Sopimus tuli: Sabres sitoi itsensä kahdeksaksi vuodeksi epävarmaan maalitykkiin − Jeff Skinner ei ole palkkansa arvoinen

NHL / Artikkeli
Skinner teki päättyneellä kaudella ensimmäistä kertaa NHL-urallaan 40 maalia.
Kuva © Getty Images
Buffalo Sabres päätti luottaa Edmonton Oilersin malliin eli upottaa ison osan palkkakuluistaan kahteen kärkihyökkääjään. Jeff Skinner ei kuitenkaan ole Leon Draisaitl eikä Oilers hyvä esimerkki.

Uransa parhaan kauden pelannut Jeff Skinner teki Buffalo Sabresin kanssa kahdeksan vuoden ja yhteensä 72 miljoonan dollarin jatkosopimuksen. NHL-toimittaja Juha Oinonen otti jättisopimuksen lähempään tarkasteluun.

Millainen historia Skinnerillä on Sabresissa ja NHL:ssä?

Carolina Hurricanes varasi OHL:ssä kovia tehoja tehneen kanadalaislaiturin seitsemäntenä pelaajana vuonna 2010. Skinner nousi heti seuraavana syksynä NHL-kokoonpanoon, teki tulokaskaudellaan 31 maalia ja palkittiin Calder Trophylla.

Skinner pelasi Hurricanesissa yhteensä kahdeksan kautta ja ylitti tulokaskauden maalimääränsä vain kahdesti. Piste-ennätys on edelleen ensimmäiseltä kaudelta, kahdesti Skinner on uusinut 63 tehopisteen kauden − viimeksi päättyneellä kaudella, kun syntyi myös uusi maaliennätys 40 osumaa.

Sabresin imagon kannalta olisi ollut haitallista päästää 40 maalin mies kävelemään ilmaiseksi toiseen joukkueeseen, mutta räikeästi ylihintainen sopimus ei paranna tilannetta yhtään.

Tulokassopimuksensa jälkeen Skinner teki Hurricanesin kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio oli 5,725 miljoonaa dollaria. Sopimuksen kahdella viimeisellä kaudella oli mukana siirtämisen estävä pykälä. Pelaajan suostumuksella hänet kuitenkin kaupattiin viime kesänä Sabresiin, jossa hän pelasi viimeisen sopimuskautensa.

Skinner on pelannut 661 NHL-peliä, joissa hän on tehnyt 244 maalia ja yhteensä 442 tehopistettä. Maalisaldollaan hän on NHL:n 13. paras maalintekijä kauden 2010−11 alusta tähän päivään. NHL:n pudotuspeleissä 27-vuotias kanadalainen ei ole toistaiseksi pelannut.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Sabresilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Skinner on Sabresin toiseksi parhaiten palkattu pelaaja Jack Eichelin jälkeen, nuori kapteeni tienaa miljoona dollaria enemmän kaudessa. Tähän kun lisätään vielä pahasti flopannut Kyle Okposo, on GM Jason Botterillin johtama organisaatio käyttänyt kolmeen hyökkääjään yhteensä 25 miljoonaa dollaria, mikä on noin 40 prosenttia joukkueen käytetystä palkkakatosta.

Palkkatilaa on noin 20 miljoonaa dollaria, ja luottopuolustaja Jake McCabe on kauden päätyttyä rajoitettu vapaa agentti. Viime kauden kokoonpanosta myös hyökkääjät Zemgus Girgensons, Evan Rodrigues ja Johan Larsson jäivät rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi.

Vuoden kuluttua on tehtävä jatkosopimuksia nuorille hyökkääjälupauksille Sam Reinhartille ja Casey Mittelstadtille sekä puolustaja Brandon Montourille. Tulevan profiilipuolustajan Rasmus Dahlinin tulokassopimus puolestaan päättyy kahden vuoden päästä.

Itse asiassa Sabresin ainoat yli kaksi vuotta kestävillä sopimuksilla pelaavat pelaajat ovat hyökkääjäkolmikko Eichel, Skinner ja Okposo sekä puolustaja Rasmus Ristolainen, joka liikkuu kauppahuhuissa muun muassa palkkatilan raivaamista varten.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn vertailutyökalun mukaan lähin vastaava sopimus on ensi kaudella voimaan astuva Tyler Seguinin kahdeksanvuotinen sopimus Dallas Starsin kanssa, jolla kanadalainen tienaa yli 78 miljoonaa dollaria.

Keskushyökkääjänä pelaava Seguin siis tienaa enemmän, mutta on myös sekä monipuolisempi pistenikkari että maalintekijänä tehokkaampi.

Skinnerillä 30 maalin ylitystä on toistaiseksi seurannut vähämaalisempi kausi.

Toisena esimerkkinä voisi nostaa samana vuonna varatun St. Louis Bluesissa pelaavan Vladimir Tarasenkon, joka on Skinnerin tavoin maaleista elävä laitahyökkääjä. Venäläinen aloitti NHL-uransa pari vuotta Skinneriä myöhemmin ja teki heti tulokassopimuksensa jälkeen vuonna 2015 kahdeksan vuoden jatkosopimuksen 7,5 miljoonan dollarin vuosiansiolla.

Myös Tarasenko on Skinneriä tehokkaampi ja ennen kaikkea tasaisempi maalintekijä. Bluesin kärkihyökkääjä on pelannut jo viisi peräkkäistä yli 30 maalin kautta. Skinnerillä 30 maalin ylitystä on toistaiseksi seurannut vähämaalisempi kausi.

Tällä hetkellä voimassa olevista sopimuksista vain viisi laitahyökkääjää − Patrick Kane, Aleksandr Ovetškin, Nikita Kutšerov, Jamie Benn ja Mark Stone − tienaavat Skinneriä enemmän. Mikko Rantanen ja Mitch Marner agentteineen saivat palkkaneuvotteluihin juuri järeän työkalun.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Skinnerille sopimus on taivaan lahja. Jos ailahtelevasti suoriutuva maalintekijä saa yhdeksän miljoonaa dollaria kaudessa kahdeksan kauden ajan, sopimus kannattaa hyväksyä epäröimättä.

Sabresin kannalta sopimus on kuitenkin äärimmäisen riskialtis, ja mallia on nähtävästi otettu Edmonton Oilersista, jossa iso osa palkkakuluista on upotettu Connor McDavidiin ja Leon Draisaitliin. Eichel vertautuu tahtomattaankin McDavidiin ja jää auttamatta tämän varjoon, mutta Skinneriä ei voi verrata Draisaitliin edes vähän alusta.

Eichel ja Skinner ovat huomattavasti epävarmempi kärkikaksikko, ja Oilers on muutenkin viimeisiä paikkoja hakea mallia joukkueen rakentamisessa.

Sabresin imagon kannalta olisi ollut haitallista päästää 40 maalin mies kävelemään ilmaiseksi toiseen joukkueeseen, mutta räikeästi ylihintainen sopimus ei paranna tilannetta yhtään.

Skinnerin suoritustaso on ailahdellut isosti läpi tämän uran, ja Hurricanes halusi huhujen mukaan kärkihyökkääjästään eroon pukukoppiongelmien vuoksi. Tällaiselle pelaajalle Sabres antoi maksimimittaisen sopimuksen katastrofaalisen isolla palkalla ja vielä liikkumisen estävällä pykälällä.

Onnea vain jälleenrakentamiseen!

» Lähetä palautetta toimitukselle