Seuraa näitä: Brad Lambert kohtaa ensimmäistä kertaa varausluokkansa kanadalaiset kärkinimet U17-ikäluokan ykkösturnauksessa

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Brad Lambert on yksi World Hockey Challenge -turnauksen ykköstähdistä.
Sunnuntain vastaisena yönä Kanadassa alkava World Hockey Challenge -turnaus on alle 17-vuotiaiden maajoukkueille vuoden isoin ja kovatasoisin tapahtuma. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen listaa turnauksen kiinnostavimmat pelaajat, jotka kannattaa laittaa erityiseen seurantaan.

Brad Lambert, hyökkääjä, Suomi

Lambert on tällä hetkellä lupaavin vielä ilman varausta oleva suomalaispelaaja. Pelicansin junioriorganisaatiosta HIFK:hon kesällä siirtynyt hyökkääjä oli Hlinka Gretzky Cupissa Suomen parhaita pelaajia tehden viidessä ottelussa kolme maalia. 15-vuotias Lambert on myös loistanut alkukaudesta HIFK:n A-junioreissa tekemällä 19 otteluun 18 tehopistettä.

Lambertin vahvuudet ovat ennen kaikkea hyökkäyspäässä. Hän on uskomattoman hyvä luistelija ja kiekonkäsittelijä, joka pystyy loihtimaan tekopaikkoja lähes tyhjästä. Lambert on uhka sekä laukojana että pelintekijänä. Hän on pelannut tällä kaudella sentterinä A-nuorissa, mutta pelipaikka oli perjantain vastaisena yönä pelatussa harjoitusottelussa Hlinka Gretzky Cupin tapaan laidalla. Mikäli Suomi etenee turnauksessa pitkälle, on Lambert yksi ennakkosuosikeista koko turnauksen pistepörssin voittajaksi. 

Samu Salminen, hyökkääjä, Suomi

Salminen oli viime kaudella kaikki turnaukset huomioiden 2003-syntyneiden ikäluokan paras pistemies 14 otteluun tehdyillä 22 pisteellä. Tällä kaudella hän on kirjauttanut Jokerien A-nuorissa 14 pelaamassaan ottelussa tehot 5+10. Kuudesta ottelusta B-junioreiden puolella on saldona huikeat 21 tehopistettä.

Maajoukkueessa usein keskellä mutta tällä kaudella A-nuorissa laidalla pelannut Salminen on erittäin taitava pelintekijä ja tuo lisäarvoa erityisesti ylivoimalla. Hän ei ole yhtä dynaaminen luistelija kuin esimerkiksi Lambert, mutta kompensoi tätä älykkäillä ratkaisuilla niin kiekollisena kuin kiekottomana. Niin halutessaan Suomella on heittää jäälle kenties koko turnauksen kovin hyökkäystrio Lambertin, Salmisen ja Samu Tuomaalan muodossa. 

Viljami Juusola, puolustaja, Suomi

Kun Kärppien 2002-syntyneistä puolustajista Kasper Puutio ja Ville Ottavainen siirtyivät täksi kaudeksi Kanadan juniorisarjoihin ja Topi Niemelä on onnistunut kaivertamaan itselleen paikan Liigasta, on Juusola saanut heti ensimmäisellä kaudellaan ison roolin Kärppien A-junioreissa. Pohjola-leirin parhaana pelaajana vuonna 2018 palkittu Juusola oli viime kaudella ikäluokkansa tehokkain puolustaja maajoukkuepeleissä. 

Juusolan vahvuuksiin kuuluu ennen kaikkea vahva kiekollinen osaaminen yhdistettynä sulavaan luisteluun ja aggressiiviseen puolustuspelaamiseen, mikä näkyy erityisesti katkoina keskialueella. Lähtökohtaisesti Juusola on turnauksessa Suomen ykköspuolustaja ja saa runsaasti jääaikaa myös erikoistilanteissa.  

Shane Wright, hyökkääjä, Kanada Musta

Wright on yksi turnauksen kolmesta 2004-syntyneestä pelaajasta. Hänestä tuli viime keväänä OHL:n historian viides pelaaja, jolle myönnettiin poikkeuslupa pelata sarjassa jo vuotta tavallista aikaisemmin. Kingston Frontenacs varasi kesällä Wrightin OHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Kanadalaishyökkääjä on aloittanut kauden lupaavasti tekemällä 14 otteluun 11 tehopistettä.

183-senttinen Wright on erittäin hyvin luisteleva sentteri, jonka pelilukutaidot ovat huippuluokkaa. Hän on monipuolinen kiekollisena ja kykenee peliä edistäviin ratkaisuihin joka tilanteessa. Wright on ikäisekseen kypsä myös fyysisesti, mikä todennäköisesti auttoi häntä poikkeusluvan saamisessa. 

Shane Wright on aloittanut OHL-uransa lupaavasti.
Kuva © Getty Images

Matthew Savoie, hyökkääjä, Kanada Valkoinen

Jos Wright dominoi viime vuosina alaikäisenä Toronton alueen juniorisarjoja, Savoie on tehnyt saman läntisessä Kanadassa. 2004-syntynyt Savoie oli viime kaudella CSSHL-sarjan nuorin vakituinen pelaaja sekä pistepörssin viides 31 ottelussa tehdyillä 71 tehopisteellä. Yleisen käsityksen mukaan Savoien poikkeuslupahakemus pelata WHL:ssä alaikäisenä kuitenkin hylättiin, minkä jälkeen hän ilmoitti sitoutumisestaan pelata yliopistokiekkoa Denverin yliopiston riveissä.

WHL:n varaustilaisuudessa pelaajat varataan vuotta nuorempana kuin OHL:ssä ja QMJHL:ssä, vaikka he eivät normaalisti saa pelata varaavan joukkueen riveissä vielä seuraavalla kaudella muutamaa ottelua enempää. Winnipeg Ice varasi Savoien varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana hänen yliopistositoutumisesta huolimatta ja myöhemmin kanadaishyökkääjä tekikin sopimuksen joukkueen kanssa.

Hyödyntämällä porsaanreikiä äärimmäisen nopea Savoie on pelannut tällä kaudella WHL:n ja CSSHL:n välillä. Savoie muodostaa Wrightin ja Lambertin kanssa kesän 2022 varaustilaisuuden tämänhetkisen kärkikolmikon. 

Brandt Clarke, puolustaja, Kanada Musta

Clarke on tällä hetkellä 2003-syntyneiden ikäluokan ja vuoden 2021 varausluokan lupaavin puolustaja. Hän sijoittui viime kaudella GTMMHL-sarjan pistepörssissä kaikista pelaajista kolmanneksi tehden puolustajan paikalta uskomattomat 113 tehopistettä 73 otteluun. Samalla hän rikkoi sarjan kaikkien aikojen puolustajien piste-ennätyksen kevyellä 25 pisteen erolla. 

Kuten pistelukemat kertovat, Clarke on erittäin lahjakas hyökkäyssuuntaan. Hän on kiekollisilta taidoiltaan puolustajaksi ylivertainen ja tukee hyökkäyksiä erinomaisen luistelunsa avulla. Clarke varattiin viime kesänä OHL:n varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana Barrie Coltsin toimesta ja toistaiseksi saldona on kahdeksan syöttöpistettä 13 ottelussa. Hän on lähtökohtaisesti turnauksen selkeä ykköspuolustaja. 

Fabian Lysell, hyökkääjä, Ruotsi

Frölunda on seurana tunnettu erityisesti siitä, että sen juniorijoukkueissa kasvaa ja kehittyy vuodesta toiseen valtava määrä lupaavia pelaajia. Viimeisimpinä kultakimpaleita ovat vuoden 2018 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana varattu Rasmus Dahlin ja tänä kesänä hyvin korkealla numerolla varattava Lucas Raymond. Viime kaudella eniten pisteitä maajoukkueotteluissa tehneistä 2003-syntyneistä kolme neljästä pelaa Frölundassa. Heistä tehokkain viime kaudella oli Lysell, joka kirjautti yhdeksään otteluun 19 tehopistettä.

Lysellin tasoinen lupaus olisi todennäköisesti missä tahansa muussa organisaatiossa pelannut jo tällä kaudella Nuorten SM-liigaa vastaavassa SuperElitissä, mutta Frölundan kovan tason vuoksi hän on joutunut aloittamaan kautensa U18-tasolla. Kutsu U20-joukkueeseen on varmasti piakkoin tulossa, sillä kauden yhdeksään ensimmäiseen otteluun Lysellillä on kasassa tehot 11+14. 

» Lähetä palautetta toimitukselle