Taylor Hallin NHL-ura jatkuu Bostonissa.
Kuva © Getty Images

Siirtotakaraja oli toisille hyvä ja toisille huono − Coyotesilta hampaaton suoritus, Bruins teki itsestään pelottavamman puoli-ilmaisella Taylor Hallilla

Artikkeli

17 pelaajaa ja 26 kauppaa.

Maanantai-iltana sulkeutunut NHL:n siirtoraja oli monella tapaa historiallisen hiljainen. Edellisen kerran alle 25 pelaajaa vaihtoi maisemaa yli kaksi vuosikymmentä sitten keväällä 2000. Vuosi sitten nähtiin kaikkien aikojen vilkkain kauppapäivä, kun peräti 55 pelaajaa vaihtoi joukkuetta.

Vaikka kauppojen määrä jäi odotettua pienemmäksi, nähtiin maanantai-iltana useita mielenkiintoisia pelaajasiirtoja. Jatkoajan NHL-toimittajat Ville Lampinen ja Antti Wennström perkasivat siirtorajan merkittävimmät kaupat. 

Aktiivinen voittaja 

Lampinen: New York Islanders oli yksi siirtorajan aktiivisimmista joukkueista ja organisaatio teki suurimman siirtonsa jo hyvissä ajoin ennen siirtoikkunan sulkeutumista. GM Lou Lamoriello oli pitkään hyökkääjä Taylor Hallin perässä, mutta käänsi lopulta katseensa entiseen työnantajaansa New Jersey Devilsiin.

Islanders hankki hyökkäykseensä runsaasti lisäkokemusta Travis Zajacin ja Kyle Palmierin muodossa. Pelaajatyyppeinä hyökkääjäkaksikko vaikuttaa juuri Barry Trotzille sopivilta. Hinta oli saarelaisille maltillinen: toiseen suuntaan kaupassa liikkuivat hyökkääjät A.J Green ja Mason Jobst sekä ensimmäisen kierroksen (2021) ja neljännen kierroksen (2022) varausvuorot.

Islandersin tie nousi kuplapudotuspeleissä pystyyn Itäisen konferenssin finaalivaiheessa ja nyt Lamoriellon ryhmä hakeekin finaalipaikkaa entistäkin kovemmalla kokoonpanolla. Hyökkääjä Anders Leen poissaolo tekee ison aukon joukkueen hyökkäämiseen, mutta Palmieri on parhaimmillaan tehokas korvaaja. Puolustukseen hankittiin syvyyttä Braydon Coburnin muodossa. Veteraanipuolustaja irtosi Ottawa Senatorsista seitsemännen kierroksen (2022) varausvuorolla.

Wennström: Boston Bruins. Puoli-ilmaiseksi hankittu Taylor Hall, siinä kyljessä tullut syvyyshyökkääjä Curtis Lazar sekä edullisesti tullut kiekollinen hyökkääjä Mike Reilly nostavat minun papereissani yksittäisen Stanley Cup -ehdokkaiden joukossa joukkueen pisteitä eniten. Eli Bruins kaipasi kipeästi syvyyttä ja se sitä sai, joten oman lohkon muut kärkijoukkueet saavatkin olla todella varuillaan.

Päälle Hall on pelkkää syvyyshyökkääjää merkittävämpi hankinta. Koko hänen kautensa on mennyt penkin alle, mutta nyt hänellä on tilaisuus kaikkien aikojen kasvojenpesuun. Reillynkään osuutta ei auta väheksyä. Mainiosti heikossa Senatorsissa alkukauden pelannut pakki voi istua Bruinsin pelitapaan vielä paremmin. Jos Bruins on näyttänyt jäävän divisioonassaan paitsioon, tämä kauppa tekee heistä taas relevantin haastajan kärkijoukkueille.

Vaihtoehtoja tälle paikalle oli myös jälleenrakentavissa joukkueissa, joista Detroit Red Wings ja Columbus Blue Jackets hamstrasivat varausvuoroja useammalla kaupalla, Blue Jackets vieläpä vain rajoittamattomia vapaita agentteja menettäen. Painotan kuitenkin valinnassani tämän kauden voimasuhteita ja hyvää hinta-laatusuhdetta.

Passiivinen voittaja

Wennström: Carolina Hurricanes teki vain yhden kaupan hankkimalla seuraan yhden suomalaisen. Jani Hakanpää saapui, Haydn Fleury lähti.

Tämä voi tuntua halvahkolta hinnalta entisestä ykköskierroksen seiskavarauksesta luopumisesta, mutta on siirtona perusteltu. Hakanpään kätisyys ja pelityyli antavat joukkueelle mainion vaihtoehdon pakistomateriaalin kiertoon.

Hurricanes johtaa divisioonaansa ja on yksi mahdollisista Stanley Cup -voittajista. Sitä huhuttiin moneen kauppaan osalliseksi, mutta minun silmiini joukkue on juuri hyvässä tasapainossa sekä pelin sisällön että pelaajiston suhteen. Hyvä, kun maltoitte.

Lampinen: Los Angeles Kings teki muutaman täsmäiskun, mutta pysyi pitkälti uskollisena omalle uudelleenrakennusprojektilleen. Veteraanihyökkääjä Jeff Carter kaupattiin Pittsburgh Penguinsiin kahta varausvuoroa vastaan. GM Rob Blake lisäsi fyysisyyttä kokoonpanoon jo aiemmin hankkiessaan hyökkääjä Brendan Lemieux'n New York Rangersista. Taitopuolen osaamista hyökkääjistöstä jo löytyykin.

Kings pääsi yhteisymmärrykseen hyökkääjä Alex Iafallon kanssa ja hänelle tehtiin uusi, neljän vuoden mittainen jatkosopimus. 27-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella lupaavat 43 tehopistettä ja on tärkeä pala joukkueen tulevaisuutta. 

Passiivinen pettymys

Lampinen: Winnipeg Jets oli joukkue, jolta odotettiin rohkeampia peliliikkeitä. Organisaatio hankki puolustaja Jordie Bennin Vancouver Canucksista halvalla hinnalla. Vaikka Benn tuokin Jets-puolustukseen syvyyttä, olisi joukkue kaivannut ehdottomasti David Savardin tai Jamie Oleksiakin kaltaista viivapelaajaa.

Jets on pelannut Toronto Maple Leafsin varjossa mukavan runkosarjan ja joukkue taistelee keväällä tosissaan useamman kuin yhden pudotuspelisarjan voitosta. Nyt jos koskaan Jetsin olisi kannattanut ottaa jopa pieniä riskejä siirtorajalla.

Wennström: Arizona Coyotes toimi surkeasti heittäessään tassut pystyyn faksin edessä. Sillä on puolustuksessaan taksiryhmä mukaan lukien kuusi ensi kesänä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tulevaa pelaajaa, mutta GM Bill Armstrong ei saanut liikuteltua yhtään heistä siirtotakarajan yhteydessä. Joukkueelta puuttuu ensi kesän ykkösvaraus, eivätkä nämä puolustajat olisi sellaisia tuoneet. Olipahan hampaaton suoritus.

Coyotes saattaa tietysti kitkutella tällä kaudella pudotuspeleihin. Tämä tapahtuisi kuitenkin lähinnä siksi, että divisioona on erityisen heikko, eikä sille ole luvassa menestystä, vaikka se sinne onnistuisi itsensä kampeamaan.

Aktiivinen häviäjä

Lampinen: Buffalo Sabresin siirtotakaraja oli jatkumoa katastrofikaudelle. Puolustaja Brandon Montourista saatu kolmannen kierroksen varausvuoro oli ehkäpä koko synkän Sabres-kauden kirkkain valopilkku. Taylor Hall oli siirtoikkunan halutuin pelaaja, mutta hänestä saatu saalis jäi suoraan sanoen vaisuksi. Bruinsista Sabresiin siirtyivät hyökkääjä Anders Björk ja toisen kierroksen varausvuoro. 

Sabres ei helpottanut omaa tilannettaan antamalla Hallille viime kesänä vain yhden vuoden mittaisen sopimuksen, joka sisälsi siirtokiellon toisiin joukkueisiin. Nyt Hall piti kaikkeja kortteja käsissään ja Sabresin oli käytännössä pakko kaupata mies Bruinsiin. 

Wennström: Washington Capitals maksoi siirtotakarajan kovimman hinnan yksittäisestä pelaajasta. Täten sen voi suoraan kaupassa siirtyneitä palasia puntaroimalla arvioida suureksi häviäjäksi. Kokonaisuus on tosin monimutkaisempi, ja käytin erillisen kolumnin verran aikaa tämän läpikäyntiin.

Herran haltuun -välimaasto

Lampinen: Philadelphia Flyers oli aktiivinen siirtorajalla, mutta joukkueen suunnasta on vaikea olla mitään mieltä. GM Chuck Fletcher kauppasi hyökkääjä Michael Rafflin Capitalsiin ja puolustaja Erik Gustafssonin Montreal Canadiensiin. Saalis näistä kahdesta kaupasta ei ollut kummoinen: viidennen ja seitsemännen kierroksen vuorot.

Flyers piti kiinni parhaasta pelinappulastaan hyökkääjä Scott Laughtonista. Fletcher teki työteliään hyökkääjän kanssa peräti viiden vuoden jatkosopimuksen, jonka kokonaisarvo on 15 miljoonaa dollaria. Flyers taistelee vielä pudotuspelipaikasta tällä kaudella, mutta siirtotakarajan liikkeet kielivät katseiden siirtämisestä tulevaisuuteen. 

Wennström: Nashville Predators. Siirtotakarajalla ainoaksi kaupaksi jäi ison mutta kankean Erik Gudbransonin hankinta. Seura on nyt pudotuspelipaikalla, mutta toivottavasti siellä todella tiedetään, mitä he ovat tekemässä. No miksipäs ei, mutta kun siirtohuhuissa pyöriteltiin voimakkaasti Mikael Granlundia ja Mattias Ekholmia, joukkueella näytti todella olevan heissä pelinappuloita ja mahdollisuuksia.

Eipä tapahtunut mitään, ja Matt Duchenen kauden tehopistesaldo on kahdeksan, Ryan Johansenin 15. Ehkäpä seura sitten saa suojattua pakkikalustonsa kaikki kovemmat tykit, eikä Granlundin ilmainen poistuminen kesällä haittaa? Joka tapauksessa vaikea ennustaa, oliko tämä passiivisuus onnistunut liike.

» Lähetä palautetta toimitukselle