Sopimus tuli: Sabres mittaa nuorisotähtensä tehokkuuden

NHL / Artikkeli
Buffalossa toivotaan Sam Reinhartin tuulettelevan maaliensa kunniaksi tulevaisuudessa entistä useammin.
Kuva © Getty Images
Sopimus tuli -juttusarjassa on analysoitavana Buffalo Sabresin ja Sam Reinhartin välinen pelaajasopimus. Reinhartilla on nyt kaksi vuotta aikaa osoittaa todellinen arvonsa.

Buffalo Sabresin organisaatio voi viimein keskittyä täysillä tulevaan NHL-kauteen Sam Reinhartin allekirjoitettua kahden vuoden ja yhteensä 7,3 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen joukkueen kanssa keskiviikkona.

Reinhart oli rajoitettu vapaa-agentti, ja sopimusneuvottelut olivat venyneet kesän ja NHL-kauteen valmistavan harjoitusleirin alun yli. Sopimusneuvotteluja luultavasti pidensi Reinhartin epätasainen suorittaminen edellisillä kausilla.

Millainen historia Reinhartilla on NHL:ssä?

Reinhartin ura NHL:ssä on ollut pisteillä mitattuna lievästi nousujohteinen. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan 2015-16 Reinhart ylsi 42 pisteeseen ja sitä seuraavalla kaudella 47 pisteeseen.

Sopimuksen arvossa kenties näkyy aikainen varausvuoro, mutta Reinhartissa on lunastamatonta potentiaalia, joka saattaa ryöpsähtää esiin kahden seuraavan kauden aikana.

Vuoden 2014 varaustilaisuudessa toisena varattu pelaaja nakutti viime kaudella 50 pistettä 82 ottelussa, mutta kausi oli epätasainen. Ensimmäisen 44 pelin aikana pistetili karttui vain 13 pisteellä. 

22-vuotias Reinhart on ehtinyt tehtailla Sabresille yhteensä neljän kauden ja 249 ottelun aikana 65 maalia ja 140 pistettä. Kanadalainen on pelannut sekä sentterinä että laiturina. 

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Sabresilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Tulevalla kaudella nuorukaisen on povattu pelaavan oikeassa laidassa joko Jack Eichelin tai Casey Mittelstadtin vieressä kärkiketjuissa, mikä tarjonnee oivan mahdollisuuden vakuuttaa Sabresin johto ainakin pistetehtailun osalta. Myös kakkosketjun sentterin rooli on Reinhartille mahdollinen.

Seuralle sopimus on melko edullinen. Reinhartin sopimus vie palkkakatosta tilaa noin 3,65 miljoonan dollarin verran, mikä on kohtuullinen kustannus todennäköisestä 50 pisteen miehestä.

Samalla sopimuksen ansiosta Sabresin GM:llä Jason Botterillillä on kaksi vuotta aikaa arvioida Reinhartin lopullista tasoa ja arvoa joukkueelle.

Sabresin miehistö on nyt tulevalle kaudelle kasassa. Tulevalle kaudelle tärkeimmäksi tehtäväksi Botterillille jää jatkosopimuksen tekeminen tuoreen hankinnan Jeff Skinnerin kanssa.

Siihen Sabresilla on hyvät mahdollisuudet, koska seuralla on edelleen lähes kolme miljoonaa dollaria tilaa palkkakatossa, ja veteraanihyökkääjä Jason Pominvillen vanha 5,6 miljoonan dollarin arvoinen sopimus lakkaa rasittamasta palkkabudjettia tulevan kauden jälkeen.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Reinhartin sopimus on melko hyvin linjassa vastaavan tason pelaajien kanssa. Esimerkiksi Montreal Canadiensin Max Domi allekirjoitti tänä kesänä niin ikään kahden vuoden siltasopimuksen, jonka rahallinen arvo on 6,3 miljoonaa. Domi tehtaili viime kaudella 45 pistettä.

Sabresin hyökkäyspotentiaali on parantunut, joten Reinhartille on luvassa taustatukea pisteiden tekoon.

Toinen  samantapainen siltasopimus on Jonathan Huberdaulla, joka solmi 6,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Florida Panthersin kanssa vuonna 2015. Se vei silloisesta palkkakatosta tilaa 4,45 %, kun Reinhartin sopimus vie 4,59%. Huberdeau on vuoden 2011 varaustilaisuuden kolmosvaraus, joka tulitti sopimusta edeltäneellä kaudella 54 pistettä.  

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Sopimus vaikuttaa kaikin puolin reilulta sekä pelaajan että seuran näkökulmasta. Varsinainen haaste Botterillille koittaa vasta kahden vuoden päästä, jolloin sovitaan Reinhartin parhaiden vuosien rahallisesta arvosta.

Pelaajan kannalta sopimus tuo taloudellista turvaa jääkiekkouran jälkeisille vuosille huomattavissa määrin ja antaa mahdollisuuden loistaa huipputaitavien hyökkääjien rinnalla.

Sabresin hyökkäyspotentiaali on parantunut viime kaudesta Conor Shearyn, Skinnerin ja Rasmus Dahlinin saapumisten myötä, joten Reinhartille on luvassa taustatukea pisteiden tekoon. Oman lisänsä hyökkäykseen voi tuoda myös Eichelin tervehtyminen edellisillä kausilla vaivanneista loukkaantumisista.

Sopimuksen arvossa kenties hieman näkyy pelaajan aikainen varausvuoro, mutta Reinhartissa on yhä lunastamatonta potentiaalia, joka saattaa ryöpsähtää esiin kahden seuraavan kauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle