Sopimus tuli: Ikääntyvän Fleuryn kallis jatkosopimus on Golden Knightsille riski ja siunaus

NHL / Artikkeli
Fleury johdatti Golden Knightsin viime kaudella Stanley Cup -finaaleihin.
Kuva © Getty Images
Marc-André Fleurylla on mahdollisuus nousta kultiksi Las Vegasissa, mutta vasta solmitun jatkosopimuksen alkaessa hän on jo 34-vuotias. Fleuryn kallis sopimus on Vegas Golden Knightsille riski, sillä organisaatio luottaa suuresti ikääntyvän kanadalaisen suoritustason säilymiseen.

Marc-André Fleuryn asema Vegas Golden Knightsin organisaatiossa ja Las Vegasin kaupungissa on merkittävä. Tähtivahti johdatti joukkueen Stanley Cup -finaaleihin ja solmi nyt kolmivuotisen jatkosopimuksen, joka alkaa kaudella 2019−20.

Sopimuksen alkaessa Fleury on keskimääräisillä kausiansioilla mitattuna NHL:n kolmanneksi parhaiten palkattu maalivahti. Tuolloin häntä enemmän tienaavat vain Carey Price ja Henrik Lundqvist. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen analysoi kalliin jatkosopimuksen tuomia riskejä ja hyötyjä.

Millainen historia Fleurylla on Golden Knightsissa ja NHL:ssä?

Pittsburgh Penguins varasi Fleuryn ensimmäisenä pelaajana vuoden 2003 varaustilaisuudessa, ja siitä hetkestä lähtien kanadalainen symboloi organisaation uutta tulemista. Fleury pelasi Penguinsin organisaatiossa 14 vuoden ajan ja nosti Stanley Cupin käsivarsilleen kolmena eri keväänä.

Fleuryn aikakausi Penguinsin ykkösmaalivahtina päättyi keväällä 2016, kun Matt Murray otti varmoilla ja ennakkoluulottomilla otteillaan paikan itselleen. Vaikka Fleury oli Penguinsissa hiipuva tähti, tuoreelle NHL-organisaatiolle hänen arvonsa on suuri. Pittsburghissa hän kasvoi tähtivahdiksi ja sen statuksen hän toi mukanaan myös Golden Knightsiin.

Pittsburghissa hän kasvoi tähtivahdiksi ja sen statuksen hän toi mukanaan myös Golden Knightsiin.

Viime kaudella Fleury oli tulokasjoukkue Golden Knightsin ehdottomia kulmakiviä. Kauden aikana hän oli myös loukkaantuneena, minkä vuoksi runkosarjassa kanadalainen pelasi vain 46 ottelussa. Pudotuspeleissä Fleury pelasi joukkueen jokaisessa 20 ottelussa ja oli läpi kevään hurjassa vireessä.

Fleuryn huippukautta himmensivät hieman finaalisarjan vaikeudet suoritustasossa, mutta kokonaisuudessaan kausi oli hänelle erinomainen. Se nosti Fleuryn arvoa Golden Knightsille ja sitä kautta jatkosopimuksen hintaa.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon?

Fleurylla on nykyistä sopimustaan jäljellä vielä ensi kauden verran ja hän tienaa siitä 5,75 miljoonaa dollaria. Jatkosopimus astuu voimaan kaudella 2019−20 ja sen aikana hän tienaa keskimäärin seitsemän miljoonaa dollaria kaudessa. Korotusta voimassa olevan sopimuksen keskimääräiseen kustannukseen tulee 1,25 miljoonaa dollaria.

Golden Knightsilla on tällä hetkellä palkkakatossaan tilaa hieman alle 15 miljoonan dollarin verran. Vaikka organisaatiolla on solmittavanaan vielä jatkosopimus William Karlssonin ja Shea Theodoren kanssa, sen palkkakattotilannetta ei olisi horjuttanut se, vaikka Fleuryn nykyinen sopimus olisi päättynyt viime kauteen. 

NHL:n palkkakatto on ensi kaudella 79,5 miljoonaa dollaria. Se nousi viime kaudesta 4,5 miljoonaa dollaria, ja kun Fleuryn jatkosopimus alkaa, palkkakatto voi ylittää 80 miljoonan dollarin. Tämä antaa myös Golden Knightsille joustavuutta, eivätkä Fleuryn palkankorotus ja Nate Schmidtin sekä Alex Tuchin mahdolliset jatkosopimukset kiristä joukkueen palkkakattotilannetta.

Fleuryn sopimus tarkoittaa sitä, että Golden Knights näkee hänet joukkueen ykkösmaalivahtina vuoteen 2022 saakka. Seitsemän miljoonan kausipalkan Fleury täyttää joukkueen maalivahtibudjetin tehokkaasti, joten hänen rinnallaan ei nähtäne veräjänvartijoita, jotka ansaitsevat kaudessa paria miljoonaa enemmän.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Fleuryn sopimukselle kaikista lähin vastine on CapFriendlyn mukaan Ryan Millerin vuonna 2014 tekemä kolmivuotinen sopimus. Miller teki sopimuksen 33-vuotiaana ja tienasi sen aikana keskimäärin kuusi miljoonaa dollaria kaudessa. Vancouver Canucksin maalilla pelannut Miller oli sopimuskauden otannalla korkeintaan NHL:n keskitasoa.

Monivuotisten ja kalliiden sopimusten tekeminen selvästi yli 30-vuotiaille maalivahdeille on organisaatioille usein riski. Ikääntymiskäyrä osoittaa, että maalivahtien suoritustaso ei yleisesti parane enää 25 ikävuoden jälkeen. Yli 30-vuotiaiden maalivahtien kohdalla käyrä ei ole suosiollinen, sillä jo kolmikymppisensä viettäneiden veräjänvartijoiden suoritustason heikkeneminen vain kiihtyy.

Ikääntymiskäyrä huomioon ottaen Fleuryn kallis sopimus on organisaatiolle riski

Yksittäisten maalivahtien suoritustasoa käyrän avulla ei kuitenkaan voi ennustaa. On silti harvinaista, että maalivahti torjuu yli 30 vuoden iässä säännöllisesti yhtä korkealla tasolla kuin aiemmin urallaan. Poikkeustapaus on ollut muun muassa Henrik Lundqvist, joka solmi seitsemänvuotisen sopimuksen 31-vuotiaana vuonna 2013. Ruotsalainen on ollut viiden viime kauden otannalla selvästi NHL:n keskitasoa parempi maalivahti.

Yhden kauden aikana Fleury kustantaa Golden Knightsille miljoonan vertailukohteena toimivaa Milleriä enemmän. Lisäksi Fleury on sopimuskauden alkaessa jo 34-vuotias. Ikääntymiskäyrä huomioon ottaen Fleuryn kallis sopimus on organisaatiolle riski, sillä se nojaa voimakkaasti kanadalaisen suoritustason ylläpitämiseen.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Sopimus on etupainotteinen, sillä Fleury tienaa ensimmäinen kauden aikana 8,5 miljoonaa dollaria, toisen kauden aikana 6,5 miljoonaa dollaria ja viimeisellä kaudella kuusi miljoonaa dollaria. Tämä ei kuitenkaan muuta sen vaikutusta palkkakattoon. Vaikka Fleury tekisi jatkosopimuksen vuonna 2022 ja hänen palkkansa laskisi, tämä sopimus kompensoi sitä ja turvaa vuodet pitkälle peliuran jälkeenkin.

Golden Knightsilla on takanaan hurmiollinen kausi. Viime keväänä Fleury oli ajoittain epäinhimillinen ja kantoi joukkueen lähelle Stanley Cupia. Sopimuksen ajankohta ei olisi voinut olla Fleuryn kannalta parempi, ja se on kannattajillekin kuin jatko-osa erinomaisesti sujuneelle tulokaskaudelle.

Sopimus on organisaatiolta suuri luottamuksen osoitus, mutta riskitekijät ovat selvät. Fleuryn tason säilymisestä ei ole varmuutta: yksittäinen huippukevät ei takaa menestyksen jatkumista tulevaisuudessa. Fleury on sopimuksen päättyessä 37-vuotias, ja sopimus kuormittaa Golden Knightsin palkkakattoa entisestään, jos vahdin suoritukset heikkenevät merkittävästi. Organisaation onneksi voi kuitenkin muodostua se, että sopimus ei ole kolmea vuotta pitempi.

Sopimuksen suhteen tulee ottaa huomioon, että Fleurylla on valtava vaikutus kaukalon ulkopuolella. Hänellä on suuri arvo markkinoinnissa ja kannattajien silmissä. Onhan hän uuden organisaation ensimmäinen tähtipelaaja − pelaaja, jonka ympärille joukkue rakentui laajennusvaraustilaisuudesta lähtien. Hän on merkittävä nimi myös pelipaitamyynnissä ja yhteistyötapahtumissa.

On kiistatonta, että tämä kaikki vaikutti jatkosopimuksen arvoon. Parhaassa tapauksessa Fleury jää Golden Knightsin historiaan seuran alkutaipaleen myyttisenä hahmona. Fleuryn sopimus voi koitua organisaatiolle ongelmalliseksi tai myös siunaukseksi, sillä hänen vaikutuksensa voi ulottua kauas peliuran jälkeiseen aikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle