Stanley Cup -finaalien maalivahtitaistona nähdään tähtiloistonsa löytänyt Sergei Bobrovski vastaan kokematon mutta huippuvireinen Adin Hill

NHL / Artikkeli
Finaalien maalivahtikaksikosta kokeneempi ja nimekkäämpi on valmis taistoon.
Kuva © Getty Images
Vihdoin huipputasolla torjuva Sergei Bobrovski on ollut keskeinen tekijä Florida Panthersin matkassa Stanley Cupin finaaleihin. Vegas Golden Knightsin maalilla torjuu pudotuspelikevään toinen superyllättäjä Adin Hill.

Stanley Cupin finaaleissa nähdään huippumielenkiintoinen maalivahtien kaksintaistelu: kaksinkertainen Vezina-voittaja Sergei Bobrovski vastaan 27-vuotias pudotuspelidebytantti Adin Hill, jonka runkosarjakokemuskin on ohutta.

Florida Panthersin venäläistorjuja pelasi jälleen keskinkertaisen runkosarjan – torjuntaprosentti 90,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,07 – mutta pudotuspeleissä vire on ollut kuin toiselta planeetalta.

Torjuntaprosentiksi on petraantunut 93,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo on vain 2,21. Toistaiseksi ainoan nollapelinsä Bobrovski torjui kolmannessa konferenssifinaalissa Carolina Hurricanesia vastaan, mikä käänsi ottelusarjan 3–0-johdoksi Panthersille kavennuksen sijaan.

Näissä maalivahtien perustilastoissa Bobrovskia paremmin on suoriutunut vain Vegas Golden Knightsin Hill, jonka pudotuspelitarinaa korostaa se fakta, että yhdysvaltalainen nousi yllättäen torjuntavastuuseen kesken pudotuspelien, kun Laurent Brossoit loukkaantui.

Runkosarjassa Hill aloitti Golden Knightsin maalivahdeista toiseksi eniten pelejä Logan Thompsonin jälkeen, mutta ennen pudotuspeliurakointiaan Hill torjui edellisen NHL-ottelunsa maaliskuun alussa.

Myös Bobrovski oli runkosarjan lopussa ja pudotuspelien alussa Panthersin luukkuvahti, kun 30-vuotias AHL-jyrä Alex Lyon otti yllättäen ykköstorjujan paikan ja torjui erinomaisesti Panthersin jahdatessa viimeisiä pudotuspelipaikkoja.

Bobrovskilla huikea petraus runkosarjasta

Bobrovski siirtyi varaamattomana pelaajana Philadelphia Flyersiin kaudelle 2010–11. Runkosarjan parhaaksi maalivahdiksi venäläinen valittiin kausilla 2012–13 ja 2016–17, jälkimmäisellä kerralla Bobrovski oli myös finalisti runkosarjan arvokkaimmalle pelaajalle annettavaan Hart Trophyyn.

Aktiivipelaajista venäläistorjuja on tällä hetkellä ainoa kaksinkertainen Vezina-voittaja. Panthers hankki Bobrovskin jättisopimuksella vapaana agenttina kesällä 2019, mutta ennen tämän kevään pudotuspelejä konkarivahti ei ole ollut lähellekään palkkansa arvoinen.

KHL:ssä venäläispelaajilta on totuttu näkemään huimia tasonnostoja, kun tosipelit alkavat. Bobrovskin nykyvireen selitystä kiinnostavampi kysymys on, miksi vasta nyt.

Panthersin maalivahtivalmentaja on Bobrovskin kaikkina kausina ollut Robbie Tallas. John Tortorellan ja Joel Quennevillen valmennuksessa Bobrovskin voisi olettaa tottuneen myös kovaan vaatimustasoon.

Mitä ikinä Paul Maurice apuvalmentajineen tekee eri tavalla kuin edeltäjänsä, se toimii. Bobrovski on kevään kuumin torjuja ja yksi koko pudotuspelien parhaista pelaajista.

Edistyneitä tilastoja katsoessa Bobrovski on estänyt selvästi eniten maaleja suhteessa maaliodottamaan – tasaviisikoin 17 maalia ja kaikki pelitilanteet huomioiden 21 maalia. Korkean todennäköisyyden laukauksissa Bobrovskin torjuntaprosentti on tasaviisikoin 89,4 ja kaikissa pelitilanteissa 86,4.

Sergei Bobrovski GP SV% GAA GSAx HDSV%
Runkosarja 50 90,1 (40.) 3,07 (45.) 2,92 (43.) 82,9 (47.)
Pudotuspelit 14 93,5 (2.) 2,21 (2.) 21,17 (1.) 89,4 (3.)

GP = pelatut ottelut, SV% = torjuntaprosentti GAA = päästettyjen maalien keskiarvo, GSAx = estetyt maalit suhteessa maaliodottamaan, HDSV% = torjuntaprosentti korkean todennäköisyyden laukauksissa.

Golden Knights on viimeistelyn tehokkuudessa kovempi kuin Panthersin edelliset vastustajat Hurricanes ja Toronto Maple Leafs. Ritaripaitojen käsittelyssä jopa yksi runkosarjan parhaista torjujista, Jake Oettinger, oli yllättäen paperia.

Bobrovski on torjunut Venäjälle MM-kullan keväällä vuonna 2014, mutta muutoin hänen näyttönsä ratkaisupeleistä ennen tätä kevättä eivät ole kovin vahvoja.

Hill on sysännyt esteet tieltään matkalla Stanley Cupin finaaleihin.
Kuva © Getty Images

Hill väläytteli jo runkosarjassa

Siinä missä Bobrovski on alkanut pelata odotetulla tasolla, on Hill Stanley Cup -finalistin ykköstorjujana aivan posketon sensaatio. 27-vuotias maalivahti torjui runkosarjassa vain 27 ottelussa, mikä on kuitenkin hänen henkilökohtainen ennätyksensä.

Bobrovskiin verrattuna Hill torjui vahvasti myös runkosarjassa, mutta otanta oli paljon venäläistä pienempi.

Ennen tätä kevättä Hill on pelannut aikuisten tasolla ainoastaan yhdeksän pudotuspeliottelua AHL:ssä keväällä 2018. Pudotuspelien alkaessa Golden Knightsin ykkösvalinta maalinsuulle oli toinen pudotuspelidebytantti Brossoit. Runkosarjan lopulla Brossoit’n lisäksi Hillin edellä nokkimisjärjestyksessä olivat Thompson ja kesken kauden hankittu Jonathan Quick.

Hill on joka tapauksessa pelannut erinomaisesti: torjuntaprosentti on 93,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,07. Myös edistyneiden tilastojen valossa 197-senttinen torjuja on ollut vaikeasti ohitettava – tasaviisikon hän on estänyt lähes kahdeksan maalia maaliodottamaan verrattuna ja kaikissa pelitilanteissa vastaavasti kymmenen.

Korkean todennäköisyyden laukauksia Hill on tasaviisikoin torjunut 87,7-prosenttisesti ja kaikissa pelitilanteissa torjuntaprosentti on 86.

Kolmesta aloittamastaan Edmonton Oilers -ottelusta Hill torjui kaksi voittoa, seuraavassa ottelusarjassa Dallas Starsia vastaan yllätysratkaisija jätti pudotuspelien pistekärjen Roope Hintzin maaleitta viidessä ottelussa kuudesta.

Hill oli kaksi vuotta sitten voittamassa Kanadan paidassa MM-kultaa, ja hän torjui voiton puolivälieräottelussa Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan. Darcy Kuemper oli kuitenkin torjuntavuorossa välierässä ja loppuottelussa, eikä Hill ole ammattilaisurallaan aiemmin ollut yhtä vaativassa tilanteessa.

Adin Hill GP SV% GAA GSAx HDSV%
Runkosarja 27 91,5 (14.) 2,50 (15.) 7,54 (25.) 82,8 (50.)
Pudotuspelit 11 93,7 (1.) 2,07 (1.) 10,01 (2.) 86 (6.)

GP = pelatut ottelut, SV% = torjuntaprosentti GAA = päästettyjen maalien keskiarvo, GSAx = estetyt maalit suhteessa maaliodottamaan, HDSV% = torjuntaprosentti korkean todennäköisyyden laukauksissa.

Kaiken takana on tarina

Lopputuloksesta riippumatta Bobrovski ja Hill ovat jo pudotuspelikevään kauneimmat tarinat. Hill ei enää ole tulokas, mutta ensimmäisissä pudotuspeleissään on hänellä on yhtä kaikki mahdollisuus voittaa kiekkomaailman himotuin pokaali ja tulla mainituksi samassa yhteydessä Patrick Royn, Cam Wardin, Matt Murrayn ja Jordan Binningtonin kanssa.

Hillin erottaa edellä mainituista pudotuspelilegendoista vielä täydellinen ennalta-arvaamattomuus. Golden Knightsin finaalipaikka ei ollut vielä konferenssifinaaleissakaan kotiedusta huolimatta erityisen varma asia – saati että joukkueen käytännössä nelosmaalivahti olisi koko pudotuspelien parhaimmistoa.

Altavastaajatarinat ovat rakastettuja, ja altavastaajuus pätee finaalisarjan kumpaankin maalivahtiin.

Golden Knights oli Läntisen konferenssin ykkösjoukkue myös runkosarjassa, mutta kokematon ykkösmaalivahti on joka tapauksessa yllätyselementti. Ne lätkäromantikot, jotka eivät kannata juuri Panthersia, haluavat nähdä käytännössä tuntemattoman maalivahdin torjuvan Golden Knightsin mestariksi.

Panthers sen sijaan pääsi viimeisenä joukkueena Itäisestä konferenssista pudotuspeleihin. Se on pudottanut runkosarjan ylivoimaisen voittajan Boston Bruinsin lisäksi nimekkäämmät ennakkosuosikit Maple Leafsin ja Hurricanesin.

Tässä altavastaajatarinassa Bobrovski on keskeinen päähenkilö, vaikka maalivahtien välisessä vastakkainasettelussa hän on Hilliä kokeneempi ja nimekkäämpi. Pudotuspelien loistokkuus verrattuna runkosarjan tahmeuteen on myös tehnyt Bobrovskista kevään sensaation.

Kaksintaistelussa vain toinen voi voittaa, mutta Bobrovskin ja Hillin otatuksessa myös häviäjä on moraalinen voittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle