Sopimus tuli: Ryan Ellis ansaitsi muhkean palkkapussinsa ja Predators sulan hattuunsa

NHL / Artikkeli
Ryan Ellis on hyökkäys- ja puolustuspelaamisen huippuosaaja.
Kuva © Getty Images
Ryan Ellisin jatkosopimuksen myötä Nashville Predators säilyttää puolustuksensa jatkuvuuden ja laadun. Sopimus on pitkä, mutta sen edullisuus lisää jälleen yhden sulan organisaation hattuun.

Nashville Predatorsin puolustuksen runko pysyy ennallaan ensi kauden jälkeenkin, sillä Ryan Ellis teki organisaation kanssa kahdeksanvuotisen ja 50 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Ellis ei juurikaan kalpene P.K. Subbanin, Roman Josin ja Mattias Ekholmin rinnalla ja hän on osoittanut olevansa NHL-puolustajien kärkeä.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen analysoi kovassa seurassa pelaavan kanadalaispuolustajan tuoretta sopimusta.

Millainen historia Ellisillä on Predatorsissa ja NHL:ssä?

Predators varasi 178-senttisen ja 82-kiloisen Ellisin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2009. Juniorisarja OHL:ssä tuhoisaa jälkeä tehnyt kanadalainen debytoi NHL:ssä vuonna 2011 ja teki kauden aikana lopulta 32 ottelussa tehopisteet 3+8.

Ellis on kuulunut Predatorsin vakiokokoonpanon puolustajiin kaudesta 2013−14 lähtien ja hänen vastuunsa ja panoksensa ovat nousseet puolustuksessa keskeiseen asemaan. Kahden viime kauden aikana kanadalainen on pelannut keskimäärin 24 minuuttia ottelua kohden.

Liikkuvuutensa, syöttöpelaamisensa ja laukomisensa myötä Ellisin vaikutus joukkueen hyökkäyspeliin on merkittävä.

Ellis on erottunut edukseen laadukkaan ja johdonmukaisen hyökkäys- ja puolustuspään pelaamisensa myötä. Koostaan huolimatta Ellis on nykyaikaisen, jokaisella osa-alueella vahvan puolustajan perikuva. Liikkuvuutensa, syöttöpelaamisensa ja laukomisensa myötä Ellisin vaikutus joukkueen hyökkäyspeliin on merkittävä.

Viime kaudella puolustaja huilasi polvivamman vuoksi runkosarjan ensimmäisen puoliskon, mutta teki paluunsa jälkeen näyttävää jälkeä keräten 44 ottelussa tehopisteet 9+23. Toissa kaudella Ellis takoi 16 maalia ja 38 tehopistettä, joka on hänen NHL-uransa piste-ennätys.

Hän on pelannut tähänastisella NHL-urallaan 396 runkosarjaottelua tehopistein 55+118. Pudotuspelikokemusta puolustajalle on kertynyt Predatorsin menestyksen myötä 58 ottelun edestä. Toissa keväänä Ellis oli pudotuspelien kolmanneksi tehokkain puolustaja Erik Karlssonin ja Roman Josin jälkeen.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Predatorsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Ellisin jatkosopimuksen arvo kautta kohden on keskimäärin 6,25 miljoonaa dollaria. Joukkueen arvokkain puolustaja on P.K. Subban, joka tienaa keskimäärin yhdeksän miljoonaa dollaria kaudessa vuoteen 2023 saakka. Huippuedullisen jatkosopimuksen tehneen Ekholmin sopimus ulottuu myös kauteen 2022−23 asti.

Koska Ellisin sopimus astuu voimaan vasta vuoden päästä, ensi kaudella joukkueen puolustuksen kärkinelikko kustantaa yhteensä vain 19,25 miljoonaa dollaria. Kaudella 2019−20 nelikon sopimukset kuormittavat palkkakattoa 23 miljoonaa dollarin verran, mikä on puolustajien laatu huomioon ottaen edelleen huokeaa.

Ensi kaudelle joukkueen ei tarvitse enää solmia jatkosopimuksia, mutta vuoden päästä tilanne on toinen. Hyökkääjistä Kevin Fiala, Ryan Hartman ja Colton Sissons kärkkyvät jatkosopimusta. Erityisesti Fiala kärkkyy sitä mieluiten runsaan palkankorotuksen kera. Syvyyspuolustaja Anthony Bitetton sopimus päättyy ensi kauden jälkeen, ja suomalaisvahti Pekka Rinteen sopimus on myös tuolloin katkolla.

Subban, Ekholm ja Ellis ovat kiinnitettyinä vähintään neljän seuraavan kauden ajan, mutta kapteeni Josilla on pian edessään sopimusneuvottelut. Hän tienaa nyt keskimäärin neljä miljoonaa dollaria kaudessa ja on vapaa agentti kesällä 2020. Josi vaatinee runsasta, usean miljoonan dollarin palkankorotusta, ja saakin nähdä, miten tämä sopii Predatorsin tulevaisuudensuunnitelmiin.

Ryan Ellis on lähes korvaamaton osa Predators-puolustusta.
Kuva © Getty Images

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn tietokannan mukaan kaikista lähin vastine Ellisin sopimukselle on Anaheim Ducks -puolustaja Cam Fowlerin sopimus. Fowler tienaa kahdeksan vuoden sopimuksensa aikana kautta kohden keskimäärin 6,5 miljoonaa dollaria. 11 kuukautta Ellisiä nuoremman Fowlerin sopimus on siis hieman Predators-puolustajan sopimusta kalliimpi.

Predatorsin onnistumista sopimuksen teossa korostaa se, että Ellis on ollut viimeisen viiden kauden otannalla tasaviisikoin Fowleria parempi niin hyökkäystehojen kuin puolustuspelillistenkin lukemien suhteen. Ylivoimalla kaksikon suoritukset ovat lähellä toisiaan.

Predatorsin kannalta sopimuksen hyvyydestä kertoo myös se, että Ryan McDonagh sai Tampa Bay Lightningilta seitsemänvuotisen ja keskimäärin 6,75 miljoonaa dollaria kaudessa maksavan jatkosopimuksen. McDonagh jää vertailussa Ellisiin runsaasti jälkeen hyökkäys- ja puolustuspään tulosten suhteen. Lisäksi Ellis on sopimuksensa alkaessa 28-vuotias, kun McDonagh aloittaa sopimuksensa ensimmäisen kauden 30 vuoden iässä.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Jatkosopimus on niin organisaation kuin pelaajankin kannalta onnistunut. Kahdeksan vuoden sopimus on pitkä, mutta sen ansiosta Predators sai kausittain palkkakattoa rasittavan summan hyvinkin edulliseksi. Lisäksi Predatorsilla on jatkossakin NHL:n yksi parhaista puolustuskalustoista, joka liitää pelinopeudessa ja kiekollisessa pelaamisessa nyky-NHL:n aallonharjalla.

Ellis pelaa illasta toiseen laadukkaiden pelaajien kanssa, mutta hänkin on hinannut suoritustasoaan hyvin lähelle NHL-puolustajien kärkeä. Kanadalaisen pelaamisen johdonmukaisuutta ja monipuolisuutta olisi hyvin vaikea korvata. Ellisin kannalta sopimus takaa sen, että hän ei yhtäkkiä joudu puolustuksen yksittäiseksi kannattelijaksi vaan saa jatkaa vielä usean kauden ajan tutussa ympäristössä jo tutuiksi tulleiden roolitusten kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle