Stanley Cup -finaaleissa maalivahdit ovat isossa roolissa – tulokassensaatio Binnington haastaa kokeneen Raskin

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask lähtee finaalisarjaan tavoittelemaan toista Stanley Cup -mestaruuttaan.
Kuva © Steve Babineau
Stanley Cup -finaaleissa kohtaavat kokenut, huikeat pudotuspelit pelannut Tuukka Rask ja kuluneen vuoden maalivahtikomeetta Jordan Binnington. Toinen näistä maalivahdeista saattaa Stanley Cup -pokaalin ohella nostaa myös Conn Smythe Trophyn käsivarsilleen.

Kokenut Tuukka Rask on parantanut otteitaan mitä pidemmälle kausi on edennyt ja on suurin yksittäinen syy siihen, että Boston Bruins pelaa tämän kauden Stanley Cup -finaaleissa.

Runkosarjan vaisusti aloittanut ja torjuntavastuun Jaroslav Halakin kanssa pitkään jakanut 32-vuotias Rask on pelannut sensaatiomaiset pudotuspelit. Rask on myös vahvin ehdokas pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon Conn Smythe Trophyn saajaksi, jos Bruins voittaa finaalisarjan.

Tulokasmaalivahti Jordan Binningtonin kausi on vastaavasti ollut varsin erilainen. Binnington pelasi alkukauden farmissa San Antonio Rampagen maalinsuulla ja oli St. Louis Bluesin aloittavana maalivahtina ensimmäistä kertaa kauden aikana vasta tammikuussa.

Binningtonin napattua ykkösmaalivahdin paikan alkoi myös Bluesin nousu koko NHL:n pohjamudista aina Stanley Cup -finaaleihin asti. 25-vuotiaan Binningtonin päästettyjen maalien keskiarvo runkosarjassa oli lopulta koko NHL:n paras vähintään 30 ottelua pelanneista maalivahdeista.

Rask parempi pudotuspeleissä, Binnington vastaavasti runkosarjassa

Vaikka Binnington käytännössä aloitti NHL-kautensa vasta tammikuussa, kertyi tulokkaalle 32 ottelua runkosarjassa, kun taas Halakin kanssa torjuntavastuun jakaneelle Raskille otteluita kertyi 46.

Binningtonin torjuntaprosentti 92,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,89 olivat Raskin vastaavia lukemia huomattavasti paremmat. Binnington oli molemmissa tilastoissa NHL:n kärkipäätä Raskin jäädessä vastaavasti kauas kärkipaikoilta. Raskin tilastot runkosarjasta olivat itse asiassa Bruinsin kakkosmaalivahti Halakiakin huonommat.

Bluesin tulokasmaalivahti hävisi runkosarjassa vain viisi ottelua varsinaisella peliajalla, mikä oli vähiten vähintään 27 ottelua pelanneista maalivahdeista. Raskin voitettujen otteluiden määrä jäi alle 30:n ensimmäistä kertaa sitten työsulkukauden 2012−13 ja torjuntaprosentti oli uran alhaisin, jos mukaan ei lasketa neljän ottelun ensimmäistä kautta 2007−08.

Siinä missä BinningtoNin eduksi voidaan laskea ainakin osittain Bluesin nousu pudotuspelijoukkueeksi, Raskin etuna on ollut koko ajan petraantuneet otteet.

Raskin runkosarjan tilastot petraantuivat kuitenkin vuoden 2019 puolella, ja samalla valmennusjohto alkoi antaa suomalaiselle enemmän vastuuta. Rask aloitti Bruinsin maalilla 26 kertaa kauden jälkimmäisellä puoliskolla, kun Halakille jäi enää 15 starttia.

Binnington palkittiin hyvistä runkosarjaotteistaan nimityksellä Calder Trophyn finalistien joukkoon. Rask vastaavasti ohitti Tiny Thompsonin Bruins-historian eniten otteluita runkosarjassa pelanneena ja eniten voittoja kahmineena maalivahtina.

Siinä missä Binnington eduksi voidaan laskea ainakin osittain Bluesin nousu pudotuspelijoukkueeksi, Raskin etuna on ollut koko ajan paranevat otteet.

RUNKOSARJA 2018-19
GP GS W L OT Sv% GAA SO
Jordan Binnington 32 30 24 5 1 92,7 1,89 5
Tuukka Rask 46 45 27 13 5 91,2 2,48 4

Pudotuspeleissä molemmat maalivahdit ovat pelanneet seuransa kaikki ottelut. Rask on päästänyt Bruinsin 17 ottelussa vain kerran enemmän kuin kolme maalia yhdessä ottelussa ja on pystynyt jokaisessa kolmessa ottelusarjassa parantamaan otteitaan edellisestä.

Seitsemään peliin venyneessä ensimmäisen kierroksen ottelusarjassa Rask tylsytti Toronto Maple Leafsin kovatasoisen hyökkäyskaartin. John Tavares, Mitch Marner, William Nylander, Kasperi Kapanen ja Patrick Marleau saivat yhteensä vain viisi kiekkoa ohi Raskin.

Toisen kierroksen ottelusarjassa Columbus Blue Jacketsia vastaan Rask torjui viidessä ottelussa yli 30 laukausta ja jätti sinitakkien hyökkääjät yhdeksään tehtyyn maaliin. Rask onnistui vähämaalisessa sarjassa myös paremmin kuin ennakkoon hehkutettu Sergei Bobrovski.

Konferenssifinaaleissa Carolina Hurricanesia vastaan Rask päästi taakseen enää vain viisi maalia ja kahdessa viimeisessä ottelussa vain yhden kiekon. Sebastian Ahon ja Jordan Staalin johtamat Hurricanesin kärkiketjut jäivät Raskia vastaan vain kolmeen tasakentällisin tehtyyn maaliin.

Finaalisarjaan lähdettäessä suomalainen on pitänyt maalinsa puhtaana 106 minuuttia ja viimeiseen kuuteen otteluun päästänyt vain viisi maalia.

Binnington on urakoinut Bluesin maalilla 19 ottelua ja on jo 12 voitollaan Blues-historian voitokkain maalivahti pudotuspeleissä. Kokematon Binnington ei ole kuitenkaan pystynyt vastaavaan tasonnostoon kuin Rask.

Ensimmäisellä kierroksella Winnipeg Jetsiä vastaan Binnington päästi kolmannessa ottelussa kuusi kiekkoa selkänsä taakse. Jets sai vain kahdessa ottelussa kuudesta yli 30 laukausta kohti Binningtonia.

Tulokasmaalivahdin eduksi on kuitenkin luettava se, että Jetsin kärkiketjujen hyökkääjistä Mark Scheifele, Blake Wheeler, Kyle Connor, Patrik Laine ja Nikolaj Ehlers saivat tehtyä vain kuusi maalia tasakentällisin.

Seitsemään peliin venyneessä toisen kierroksen ottelusarjassa Dallas Starsia vastaan Binnington pelasi tilastojen valossa parhaan sarjansa. Starsin tähtihyökkääjistä Tyler Seguin, Aleksandr Radulov ja Jamie Benn tekivät vain yhden maalin tasakentällisin.

San Jose Sharksia vastaan käydyssä kuuden ottelun konferenssifinaalissa Binnington päästi kahdesti viisi maalia taakseen, mutta kolmeen viimeiseen otteluun vain kaksi maalia. Binningtonin torjunnat jäivät jokaisessa ottelussa alle 30:n, mikä tosin kielii enemmänkin Sharksin hyökkäyksen heikkoudesta.

Kanadalaisen taakse on tehty neljässä ottelussa vähintään neljä maalia ja kolmessa ottelussa vähintään viisi maalia. Binningtonin pudotuspelitilastot ovat runkosarjaa huonommat, kun ne vastaavasti Raskilla ovat toisinpäin.

TUUKKA RASK pudotuspeleissä 2019
Ottelusarja BOS vs GP W L Sv% GAA SO
Carolina Hurricanes 4 4 0 95,6 1,25 1
Columbus Blue Jackets 6 4 2 94,8 1,71 1
Toronto Maple Leafs 7 4 3 92,8 2,32 0
Yhteensä 17 12 5 94,2 1,84 2

JORDAN BINNINGTON pudotuspeleissä 2019
Ottelusarja STL vs GP W L Sv% GAA SO
San Jose Sharks 6 4 2 91,1 2,32 1
Dallas Stars 7 4 3 92,2 2,18 0
Winnipeg Jets 6 4 2 90,8 2,63 0
Yhteensä 19 12 7 91,4 2,36 1

Viimeiset seitsemän ottelua voittanutta Raskia kohti on ammuttu pudotuspeleissä keskimäärin 32,3 kertaa ottelua kohden ja yhden maalin tekemiseen vastustaja on tarvinnut 17,2 laukausta.

Viimeiset kolme ottelua voittanutta Binningtonia kohti on vastaavasti ammuttu pudotuspeleissä keskimäärin 28,3 kertaa ottelua kohden ja yhden maalin tekemiseen vastustaja on tarvinnut 11,7 laukausta.

Jordan Binnington on vuoden 2019 aikana eniten voittoja (36) saavuttanut maalivahti NHL:ssä.
Kuva © Joe Puetz

Rask lähtee suosikkina finaalisarjaan

Viimeiset seitsemän kautta Bruinsin ykkösmaalivahtina toiminut Rask on pelannut 495 runkosarja- ja 82 pudotuspeliottelua.

Parhaan maalivahdin Vezina Trophyn Rask on voittanut kertaalleen ja vaikka kauden 2010−11 mestaruus tuli Tim Thomasin varjossa, tietää Rask, mitä Stanley Cup -mestaruuden saavuttaminen vaatii.

Binningtonilla on vyöllään vain 33 runkosarja- ja 19 pudotuspeliottelua. Bluesin kolmannen kierroksen varaus vuoden 2011 varaustilaisuudesta alkoi olla tämän kauden alussa 25-vuotiaana jo unohdettu farmiin.

Raskilla ja Binningtonilla on vielä molemmilla mahdollisuudet voittaa pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinto, Conn Smythe Trophy.

Rask on kokemuksensa ja kauden aikana tapahtuneen tasonnostonsa ansiosta kahdesta finaalisarjan maalivahdista selkeä suosikki finaaleihin lähdettäessä.

Binnington on kuitenkin pelaamaan päästessään osoittanut taitonsa NHL-tasolla ja saanut nimensä jo lyhyessä ajassa historiankirjoihin. Bluesin voittaessa mestaruuden saisi Binningtonin tuhkimotarina täydellisen lopun.

Raskilla ja Binningtonilla on vielä molemmilla mahdollisuudet voittaa pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinto, Conn Smythe Trophy.

» Lähetä palautetta toimitukselle