Sopimus tuli: Paul Stastny hankittiin Golden Knightsin keskikaistan pelastajaksi

NHL / Artikkeli
Paul Stastny pelasi viime kauden lopun Winnipeg Jetsin paidassa ja teki 17 pudotuspeliottelussa 15 (6+9) tehopistettä.
Kuva © Getty Images
Vegas Golden Knights nappasi vapaiden agenttien markkinoilta kokeneen Paul Stastnyn ja sai John Tavaresin jälkeen toiseksi parhaan vapaana olleen sentterin. Isolla rahatukulla hankittu Stastny vahvistaa merkittävästi Golden Knightsin keskikaistaa.

Vegas Golden Knights teki vapaana agenttina olleen Paul Stastnyn kanssa kolmen vuoden ja 19,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Stastnyn sopimuksen vaikutus Golden Knightsin palkkakattoon on 6,5 miljoonaa dollaria kautta kohden.

NHL-toimittaja Petri Lindholm käsitteli sopimusta tarkemmin.

Millainen historia Paul Stastnyllä on NHL:ssä?

Colorado Avalanche varasi Stastnyn vuoden 2005 varaustilaisuuden toisella kierroksella numerolla 44. Stastny pelasi heti vahvan tulokaskauden ja teki 78 tehopistettä, mikä on yhä Avalanchen tulokaspelaajien yhden kauden piste-ennätys.

Stastny pelasi Avalanchessa yhteensä kahdeksan kautta ja 538 runkosarjaottelua, joissa kertyi 458 (160+298) tehopistettä.

Stastny siirtyi kaudeksi 2014-15 St. Louis Bluesiin vapaana agenttina, kun ei päässyt enää Avalanchen kanssa yhteisymmärrykseen uudesta sopimuksesta. Bluesissa Stastny ei kuitenkaan enää pelannut yhtä tehokkaasti kuin Avalanchessa. Parhaaksi kaudeksi jäi 2015-16, jolloin toisen polven NHL-kiekkoilija teki runkosarjassa 49 tehopistettä.

Vajaan neljän kauden aikana St. Louis Bluesissa Stastny teki 267 ottelussa 175 (56+119) tehopistettä.

Päättyneen kauden siirtotakarajalla Stastny siirtyi Bluesista Kanadan puolelle Winnipeg Jetsin riveihin, jossa pelasi runkosarjan lopun sekä pudotuspelit. Jetsissä Stastny muodosti tehokkaan kakkosketjun Patrik Laineen ja Nikolaj Ehlersin kanssa.

32-vuotias Stastny on pelannut yhteensä 824 runkosarjaottelua ja tehnyt 646 (220+426) tehopistettä. Pudotuspelikokemusta amerikkalaisella on 72 ottelun verran, joissa on syntynyt 50 (20+30) tehopistettä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Vegas Golden Knightsillä on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Stastnyn 6,5 miljoonan dollarin vuosiansiot tekivät hänestä Golden Knightsin parhaiten palkatun pelaajan tällä hetkellä. Marc-André Fleuryn 5,75 miljoonan dollarin ja Tomas Tatarin 5,5 miljoonan dollarin kausiansiot ovat Golden Knights -pelaajien seuraavaksi kovimmat palkat.

Golden Knightsin kuluneen kauden runkopelaajista ilman sopimusta ovat vielä hyökkääjät William Karlsson ja Tomas Nosek sekä puolustajat Colin Miller ja Shea Theodore.

Runkosarjassa peräti 43 maalia iskeneen Karlssonin jatkosopimus on varmasti GM George McPheen tärkeyslistan kärkipäässä. Myös tulokasjoukkueen tehokkaimpiin puolustajiin kuuluneet Theodore ja Miller ovat todennäköisiä jatkosopimuksen saajia.

Golden Knights menetti jo vapaina agentteina James Nealin Calgary Flamesiin ja David Perronin St. Louis Bluesiin, mikä vapautti lähes kymmenen miljoonaa dollaria tulevan kauden palkkabudjettiin.

Golden Knights hankki vapaiden agenttien markkinoilta puolustaja Nick Holdenin ja teki tämän kanssa kahden vuoden ja 4,4 miljoonan dollarin sopimuksen. Lisäksi viime kauden lopulla Pittsburgh Penguinsista hankittu voimahyökkääjä Ryan Reaves sai kahden vuoden ja peräti 5,55 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Golden Knightsillä on tällä hetkellä lähes 19 miljoonaa dollaria käytettävänä tulevan kauden pelaajapalkkoihin. Karlsson varmasti vie tästä summasta suurimman osan, eivätkä Millerin ja Theodoren jatkosopimuksetkaan tule halvoiksi.

Kauden 2018-19 jälkeen vapaiksi agenteiksi jäävät Fleury sekä puolustajat Deryk Engelland ja Nate Schmidt. Pudotuspeleissä hyvin pelannut 22-vuotias Alex Tuch on puolestaan rajoitettu vapaa agentti ensi kauden jälkeen.

Paul Stastny aloitti uransa Colorado Avalanchessa, jossa teki heti tulokaskaudellaan 78 tehopistettä runkosarjassa.
Kuva © Getty Images

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Vapaista agenteista pankin räjäytti John Tavares tekemällä seitsemän vuoden ja 77 miljoonan dollarin sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Tavaresin sopimuksen palkkakattoon vaikuttava summa on 11 miljoonaa dollaria kautta kohden.

Parempana vertauksena Stastnyn sopimukseen voidaan kuitenkin pitää samanikäisen Tyler Bozakin tekemää kolmen vuoden ja 15 miljoonan dollarin sopimusta St. Louis Bluesin kanssa. Bozakin palkkakattoon vaikuttava summa on puolitoista miljoonaa dollaria vähemmän kuin Stastnyn vastaava.

Stastny on kuitenkin pystynyt tekemään kovempia tehoja varsinkin uransa alkuaikoina kuin Bozak kertaakaan urallaan.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta seuran ja pelaajan kannalta?

Stastnylle kolmen vuoden ja 19,5 miljoonan dollarin sopimus oli taloudellisesti erittäin onnistunut. Hän onnistui pitämään kausiansionsa lähes edellisen sopimuksen kaltaisena ja on Golden Knightsin kanssa solmitun sopimuksen loppuessa jo 35-vuotias.

Pelaaminen uudessa, kovassa nosteessa olevassa Golden Knightsin organisaatiossa saattaa myös olla piristysruiske kokeneen Stastnyn uralle.

Golden Knightsin kannalta 6,5 miljoonan dollarin sitominen jo 33 vuotta tämän vuoden joulukuussa täyttävään pelaajaan on kova panostus. Lisäksi Stastnyn tehot ovat laskeneet rajusti uran alkuajoista. Viimeisen neljän kauden aikana Stastny on pystynyt tekemään vain kerran runkosarjassa yli 50 tehopistettä.

Toisaalta Stastny oli vapaiden agenttien markkinoiden toiseksi paras keskushyökkääjä Tavaresin jälkeen ja pelaaja, jolla on myös arvokasta pudotuspelikokemusta yli 70 ottelun verran. Golden Knightsin sentteriosastolla on nyt Stastnyn lisäksi Erik Haula, Cody Eakin ja mahdollisesti Karlsson, jos hän tekee jatkosopimuksen.

Stastnyn saaminen kokoonpanoon antaa päävalmentaja Gerard Gallantille myös tarvittaessa mahdollisuuden siirtää Haula laidalle ja Stastny kakkosketjun keskelle. Stastnyn hankinnalla Golden Knights heikensi myös samassa konferenssissa pelaavan kilpailijansa Winnipeg Jetsin sentteriosastoa huomattavasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle