Sopimus tuli: Jordan Eberle jatkaa Long Islandilla molempien osapuolten kannalta järkevällä sopimuksella

NHL / Artikkeli
Eberle oli viime kauden runkosarjassa Islandersin viidenneksi tehokkain pelaaja.
Kuva © Getty Images
Jordan Eberle olisi saanut vapailta markkinoilta hieman paksumman tilipussin, mutta sopimusta voidaan silti pitää onnistuneena sekä pelaajan että seuran näkökulmasta.

Kevään pudotuspeleissä yhdeksän tehopistettä kahdeksaan otteluun taiteillut Jordan Eberle allekirjoitti New York Islandersin kanssa viiden vuoden mittaisen ja 27,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen ottaa sopimuksen tarkempaan käsittelyyn.

Millainen historia Eberlellä on Islandersissa ja NHL:ssä?

Edmonton Oilers varasi WHL:n Regina Patsin riveissä tehoilleen Eberlen kesän 2008 varaustilaisuuden 22. pelaajana. Pienikokoinen kanadalaislaituri vietti varauksensa jälkeen vielä kaksi kautta Patsin paidassa tehden viimeisellä WHL-kaudellaan 57 otteluun huikeat 106 tehopistettä. Eberle valittiin kyseisellä kaudella myös Kanadan juniorisarjojen parhaaksi pelaajaksi, ja vuoden 2010 nuorten MM-kisoissa hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi Kanadan voittaessa kultaa.

Eberle teki ensimmäisellä NHL-kaudellaan 2010–2011 69 otteluun 43 tehopistettä, jotka riittivät heikossa Oilersissa joukkueen sisäisen pistepörssin voittoon. Toisella kaudellaan Eberle teki 78 ottelussa hänen tähänastisen NHL-uransa ennätyspisteet 34+42.

Syksyllä 2012 hän allekirjoitti Oilersin kanssa kuuden vuoden mittaisen ja 36 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Lukuun ottamatta työsulun lyhentämää kautta 2012–2013 Eberle teki jokaisella Oilers-kaudellaan yli 50 tehopistettä.

Kesällä 2017 Oilers kuitenkin kauppasi Eberlen New York Islandersiin vaihdossa hyökkääjä Ryan Stromeen. Kauppa osoittautui Oilersin kannalta varsin kehnoksi heti kaudella 2017–2018, kun Eberle kirjautti 81 otteluun 59 tehopistettä ja Strome Oilersin riveissä 82 otteluun vain 34 pistettä. Edmontonilaisjoukkue kauppasi Stromen New York Rangersiin heti seuraavalla kaudella. 

Viime kausi oli Eberlen NHL-uran toistaiseksi heikoin tehopisteiden valossa, kun 29-vuotias hyökkääjä teki 78 ottelussa vain 37 tehopistettä. Pudotuspeleissä Eberle oli kuitenkin Islandersin parhaimmistoa tehden kahdeksaan otteluun tehot 4+5.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Islandersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Vaikkakin Eberlen uusi sopimus vaikuttaa Islandersin palkkakattoon edellistä 500 000 dollaria vähemmän, on hän edelleen joukkueen parhaiten tienaavien pelaajien joukossa. Tällä hetkellä Islandersin pelaajista ainoastaan Brock Nelsonilla on Eberleä suuremmat kausitulot, mutta esimerkiksi Anders Lee ja Robin Lehner ovat vielä ilman jatkosopimuksia. 

Evolving-Hockeyn sopimusennusteiden mukaan Leen sopimus tulee olemaan todennäköisimmin seitsemän vuoden mittainen ja noin 6,7 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttava, mikä tekisi hänestä Islandersin kovapalkkaisimman pelaajan. Evolving-Hockey on ennustanut ainoastaan kenttäpelaajien sopimukset, mutta Lehnerin kulunut tykkikausi on nostanut hänen markkina-arvoaan roimasti. 

Leen ja Lehnerin lisäksi merkittävimmät ilman sopimusta ensi kaudelle olevat pelaajat ovat Anthony Beauvillier ja Valtteri Filppula. Evolving-Hockeyn ennusteen mukaan Beauvillierin jatkosopimus tulee todennäköisimmin olemaan kaksivuotinen ja vaikuttamaan palkkakattoon noin 2,6 miljoonan dollarin verran, kun taas Filppulalle ennustetaan vuoden mittaista ja noin 1,5 miljoonan dollarin arvoista sopimusta.

Kuitenkin en olisi yllättynyt, jos Filppula saisi viime kauden jälkeen vapailta markkinoilta rahakkaamman sopimuksen. Yksivuotisella ja 1,5 miljoonan dollarin arvoisella sopimuksella suomalaishyökkääjä olisi vielä kohtuullinen vaihtoehto Islandersille, mutta erityisesti vuotta pidemmässä sopimuksessa riskit kasvavat 35-vuotiaan pelaajan kohdalla runsaasti.

Islandersin täytyy myös varautua ensi kesään, jolloin Mathew Barzalista tulee rajoitetusti vapaa agentti. On mahdollista, että Islanders-GM Lou Lamoriello yrittää saada sopimuksen tehtyä jo tänä kesänä, sillä nykyistä parempaa neuvotteluasemaa Lamoriellolla ei todennäköisesti tule olemaan. Barzalin viime kausi oli tulokaskautta vaisumpi tehopisteiden valossa, mutta kukaan tuskin yllättyisi, jos kanadalaissentteri latoisi jälleen yli 80 tehopistettä tulevalla kaudella. 

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn vertailutyökalun mukaan Eberlen uuden sopimuksen lähin vertailukohta on James Nealin viime kesänä solmima viiden vuoden jatkosopimus, joka vaikuttaa Calgary Flamesin palkkakattoon 5,75 miljoonan dollarin verran. Nealin viime kausi oli kuitenkin katastrofaalinen, ja hänen sopimuksensa näyttää Flamesin kannalta tällä hetkellä hyvin ongelmalliselta.

Toiseksi lähin vertailukohta on Patric Hörnqvistin viime keväällä Pittsburgh Penguinsin kanssa solmittu viisivuotinen sopimus, joka vaikuttaa joukkueen palkkakattoon 5,3 miljoonan dollarin verran. Hörnqvist on 32-vuotias, mutta edelleen erittäin hyvä erityisesti ylivoimalla. Todennäköistä on, että hänen sopimuksensa voi olla Penguinsille ongelmallinen viimeisinä vuosina, mutta toistaiseksi Hörnqvist on vielä palkkansa arvoinen.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Sopimus on erittäin hyvä Islandersin kannalta. Eberle on joukkueen parhaita hyökkääjiä ja hänen vaikutuksensa hyökkäyspäässä erityisesti tasaviisikoin on todella suuri. Pelityylinsä vuoksi mittarissa lisääntyvät vuodet eivät todennäköisesti vaikuta häneen yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi Nealiin.

Pidän sopimusta melko hyvänä myös Eberlen näkökulmasta. Vapailta markkinoilta hän olisi todennäköisesti saanut noin 500 000 dollaria enemmän vuosittain maksavan sopimuksen, muttei luultavasti juurikaan enempää ottaen huomioon heikentyneen pistetahdin viime kaudella. 

» Lähetä palautetta toimitukselle