Strippareita, ilmaista olutta ja palkkamurhia – Pittsburgh Penguinsin ja Moskovan TsSKA:n välinen yhteistyö oli vertaansa vailla

NHL, KHL / Artikkeli
Nykyään TsSKA:lla pyyhkii hyvin – ilman Penguinsin taloudellista tukea.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Vuonna 2019 julkaistu dokumentti kertoo villin tarinan Pittsburgh Penguinsin ja Moskovan TsSKA:n yhteistyöstä.

Venäjällä ei ole sääntöjä. Se on tunnuslauseemme.

Näin toteaa Venäjän Pingviinejä 1990-luvulla markkinoinut Steven Warshaw.

Kyllä, Venäjän Pingviinejä.

Vuonna 2019 julkaistu "Red Penguin - lätkää itämafian ehdoilla" -dokumentti kertoo tarinan kahden jääkiekkojoukkueen, Pittsburgh Penguinsin ja Moskova TsSKA:n värikkäästä, mutta lyhytikäisestä yhteistyöstä 1990-luvun alkupuolella. Kuten arvata saattaa, meno juuri romahtaneessa Neuvostoliitossa oli villiä ja myös yllättävän vapaata.

Pittsburgh Penguinsillä kulki 1990-luvun alussa hyvin ja organisaatio voitti peräkkäiset mestaruudet heti vuosikymmenen alussa. Mestaruusjuhlien jälkeen seuran omistajat, Howard Baldwin ja Tom Ruta, saivat eteensä erittäin mielenkiintoisen yhteistyöehdotuksen. Kylmä sota oli tullut päätökseensä ja Neuvostoliitolle, nykyiselle Venäjälle, jäi käteen lyhin tikku.

Edellisinä vuosikymmeninä jääkiekkomaailmaa ihastuttanut punakone hajosi ja sen ohella myös venäläiset seurajoukkueet ottivat valtavia taka-askeleita kehityksessään. Yksi näistä joukkueista oli Moskovan TsSKA, jonka menestysvuosista oli jäljellä vain haalistunut muisto.

Armeijan joukkue ei ollut ilman valtion tukea mitään. Seuran kotihalli, "Jääpalatsi" hajosi käsiin, eikä joukkueella ollut varaa hankkia edes varusteita omille pelaajilleen.

Teemme teistä kunnon kapitalisteja!

Penguinsin omistajaporras haistoi tilanteessa mahdollisuuden ja neuvottelut erikoisen yhteistyön käynnistämisestä saivat alkunsa. TsSKA:n puolelta neuvotteluihin osallistuivat silloinen GM Valeri Guštšin ja legendaarinen valmentaja Viktor Tihonov. Baldwin ja Ruta kasasivat yhdessä Penguinsin tähtipelaaja Mario Lemieux'n ja näyttelijä Michael J. Foxin kanssa kokoon ryhmän, joka hankki 50 prosentin osuuden moskovalaisseurasta.

Jääpalatsi oli purkukunnossa, sen kellarissa toimi strippiklubi ja työmiehet asuivat yläkerroksen aitioissa.

Venäläiset saivat paljon kaipaamaansa taloudellista tukea, sekä länsimaalaisen yhteistyökumppanin. Penguinsin toiveissa oli myös parhaiden venäläispelaajien ostaminen NHL:ään.

Dokumentissa tuodaan esille hyvin, kuinka harvinaislaatuista kyseinen yhteistyö tuohon aikaan oli. Vielä 1970- ja 80-luvuilla se olisi ollut täysin mahdotonta. Neuvostoliiton romahdus ja vapaa markkinatalous mahdollistivat ihmeellisiä asioita. Penguins lähetti markkinointiguru Warshaw'n Moskovaan ja hän laittoi rattaat pyörimään. Maisemanvaihto Pennsylvanian toiseksi suurimmasta kaupungista Venäjän pääkaupunkiin ei olisi voinut ollaan yhtään suurempi.

– Kun tulin Seremetjevon lentokentälle, vastassa oli kalman haju. Tiet olivat tukossa, hissit epäkunnossa ja kaikki oli vaikeaa. Olin olettanut, että maa toimisi jotenkuten – mutta olin väärässä, Warshaw kertoo.

Warshaw ei voinut uskoa silmiään, kun hän saapui Moskovaan. Jääpalatsi oli purkukunnossa, sen kellarissa toimi strippiklubi ja työmiehet asuivat yläkerroksen aitioissa. Otteluliput maksoivat dollareissa kuusi senttiä, mutta katsomot ammottivat tyhjyyttään. Markkinointityö aloitettiin uusimalla joukkueen logo.

"Isäntäjoukkue" Penguinsilta lainattu pingviini koristi nyt myös moskovalaisten paitoja. Mallia otettiin taalajäiltä ja seura palkkasikin pikaisesti myös maskotin, joka nostatti tunnelmaa pelikatkojen aikana. Warshaw oli uppoutunut työhönsä, vaikka hänen venäläiset työtoverinsa eivät uskoneetkaan hänen utopistisiin tavoitteisiinsa.

– Katsomot muistuttivat kauden avausottelussa mausoleumia, ne ammottivat tyhjyyttään. Kun lupasin Guštšinille, että katsomot ovat täynnä joulukuuhun mennessä, hän vain nauroi. Hänen mukaansa edes Jeesuksen ylösnousemus ei täytä tätä rakennusta, Warshaw kertaa.

Ilmainen olut veti katsomot täyteen 

Joukkueen markkinoinnissa otettiin käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Alakerran stripparit tuotiin erätaukoviihteeksi, katsojille tarjottiin ilmaista olutta ja jäällä nähtiin jopa villieläimiä. Warshaw'n lupaus piti ja pian Jääpalatsin katsomot täyttyivät kannattajista ja ihmettelijöistä.

Venäjän mafia ei ollut vain pieni ryhmä rikollisia tai gangstereita, se oli koko järjestelmä.

Joukkueen sponsorimyynti lähti lentoon ja mainospaikat sekä kaukalosta että pelipaidasta menivät kuin kuumille kiville. TsSKA lähti markkinointikiertueelle Yhdysvaltoihin, jossa se pelasi otteluita alempien sarjojen joukkueita vastaan. Urheilullinen menestys ei päätä huimannut, mutta pelipaidat ja muut oheistuotteet kävivät kaupaksi.

Punaisten pingviinien tarina ei jäänyt huomaamatta myöskään Disney-pomo Michael Eisnerilta, joka oli juuri tuonut Anaheim Mighty Ducks -organisaation NHL-jäille. Eisner näki tilaisuuden tehdä voittoa ja kiinnostui mahdollisesta yhteistyöstä venäläisten kanssa. Villeimmissä unelmissaan Eisner suunnitteli jo Mighty Ducks -elokuvaa, jossa amerikkalainen ja venäläinen juniorijoukkue kohtaisivat toisensa.

Vaikka yhteistyö näytti päällepäin toimivalta, Venäjän sisäinen tilanne hankaloitti kasvavassa määrässä yhteistyötä ja amerikkalaisten turvallisuus nousi erityiseksi huolenaiheeksi. Vuonna 1993 Moskovan kaduilla taisteltiin asein ja tykein. Ihmisten välinpitämättömyys toisiaan kohtaa kasvoi ja rahasta tuli pakkomielle. Ryöstöt, pahoinpitelyt ja palkkamurhat olivat jokapäiväistä rutiinia. Venäjän mafia ei ollut vain pieni ryhmä rikollisia tai gangstereita, se oli koko järjestelmä.

Venäläiset eivät koskaan täysin hyväksyneet amerikkalaisia kumppaneikseen, mikä näkyi luottamuksen puutteessa. Dokumentissa haastatellut venäläiset ovat melko vaitonaisia KGB-agenttien mukaantulosta ja seuran ympärillä pyörineestä korruptiosta. 

Otsikoita herättänyt yhteistyö tuli päätökseensä kahta vuotta myöhemmin, kun Baldwin ja kumppanit totesivat riskien kasvaneen yksinkertaisesti liian suuriksi. Venäläiset vetivät taloudellisesti välistä ja turvallisuustilanne Moskovassa huononi entisestään. Penguins ei myöskään hyötynyt venäläispelaajista, sillä muut NHL-seurat valittivat asiasta liigalle.

Amerikkalaisten lähdön jälkeen TsSKA hajosi kahteen osaan. Tihonov sai potkut joukkueen peräsimestä ja perusti oman, HC TsSKA nimellä, tunnetun joukkueen. Muutaman heikon kauden jälkeen, TsSKA:t yhdistyivät vuonna 2002. 

Vaikka joukkue onkin ollut yksi venäläisseurajoukkueiden suurista jo vuosien ajan, sen ensimmäinen KHL-mestaruus tuli vasta kaudella 2018-2019.  

Tapauksesta kirjoittaminen ei tee oikeutta koko tarinalle. Dokumentissa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita Penguinsin molemmilta omistajilta, Warshaw'lta ja Guštšinilta. 

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenasta ja TV2:lla torstaina 26.11. klo 21.

» Lähetä palautetta toimitukselle