Seuraa heitä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa – Seuraavan sukupolven superlupaukset valtaavat Sveitsin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pikkuleijonat lähtevät kirkastamaan viime kevään pronssimitalia alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Sveitsissä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat pelataan 20-30.4 Sveitsin Baselissa ja Porrentruyssa. Maailmanmestaruutta viime keväältä lähtee puolustamaan Ruotsi.

Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi listaa tähän artikkeliin niin kisojen, kuin tulevien kesien NHL-varaustilaisuuksien näkökulmasta seuraamisen arvoisia pelaajia.

Pelaajan tiedoissa mainittu varausranking määrittyy NHL Central Scouting Ranking-listan perusteella. Artikkelissa sovelletaan 18.4.2023 julkaistua listaa. Listan lyhenteet: (EU) = Euroopan ranking ja (P-A) = Pohjois-Amerikan ranking.

Macklin Celebrini, Kanada

Hyökkääjä
Chicago Steel, USHL
NHL-varausiässä: 2024
USHL 2022–23: 50 ottelua, 46+40=86, +27

Celebrinillä vaikuttaa olevan jo 16-vuotiaana kaikki työkalut NHL-tähdeksi. Hän on nopea, ja koostaan (180/82) huolimatta erityisen vahva kiekon kanssa, joka on hänen edukseen kaksinkamppailuissa. Maalivainu Celebrinillä on myös kunnossa, sillä tulokaskauden 46 USHL-maalia on sarjahistorian neljänneksi korkein maalisaldo alle 18-vuotiaalta.

Tehokas USHL-kausi jätti tilastollisesti varjoonsa niin ikään Chicago Steeliä ennen varauskauttansa edustanut, kesän varaustilaisuuden kakkosnimeksi povattu Adam Fantillin. Fantilli pelasi neljä ottelua enemmän, mutta jäi yhdentoista tehopisteen päähän. Hänellä oli myös jo USHL-kausi allaan.

Mitä Celebriniltä voidaan odottaa Kanadan paidassa? Aika näyttää, mutta tarkastellessa vaahteralehtien kokoonpanoja viime turnauksista, ovat esimerkiksi Connor Bedard, Shane Wright ja Alexis Lafrenière kaikki voittaneet joukkueen sisäisen pistepörssin varausvuottaan edeltävällä kaudella. Lafrenièrellä temppu onnistui jo kaksi vuotta ennen ykkösvaraukseksi tulemista.

Celebrinillä on siis erinomainen mahdollisuus liittää nimensä nimekkääseen listaan, kun Kanada lähtee hakemaan revanssia viime vuoden turnauksen päätyttyä jatkoaikatappioon Suomea vastaan puolivälierissä.

Dalibor Dvorský, Slovakia

Keskushyökkääjä
AIK, Allsvenskan
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 3 (EU)
Allsvenskan 2022–23: 38 ottelua, 6+8=14, -19

Juraj Slafkovskýn ohella Slovakian uuden sukupolven lupaavin hyökkääjä. Dvorský nousi suuren yleisön tietoisuuteen jo viime kaudella iskiessään hirmutehot I-divisioonan U18-turnauksessa (5 ottelua, 5+6=11).

Allsvenskanissa tehot jäivät jokseenkin piippuun, joten Dvorský siirtyi loppukaudeksi Ruotsin U20-sarjaan. Kymmeneen otteluun isketyt 11 tehopistettä pohjustavat hyvin odotuksia MM-kisoihin.

Vaikkei hän vertaudu Slafkovskýn kanssa mittojen osalta, on Dvorský vahva, mutta kiekollisissa taidoissa edellä mainittua jäljessä. Myös kahden suunnan pelaamisessa on kehitettävää.

Varausstatus on mielenkiintoinen. Osa kykyjenetsijöistä pitää varmana, että slovakialaisen nimi huudetaan ensimmäisen viidentoista joukossa. Toiset taas katsovat osakkeiden laskeneen niin pahasti, joten kisat tarjoavat näytön paikan. Dvorský on yksi kisojen kiinnostavimmista pelaajista. 

Arttu Alasiurua, Suomi

Hyökkääjä
Kärpät U20, U20 SM-Sarja
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 92 (EU)
U20 SM-Sarja 2022–23: 45 ottelua, 16+14=30, +4

Muodostaa Halttusen ja Heleniuksen kanssa Suomen syömähammas-ketjun. Takana on tilastollisesti varsin hyvä kausi, vaikka läpimurtoa Liiga-rinkiin ei näkynyt. Tehoja löytyi myös U18-maajoukkueen kanssa 17 otteluun kauden aikana 12 pistettä, joten korkean profiilin ketjukavereiden rinnalla on syytä odottaa tulosta.

Varausranking tulee nousemaan kisojen aikana, sillä Alasiurua on parantanut otteitaan huomattavasti kevättalven kuluessa. Esimerkkinä U18-kauden yhdeksään viimeiseen otteluun jopa 15 pistettä. Monipuolinen vasemmalta laukova hyökkääjä tarvitsee kokoa (73kg), mutta tulevaisuus voi olla hyvinkin kirkas.

Maalivainua löytyy, mutta rooli ketjussa tulee todennäköisesti olemaan Halttusen ruokkiminen. Ensi kaudella odotettavissa Liiga-debyytti.

Axel Sandin Pellikka, Ruotsi

Puolustaja
Skellefteå, SHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 7 (EU)
SHL 2022–23: 22 ottelua, 2+3=5, +2

Mahdollisesti tulevan kesän varaustilaisuuden ykköspuolustaja. Oikealta ampuva hyökkäävä puolustaja takoi hurjat tehot Ruotsin U20-sarjassa (31 ottelua, 16+20=36). Pelannut itsevarmoin ottein myös SHL-finaaleihin edenneen Skellefteån riveissä. Syksyltä on takana vahva Hlinka-Gretzky-turnaus, ja Sandin Pellikka pelasi myös U20-kisoissa.

Varausstatus ruotsalaisella on kysymysmerkki. Pohjois-Amerikan kykyjenetsijät ovat tiputtaneet varausrankingia pitkin vuotta, ja status ensimmäisenä varattuna puolustajana on uhattuna itävaltalaisen David Reinbacherin nousun johdosta.

Erik Karlssoniin vertauksia kerännyt Sandin Pellikka on yksi maailmanmestaruutta puolustavan Ruotsin tärkeimmistä pelaajista, ja yksi suosikeista puolustajien pistepörssin voittajaksi. Eikä sovi unohtaa suomalaisia sukujuuria isän puolelta!

Sandin Pellikka edusti Ruotsia vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Maxim Štrbák, Slovakia

Puolustaja
Sioux Falls Stampede, USHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 48 (P-A)
USHL 2022–23: 46 ottelua, 5+13=18, -20

Michiganin osavaltion yliopistoon ensi kaudeksi siirtyvä Štrbák on kolunnut suomalaisen junioriringin läpi Pelicansin ja Jokereiden riveissä. Ensimmäistä kauttaan rapakon takana pelaava slovakialainen on raa'empi, mutta kookkaampi versio viime vuoden kakkosvarauksesta, maanmiehestään Šimon Nemecistä. Štrbák merkkautti viime vuoden U18-kisojen I-divisioonassa viiteen otteluun kolme syöttöpistettä.

Slovakian siniviivan johtajan NHL-varausstatus heiluu ennen kisoja ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä, joten kisat ovat tärkeä näytön paikka.

Otto Stenberg, Ruotsi

Keskushyökkääjä
Frölunda, SHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 6 (EU)
SHL 2022–23: 23 ottelua, 1+2=3, -1

Stenberg muistuttaa todella paljon viime vuoden U18-turnauksen arvokkaimmasta pelaajasta, Jonathan Lekkerimäestä. Stenberg ja Lekkerimäki ovat saman kokoisia, kummankin varauskaudet seurasivat samaa kaavaa, ja tuotanto oli miltei samanlaista.

Suurin eroavaisuus miesten välillä on kätisyys, sillä Stenberg laukoo vasemmalta. Hän on myös kyvykäs pelaamaan keskellä. Frölundan kivikovassa joukkueessa vastuu, ja tulos jäivät vähälle, mutta Ruotsin U20-sarjassa 29 otteluun isketyt 11+15=26 näyttävät kykyjenetsijöiden silmiin huomattavasti paremmalta.

Stenberg on kaukalossa taistelijaluonne, energinen ja erinomainen kahteen suuntaan. Hän toimi syksyn Hlinka-Gretzky-turnauksessa Tre Kronorin kapteenina, joten ei kaihda johtajan rooliakaan. Varausstatus tippunut kauden aikana, mutta ensimmäisen kierroksen varaus on taattu.

Will Smith, Yhdysvallat

Keskushyökkääjä
Yhdysvaltain maajoukkueen kehitysohjelman joukkue, USHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 3 (P-A)
USHL 2022–23: 20 ottelua, 15+27=42, +18

Tässä nimessä on todellsita tähtivoimaa. Smith on Yhdysvaltain juniorikehitysohjelman liukuhihnamaisen pelaajatehtaan seuraava huipputuotos. Nopea ja käsistään taitava hyökkääjä kuulee nimensä kesän varaustilaisuuden kärkikymmenikössä.

USHL-sarjassa kirkkaasti paras pistekeskiarvo, vaikka vyölle tarttui vain 20 ottelua. Yhdysvaltain joukkueen kivikovan kärkikuusikon syömähammas.

Bostonin yliopistoon ensi kaudeksi siirtyvä Smith tarjoaa käytännössä täyden paketin. Hän tuo hyökkäyssuuntaan todellista tuplauhkaa niin maalinteossa, kuin pelinlukutaidossa. Yksi suosikeista turnauksen pistepörssin voittoon.

Aron Kiviharju, Suomi

Puolustaja
TPS, Liiga
NHL-varausiässä: 2024
Liiga 2022–23: 21 ottelua, 0+3=3, 0

Näytön paikka. Kiviharju on kenties puhutuin ja seuratuin nuori Liiga-pelaaja sitten Aleksander Barkovin. Siirto pois rakkaasta TPS-paidasta avaa uusia ovia varauskaudelle, ja Celebrinin nousu Pohjois-Amerikassa pudottanee ykkösvaraus-statuksen paineet pois olalta.

Kiviharju on poikkeuksellinen lahjakkuus, ja on jonossa Suomen seuraavaksi NHL-tähtipuolustajaksi. Kiekollisesti lahjakas, itsevarma ja luova puolustaja tarvitsee kesällä uuden työnantajan lisäksi massaa, mutta sitä sopii varauskautta edeltävänä kesänä odottaa syntyvän.

Odotukset Suomen paidassa ovat pilvissä, sillä Kiviharju on joukkueensa ehdottomasti seuratuin pelaaja jo nyt. Liiga-kaukalossa peli takkuili ajoittain, mutta maajoukkueessa on kulkenut. Hlinka-Gretzky-turnauksen viidessä ottelussa Suomen yksi parhaista, viiteen otteluun tehot 1+5 kertovat siitä, että elintärkeä osa hyökkäyssuuntaan ja ylivoimalla.

Kiviharju lähtee U18 MM-kisoihin kovin odotuksin.
Kuva © Tiia Mahkonen

Ryan Leonard, Yhdysvallat

Keskushyökkääjä
Yhdysvaltain maajoukkueen kehitysohjelman joukkue, USHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 5 (P-A)
USHL 2022–23: 17 ottelua, 9+11=20, +20

Smithin ohella turnauksen kiinnostavimpia yhdysvaltalaisia. Leonard on pelaajatyypiltään erittäin mielenkiintoinen, sillä kiekolliset lahjat, pelinlukutaito ja laukaus muistuttavat perinteistä tehohyökkääjää, mutta koostaan huolimatta (180/82) täyttää pelityyliltään kaikki voimahyökkääjän merkit.

Tulosvastuuta Yhdysvaltain kärkikuusikossa on tarjolla, mutta jäänee pisteiden valossa pienempään rooliin, kuin Smith. Joka tapauksessa kuulee nimensä aikaisin kesän varaustilaisuudessa, turnauksen kulusta huolimatta.

Simon Meier, Sveitsi

Keskushyökkäjä
EHC Kloten U20, U20-Elit
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 106 (EU)
U20-Elit 2022–23: 30 ottelua, 10+27=37

Isäntäjoukkueen todennäköisesti ainoa, joka varataan NHL:ään kesällä. Pelaa kaksoisveli Rafaelin kanssa erinomaisesti yhteen, vaikka erottuu täysin pelityyliltään. Meier erottuu edukseen pelintekijänä. Klotenin kasvatti ottaa Sveitsin joukkueen tulosvastuun harteilleen. Hlinka-Gretzky-turnauksen neljässä pelissä lupaavat viisi pistettä.

Kasper Halttunen, Suomi

Oikea laitahyökkääjä
HIFK, Liiga
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 11 (EU)
Liiga 2022–23: 27 ottelua, 0+1=1, -7

Miltei yksimielisesti ensimmäisen kierroksen NHL-varausstatuksella kauteen lähtenyt Halttunen jäi kauas odotuksista päättyvällä kaudella. HIFK-paidassa puolikkaan runkosarjan pelaaminen ilman yhtään osumaa ei näytä hyvältä Pohjois-Amerikan kykyjenetsijöille. U20 SM-sarjasa tehokas, mutta puolivälieräsarja TPS:ää vastaan ilman pisteitä ei varsinaisesti nostanut Halttusen osakkeita.

Maajoukkueen paidassa tahti on ollut parempaa. Halttuselta odotetaan tulosta kisoissa, ja  isokokoinen hyökkääjä on hyvänä päivänä äärimmäisen vaarallinen tulisen laukauksensa kera.

Nälkää on, sillä kisat tulevat todennäköisesti määrittämään, kuuleeko Halttunen nimensä varaustilaisuuden ensimmäisenä, vai toisena päivänä.

Andrew Cristall, Kanada

Vasen laitahyökkääjä
Kelowna Rockets, WHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 15 (P-A)
WHL 2022–23: 54 ottelua, 39+56=95, +18

Cristallilla on takanaan erinomainen WHL-kausi. Pistekeskiarvo 1,76 oikeuttaa sarjan kolmanteen sijaan ainoastaan NHL-varatun Logan Stankovenin ja muuan Bedardin taakse. Cristall on miltei poikkeukselisen lahjakas pelintekijä, ja hän löytää syötön vaikeammastakin välistä.

Kanadan joukkueesta yksi korkeamman profiilin hyökkääjiä, joten tulostakin sopii odottaa. (Näe Celebrinin profiilissa mainittu seikka ensikertalaisten pistepörssivoitoista). Pelasi harjoitusotteluissa Celebrinin laidalla, joten kaksikko kylvänee tuhoa pitkin turnausta.

Cristall päätti WHL-kautensa huipputehoihin.
Kuva © Marissa Baecker

Linus Brandl, Saksa

Keskushyökkäjä
Adler Mannheim U20, DNL U20
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 109 (EU)
DNL U20 2022–23: 32 ottelua, 25+22=47, 0

Saksan avainpelaaja. Tehokas kausi takana kotimaan U20-sarjassa, mutta johtajaluonteen varausranking tippui kevätkauden aikana kymmenkunta sijaa. On tehnyt jo tuttavuutta Leon Draisaitlin kanssa, jolta sai neuvoja.

Kausi on ollut vuoristoratamainen, mutta johdattaa loukkaantumisen ja U20-mestaruuden jälkeen Saksan jatkamaan viime vuodelta, jolloin joukkue jäi puolivälieriin. Taskussa on DEL-sopimus ensi kaudelle, joten mikäli Brandl ei kuule nimeänsä kesän varaustilaisuudessa, on tie NHL:ään silti olemassa.

Carson Bjarnason, Kanada

Maalivahti
Brandon Wheat Kings, WHL
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus maalivahtien NHL-varausrankingissa: 1 (P-A)
WHL 2022–23: 47 ottelua, 3,08pmk, 90,00%

Kanadan, ja ennakko-odotusten mukaan koko varausluokan ykkösmaalivahti. Tilastot eivät ehkä paljaalle silmälle vaikuta kovin mairittelevilta, mutta täytyy muistaa, että kyseessä on juniorisarja. Ja vieläpä poikkeuksellisen lahjakas sellainen.

Sai nauttia muun muassa Bedardin 10 pisteestä joukkueiden neljään keskenäiseen otteluun. Sijoittumisessa Bjarnasonilla on kehittymisen varaa, mutta iso koko ja nopeus ovat valttia.

Konsta Helenius, Suomi

Hyökkääjä
Jukurit, Liiga
NHL-varausiässä: 2024
Liiga 2022–23: 33 ottelua, 3+8=11, +9

Voi nousta haastamaan jopa Kiviharjun paikkaa kesän 2024 varaustilaisuuden ensimmäisenä suomalaisvarauksena. Takana on nousujohteinen kausi U20 SM-Sarjasta aina lainasopimuksen kautta Jukureiden Liiga-rinkiin, jossa vastuu kasvoi. Lopulta esitti varsin kelpo suorituksia, mutta Tapparan sopimuspelaaja takoi U20-puolella 19 otteluun 28 tehopistettä.

Pelintekijänä tähän asti kunnostautunut Heleniuksella on varsin hyvä pelisilmä, ja hän on lahjakas luistelija. Massan lisäksi kehitettävää on röyhkeydessä, sillä Helenius on itse kertonut maalinälkää löytyvän. Hän on pelannut laiturin roolissa Tapparan U20-joukkueessa, mutta Liigassa ja maajoukkueessa käsky on käynyt keskikaistalle.

Rooli Suomen joukkueessa on tärkeä, sillä Alasiuruan ja Halttusen kanssa muodostettu ketju vastannee isosta osasta Pikkuleijonien maaleista, ainakin ennakko-odotusten mukaan. Odotettavissa on läpimurto kansainvälisellä tasolla, jonka jälkeen on helppo aloittaa varauskauden valmistelu Mikkelissä.

Eduard Šalé, Tšekki

Oikea laitahyökkääjä
Kometa Brno, Extraliga
NHL-varausiässä: 2023
Sijoitus NHL-varausrankingissa: 4 (EU)
Extraliga 2022–23: 43 ottelua, 7+7=14, -9

Yksi kisojen lupaavimmista pelaajsta. On jo kokenut junioriarvokisakävijä, kun takana on viime kevään U18-kisojen lisäksi vuodenvaihteessa pelatut U20-kisat, joista saldona oli hopeamitali. Šalé on taitava laituri laajan kikkapankin kanssa, eikä kaihda sen käyttämistä.

Ŧšekin hyökkäyksen kulmakivi jo kokemuksensa ansiosta, sillä yllä mainittujen arvokisavisiittien lisäksi takana on ensimmäinen täysi kausi Tšekin pääsarjassa. Pelinlukutaito ja hyökkäyspään luovuus ovat myös ominaisuuksia, jotka ovat nostaneet myös Ilveksen juniorijoukkueessa korona-aikana piipahtaneen Šalén varausrankingien kärkipäähän.

Kisoilla tulee olemaan erittäin suuri vaikutus varaussijaan, sillä muiden kehitys ympärillä (esimerkiksi Smith ja Leonard), sekä tilastollisesti mieto kausi Extraligassa jättävät kykyjenetsijöille paljon tulkinnanvaraa ennen kesää.

Joka tapauksessa hyvänä päivänä erittäin vaarallinen hyökkäyspäässä, ja kelpo veikkaus pistepörssin voittajaksi.

Tšekki lähtee hakemaan revanssia viime vuoden neljännestä sijasta Šalén johdolla.
Kuva © Minas Panagiotakis

» Lähetä palautetta toimitukselle