Sopimus tuli: Matthewsin lyhyempi sopimus helpottaa Maple Leafsin palkkakattotilannetta edes vähän

NHL / Artikkeli
Auston Matthews on vakuuttanut asemansa yhtenä NHL:n tehokkaimmista maalintekijöistä - ja parhaista keskushyökkääjistä.
Kuva © Getty Images
Maple Leafs päätyi Auston Matthewsin kanssa maksimipituisen sijaan viisivuotiseen sopimukseen saadakseen lisää liikkumavaraa ja pitäkseen mestaruusikkunan avoimempana seuraavien vuosien ajan.

Toronto Maple Leafs ja ykkössentteri Auston Matthews solmivat eilen illalla viiden vuoden mittaisen ja yhteensä yli 58 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen, joka takaa Arizonassa kasvaneelle supertähdelle 11,634 miljoonan dollarin keskimääräiset kausiansiot. 

Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen ottaa tuoreen jatkosopimuksen tarkempaan käsittelyyn. 

Millainen historia Matthewsilla on Maple Leafsissa ja NHL:ssä?

Maple Leafs varasi Matthewsin koko kesän 2016 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Vietettyään varausta edeltäneen kauden poikkeuksellisesti Sveitsissä ZSC Lionsin joukkueessa Matthews nousi Maple Leafsin ykkössentteriksi heti tulokaskaudellaan. Yhdysvaltalaishyökkääjä debytoi NHL:ssä syksyllä 2016 iskien ensimmäisessä ottelussaan historialliset neljä maalia Ottawa Senatorsin verkkoon.

Matthews teki tulokaskaudellaan 82 ottelussa yhteensä 40 maalia ja 69 tehopistettä sijoittuen koko liigan maalipörssissä jaetulle kakkossijalle yhdessä Nikita Kutšerovin kanssa. Hänet palkittiin ansaitusti vuoden tulokkaalle jaettavalla Calder Trophylla. Toisella NHL-kaudellaan Matthews kärsi useista loukkaantumisista, mutta sijoittui silti Maple Leafsin sisäisessä pistepörssissä toiseksi kirjauttaen 62 ottelussa 34 maalia ja 63 tehopistettä.

Tällä kaudella yhdysvaltalaissentteri oli lähes koko marraskuun sivussa olkapäävamman vuoksi, mutta on pelattuihin otteluihin suhteutettuna ollut jälleen yksi liigan tehokkaimmista pelaajista. Matthewsilla on tällä hetkellä kasassa 38 otteluun tehot 23+23. Ainoastaan Aleksandr Ovetškin ja Viktor Arvidsson ovat tehneet Matthewsia enemmän maaleja ottelua kohden tällä kaudella. 

Auston Matthews edellisten kolmen kauden aikana
G/60 P/60 G/60 (5v5) P/60 (5v5)
2016-2019 1,78 3,27 1,56 2,63
Sijoitus vähintään 1000 minuuttia pelanneista 1. 10. 1. 4.

Matthews on kuulunut NHL:n parhaisiin maalintekijöihin heti ensimmäisestä ottelustaan lähtien. Edellisten kolmen kauden aikana hän on tehnyt peliaikaan suhteutettuna eniten maaleja koko NHL:ssä kaikki tilanteet huomioiden sekä tasaviisikoin. Tasaviisikoin Matthews on tehnyt peräti 1,56 maalia 60 minuuttia kohden edellisten kolmen kauden aikana, kun toiseksi tehokkaimmalla Arvidssonilla vastaava lukema on 1,31 maalia. 

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Maple Leafsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Matthewsista tulee ensi kaudesta alkaen Maple Leafsin parhaiten palkattu, ja näillä näkymin koko NHL:n toiseksi parhaiten palkattu pelaaja heti Connor McDavidin jälkeen 11,634 miljoonan dollarin keskimääräisillä kausiansioilla. Prosentuaalisesti katsottuna sopimus vie joukkueen palkkakatosta tilaa 14,63 prosentin verran.

Ideaalitilanteessa Maple Leafs olisi kiinnittänyt Matthewsin suoraan kahdeksaksi vuodeksi, mutta tämä olisi näkynyt väistämättä myös palkkakattoon vaikuttavan summan kasvuna. TSN-toimittaja Pierre LeBrunin mukaan kahdeksan vuoden sopimuksessa keskimääräiset kausiansiot olisivat nousseet todennäköisesti jopa 13,5 tai 14 miljoonaan dollariin

Maple Leafsilla on tällä hetkellä kiinnitettynä 14 pelaajaa ensi kaudeksi. Ylivoimaisesti isoin vielä ilman sopimusta oleva pelaaja on tällä kaudella 63 pistettä 52 otteluun tehnyt Mitchell Marner. Maple Leafs todennäköisesti yrittää tehdä myös Marnerin kanssa maksimipituutta lyhyemmän jatkosopimuksen ja tällä tavalla pitää palkkakattoon vaikuttavan summan siedettävänä. Lähtökohtaisesti Maple Leafs yrittää pitää keskimääräisen kausiansion alle kymmenessä miljoonassa, kun taas Marner agentteineen hakee vielä rahakkaampaa sopimusta. 

Tärkeistä pelaajista ilman sopimusta ensi kaudelle ovat Marnerin lisäksi myös Jake Gardiner, Kasperi KapanenAndreas Johnsson ja kakkosvahti Garret Sparks. Jos palkkakatto nousee ennakkotietojen mukaisesti noin 83 miljoonaan dollarin ensi kaudeksi, Maple Leafsilla on tällä hetkellä vain noin kymmenen miljoonaa dollaria tilaa edellä mainittujen pelaajien kiinnittämiseksi. On siis sanomattakin selvää, että GM Kyle Dubasilla on edessä vaikeiden valintojen täyteinen kesä.

Matthews (oikealla) ja Marner kuuluvat molemmat Maple Leafsin avainpelaajiin.
Kuva © Getty Images

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Matthewsin sopimus on melko ainutlaatuinen sen pituuden suhteen. Kuten viime vuosina on nähty esimerkiksi McDavidin, Jack Eichelin ja Leon Draisaitlin kohdalla, organisaation kulmakivien kanssa on tehty poikkeuksetta maksimipituiset sopimukset heti tulokassopimuksen päätyttyä.

Prosentuaalinen osuus palkkakatosta on pelkkää keskimääräistä kausiansiota huomattavasti parempi mittari, sillä se ottaa huomioon palkkojen jatkuvan kasvun palkkakaton nousun myötä. Esimerkiksi McDavidin tulokassopimuksen jälkeisen sopimuksen prosentuaalinen osuus palkkakatosta oli 16,67. Sidney Crosbyn vastaava lukema oli 17,30, Ovetškinin 16,82 ja Jevgeni Malkinin 15,35.

Matthewsin solmima viiden vuoden sopimus on 14,63 prosenttia Maple Leafsin palkkakatosta, ja prosentuaalinen osuus olisi varmasti ollut lähempänä McDavidin lukemia, jos sopimusolisi ollut kahdeksanvuotinen. On mielenkiintoista nähdä, päätyvätkö Matthewsin esimerkin jälkeen useammat organisaatiot solmimaan pelaajiensa kanssa maksimi- ja siltasopimusten välimaastoon sijoittuvia sopimuksia nuorten tähtipelaajiensa kanssa antaakseen joukkueelle enemmän liikkumavaraa palkkakaton kanssa.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Pidän sopimusta onnistuneena molempien osapuolien osalta. Matthews olisi mahdollisesti venyttämällä neuvotteluja voinut saada selvästi arvokkaammankin sopimuksen, mutta toisaalta ottamalla viiden vuoden sopimuksen hän luottaa itseensä ja siihen, että hän on kolmatta sopimusta neuvoteltaessa nykyistä parempi ja arvokkaampi pelaaja. Nykyisestä sopimuksesta peräti noin 93 prosenttia maksetaan bonuksina, jotka maksetaan esimerkiksi mahdollisesta työsulusta huolimatta.

Monet varmasti ajattelevat, että Maple Leafs ampuu itseään jalkaan antamalla nykyisessä palkkakattotilanteessa Matthewsille näin arvokkaan sopimuksen, mutta tosiasia on, että yhdysvaltaistähti ei varmasti olisi allekirjoittanut halvempaa sopimusta. Täytyy ymmärtää, että Matthews tuli neuvotteluihin kaikki valttikortit kädessään.

Mielestäni Maple Leafs teki oikean ratkaisun ottamalla pienemmän palkkakattoon vaikuttavan summan kolmen lisävuoden sijaan.Organisaation palkkakattotilanne oli ja on kaukana helposta ja yksinkertaisesta, mutta tämä oli tosiasia, jonka Maple Leafs tiesi jo viime kesänä tehtyään megasopimuksen John Tavaresin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle