Sopimus tuli: Viime hetkille venyneet neuvottelut kantoivat hedelmää – Nylander sai arvoisensa sopimuksen

NHL / Artikkeli
Kärsivällisyys ja päättäväisyys neuvotteluissa toivat Nylanderille toivotun tilipussin.
Kuva © Getty Images
Vaikka William Nylanderin sopimusneuvottelut aiheuttivat monelle Maple Leafs -kannattajalle harmaita hiuksia, lopputulokseen sekä organisaatio että pelaaja voivat olla tyytyväisiä.

Viime kesänä alkaneet sopimusneuvottelut William Nylanderin ja Toronto Maple Leafsin välillä tulivat päätökseen vain muutamia minuutteja ennen työehtosopimuksessa määriteltyä takarajaa, kun ruotsalaishyökkääjä allekirjoitti nimensä kuuden vuoden mittaiseen ja yhteensä 45 miljoonan dollarin arvoiseen sopimukseen.

Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen otti sopimuksen tarkempaan syyniin.

Millainen historia Nylanderilla on Maple Leafsissa ja NHL:ssä?

Maple Leafs varasi Nylanderin kesän 2014 varaustilaisuuden kahdeksantena pelaajana. Hyökkäyspään taidoistaan tunnettu ruotsalaishyökkääjä pelasi puolet varauksen jälkeisestä kaudesta kotimaassaan ennen siirtymistä AHL:n puolelle Toronto Marliesiin.

Kauden 2015-16 Nylander aloitti niin ikään Marliesin riveissä, kunnes hän teki NHL-debyyttinsä helmikuussa 2016 ja pelasi Maple Leafsin paidassa yhteensä 22 ottelua. AHL:ssä Nylanderille kertyi vuosina 2014-2016 75 runkosarjaottelussa yhteensä 77 tehopistettä.

Nylander murtautui Maple Leafsin NHL-kokoonpanoon täyspäiväisesti kaudella 2016-17. Hän teki 81 ottelussa tehot 22+39=61 sijoittuen Calder Trophy -äänestyksessä kuudenneksi. Keväällä 2017 Nylander johdatti Ruotsin MM-kultaan voittaen turnauksen maalipörssin seitsemällä täysosumalla. Hänet palkittiin myös koko turnauksen arvokkaimpana pelaajana.

Viime kaudella ruotsalaishyökkääjä takoi 82 runkosarjaottelussa 20 maalia ja yhteensä 61 tehopistettä. Nylander on pelannut viimeisen kahden kauden aikana joukkueen ykkösketjun laidassa muodostaen tehoduon Maple Leafsin ykkössentterin Auston Matthewsin kanssa. 

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Maple Leafsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Nylanderin sopimuksen palkkakattoon vaikuttava lukema tämän kauden osalta on myöhäisen allekirjoitusajankohdan vuoksi noin 10,3 miljoonaa dollaria. Maple Leafsin kannalta tällä ei ole suurta merkitystä, sillä joukkueella on edelleen palkkakatossa tilaa noin 5,8 miljoonaa dollaria. Joukkueen GM Kyle Dubas todennäköisesti hyödyntää tämän tilan ennen siirtotakarajaa Maple Leafsin näyttäessä etenkin Nylanderin paluun jälkeen yhdeltä varteenotettavimmista mestarisuosikeista.

Joukkueen ongelmat palkkakaton kanssa alkavat kaudella 2019-20, kun sekä ykkössentteri Matthews että huikeaa tulosta tällä kaudella takonut Mitch Marner tarvitsevat uudet sopimukset. Matthewsin kohdalla puhutaan todennäköisesti noin 11-12 miljoonan dollarin ja Marnerin kohdalla yhdeksän miljoonan dollarin keskimääräisistä kausiansioista. Nylanderin sopimus vaikuttaa Maple Leafsin palkkakattoon noin 6,96 miljoonan dollarin verran kaudesta 2019-20 lähtien.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi ensi kaudelle uudet sopimukset tarvitsevat myös maalivahti Garret Sparks, puolustajat Jake Gardiner, Ron Hainsey ja Igor Ožiganov sekä hyökkääjät Kasperi Kapanen, Andreas JohnssonPär Lindholm ja Tyler Ennis.

Heistä ainakin Gardiner, Kapanen ja Johnsson ovat pelaajia, joista Dubas varmasti haluaisi pitää kiinni, mutta helppoa siitä ei tule. Etenkin Kapanen on tämän kauden onnistumisillaan nostanut omaa arvoaan potentiaalisesti useiden miljoonien dollarien verran.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Nylanderin uuden sopimuksen spekulaatioissa yleisin esiin tuotu nimi oli Boston Bruinsin David Pastrňák, joka solmi kuuden vuoden mittaisen ja 6,66 miljoonan dollarin keskimääräiset kausiansiot tuovan sopimuksen viime syksynä. Pastrňákilla oli sopimusta solmittaessa takana 70 tehopisteen kausi Bruinsin ykkösketjun laidassa, ja hän on viimeisen vuoden aikana nostanut pelinsä kokonaan uudelle tasolle.

Mikäli Nylanderin sopimuksen palkkakattoon vaikuttavaksi summaksi vaihdetaan 7,5 miljoonaa − summa, joka se olisi ollut, jos sopimus olisi solmittu ennen kauden alkua − CapFriendly-sivuston työkalulla lähimmäksi vertailukohdaksi saadaan Johnny Gaudreau, joka solmi kuuden vuoden mittaisen ja 6,75 miljoonan dollarin verran Calgary Flamesin palkkakattoon vaikuttavan sopimuksen syksyllä 2016. Kuten Pastrňákin myös Gaudreaun sopimus näyttää tällä hetkellä seuran kannalta todella edulliselta.

TOI/GP G/60  P/60  TOI/GP (5v5) G/60 (5v5) P/60 (5v5)
David Pastrňák (2015-2017) 16:20 1,43 2,80 13:53 1,10 2,09
Johnny Gaudreau (2014-2016) 18:48 1,08 2,85 14:42 0,80 2,00
William Nylander (2016-2018) 16:21 0,95 2,75 13:24 0,63 2,09

Yllä olevasta taulukosta nähdään, että peliaikaan suhteutettuja tehopisteitä katsottaessa Pastrňák, Gaudreau sekä Nylander ovat kaikki olleet hyvin lähellä toisiaan sopimusten solmimishetkellä. Kolmikosta selvästi eniten maalintekijäksi profiloitunut Pastrňák oli vertailukohteitaan edellä peliaikaan suhteutettujen maalien määrässä, kun taas Gaudreau ja Nylander olivat kirjauttaneet syöttöpisteitä tehokkaammalla tahdilla. 

Sopimuksia verratessa on tärkeää ottaa huomioon, että pelaajien palkat nousevat tasaisesti palkkakaton mukana. Tämän takia suora keskimääräisten kausiansioiden vertailu esimerkiksi Gaudreaun ja Nylanderin välillä ei ole järkevää. Sen sijaan voidaan verrata sitä prosenttiosuutta, jonka sopimus vei palkkakatosta sillä hetkellä, kun se solmittiin. 

Gaudreaun sopimus vei aikanaan 9,25 prosenttia Flamesin palkkakatosta, kun taas Pastrňákin kohdalla vastaava luku oli 8,89 prosenttia. Jos käytämme Nylanderin sopimuksesta määrittämäämme keskimääräistä kausiansiota (7,5 miljoonaa dollaria), lukemaksi tulee 9,43 prosenttia. Etenkin Gaudreaun sekä Nylanderin sopimukset ovat tästä kulmasta katsottuna hyvin samanlaiset.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Sopimus on onnistunut sekä Nylanderin että Maple Leafsin näkökulmasta. Ruotsalaishyökkääjä on yksi liigan parhaista nuorista laitureista ja vasta tulossa parhaaseen ikäänsä. Matthewsin vierellä ja enemmän ylivoimavastuuta saadessaan hän voi realistisesti yltää lähitulevaisuudessa 75 tehopisteen kauteen. Nylanderille ja hänen agentilleen Lewis Grossille täytyy nostaa hattua siitä, että heiltä löytyi rohkeutta viedä neuvottelut päätyyn asti. On mielenkiintoista nähdä, nähdäänkö viime minuuteille asti venyviä sopimusneuvotteluja myös jatkossa.

GM Dubas kertoi viime kesäisessä haastattelussa hänen aikovan pitää huolen, että Matthews, Marner sekä Nylander jatkavat kaikki Maple Leafsin paidassa vielä pitkään. Hänkään ei antanut periksi neuvotteluiden venyessä, vaan onnistui pitämään palkkakattoon vaikuttavan summan järkevänä. Kovin pitkään Dubas ei kuitenkaan ehdi saavutusta juhlia, sillä hän tuskin haluaa nähdä Maple Leafsin aloittavan ensi kautta ilman Matthewsia ja Marneria.

» Lähetä palautetta toimitukselle