Seuraa näitä: Naisten Liigan runkosarjahuipennuksena täysin tasapäinen kotietujahti, superseuran hampaisiin jäävää ei käy kateeksi

Naisten Liiga / Artikkeli
TPS ja Ilves kuuluvat viimeisen kolmanneksen tiukimpaan nelikkoon.
Kuva © Timo Savela

Kauden 2022−23 Naisten Liigan runkosarjaa on jäljellä vielä viimeinen kolmannes, kun kaikilla joukkueilla on pelattuna 24−25 ottelua ennen joulukuun ensimmäisen sunnuntain koitoksia.

Yhteensä jaettavia pisteitä riittää vielä runsaasti. Muutamaan kerrokseen jakautuneiden tasoerojen vuoksi todennäköisyydet näyttävät jakavan joukkueita useampaan kastiin, joista tiukimpana näyttäytyy viimeisestä puolivälierien kotietupaikasta käytävä taisto.

Ratkesiko runkosarjan voitto jo lauantaina? Ei nuolaista vielä

Sarjan kaksi selkeintä kärkijoukkuetta ovat KalPa ja HIFK, jotka kohtasivat toisensa lauantaina. KalPan tiukka 3−2-voitto merkitsi sitä, ettei joukkue ole hävinnyt vielä yhtään ottelua pelaamistaan 24:stä. Voiton myötä KalPan (70 pistettä) kaula kärjessä toisena olevaan helsinkiläisseuraan kasvoi kahdeksaan (HIFK, 62 pistettä).

Ylivoimainen kunto enteilee runkosarjan voittoa, mutta ratkaisu saattaa venyä helmikuulle asti, sillä joukkueet kohtaavat toisensa vielä kahdesti. Näin ollen 4. ja 18. helmikuuta pelattavissa otteluissa on jaossa yhteensä kuusi pistettä, mikä HIFK:n voittaessa molemmat pelit voisi virittää ykköspaikan taistoa vielä loppuun asti.

Kolmantena majaileva K-Espoo (50 pistettä) on kahden tulen välissä jokseenkin turvallisesti. Viisi peräkkäistä voitotonta ottelua marraskuussa ehti kasvattaa sen eroa kärkeen, mutta viimeiset kolme ottelua ovat olleet sille taas voitollisia.

Eroa kakkosena olevaan HIFK:hon on silti käytännössä vaikeat 12 pistettä, kun taas Kuortane (42 pistettä) tulee sen perässä kahdeksan pisteen päässä yhden ottelun enemmän pelanneena. Todennäköisyydet ovat siis espoolaisten puolella kovasti, sillä K-Espoo nappasi lauantaina selkeän voiton Kuortaneesta, eikä keskinäisiä otteluja ole enää kuin yksi jäljellä.

Sarjataulukko 3.12. pelattujen otteluiden jälkeen.
Sarjataulukko 3.12. pelattujen otteluiden jälkeen.
Kuva © Antti Wennström

Kotiedusta hurja kamppailu, yhdelle käy köpelösti

Kuortaneen (25 peliä, 42 pistettä) lisäksi HPK:lla (24, 38 p.), TPS:llä (24, 38 p.) ja Ilveksellä (24, 38 p.) on siis vielä periaatteessa mahdollisuus tavoittaa vaikka K-Espoo ja nousta runkosarjan kolmannelle sijalle. Todennäköisintä kuitenkin on, että nämä neljä joukkuetta tappelevat eniten nyt Kuortaneen hallussa olevasta neljännestä sijasta ja täten kotiedusta puolivälierään.

Tästä näyttää myös muotoutuvan runkosarjan viimeisen kolmanneksen tiukin ja jännittävin kamppailu. Nelikon paras aloittaa pudotuspelit kotikaukalossa ja saa sitä kautta edun tiukkoihin kanssasisariinsa tosipelien alkaessa.

Nelikon viimeiseksi eli seitsemänneksi jäävän kohtalo on todennäköisyyslaskennoissa selkeästi muita vaikeampi, sillä kyseinen joukkue aloittaa pudotuspelinsä mainitun ylivoimaisesti runkosarjaa pelanneiden "superseurojen" KalPan tai HIFK:n vieraana. Tämän paikan välttämisellä on näillä voimasuhteilla välieriin selviytymisen kannalta muita selkeästi merkittävämpi vaikutus.

Pudotuspeleihin on vielä pääsemässä Kärpät, mutta eroa yläpuolella olevaan nelikkoon on 22 pistettä, mikä merkitsee puolivälierien aloitusta runkosarjan voittajan vieraana. Lukko (7 pistettä) ja RoKi (2 pistettä) ovat äärimmäisen suurella todennäköisyydellä jo ulkona pudotuspeleistä.

Viimeisen kolmanneksen tärpit

Seuraavassa aiemmassa mainittujen sijoituskamppailujen tärkeimpiä niin sanottuja kuuden pisteen otteluita, kun kaikilla on runkosarjaa jäljellä 11-12 ottelua. Ottelut on valittu tällä hetkellä tiukimpien ja todennäköisimmin keskenään sijoituksia vaihtavien piste-erojen mukaan.

Runkosarjan kärkitaisto: Molemmilla jäljellä 12 ottelua, 4.2. HIFK−KalPa, 18.2. KalPa−HIFK.

Kolmossija: K-Espoolla jäljellä 12 ottelua, Kuortaneella 11, 28.1. Kuortane−K-Espoo.

Kotietu: Kuortaneella 11 ottelua, HPK:lla, TPS:llä ja Ilveksellä 12 ottelua.

6.12. HPK−TPS
21.1. Kuortane−HPK, Ilves−TPS
22.1. TPS−Ilves
28.1. HPK−Ilves
29.1. Kuortane−TPS
4.2. Ilves−HPK
5.2. Kuortane−Ilves

Runkosarja päättyy 19.2.2023. Joulutauolla ollaan joulukuun 12. päivästä tammikuun 21. päivään asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle