Sharks ui syvissä vesissä – puolustuksen munaukset ovat leimanneet alkukautta

NHL / Artikkeli
Brent Burnsille alkukausi on ollut vaikea.
Kuva © Getty Images
Viime keväänä lännen konferenssifinaaleihin asti edennyt San Jose Sharks on aloittanut kautensa surkeasti. Hapuileva alakerta ja laajuuttaan menettänyt hyökkäys ovat toistaiseksi kaukana sarjan kärkijoukkueiden tasosta.

Kolme ottelua, nolla pistettä ja maaliero 3–12. Pitkään NHL:n kirkkainta palkintoa jahdanneen San Jose Sharksin käyrä näyttää viimein kääntyneen laskusuuntaan. Syksyn ensimmäisistä peleistä on harvoin syytä vetää johtopäätöksiä, mutta Sharksin kohdalla tilanne näyttää kiistämättä tukalalta.

Jo harjoituskaudella Sharks oli heikossa vireessä häviten kuudesta ottelustaan viisi. Sama meno on jatkunut nyt myös runkosarjassa – kaikissa kolmessa ottelussaan Sharks on ollut täysi vastaantulija. Kahdesti Vegas Golden Knightsille ja viimeisimpänä Anaheim Ducksille kärsityt tappiot olisivat helposti voineet tuottaa synkemmänkin maalieron.

Korvaamattomat menetykset

Joe Pavelski, Gustav Nyquist ja Joonas Donskoi olivat pahoja menetyksiä Sharksin hyökkäyskalustossa. Nimekkäitä korvaajia ei kesän aikana hankittu ja juuri nyt näyttääkin siltä, etteivät nuoret paikkaajat ole vielä täysin valmiita heille tarjottuun rooliin. Uudistuneet ketjut ovat samalla lamauttaneet myös Sharksin kokeneempien hyökkääjien pelin. 14 ylivoimaa ovat tuottaneet nolla maalia ja muun muassa Tomas Hertl, Timo Meier ja Kevin Labanc ovat edelleen vailla tehopisteitä.

Ensimmäisillä kierroksilla Sharks olisi todella tarvinnut Evander Kanea, joka kärsi harjoituskaudella saamaansa kolmen ottelun pelikieltoa. Sharks on ollut ongelmissa hyökkäyspaineen muodostamisessa ja vahvana 1v1-pelaajana Kane tulee varmasti auttamaan tätä osa-aluetta jatkossa.

Sharks onnistui päästämään peräti kolme alivoimamaalia otteluissa Golden Knightsia vastaan

Myös puolustuksessa Sharksin joukot ovat harventuneet. Justin Braun ja Joakim Ryan jättivät joukkueen kesällä, minkä lisäksi sairastuvan ovi on käynyt alkukauden aikana jo useampaan otteeseen. Radim Simekin seuraksi loukkaantuneiden kirjoihin on nyt lisätty Dalton Prout ja heti perään häntä tuuraamassa ollut Jacob Middleton.

Koominen puolustustyöskentely

Sharksin kaikkia kolmea ottelua ovat leimanneet huolimattomuus ja oman alueen merkkausvirheet. Brent Burnsin ja Erik Karlssonin johtama alakerta on menettänyt kiekkoja vaaralliseen tahtiin kentän molemmissa päissä. Kaiken kukkuraksi Sharks onnistui päästämään peräti kolme alivoimamaalia otteluissa Golden Knightsia vastaan.

Hieman yllättäen varmaotteisin puolustuskaksikko on löytynyt Sharksin maalin suulta. Martin Jones (5 erää) ja Aaron Dell (4 erää) ovat joutuneet kannattelemaan joukkuettaan hädän hetkillä – ja niitä on todellakin riittänyt. Molemmilla maalivahdeilla mukaan mahtuu myös heikompia suorituksia, mutta olosuhteisiin nähden he ovat silti onnistuneet hyvin. Dellin epävarma mailapeli tosin kauhistutti sunnuntain Ducks-ottelussa.

Positiivisesti ajatellen Sharksin alakerta voi ainoastaan parantaa otteitaan tästä eteenpäin. Esimerkiksi Karlsson pelasi nivusleikkauksensa jälkeen vain yhden harjoitusottelun ennen paluutaan tosipeleihin. Lisäksi hän huilasi ensimmäisen runkosarjaottelun ollessaan vaimonsa Melindan tukena synnytysosastolla. Kolme peliä neljän päivän sisään tuntuivat olevan suurin koettelemus Burnsille, jonka jalka sakkasi Ducksia vastaan pahasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle