Sopimus tuli: Stars teki luottopuolustaja Esa Lindellin kiinnittämisen kohdalla laskelmoidun riskin

NHL / Artikkeli
Uuden sopimuksen myötä Lindell ei enää pysy salaisuutena muullekaan liigalle.
Kuva © Getty Images
Dallas Stars ja Esa Lindell solmivat kuuden vuoden ja 35 miljoonan dollarin jatkosopimuksen. Suomalaispuolustajasta on muutaman kauden aikana kypsynyt joukkueen luottopuolustaja, ja nyt Stars maksoi Lindellille sen mukaisesti.

Dallas Starsin kauden päättyessä GM Jim Nillillä oli kaksi suurta päätöstä tehtävänään. Hänellä oli päätettävänään New York Rangersista siirtorajalla hankitun Mats Zuccarellon ja Starsin luottopuolustajiin kuuluvan Esa Lindellin sopimustilanne.

Nill ei kauaa aikaillut vaan sitoi Lindellin kuuden vuoden ja 35 miljoonan jatkosopimukseen. Lindell tulee jatkossa tienaamaan keskimäärin 5,8 miljoonaa dollaria kaudessa ja sopimuksessa on viimeisen neljän vuoden ajan siirron estävä pykälä.

Jatkoajan NHL-toimittaja Henri Muroke ottaa sopimuksen tarkempaan käsittelyyn.

Millainen historia Lindellillä on NHL:ssä?

Starsin vuoden 2012 varaustilaisuuden kolmannella kierroksella varaama Lindell on osin kokenut hieman samankaltaisen historian Starsissa kuin aiemmin Liigassa. Lindell ei onnistunut ikinä täysin lyömään läpi Helsingin Jokereissa ja erityisesti Tomek Valtonen ei Lindellille juuri vapauksia antanut.

Jokerien siirtyessä KHL:ään Lindell jatkoi matkaansa kaudeksi 2014−2015 Porin Ässiin. Ässissä oli luvassa paljon vastuuta ja Lindell palkitsi seuran vastaamalla huutoon. Komeat tehot 14+21=35 saivat myös Starsin pyytämään puolustajansa Pohjois-Amerikan puolelle.

Pelattuaan yhden kauden Dallasin farmissa, Texas Starsissa, Lindell siirtyi syksyllä 2016 NHL:n puolelle. Starsin tuolloinen päävalmentaja Lindy Ruff teki kauden aikana Lindellistä joukkueen ykköspuolustaja John Klingbergin aisaparin. 

Lindell ei ollut tuolloin alkuunkaan valmis vastuuseen, mutta Ruff peluutti häntä väkisin koko kauden. Tämän vuoksi Lindellistä on hitaasti kehittynyt Starsille selvä luottopuolustaja, joka voi pelata paljon ja joka on myös arvokas osa Starsin alivoimaa. 

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Dallas Starsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Uuden sopimuksensa myötä Lindellistä tulee joukkueensa parhaiten palkattu puolustaja. Lindellin puolustajapari Klingberg tienaa keskimäärin 4,25 miljoonaa dollaria kaudessa, eli yli miljoonan vähemmän.

Samalla on tärkeää muistaa, että Lindellin tilanne oli hyvin erilainen. Klingbergin kanssa Stars sai sovittua jo uran alkuvaiheessa pitkän − ja nyt yhden koko liigan parhaista − sopimuksista. Lindell vuorostaan solmi ensin kahden vuoden siltasopimuksen, jonka tulot olivat keskimäärin 2,2 miljoonaa kaudessa.

Hintansa puolesta Lindellin sopimus on markkinoiden mukainen. Onnistuneet pudotuspelit lisäsivät sopimukseen mahdollisesti noin miljoonan vuodessa, mutta Starsin kannalta ongelma on positiivinen. Hyviä vertailun kohteita Lindellin sopimukselle ovat Matt Niskasen, Erik Johnsonin, Marc Staalin ja Colton Paraykon vastaavat.

Esa Lindellistä on muutaman vuoden aikana kehittynyt Starsille arvokas luottopuolustaja.
Kuva © Getty Images

Kuusi vuotta on pitkä aika, mutta samalla Lindell antaa nyt Starsille parhaat vuotensa ja on vasta hieman yli 30-vuotias sopimuksen päätyttyä. Lisäksi Stars luultavasti solmi pitkän sopimuksen, jottei se joutuisi samaan aikaan murehtimaan Lindellin, Klingbergin ja Miro Heiskasen sopimuksien päättymistä.

Sopimuksen solmiminen aikaisin tarkoittaa myös Starsille työrauhaa. Organisaation on päätettävä, mitä tehdä Zuccarellon kanssa. Lisäksi Heiskanen tarvitsee uuden puolustajaparin ensi kaudeksi ja Tyler Seguinin keskimääräinen kausipalkka nousee 6,25 miljoonasta 9,85 miljoonaan kaudessa.

Starsin palkkakattoon Lindellin sopimus ei kaikesta huolimatta vaikuta juurikaan. Joukkue pääsee kesällä irti Jason Spezzan (7,5 miljoonaa kaudessa), Marc Methot'n (4,9 miljoonaa kaudessa) sopimuksista. Riippuen Zuccarellon kohtalosta, organisaatiolla on siis tilaa uusille hankinnoille. Lisäksi ainoastaan Seguin on sidottu joukkueeseen Lindelliä pidemmällä sopimuksella.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Jo ylempänä mainitut Niskanen, Johnson, Staal ja Parayko ovat hyviä vertailun kohteita, mutta on vielä liian aikaista sanoa, miten sopimus muuttaa Lindellin arvoa joukkueessa.

Lindell saattaa hyvinkin osoittautua vielä sopimuksensa arvoiseksi, mutta ideaalissa tilanteessa Lindell ei ole ykkösparin puolustaja. Sen sijaan hän pelaisi Niskasen tavoin toisessa puolustajaparissa. Lisäksi alivoimalla arvokas Lindell on myös paljon velkaa Starsin ykkösmaalivahti Ben Bishopille, jota ilman Lindellin numerot näyttäisivät hyvin erilaisilta.

Lindell on ehdottomasti todella hyvä puolustaja: hän on todella arvokas omassa päässään ja alivoimalla sekä hänen rannelaukauksensa on eliittitasoa. Lindell on myös yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa nykyään erinomainen.

Sen sijaan Lindellin syöttämisessä on edelleen toivomisen varaa. Siinä missä Valtonen ei Jokereissa antanut Lindellille lupaa tuoda kiekkoa itse ylös, rooli on jossain määrin samanlainen Starsissa. Klingberg pitää kiekkoa ja rakentaa Lindellin toimiessa enemmän puolustajaparinsa turvaverkkona. Lindell ei ole syöttäjänä erityisen virheherkkä, mutta ei myöskään erityisen luova.

Esa Lindell on − kuten koko muukin Dallas Starsin joukkue − paljon velkaa Ben Bishopille onnistuneesta viime kaudesta.
Kuva © Getty Images

Lisäksi Lindell ei ole pelannut − tasakentällisin − paljoa muiden kuin Klingbergin kanssa. Hänen numeronsa olisivat luultavasti hyvin erilaiset Methot'n tai Roman Polákin kanssa. Klingbergin ollessa hetken aikaa loukkaantuneena viime kaudella Lindell itse asiassa olikin välillä pulassa.

Lindellin sopimuksen onnistuminen onkin kiinni paljolti siitä, kuinka Stars häntä tulevaisuudessa käyttää. Oikeassa paikassa suomalaispuolustaja on todella arvokas, mutta Lindell ei ole Heiskanen, joka pystyy jo nyt pelastamaan myös puolustajaparinsa.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Kritiikistä huolimatta Stars onnistui saamaan aikaan Lindellin kanssa hyvän sopimuksen ja Lindell on luultavasti tulevaisuudessa enemmän kuin sen arvoinen. Nyt on vain Starsin vastuulla laittaa puolustajansa oikeaan tilanteeseen.

Periaatteessa Lindellin sopimuksessa on paljon samoja piirteitä kuin aikoinaan hyökkääjä Cody Eakinin vastaavassa. Organisaatio ihastui pelaajaansa ja maksoi tälle yhden siltasopimuksen jälkeen täyden markkinahinnan.

Mikäli Stars löytää Heiskaselle sopivan parin ja Lindell saa jatkaa Klingbergin parina, sopimus ei tule Starsia rasittamaan ja joukkueella on lupaava puolustus, joka on vielä kahden vuoden ajan myös erittäin taloudellinen.

Arvelin muutama vuosi sitten, että Lindellin urasta voi lopulta tulla samanlainen kuin aikoinaan Toni Lydmanilla. Arvio on pitänyt toistaiseksi paikkansa − tosin Lindell voi tehdä Lydmania enemmän tehoja. Tehoilla tai ilman, kyseinen kohtalo sopisi Starsille enemmän kuin hyvin seuraavan kuuden vuoden ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle