Sopimus tuli: Kolmen vuoden Koskinen nauraa matkalla pankkiin

NHL / Artikkeli
Vancouver Canucks -voiton jälkeen Koskinen on hävinnyt kolme viimeisintä peliään.
Kuva © Getty Images
Viimeisenä tekonaan ennen potkuja GM Peter Chiarelli antoi suomalaismaalivahti Mikko Koskiselle kolmen vuoden sopimuksen 4,5 miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. Kokenut ja viimeisimmissä peleissä heikosti suoriutunut Koskinen voi naureskella tilinauhansa äärellä Chiarellin etsiessä uutta työnantajaa.

Edmonton Oilers lukitsi 30-vuotiaan maalivahtinsa Mikko Koskisen kolmivuotisella sopimuksella, jonka keskimääräinen vuosiansio on 4,5 miljoonaa dollaria. Lisäksi sopimuksessa on muokattu kauppaamisen estävä pykälä, jonka mukaan Koskinen ilmoittaa listan 15 seurasta, joihin häntä ei voi kaupata.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti keskustelua herättäneen sopimuksen tarkempaan analyysiin.

Millainen historia Koskisella on Oilersissa ja NHL:ssä?

New York Islanders varasi Koskisen vuonna 2009 toisen kierroksen ensimmäisenä pelaajana. Islandersissa pelejä kuitenkin kertyi vain neljä kappaletta kaudella 2010-11. Kausina 2009-12 isokokoinen torjuja pelasi yhteensä 47 peliä AHL:ssä ja ECHL:ssä.

Blues-kasvatti palasi kaudella 2011-12 Liigaan, kausilla 2013-18 Koskinen pelasi KHL:ssä kovalla tasolla ja voitti mestaruuden kahdesti. Oilers-GM Peter Chiarelli hankki kaksimetrisen torjujan vapaana agenttina takaisin NHL:ään.

Koskisen näytöt NHL-tasolta ovat ohuet ja epätasaiset, joten kolmen vuoden sopimus ykkös-maalivahdin palkalla on turha riski.

Kuluvalla kaudella Koskinen on pelannut Oilersin pelit käytännössä puoliksi Cam Talbotin kanssa. Varsinkin syyskaudella suomalainen oli Talbotia edellä, mutta joulukuun puolivälin jälkeen kiekko ei ole enää tarttunut Koskisen varusteisiin yhtä hyvin.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Oilersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Koskista enemmän Oilers-pelaajista tienaavat vain suurimmat tähdet Connor McDavid, Leon Draisaitl ja Ryan Nugent-Hopkins sekä raskaasti ylipalkattu Milan Lucic − tosin myös koko kauden telakalla ollut puolustaja Andrej Sekera tienaa miljoona dollaria Koskista enemmän.

Tällä hetkellä Koskinen on ainoa Oilers-maalivahti, jolla on sopimus tätä kautta pidemmälle. Talbot onkin Koskisen jatkosopimuksen jälkeen ollut vahvasti mukana siirtohuhuissa, mutta GM Chiarellin erottamisen jälkeen Oilers-johdon tilanne on auki.

Tulokassopimuksensa viimeistä kautta pelaava Jesse Puljujärvi on myös ollut paljon esillä kauppahuhuissa. Tähän kauteen umpeutuvia sopimuksia pelaavassa kokoonpanossa on yhteensä kahdeksan.

Neljän kärkihyökkääjän sopimukset kuluttavat palkkakattoa jo 33 miljoonaa dollaria. Ensi kaudelle jatkuvat puolustajasopimukset taas kustantavat yli 25 miljoonaa dollaria, vaikka puolustus on korkeintaan keskinkertainen.

Tähän kun lisätään vielä Koskisen sopimus, niin koossa on yli 60 miljoonan dollarin palkkakulut eli jäljellä on noin 20 miljoonaa dollaria, jolla pitäisi hankkia kaksi ketjullista hyökkääjiä ja kakkosmaalivahti. Lisäksi kokoonpano huutaa kipeästi vahvistuksia.

Chiarellin seuraajalla onkin kohtuuttoman haastava työmaa edeltäjänsä sotkuja selvitellessä.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan lähimpiä vertailukohteita Koskisen sopimukselle ovat Antti Raanta, Cam Talbot, Scott Darling ja Thomas Greiss. Koskisen sopimus on näistä arvokkain ja Greissia lukuun ottamatta vanhimpana solmittu.

Koskisella on syytä hymyyn ja röhönauruun palkkarahojaan laskiessaan. Samaan aikaan Oilersin toimistolla mietitään, kuka ja koska siivoaa Chiarellin jälkeensä jättämät sotkut

Verrokeita ei voi myöskään pitää esimerkkeinä onnistuneista sopimuksista. Darling on kahden sopimuskautensa aikana flopannut täysin ja pelaa tällä hetkellä farmissa. Talbot pelasi yhden hyvän kauden, mutta on sittemmin taantunut rankasti.

Greiss on petrannut katastrofaalisen viime kauden jälkeen, mutta ei silti ole ykkösvahdin tasolla. Raanta on pelannut Arizona Coyotesissa hyvin, mutta on myös kärsinyt loukkaantumisista. Todennäköisesti Raanta on sivussa kuluvan kauden loppuun.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Koskiselle sopimus on lottovoitto, joululahja ja yllätysperintö samassa paketissa. Nousu vajaassa vuodessa kolmikymppisenä KHL:stä NHL-joukkueen − vaikkakin Oilersin − ykkösmaalivahdiksi ja monivuotiseen miljoonasopimukseen on upea tarina, josta keskinkertainenkin käsikirjoittaja loisi menestyvän urheiluelokuvan.

Oilersin näkökulmasta sama käsikirjoitus sopisi paremmin kauhu- tai katastrofielokuvaan. Koskisen näytöt NHL-tasolta ovat ohuet ja epätasaiset, joten kolmen vuoden sopimus ykkösmaalivahdin palkalla on turha riski.

Oilersilla ei myöskään ollut mitään tarvetta solmia sopimusta kesken kauden. Vapaiden agenttien markkinoilta olisi voinut löytää NHL-tasolla kokeneemman torjujan. Koskisen sopimus oli yksi monista GM Chiarellin virhearvioinneista, mutta se koitui viimeiseksi Oilers-organisaatiossa.

Koskisella on syytä hymyyn ja röhönauruun palkkarahojaan laskiessaan. Samaan aikaan Oilersin toimistolla mietitään, kuka ja koska siivoaa Chiarellin jälkeensä jättämät sotkut – joihin myös Koskisen sopimus on helppo laskea mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle