Sopimus tuli: Flirttailu Canadiensin kanssa loi särön Sebastian Ahon ja Hurricanesin yhteiseen tarinaan

NHL / Artikkeli
Sebastian Aho taituroi jatkossakin Carolina Hurricanesin väreissä.
Kuva © Getty
Sebastian Ahon sopimuskuviot saivat päätöksensä sunnuntaina, kun Carolina Hurricanes vastasi Montreal Canadiensin asettamaan offer sheetiin. Tapaus jätti kuitenkin puitavaa vuosiksi eteenpäin.

NHL:ssä nähtiin viikko sitten ensimmäinen offer sheet -tarjous yli kuuteen vuoteen, kun Montreal Canadiens solmi Sebastian Ahon kanssa viiden vuoden ja yli 42 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Carolina Hurricanes kuitenkin vastasi tähän, ja näin ollen Aho jatkaa hurrikaanipaidassa kyseisellä sopimuksella.

Jatkoajan NHL-toimittaja Riku Isokoski pureutuu otsikoita nostattaneen tapauksen taustoihin ja lopputulemiin.

Millainen historia Aholla on Hurricanesissa ja NHL:ssä?

Kesän 2015 varaustilaisuuden 35. pelaajana varattu Aho solmi tulokassopimuksen hänet valinneen Carolina Hurricanesin kanssa vajaa vuotta myöhemmin. Aho oli heti tulokaskaudellaan 2016−17 joukkueensa toiseksi paras pistemies sekä koko sarjan tulokkaiden pistepörssin viides ja maalipörssin kolmas.

Seuraavalla kaudella tehopistemäärä nousi 49:stä 65:een, ja Ahosta tulikin Hurricanesin piste- ja maalipörssin kärkimies. Kehitys jatkui tasaisena tulokassopimuksen viimeisellä kaudella, jolloin Aho jäi vain niukasti koko liigan pistepörssin 20 parhaan joukosta.

Tehot 30+53=83 takonut Aho oli merkittävässä roolissa johdattamassa Hurricanesia kymmenen vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin, joissa joukkue etenikin aina konferenssifinaaliin saakka.

Pienestä otannasta huolimatta Ahon tehopistemäärät ovat nouseet noin 30 prosenttia joka kaudella, joten tulevalla kaudella Aholta voi realistisesti odottaa sadan tehopisteen rajan ylittämistä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Hurricanesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Ahon jatkosopimus ja vastaaminen Montreal Canadiensin offer sheetiin olivat täysin välttämättömiä Hurricanesille. Aho on joukkueensa selvästi tärkein yksittäinen pelaaja, jonka ympärille muu joukkue rakentuu.

Hurricanesilla ei ole vuosikausiin ollut ongelmia palkkakaton suhteen, sillä Raleigh'ssa majaansa pitävä seura ei ole mässäillyt dollareilla, mutta ei siten myöskään tähtiloistolla. Nyt kuitenkin menestyksen makuun päässyt seura on tilanteessa, jossa tavoitteet on oltava Stanley Cupissa, ja näin ollen pelaajamateriaaliin on myös panostettava.

Ahon sopimuksen jälkeen Hurricanesilla on palkkakatossaan tilaa vielä vajaa 10,5 miljoonaa dollaria, vaikka sitä rasittaakin juuri ulosostettu Patrick Marleaun Maple Leafs -sopimus, kuten myös jo neljä vuotta sitten ulosostettu Aleksandr Sjominin sopimus.

Hurricanes on kuitenkin kiinnittänyt avainpelaajansa moniksi vuosiksi, eikä merkittäviä jatkosopimuksia ole odotettavissa tulevan kauden aikana. Tärkein lähivuosien sopimusneuvottelu tulee olemaan Andrei Svetšnikovin kanssa: venäläisen tulokassopimus päättyy kahden vuoden päästä.

Tom Dundon on eniten seuransa pelaajapolitiikkaan vaikuttava omistaja NHL:ssä.
Kuva © Getty Images

Ahon jatkosopimuksen jälkeen ilman sopimusta Hurricanesin kanssa ovat rajoitettuina vapaina agentteina hyökkääjät Brock McGinnSaku Mäenalanen ja Clark Bishop, puolustajat Haydn FleuryRoland McKeownTrevor Carrick sekä Chicago Blackhawksista juuri hankitut Gustav Forsling ja Anton Forsberg.

Näistä pelaajista yksisuuntaista sopimusta odotetaan McGinnille, Mäenalaselle ja Forslingille, mutta palkkakattoon jää vieläkin miljoonia dollareita vapaata tilaa näiden kolmen sopimuksen solmimisen jälkeenkin. Lisäksi ilman sopimusta olevalle viime kauden kapteenille Justin Williamsille Hurricanes lienee ainoa vaihtoehto jatkaa uraa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Parhaiten Ahon sopimus vertautuu CapFriendlyn vertailutyökalun perusteella Matt Duchenen kesällä 2013 solmimaan jatkosopimukseen Colorado Avalanchen kanssa. Avalanche ei kuitenkaan tämän sopimuksen aikana pystynyt Duchenen johdolla ottamaan toivomaansa askelta eteenpäin, minkä se on esimerkiksi nyt tehnyt Nathan MacKinnonin johdolla. Duchenen ura Denverissä päättyikin kauppaamiseen Ottawa Senatorsiin syksyllä 2017.

Toinen Ahoon vertautuva pelaaja on Washington Capitalsin Jevgeni Kuznetsov, joka solmi kesällä 2017 kahdeksan vuoden ja kausikeskiarvoltaan 7,8 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Kuznetsovin sopimuksesta Ahon sopimuksen erottaa merkittävimmin kolme vuotta lyhyempi kesto, mikä tarkoittanee Aholle vielä rahakkaampaa sopimusta viiden vuoden päästä. Kuznetsov puolestaan on jo 33-vuotias nykyisen sopimuksensa päättyessä, joten nykyinen sopimus jäänee venäläisen uran suurimmaksi.

Hurricanes on aikaisemminkin ollut maltillinen tarjotessaan jatkosopimuksia tulevaisuuden toivoille. Esimerkiksi Eric Staal joutui tyytymään vain kolmen vuoden jatkopahviin vuoden 2006 Stanley Cup -voiton ja sadan tehopisteen runkosarjan jälkeen. Tähän sopimukseen verraten Ahon osuus palkkakatosta on vain muutaman prosentin kymmenyksen suurempi kuin Staalin osuus 13 vuotta sitten.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Ahon julkisuuteen antamien kommenttien perusteella ei pysty päättelemään, oliko mies itse tyytyväinen allekirjoitettuun sopimukseen. Se lienee kuitenkin selvää, etteivät Hurricanesin omat sopimustarjoukset miellyttäneet Ahoa, ja siksi hän päätti aukaista umpisolmun myöntymällä Canadiensin offer sheetiin. Hurricanesin nykyisessä palkkakattotilantessa Aholla olisi kuitenkin ollut varaa pyytää paljon enemmän.

Juuri solmitun sopimuksen päättyessä kesällä 2024 Aho täyttää 27 vuotta, joten likimain parhaassa peli-iässään oleva Aho saanee nykyisen pelillisen kehityskäyrän pysyessä ja palkkakaton kasvaessa lähemmäs sadan miljoonan dollarin sopimuksen, jossa kausikohtainen keskiarvo olisi reilusti yli kymmenen miljoonaa dollaria. Näkökulmasta riippuen Ahon tuoretta sopimusta voikin pitää supertähtiluokan siltasopimuksena.

Hurricanes sai puolestaan huokaista helpotuksesta, kun Canadiensin tarjous oli lopulta niin helposti lyötävissä. Vahvasti seuran pelaajapolitiikkaan vaikuttava omistaja Tom Dundon on kuitenkin tarkka rahankäyttäjä, ja Ahon sopimuksessa Dundonille päänvaivaa tuottaa kahdelta ensimmäiseltä kaudelta maksettavat 11,3 ja 9,87 miljoonan dollarin allekirjoitusbonukset.

Offer sheet jättää kuitenkin useasti pysyvän jäljen pelaajan ja seuran välille. Tässä tapauksessa Aho oli selvästi kiinnostunut siirtymään Canadiensin riveihin, missä hänestä olisi tullut selvästi nykyistä näkyvämpi tähtipelaaja koko sarjaan. Kaukalossa sopimusasiat eivät varmasti vaikuta Ahon kohdalla, mutta tulevaisuuden kannalta offer sheet jätti kysymysmerkkejä ilmaan Ahon halusta jatkaa Pohjois-Carolinassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle