Sport ja Ässät kohtaavat 15 vuoden tauon jälkeen kohtalonottelussa – lue kokonaisuudessaan, mitä Juhani Tamminen sanoi vuoden 2009 liigakarsinnan jälkeen

LIIGA / Artikkeli
Kevään 2009 liigakarsinta henkilöityi Juhani Tammiseen.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Sportin ja Ässien välisen päätöskierroksen kohtalonottelun ja vuoden 2009 liigakarsinnan kunniaksi nyt muistellaan Juhani Tammisen legendaarista lehdistötilaisuutta.

Sport ja Ässät pelaavat tänään Vaasassa runkosarjan päätöskierroksella huippujännittävän ottelun. Kupletin juoni on yksinkertainen, sillä ottelun voittaja etenee pudotuspeleihin ja hävinneen kausi päättyy.

Näiden joukkueiden välillä panokset olivat viimeksi yhtä korkealla ja itse asiassa paljonkin korkeammalla vuonna 2009, jolloin Ässät ja Sport kohtasivat liigakarsinnassa. Värikäs ja runsaasti mediahuomiota saanut sarja ratkesi seitsemännessä ottelussa Ässien voittoon.

Kyseisen ottelun päätteeksi Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen aukaisi sanaisen arkkunsa ja vuodatti yli kymmenen minuutin ajan tunteitaan medialle. Tammisen pitkän monologin jälkeen kysymyksiä esitti Ylen toimittaja Sari Sirkkiä (silloinen Sirkkiä-Jarva).

Näin niin sanottu Juhani-passio eteni alusta loppuun.

Juhani Tamminen, Isomäen jäähalli 11.4.2009

Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen, kommentit illan ottelusta, ole hyvä!

Joo, jos puretaan tuo yksittäinen peli ensin alta pois, niin se on äkkiä kerrottu. Eli ekalla kympillä syystä, jota en tiedä, meidän pelaajat teki itsensä pieniksi just päin vastoin kuin bisnesplääni oli.

Lähdimme sellaisella 10–50-pläänillä, jossa mä kerroin, että mulla on täällä todennäköisesti rekordi Ässien päävalmentajana se, että joka helvetin lauantai-ilta mä ryntäsin ekalla kympillä niin, että kaverilla ei ollut mahdollisuuksia.

Kerroin, että tämä tulee olemaan pelin henki tänään. Veljet eivät pystyneet toteuttamaan. Todennäköinen syy, että meidän ykkös- ja kakkospakki Tuomas Immonen ja Jussi Pernaa oli poissa.

Jussi Pernaa oli jo lähtiessä ja Tuomas Immosen jalka ei vaan pitänyt veryttelyssä, ja näin ollen mikään manipulaatio ei auttanut. Uskoisin, että ehkä se oli pala sitä psykologisokkia. Silloin, kun meidän 7. ja 8. pakki alkavat tuossa karvauksessa olemaan, niin se on just tuon näköistä.

Mä sain kovalla raivoamisella energiat ylös. Toinen ja kolmas erä olivat tasaisia, ja siinä hoiteli sitten herra Kilpeläinen niin kuin tähänkin saakka hoitanut. Siinä oli tämä peli.

Sitten mä katson tämän seriesin, kun mä olin yksi niistä kolmesta suomalaisesta kiekkoihmisestä, joka aukoi nämä sarjat. Mainitaan nimet vielä: Kalevi Helppolainen, Ari Mennander, Juhani Tamminen makasi siellä niin kuin moottoritiellä semmoisen kuin Urpo Helkovaara ja Pentti Ahola ja kaikki nämä suuret suomalaiset jääkiekon kehittäjät.

He ajoivat sitä rekkaa, suljetaan liiga forever. Mä olin yksi niistä, joka piti sen auki. Se oli suurin syy, kun mä hyppäsin 15 kuukautta sitten, kun herra Saari soitti, että Tami, tuletko Sportin peräsimeen? Jengi yhdeksäs, pakka niin sekaisin kuin olla ja voi. Olisi kuin mennyt tuommoiseen alastomaan kaupunkiin. Se oli suurin syy.

Sitten me tultiin tänne, kaveri sai järjestelmältä kotiedun. Mä sitä tivasin sitten vihdoin ja viimein. Rupesin tivaamaan jo syksyllä, en ole koskaan saanut vastausta. Sitten suuri johtaja Vuorinen vastaa, että näin on aina ollut. Onpa mahtava innovaatio. My god.

Näin on aina ollut? Viimeiset karsinnat taidettiin pelata 2000, nyt on 2009. Ja sieltä näin Vuorisen ja Jake Koskisen offiisista vastattiin, että näin on aina ollut. Mä kysyin, miksi? Urheilussa.

Meidän rekordi, kun tultiin tähän oli semmonen 80 prossaa. Kaverilla ne oli voittanut yhden seitsemästä. Se oli se, mikä oli tänään tämä Game 7.

Sitten ne saivat tältä järjestelmältä tämän toisen edun. Kahden suhde yhteen. Jokainen kun teistä on päivänkin pelannut siis puhumattakaan, että koutsaisitte, niin tiedätte mitä se sitten tarkoittaa energiassa, kun suhteessa yhden suhde kahteen tulee tää jäähyhomma. Se on skandaali.

Mä tiesin, että se paska alkaisi ensimmäisen sokkihoidon jälkeen, kun täällä kaikki uniset sitten Vuorinenkin julistaa siellä ensin Urheiluruudussa, sitten Veikkaajassa ja sitten tulee paskat housuun. Ja sen jälkeen se peli muuttuu. Se on härskeintä, mitä mä oon nähnyt.

Suomalaisena jääkiekkomiehenä, entisenä maajoukkuekapteenina, mä häpeän. Mä häpeän!

Ja sitten kun mä tiedän, että teistäkin valtaosa teistä unisista, kun te ette ymmärrä pelistä hevonpaskaa, niin sitten taas alkaa kitinä. Katsokaa ne nauhat: kaksi hylättyä rankkaria, Takala aivan yksi läpi, koko baana auki. Täällä Pernaa, edellisessä pelissä koko baana auki. Nothing.

Ne on faktoja! Että sitten kun teillä on taas niitä vasta-argumentteja, niin argumentoikaa sitten faktoja. Niissä taistelussa mä menetin mun ykkös- ja kakkospakin, kun ne jouduttiin panemaan tuonne jäälle, koska ne jatkuvasti tappoi niitä jäähyjä.

Mä joudun täällä herra Rasmussenin yksin poistamaan, kun täällä oli neljä dumaria, kun katsoi, kun se yksi hullu vetää kolme kertaa linjamiestä tuolla noin. Se episodi oli häpeällinen, että mä jouduin täällä näin Rami Savolaiselta kysymään, että Rami näitkö sinä sen? Johon hän sanoo, että mä käytän 510. Ja vielä pöytäkirjassakaan ei ollut seuraavana aamuna vielä merkintää.

Mä olen sen verran hereillä, että menin sinne meidän toimistolle, että nyt lähetetään tämä 5 tonnia ja katsotaan tämä homma. Se on häpeällistä!

Tämä on kuitenkin pohjimmiltaan urheilua, sen takia sitten Helppolainen, Mennander ja Tamminen halusivat, että tämä tulisi niin kuin takasin tänne.

Eurooppalaisen palloilukulttuurin mielenkiinto on kolmesta asiasta. Kuka voittaa pytyn? Jalkapallossa kuka pääsee Euroopan kentille, jääkiekossa kuka pääsee playoffiin? Ja kolmas on, kuka putoaa, kuka nousee? Niin nämä nerot vuonna 2000, tuommoinen tilataksillinen suomalaisia kiekkomiehiä pistivät tämän butiikin kiinni. Seuraava kysymys, missä kehitys? Missä kehitys?

Me intohimoiset avettiin se väkisin. Median avustuksella, kiitos. Nyt kaikki näkivät, mikä mielenkiinto tänne on palannut. Kysykää teidän täältä näiltä ihmisiltä sitten vaikka tässä Kasitiellä, että tykkäsivätkö ne tästä näytelmästä vai pannaanko taas kioski kiinni?

Mä olen tiennyt kauan, että suomalaisessa jääkiekossa on oikeat ja väärät. Jos haluatte vääristä kaksi nimeä, ne on Summanen ja Tamminen. Ei tule ihan äkkiä yllätyksenä.

Ellei nämä veljet halua kaikki täällä näin, niin tulkaa ihmeessä sanomaan, kyllä mä löydän duunia maailmalta. Me olemme saaneet kohtalaisen näytelmän tällä aikaiseksi. Piste.

Ja argumentoikaa sitten, mistä tämä helvetin jäähytasapaino, mistä nämä kotiedut johtuu. Argumentoikaa! Sen sijaan, että tulee näitä väsyneitä.

Yksi esimerkki, sieltä tulee joku kolmas koutsi, en tiedä kuka perkeleen piipertäjä se on, tulee tietokone kädessä vanhalle legendalle saatana vittuilemaan tänne näin. Tuolta juoksee todennäköisesti herra Suhosen käskyttämänä.

Ja mikä on lopputulos? Mä saan kaksi ja puoli tonnia, ja se piipertäjä saatana kun ei ole pannut yhtään saatanan ohjauspeliä elämässän toimimaan, niin se kävelee täällä klubitakki päällä ja seuraavana päivänä sanoo, että "hyökkäs päälle". Tasapuolista?! Herran jumala sentään! Joku kunnioitus?

Ei, kun sieltä vielä Jake ja kumppanit sakkoa saatana kaksi ja puoli tonnia. Hyvä saatana, että sain koutsata tämän loppuun. Rasmussen vetää siellä saatana meidän dumarit. Damon hajotti sen saatana siellä Game 4:n jälkeen meidän käytävän, niin se uninen tuomaritarkkailija ei tehnyt raporttia.

Suomalainen jääkiekko, missä teidän ylpeys on? Sitä mä kysyn. Tämä oli uskomatonta.

Ellette halua tätä, niin kertokaa ihmeessä. Mä pistän tuosta äkkiä vetämään koulutusbisnestä. No hätä. Tulkaa sitten kaikki vuoriset ja koskiset tällaiset näin kertomaan näitä, että ei me haluta Juhani sua missään tapauksessa enää tänne mukaan.

Mulla on lahjakkuutta tehdä muutakin. Nyt huomaan, että tuolla Pohjanmaalla on tullut kiekkobuumi. Juha Saari ja Juhani Tamminen uskoivat siihen jo alkuun. Täällä on herra Heikkinen, joka epäröi sitä jo 2004. Me uskottiin siihen Juhan kanssa joka hetki. Nyt me on nähty, mä olen nauttinut joka hetkestä. Nyt siellä on kiekkobuumi.

Kysymys: Tami, sä olet tässä ottelusarjassa arvostellut tuomarit, toimittajat, vastapuolen valmentajat. Onko nyt peiliin katsomisen paikka?

Mitä mä olen vastapuolen valmentajasta sanonut? Jos olen puolustautunut, kun joku kolmas tietokonemies tulee kimppuun, niin nyt ala Madame Jarva sinäkin heräämään.

Kysymys: Te hävisitte tänään, onko nyt peiliin katsomisen paikka?

Peiliin katsomisen paikka? Vaihdetaan klubitakkeja, tule sä tuonne koutsaamaan ja luomaan buumi niin mä tulen jakamaan noita viisauksia Ylen lämpimään officeen sinne Tampereelle. Tässä on takki, tule ihmeessä sinne, niin mä tulen jakamaan noita viisauksia.

Kysymys: Keräsitkö sinä arvostusta tässä ottelusarjassa? (Välihuuto: Voitko nyt vaan vastata kysymykseen?)

Vastasin kysymykseen.

Kysymys: Keräsitkö sinä arvostusta tässä ottelusarjassa itsellesi vai Vaasan Sportille vai mille?

Mun tehtävä oli johtaa joukkoja, että ne voittaa täälläkin kaksi peliä. Meinaatko sinä...

Mutta te hävisitte!

Niin me hävisimme. Sanoin heti alkuun, että hävisimme sen takia, kun veljet olivat pieniä ekan kympin, ykkös- ja kakkospakki poissa. Se oli mun ensimmäinen analyysi, olinko oikeassa?

Kysymys: Eli jos veljet olivat pieniä, valmentaja ei enää saanut joukkuetta heräämään?

Sai heräämään ekalla erätauolla! Valitettavasti aikalisä ei ihan riittänyt. Ekalta erätauolta tulimme uudestaan, sitten hoiti herra Kilpeläinen. Sen mä sanon, Game 7. Kaveri oli parempi, piste.

Kysymys: Eli et ota tappiosta yhtään itsellesi?

Tappiosta? Totta kai mä tästä otan, mutta en mä voida saada Pernaata ja Immosta terveeksi. Immoselle haettin paras manipuloija tuonne noin eikä valitettavasti pystynyt pelaamaan. Tämä oli asiallinen kysymys ja siinä sulle asiallinen vastaus, seuraava.

Kysymys: Arvostetaanko sinua Juhani Tamminen jääkiekkopiireissä?

Se ei kiinnosta minua pätkääkään se arvostus. Tiedän, että pelaajat tuolla noin arvostavat, se on minulle kaikkein tärkeintä. Tämä mun valmennustiimi, Kena Westerback, Marko Härkönen, Juha Saari, tämä meidän hyvin pieni tiimi. Tiedän, että siellä on kova keskinäinen arvostus.

Se mitä muut ajattelevat, mitä olen aikaisemminkin sanonut, oliko herra Santtu Silvennoinen, se ei kiinnosta mua pätkääkään. Olen opettanut pelaajillekin, että on kaksi asiaa: maine ja omatunto. Omatunto on paljon tärkeämpi, että tiedät mitä sulla on pitää sisällään. Maineen valtaosin luotte te, so what.

Kysymys: Puhut paljon rispektistä, ketä sinä kunnioitat muuta kuin itseäsi?

Mun pelaajia ja tätä staffia. Sitä saavutusta, joka me saatiin. Voitettiin Mestis ekan kerran ever, pantiin vastustaja täällä näissä olosuhteissa niin piukalle kuin olla ja voi.

Kysymys: Kunnioitatko vastustajaa? Vastustaja voitti tänä päivänä.

Kävin Apea kättelemässä, kiitos. Hieno series, olitte parempia. That's it. Siinä se mun kunnioitus.

Kysymys: Tuleeko Tammisen johtama Sport vielä ensi vuonna uudelleen?

En mä tiedä. Mulla loppuu sopimus 30.4. Lähden huomenna, kone lähtee ensin Lontooseen tyttären luokse, ja sitten lähdetään Portugaliin mamman kanssa. Käsittelen sitten sopimusehdot. Jääkiekossa jatkan joka tapauksessa. Jatkanko missä? A: en tiedä. Mä käsittelen ne siinä järjestyksessä, kun ne on tehty.

Yksi sopimusehdoista tehtiin tammikuussa, yksi helmikuussa ja yhtä mä odotan. Käsittelen ne siinä, ja sitten kun Portugalin-reissu on ohi ennen kuin lähdetään Ylen kanssa kisoihin, niin sitten uskoisin. Jääkiekossa jatkan joka tapauksessa. En voi vastata siihen, sopimus loppuu 30.4.

Juhani-passiossa esiintyneet tai mainitut henkilöt:

Juhani Tamminen, Aurinkokuningas
Sari Sirkkiä, Ylen freelancer-toimittaja
Jaakko Ruusunen, lehdistötilaisuuden juontaja ja Ässien nykyinen viestintäpäällikkö
Tuomas Immonen, Sportin puolustaja
Jussi Pernaa, Sportin puolustaja
Eero Kilpeläinen, Ässien maalivahti
Kalevi Helppolainen, pitkäaikainen Mestis-vaikuttaja ja Kiekko-Vantaan taustahahmo
Ari Mennander, Salamoiden puheenjohtaja ja Mestiksen hallituksen jäsen
Urpo Helkovaara, Liigan pitkäaikainen ex-toimitusjohtaja
Pentti Ahola, Ässien puheenjohtaja
Juha Saari, Sportin toimitusjohtaja
Jukka-Pekka Vuorinen, Liigan toimitusjohtaja
Jarmo Koskinen, Liigan yhteysjohtaja
Tuomas Takala, Sportin hyökkääjä
Erik Rasmussen, Ässien hyökkääjä
Rami Savolainen, otteluvalvoja
Raimo Summanen, kiekkolegenda
Tietokonemies = Pasi Kaukoranta, Ässien apuvalmentaja
Alpo Suhonen, Ässien päävalmentaja
Derek Damon, Ässien hyökkääjä
Petri Heikkinen, Pohjalaisen urheilutoimittaja ja viimeisen kysymyksen esittäjä
Kenneth Westerback, Sportin apuvalmentaja
Marko Härkönen, Sportin maalivahtivalmentaja
Santtu Silvennoinen, Iltalehden urheilutoimittaja
Välihuutaja = Juha Hiitelä, jääkiekkotoimittaja ja Jatkoajan ex-päätoimittaja

Juttua päivitetty kello 12.10: Lisätty välihuutaja Hiitelä.

Juhani Tamminen antoi palaa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

» Lähetä palautetta toimitukselle