Sopimus tuli: Larkinin palkka istuu markkinahinnastoon ja Red Wingsin suunnitelmiin

NHL / Artikkeli
Dylan Larkin nousi vauhdilla yhdeksi Red Wingsin kärkihyökkääjistä.
Kuva © Gettyimages
22-vuotiaasta Dylan Larkinista tuli tuoreen jatkosopimuksen myötä Detroit Red Wingsin parhaiten palkattu pelaaja. Palkka on ansaittu ja samaa luokkaa kuin monella vastaavia näyttöjä antaneella NHL-hyökkääjällä.

Detroit Red Wings kiinnitti ykköskierroksen varauksesta joukkueen kärkihyökkääjäksi kasvaneen Dylan Larkinin viiden vuoden jatkosopimuksella. Yhdysvaltalaishyökkääjä tienaa uuden sopimuksensa aikana yli 30 miljoonaa dollaria, keskimäärin 6,1 miljoonaa dollaria kaudessa.

Millainen historia Larkinilla on Red Wingsissä ja NHL:ssä?

Red Wings varasi Larkinin vuoden 2014 varaustilaisuuden avauskierroksella numerolla 15. Varauksen jälkeen hyökkääjä pelasi yhden kauden Michiganin yliopistossa. Syksyllä 2015 Larkin antoi positiiviset näytöt syksyn harjoitusleirillä, mikä toi paikan NHL-kokoonpanossa. Keskushyökkääjä pelasi heti tuloskaudellaan vain 19-vuotiaana 80 runkosarjaottelua, joissa tehoiksi kertyi komeat 23+22.

Larkinin toinen kausi ei onnistunut ensimmäisen tavoin, ja samalla alkoi koko Red Wingsin matka kohti liigan häntäpäätä seuran historiallisen pitkän pudotuspeliputken katkettua.

Vuonna 2014 varatuista pelaajista Larkinilla on tilillä viimeisiltä kolmelta kaudelta neljänneksi eniten tehopisteitä

Sen sijaan kolmas ja tulokassopimuksen viimeinen kausi, 2017-18, oli Larkinilta erinomainen. Hyökkääjä pelasi täyden 82 ottelun runkosarjan, jossa tuloksena oli uusi henkilökohtainen piste-ennätys − 63 tehopistettä. Se riitti myös Red Wingsin sisäisen pistepörssin kärkipaikalle.

Vaikka maaleissa mitattuna Larkinin viime kausi (16 osumaa) olikin uran tähän mennessä heikoin, palautti kausi kokonaisuudessaan uskoa siihen, että 22-vuotias amerikkalainen on matkalla Red Wingsin seuraavaksi tähtipelaajaksi.

Kaiken kaikkiaan Larkin on pelannut NHL:ssä 242 runkosarjaottelua ja iskenyt niissä 140 tehopistettä. Hänen NHL-uransa aikana tehokkaampia ensi kauden Red Wings -pelaajista ovat olleet vain Henrik Zetterberg (174 pistettä) ja ajanjaksolla viittä eri seuraa edustanut tämän kesän hankinta, Thomas Vanek (145 pistettä).

Vuonna 2014 varatuista pelaajista Larkinilla on takanaan viidenneksi eniten runkosarjapelejä ja eniten viimeisten kolmen kauden ajalta. Kyseisen varausvuoden valinnoista tilillä on viimeisiltä kolmelta kaudelta neljänneksi eniten tehopisteitä. Edelle pisteissä mahtuvat Edmonton Oilersin Leon Draisaitl, Boston Bruinsin David Pastrnak ja Winnipeg Jetsin Nikolaj Ehlers.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia seuralla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Larkinin sopimus oli Red Wings -toimistolla kesän viimeinen pakollinen tehtävä, joten kokoonpano on nyt valmis harjoitusleiriä ja kauden alkua varten. Kausiansioilla mitattuna yhdysvaltalaisesta tuli joukkueen parhaiten palkattu pelaaja. Konkarihyökkääjä Zetterbergin kausikohtainen palkkakeskiarvo on vajaat 20 000 dollaria vähemmän.

Red Wings ei kuulu NHL:n suurimpiin ennakkosuosikkeihin tulevallakaan kaudella, joten on selvää, että organisaatiossa halutaan panostaa nuoriin pelaajiin, kuten Larkiniin.

6,1 miljoonan dollarin kausiansio on kuitenkin edullinen hinta joukkueen parhaasta pistemiehestä, jolla parhaat vuodet ovat vasta kaukana tulevaisuudessa, mutta silti takana jo rutkasti NHL-kokemusta.

Larkin saa heti tulevina kausina ansaitsemansa palkan toisin kuin lyhyen siltasopimuksen kanssa olisi käynyt

Ensi kesänä sopimus Red Wingsin kanssa on katkolla muun muassa Gustav Nyquistilla, Niklas Kronwallilla, Jimmy Howardilla ja Vanekilla, mutta on hyvin mahdollista, ettei nelikosta yksikään jatka punasiivissä.

Polvivaivojen kanssa viime vuodet kamppailut Kronwall lopettanee uransa. 34-vuotiaan Howardin tilanne riippuu paljon tulevan kauden näytöistä ja siitä, miten kesällä seuraan saapunut Jonathan Bernier onnistuu haastamaan tämän kamppailussa ykkösvahdin paikasta.

Hyökkääjistä viime kaudet NHL-siirtolaisena liikkunut Vanek testannee jälleen arvonsa kesän markkinoilla. 28-vuotias Nyquist on kuulunut vuosia Red Wingsin runkopelaajiin, mutta kehitys ei ole ollut sitä, mitä tulokaskausi 2013-14 antoi odottaa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Viimeisten kolmen kauden aikana Larkinin kanssa lähes saman määrän tehopisteitä ovat iskeneet muun muassa Adam Henrique, Teuvo Teräväinen, Jason Zucker ja Sam Reinhart.

Nelikosta Anaheim Ducksin Henrique (28) solmi aiemmin tänä kesänä viiden vuoden jatkosopimuksen alkaen syksystä 2019. Tämä takaa keskushyökkääjälle 5,85 miljoonaa dollaria kaudessa, eli vain hieman vähemmän kuin Larkinin tuore sopimus. Henrique on kuitenkin Red Wings -sentteriä kuusi vuotta vanhempi, ja lisäksi hänen sopimuksessaan on jokaisella kaudella muokattu siirron estävä pykälä siinä missä Larkinilla täysi siirron estävä pykälä vain viimeisellä sopimuskaudella.

Teräväinen solmi kesällä 2017 niin ikään 22-vuotiaana niin sanotun siltasopimuksen Carolina Hurricanesin kanssa. Tuolloin takana ei ollut vielä yli 60 tehopisteen kautta, ja kaksivuotisen sopimuksen kausikohtainen ansio jäi alle kolmeen miljoonaan dollariin kaudessa. Ensi kesänä Teräväisellä on mahdollisuus tavoitella Larkinin kanssa samoja lukemia, mikäli pistetehtailu jatkuu menneen kauden tasolla.

Ehlersin sopimus on vuosiansioltaan lähes vastaava kuin Larkinin, mutta kestoltaan seitsemänvuotinen

Wild-laitahyökkääjä Zucker on pelannut viimeiset kolme kautta todella nousujohteisesti. Kokonaisuudessaan pistekeskiarvo ottelua kohden on 0,001 vähemmän kuin Larkinilla. Viime kaudella Zucker teki yhden tehopisteen, mutta peräti 17 maalia Red Wings -hyökkääjää enemmän. Zucker solmi aiemmin tänä kesänä viiden vuoden jatkosopimuksen, jossa vuosiansiot ovat 600 000 dollaria vähemmän kuin Larkinilla. Syksystä 2019 eteenpäin sopimukseen kuuluu muokattu siirron estävä pykälä.

Reinhart varattiin Larkinin kanssa samassa varaustilaisuudessa heti toisena nimenä. Toistaiseksi tilillä on lähes sama määrä otteluita ja pisteitä, mutta neuvottelut Buffalo Sabresin kanssa jatkosopimuksesta ovat yhä kesken. Sopimuksen voi kuitenkin odottaa olevan samaa luokkaa kuin Larkinin.

Lisäksi muista Larkinin varausvuoden pelaajista vertailukelpoisia ovat etenkin Nashville Predatorsin Viktor Arvidsson ja Jetsin Ehlers. Vanhemmalla iällä varattu 25-vuotias Arvidsson on iskenyt 138 pistettä 220 ottelussa, mikä tarkoittaa hieman parempaa pistetahtia kuin Red Wings -taiturilla.

Ruotsalaisen viime kesänä solmima sopimus on kokonaisarvoltaan lähes sama kuin Larkinin, mutta kestoltaan kaksi vuotta pidempi ja näin ollen vuositasolla (4,25 miljoonaa dollaria) huomattavasti edullisempi. Arvidssonin sopimuksessa ei ole siirron estäviä pykäliä.

Ehlersin viime syksynä solmima mutta tänä syksynä voimaantuleva sopimus on sen sijaan vuosiansioltaan (kuusi miljoonaa dollaria) lähes vastaava kuin Larkinin, mutta kestoltaan Arvidssonin sopimuksen tavoin seitsemänvuotinen.

Tanskalaishyökkääjä on ollut kolmen viime kauden aikana yhteensä Larkinia tehokkaampi, mutta viime kaudella jäi pisteissä yhdysvaltalaisesta, vaikka toki iskikin peräti 13 maalia enemmän. Ehlersin sopimuksessa on kolmen viimeisen kauden ajan muokattu siirron estävä pykälä.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Larkinin kiinnittäminen pitkällä sopimuksella oli Red Wings -organisaation tärkeimpiä kesän tehtäviä, ja he onnistuivat siinä. Sopimus on markkinahinnan mukainen, eikä seura joutunut maksamaan ylihintaa siitä, että Larkinin merkitys heikosti esiintyneelle joukkueelle on huomattavasti suurempi kuin monen verrokkipelaajan.

Tulokaskaudellaan vikkelä Larkin väläytteli maalinteko-osaamistaan, kun taas viime kaudella kokonaisvaltaisempaa pelaamista, mikä näkyi muun muassa parantuneessa laukaisuhallinnassa, aloitusprosenteissa ja suurempana vastuuna puolustuspään aloituksissa. Mikäli Larkinin kehitys jatkuu odotetunlaisena, tulee kuuden miljoonan kausitienesti olemaan halpa hinta sopimuksen loppupäässä.

Sopimus on samalla myös pelaajan kannalta erinomainen. Larkin saa heti tulevina kausina ansaitsemansa palkan toisin kuin lyhyen siltasopimuksen kanssa olisi käynyt ja on lisäksi sopimuksen päättyessä vielä NHL-pelaajaksi nuori, 27-vuotias.

Näin ollen Larkinilla saattaa olla erinomainen mahdollisuus päästä neuvottelemaan seuraavasta sopimuksestaan juuri NHL-uransa tehokkaimpien vuosien aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle