Sopimus tuli: Huipputehot ja Stanley Cup nostivat John Carlsonin NHL:n palkkakuninkaiden joukkoon

NHL / Artikkeli
John Carlson oli viime kauden tehokkain puolustaja.
Kuva © Getty Images
John Carlson tienasi upealla kaudellaan pitkän jatkosopimuksen, jonka myötä amerikkalainen on NHL:n parhaiten palkattu puolustaja. Palkan lisäksi myös Carlsonin odotusarvo nousee hurjasti.

John Carlson oli NHL:n kuumimpia nimiä vapaiden agenttien markkinoita ajatellen, mutta puolustajien pistepörssin voittaja teki Washington Capitalsin kanssa kahdeksan vuoden jatkosopimuksen, jolla amerikkalainen tienaa jatkossa keskimäärin kahdeksan miljoonaa dollaria kaudessa.

NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti Carlsonin jättisopimuksen lähempään tarkasteluun.

Millainen historia Carlsonilla on Capitalsissa ja NHL:ssä?

Capitals varasi amerikkalaispuolustajan ensimmäisellä kierroksella vuonna 2008. Varauksensa jälkeen Carlson pelasi vielä yhden loistavan kauden OHL:ssä ennen kuin siirtyi Capitals-organisaatioon. Kaudella 2009−10 Carlson pelasi vielä osittain AHL:ssä, mutta on sittemmin vakiinnuttanut paikkansa NHL-kokoonpanossa.

Supertähden palkka edellyttää supertähden otteita − ottelusta ja kaudesta toiseen.

Jo tulokassopimuksensa aikana oikealta laukova amerikkalainen osoitti olevansa laadukas hyökkäyssuunnan puolustaja. Ensimmäisellä täydellä kaudella ylittyi 30 tehopisteen raja, ja tulokassopimuksen päätyttyä Carlson sai kuuden vuoden jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio oli lähes neljä miljoonaa dollaria.

Carlson nousi jo nuorena Capitalsin kärkipuolustajaksi, mutta rooli on koko ajan painottunut erikoistilanteisiin. Viidellä viittä vastaan -pelissä Carlson on Capitalsin pakkihierarkiassa edelleen vasta kolmantena, vaikka on kokonaispeliajalla ja ylivoima-ajalla mitattuna ykkönen.

Uransa alkuvuosina Carlson kamppaili Capitalsin kiekollisen ykköspakin roolista erityisesti Mike Greenin kanssa, mutta kaudella 2014−15 Carlson ylsi jo tehopisteissä edelle ja Green vaihtoi kauden jälkeen vapaana agenttina maisemaa.

Kaksi seuraavaa kautta olivat Carlsonilta aiempaa rikkonaisempia ja kausi 2016−17 oli jopa pieni pettymys. Viimeisellä sopimuskaudellaan 28-vuotias amerikkalainen laittoi kuitenkin uusiksi kaikki henkilökohtaiset ennätyksensä ja voitti puolustajien pistepörssin. Parannusta edelliseen kauteen oli yli 30 tehopistettä.

NHL-urallaan pelkästään Capitalsia edustanut puolustaja jatkaa washingtonilaisseurassa kauden 2025−26 loppuun asti. Ensimmäistä kertaa urallaan Carlsonilla on sopimuksessaan kauppaamisen estävä pykälä. Neljän ensimmäisen kauden ajan Carlson ilmoittaa 15 joukkuetta, joihin häntä ei voi kaupata, neljän viimeisen kauden ajaksi joukkueiden määrä supistuu kymmeneen.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Capitalsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Carlson on Capitalsin selvästi parhaiten palkattu puolustaja, ja ainoastaan Aleksandr Ovetškinin keskimääräinen vuosiansio on häntä korkeampi. Kahdelta seuraavalta kaudelta amerikkalainen kuittaa seuran isoimman palkkapussin, kun todellinen vuosipalkka on 12 miljoonaa dollaria.

Carlson onkin alkavalla kaudella NHL:n parhaiten palkattu puolustaja, ja vain Nashville Predatorsin P.K. Subbanin sopimuksen vaikutus palkkakattoon on Carlsonia suurempi.

Capitals käy parhaillaan neuvotteluja useiden vapaiden agenttiensa kanssa. Puolustaja Michal Kempny ja hyökkääjä Tom Wilson ovat korkeimmat prioriteetit tällä hetkellä.

Varaustilaisuusviikonloppuna Capitals kauppasi kakkosmaalivahti Philipp Grubauerin ja puolustaja Brooks Orpikin Colorado Avalancheen vapauttaakseen tilaa palkkakattoon.

Avalanche-GM Joe Sakic suunnittelee ostavansa ulos Orpikin sopimuksen viimeisen vuoden, ja huhujen mukaan Capitals olisi kiinnostunut hankkimaan kokeneen puolustajan takaisin vapaana agenttina.

Devanté Smith-Pellyn jatkosopimuksen jälkeen Capitalsilla on palkkakatossa tilaa reilut 12 miljoonaa dollaria. Huhujen mukaan Capitals kaupittelee ensi kauden jälkeen rajoitetuksi vapaaksi agentiksi jäävää hyökkääjää André Burakovskya, mikä vapauttaisi kolme miljoonaa dollaria palkkabudjettiin.

Kahden vuoden kuluttua Capitalsilla on kohtalonhetket, kun pitkäaikaisen ykkössentterin Nicklas Bäckströmin sopimus umpeutuu. 30-vuotias huipputaitava keskushyökkääjä olisi vapaaksi agentiksi jäädessään jokaisen joukkueen hankintalistan kärjessä.

Pystyäkseen pitämään Bäckströmin nykyisen sopimuksensa jälkeen on Capitalsin vapautettava palkkakattoon reilusti tilaa esimerkiksi T.J. Oshiesta tai Matt Niskasesta luopumalla.

Carlson on alkavalla kaudella NHL:n parhaiten palkattu puolustaja, ja vain Nashville Predatorsin P.K. Subbanin sopimuksen vaikutus palkkakattoon on Carlsonia suurempi.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan lähin vastine on Tampa Bay Lightningin tuore Norris-voittaja Victor Hedman. Ruotsalaispuolustajan sopimus on samanpituinen, mutta Carlson tienaa sopimuskaudelta yhteensä miljoona dollaria enemmän. Carlsonin ikätoveri Hedmanin sopimus myös päättyy vuotta aiemmin.

Hyökkäyssuuntaan Hedman ja Carlson ovat suurin piirtein samantasoisia, mutta puolustuspelaaminen kääntää vaakakupin ruotsalaisen eduksi. Hedman on myös suoriutunut hyökkäyssuuntaan Carlsonia tasaisemmin.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Carlson onnistui pelaamaan uransa parasta peliä juuri oikealla hetkellä. Fantastisen kauden ja Stanley Cup -voiton jälkeen Capitalsilla ei ollut varaa menettää tähtipuolustajaansa vapaaksi agentiksi. Viime kesänä joukkue menetti puolustajistaan vapaina agentteina Kevin Shattenkirkin ja Karl Alznerin sekä Nate Schmidtin laajennusvaraustilaisuudessa Vegas Golden Knightsille.

Aika näyttää, onko Capitalsilla lopulta varaa myöskään Carlsonin nykysopimukseen ja mikä on se taso, jolla taitava puolustaja jatkossa suorittaa. Seurajohto on ratkaisunsa tehnyt, ja seuraavaksi on valmennuksen tehtävä varmistaa, että Carlson on investoinnin arvoinen.

Mestarivalmentaja Barry Trotz siirtyi New York Islandersin peräsimeen, ja Carlson on jo julkisesti ilmaissut toiveensa, että monivuotinen apuvalmentaja Todd Reirden ylennettäisiin päävalmentajaksi. Carlson kokee, että Reirdenillä oli ratkaiseva vaikutus hänen urakehitykseensä.

Stanley Cup -voiton ja ison sopimuksen myötä Carlsonin odotusarvo on noussut hurjasti. Supertähden palkka edellyttää supertähden otteita − ottelusta ja kaudesta toiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle