja monipuolisesti kiinnostavaa sisältöä riitti alusta loppuun. Tunteikkaat tarinat olivat vielä herkullinen kuorrutus taidokkaasti kootun kerroskakun päällä.

Jatkoa odotellessa

Ajallisesti teos kattaa suuren siivun kotimaista kiekkohistoriaa, mutta varsinkin tuoreemmilta vuosikymmeniltä jäi puuttumaan monta menestyksekästä maalivahtia eli mielenkiintoisia tarinoita odottaa vielä kertomistaan.

”Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja” -teoksen suurimpia vahvuuksia oli haastatteluiden ja henkilökuvien yksilöllinen toteutus: vaikka eri aikakausienkin maalivahtien tarinoissa on yhtäläisyyksiä, oli jokaisen kohdalta löydetty myös yksilöllinen näkökulma, jonka ympärille teksti on rakennettu.

Maalivahtivalmennus mainitaan kirjassa toistuvasti ja muutama valmentajakin pääsee ääneen. Näkökulmana maalivahtivalmennus kuitenkin jää etäiseksi, joten tulevissa maalivahtikirjoissa olisi toivottavaa tuoda taustavoimia enemmän esiin.

Kirjasarjan aloitukseksi lupailtu ”Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja” on kaikin puolin erinomaisesti toteutettu urheilukirja, jossa on uniikki näkökulmansa täydennettynä lajitietoudella ja kiinnostavilla tarinoilla.

Tällaisia lisää!

Paavo Nurmi (2021): Maskin takana − suomalainen maalivahtikirja. Mistake Media. 329s.

» Lähetä palautetta toimitukselle