Siirtotakarajan kymmenen isoa vonkaletta – Ducks tarjoaa ruotsalaista laatua, Flyers roppakaupalla kokemusta

NHL / Artikkeli
Kokenut Mark Giordano haluaisi päästä huipentamaan uransa Stanley Cupin tavoitteluun.
Kuva © Getty Images
NHL:n siirtotakaraja lähestyy kovaa vauhtia ja jo viikonloppuna saatetaan nähdä kovan luokan kauppoja. Jatkoaika otti käsittelyyn puhutuimmat kauppakohteet.

NHL:n siirtoraja sulkeutuu tänä vuonna maanantaina kello 21 Suomen aikaa. Odotettavissa on jälleen runsaasti liikkeitä seurojen välillä, mutta supertähtitason pelaajien siirtoja tuskin nähdään.

Eniten mielenkiintoa herättävät pelaajat ovat tällä kertaa Philadelphia Flyersin pitkäaikainen kapteeni Claude Giroux, konkaripuolustaja Mark Giordano ja viime kauden Vezina Trophy -voittaja Marc-André Fleury.

Tässä artikkelissa on käsitelty kymmenen kiinnostavan kauppahuhuissa pyörineen pelaajan tilanteet siirtotakarajan kynnyksellä. Lisäksi jutun lopussa on listaus mahdollisista kauppatavaraksi päätyvistä suomalaispelaajista.

Justin Braun

Puolustaja, Philadelphia Flyers
61 ottelussa 5+11=16
5v5 xGF% 43,43
GAR 4,1 / WAR 0,7

Kokenut Braun olisi tyypillinen siirtotakarajan täsmävahvistus mestaruutta tavoittelevaan joukkueeseen. Alisuorittaneessa Flyersissa 35-vuotias puolustaja on pelannut tällä kaudella varsin kelvollisesti, vaikka hyökkäyssuuntaan anti on ollut vaatimatonta.

Braunin etuina ovat kuitenkin painokkaasti puolustuspelaamisen osaaminen ja oikean puolen kätisyys. Braunin kaltaisen kokeneen ja edullisen syvyyspuolustajan perässä voisivat olla esimerkiksi Calgary Flames, Toronto Maple Leafs ja Edmonton Oilers.

Jakob Chychrun

Puolustaja, Arizona Coyotes
47 ottelussa 7+14=21
5v5 xGF% 43,80

GAR –0,1 / WAR 0,0

Coyotesin tähtipelaaja voitti viime kaudella koko sarjan puolustajien maalipörssin, mutta tällä kaudella Chychrun on alisuorittanut pahasti. Kauden edetessä otteet ovat parantuneet, mutta tästä huolimatta Chychrun on pysynyt tiukasti siirtohuhuissa.

23-vuotiaalla puolustajalla on sopimustaan jäljellä vielä kolme kautta, joten yhden kevään vahvistuksesta ei puhuta. Huimasta viime kaudesta johtuen Coyotesin hintapyyntö on varmasti kova, mutta toisaalta edullinen palkkakattohinta (4,6 miljoonaa dollaria) houkuttelee. Mahdollisiksi hankkijoiksi on väläytelty Boston Bruinsia, Los Angeles Kingsiä, St. Louis Bluesia ja Toronto Maple Leafsia.

Jakob Chychrunin hinta voi olla hyvinkin korkea kehnosta kaudesta huolimatta.
Kuva © Getty Images

Jake DeBrusk

Laitahyökkääjä, Boston Bruins
57 ottelussa 15+11=26
5v5 xGF% 54,90
GAR 2,6 / WAR 0,5

DeBrusk on siirtotakarajan merkittävin pudotuspeleihin menevistä joukkueista huhuissa pyörinyt pelaaja. Itse asiassa kanadalaisen hyökkääjän kaupalla on spekuloitu jo pitkälti yli toista vuotta, mutta pelit ovat sitkeästi jatkuneet Bruinsissa. Vajaan viiden kauden aikana DeBruskin potentiaalia ei todennäköisesti ole onnistuttu maksimoimaan, minkä takia pelaaja on ollut halukas siirtymään toiseen joukkueeseen.

Tällä kaudella DeBrusk on oikaissut kurssiaan surkean viime kauden jäljiltä, mutta Bruinsin kärkiketjuissa saadut mahdollisuudet olisi pitänyt käyttää paremmin hyväksi. DeBrusk on hyvä vastine varsinkin, jos Bruins tavoittelee isoa vahvistusta. Uusi alku voisi olla mahdollinen esimerkiksi Arizona Coyotesissa, Seattle Krakenissa tai Anaheim Ducksissa.

Marc-André Fleury

Maalivahti, Chicago Blackhawks
44 ottelussa torjuntaprosentti 90,9
GSAA 1,28 / GSAx –8,79

Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja olisi taatusti toivottu vahvistus monen joukkueen maalille, vaikka tällä kaudella konkari ei ole enää yltänyt lähellekään huikean Vezina Trophyyn huipentuneen edelliskauden tasoaan.

Fleuryn sopimus päättyy tähän kauteen, joten pitkän tähtäimen riskiä ei ole. Mahdollisesti upean uransa viimeistä kauttaan pelaavan Fleuryn palveluksia voisivat tarvita Washington Capitals, Toronto Maple Leafs ja Vegas Golden Knights, johon paluuta voisi kuitenkin pitää yllätyksenä.

Mark Giordano

Puolustaja, Seattle Kraken
55 ottelussa 6+17=23

5v5 xGF% 49,34
GAR 2,7 / WAR 0,5

Kolmen vuoden takainen Norris Trophy -voittaja ja muutenkin uransa parasta kiekkoa vanhemmalla iällä pelannut Giordano on klassinen esimerkki kokeneesta pelaajasta, jota menestystä tavoittelevat joukkueet havittelevat. Giordano on pystynyt olemaan vielä 38-vuotiaana laadukas kiekollinen puolustaja, ja hänen johtajaominaisuutensa ovat isossa arvossa.

Tulevaisuuttaan rakentava Kraken varmasti pyrkii saamaan Giordanosta hyvän hinnan, sillä kiekollisia puolustajia ei markkinoilla ole liikaa. Stanley Cupia uransa kruunuksi tavoittelevan Giordanon osaamisesta voisivat olla kiinnostuneita muun muassa Toronto Maple Leafs, Boston Bruins ja Carolina Hurricanes.

Claude Giroux

Laita-/keskushyökkääjä, Philadelphia Flyers
57 ottelussa 18+24=42

5v5 xGF% 50,59
GAR 4,9 / WAR 0,9

Siirtorajan puhutuin nimi on ollut Flyersin seuralegenda Giroux, joka pelasi vastikään tuhannennen runkosarjaottelunsa NHL:ssä. 34-vuotiaan Giroux'n sopimus päättyy tähän kauteen, ja hänen aikansa Philadelphiassa uskotaan olevan siirtoa vaille paketissa. Giroux pääsee vahvasti itse määrittämään tulevaisuuttaan, sillä hänellä on täysi siirron estävä pykälä sopimuksessaan.

Giroux'n pistetahti on hiipunut uran parhaimmista vuosista, mutta edelleen puhutaan kovan luokan hyökkääjästä. Optimaalisin paikka hänelle voisi olla mestarisuosikkijoukkueen kakkosketjussa – eipä ole siis ihme, että vahvimmin Giroux'n perässä ovat huhujen mukaan Florida Panthers ja Colorado Avalanche.

Hampus Lindholm

Puolustaja, Anaheim Ducks
61 ottelussa 5+17=22
5v5 xGF% 46,37
GAR 1,2 / WAR 0,2

Ducksin monivuotisen luottopuolustajan jatkosopimusneuvottelut ajautuivat umpikujaan, mikä tarkoittaa melko todennäköistä kauppaamista. Lisäksi Montréal Canadiensin saama hyvä palautus Ben Chiarotista varmasti kannustaa Ducksin uuttaa GM:ää Pat Verbeekiä mittaamaan suhteellisen samantyylisen, joskin kiekollisesti paremman Lindholmin kauppahintaa.

Lindholmin perässä lienevät vahvimmin samat joukkueet kuin edellä Chychrunin ja Giordanon kohdalla. Erityisesti Toronto Maple Leafsilla olisi tarvetta monipuoliselle ja jämäkälle puolustajalle, kuten myös New York Rangersilla. Myös Boston Bruins on mahdollinen uusi osoite.

Ducks odottaa Lindholmista meheviä tarjouksia.
Kuva © Getty Images

Rickard Rakell

Laitahyökkääjä, Anaheim Ducks
51 ottelussa 16+12=28
5v5 xGF% 50,27
GAR 5,9 / WAR 1,0 

Lindholmin lisäksi Ducksin tarjontalistalle kuuluu hänen maamiehensä Rakell, joka on siirtotakarajan kysytyimpiä laitahyökkääjiä. Monipuolinen Rakell pystyy tarpeen vaatiessa pelaamaan myös keskushyökkääjänä, millä on ilman muuta positiivinen vaikutus kauppahintaan.

Rakell on haluttu pelaaja tuomaan syvyyttä monen menestystä tavoittelevan joukkueen kakkos- tai kolmosketjuun. Kuten joukkueelle tuovaa lisäarvoa maaleissa (GAR) ja voitoissa (WAR) arvioivista tilastoista nähdään, Rakell olisi eittämättä laadukas hankinta. Rakellin kaltaisen hyökkääjän perässä voisivat olla esimerkiksi New York Rangers ja Pittsburgh Penguins.

Paul Stastny

Keskushyökkääjä, Winnipeg Jets
51 ottelussa 17+14=31
5v5 xGF% 47,44
GAR 4,7 / WAR 0,8

36-vuotias Stastny on pitänyt tasonsa NHL:ssä korkealla jo 16 kauden ajan, mutta tällä kaudella Winnipeg Jetsissä hänet on syrjäytetty kärkiketjujen keskushyökkääjän paikalta. Tähän kauteen päättyvän sopimuksen myötä Stastny on kauppakohteena, vaikka Jetsin pudotuspelihaaveet ovat vielä hengissä.

Nykyisellä tasollaan Stastny olisi varsin hyvä valinta kolmosketjun keskelle menestystä tavoittelevaan joukkueeseen. Siirto kuitenkin riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon Jetsin seurajohto haluaa tavoitella varsin epätodennäköistä pudotuspelipaikkaa tänä keväänä.

Semjon Varlamov

Maalivahti, New York Islanders
19 ottelussa torjuntaprosentti 91,2
GSAA 2,62 / GSAx 1,38

33-vuotias Varlamov on tällä kaudella pudonnut New York Islandersissa Ilja Sorokinin kakkosvahdiksi, ja joukkueen pudotuspelijunan karattua kauppahuhut ovat voimistuneet. Venäläisellä on nykyistä sopimusta jäljellä viiden miljoonan dollarin kausipalkalla vielä ensi kausi, mikä saattaa rajoittaa ostajia.

Parhaimmillaan Varlamov pystyy yhä olemaan laadukas torjuja NHL:ssä, ja vielä viime kaudella hän oli erinomainen ykkösvahti. Eniten Varlamovia saattaisi tarvita maalivahtiongelmissa oleva Vegas Golden Knights. Paluuta Washington Capitalsiin ei pidä sulkea pois, ja myös Edmonton Oilers on mahdollinen vaihtoehto.

Mahdollisia suomalaisia siirtyjiä: Joel Armia, Joonas Donskoi, Aleksi Heponiemi, Kasperi Kapanen, Joonas Korpisalo, Mikko Koskinen, Artturi Lehkonen, Eetu Luostarinen, Sampo Ranta, Juuso Välimäki

Tilastolähteet: Evolving-Hockey
5v5 xGF%: Henkilökohtaisen luodun ja annetun maaliodottaman suhdeluku viidellä viittä vastaan
GAR: Pelaajan tuoma lisäarvo joukkueelleen maaleiksi muutettuna
WAR: Pelaajan tuoma lisäarvo joukkueelleen voitoiksi muutettuna
GSAA: Ehkäistyt maalit suhteessa keskimääräiseen maalivahtiin
GSAx: Ehkäistyt maalit yli maalivahtia vastaan lauotun maaliodottaman

» Lähetä palautetta toimitukselle