Sekava muukalaislegioona muovautui Raipen voittavaksi legioonaksi − "TPS etenee tästä sarjasta helposti jatkoon"

LIIGA / Artikkeli
Soiko pudotuspeleissä myös viulu?
Kuva © Timo Savela
TPS saa puolivälierissä vastaansa Tommi Niemelän päävalmentaman Lahden Pelicansin. Ottelusarja ratkeaa kolmella voitolla. Kaikki ottelut pelataan tällä viikolla. Veikko Nurminen ja Heikki Mannonen perkaavat TPS:n asetelmia alkavaan puolivälierätaistoon.

Veikko Nurminen ja Heikki Mannonen ovat seuranneet koko kauden Turun Palloseuran suorituksia. Kaksikko kiinnittää huomionsa runkosarjan tulokseen ja tulevaan puolivälieräsarjaan Lahden Pelicansia vastaan.

106 pistettä ja 1,797 ottelukohtaista pistetttä, runkosarjan kolmas sija. Tulihan se kotietu sieltä.

Mannonen: Lopulta aika varmastikin, joukkueella ei ollut tätä etua ajatellen missään vaiheessa varsinaista hätää.

Nurminen: TPS hoiti runkosarjan lopun varsin mallikkaasti. TPS saa olla runkosarjastaan todella ylpeä.

Josh Kestner kasasi lopulta tehot 24+25 Petri Kontiolan viedessä pistepörssin voiton. Mitä jäi mieleen Kestneristä ja mitä voidaan odottaa pudotuspeleissä?

Nurminen: Josh Kestner on ollut todella huikea pelaaja. Syksyllä pelatuissa 3v3 Super Series -otteluissa näkyi selvästi, että TPS on hankkinut itselleen todellisen vahvistuksen. 

Tuulennopea hyökkääjä on pelannut todella tasaisen kauden. Isoja tehottomia jaksoja ei kauden aikana tullut, ja kaiken lisäksi Kestner tykitti TPS:lle peräti yhdeksän voittomaalia. On minusta selvää sanoa, että TPS ei olisi ollut noin korkealla sarjataulukossa ilman Kestneriä. Itse nostan hattua jenkkihyökkääjälle siitä, että kultakypärän työmoraali oli illasta toiseen huikealla tasolla.

Pudotuspeleissä odotan kovasti, että pystyykö Kestner vielä parantamaan omaa pelaamistaan. Vastustajat ovat varmasti merkanneet tämän hyökkääjän.

Mannonen: Oli yllättävän hyvä heti alusta alkaen. Pohdin tätä jo hieman syksyllä, mutta varsin varovasti. Sitten kuulin jonkun sanovan tämän ääneen ja ei se hirveän väärin ollut sanottu. Kestnerillä on Kai Nurmisen ajan jälkeen ehkä paras laukaus mitä mustavalkopaidassa ollaan nähty. Hän ei myöskään epäröi käyttää vahvuuttaan ja onkin ratkaissut sillä TPS:lle peräti yhdeksän ottelua.

Kestner on joukkueen vaarallisin hyökkääjä. Tämän tason pelaajalta sopii odottaa pudotuspeleissä vielä parempaa. Kestner pelasi toissakaudella ECHL:n finaaleissa Newfoundland Growlersin riveissä ja oli yksi joukkueensa ratkaisijoista kun ECHL-mestaruus tuotiin Kanadan koillisrannikolle St. Johniin. 

Josh Kestnerin matka on käymässä isompiin sarjoihin
Kuva © Timo Savela

Puolivälieräsarjan otteluohjelma on hyvin tiukka. Turussa pelataan maanantaina ja tiistaina, Lahdessa torstaina ja perjantaina. Välieräsarja ratkeaa tarvittaessa Turussa sunnuntaina 25.4. Hyötyykö toinen joukkue tiukasta ottelutahdista vai onko sillä vaikutusta?

Mannonen: Lähtökohtaisesti ei mitään merkittävää vaikutusta. Tilanne on molemmille joukkueille sama. Uskon, että sarja on tiukka ja pienet erot muodostavat lopputuleman.

Pidän Pelicansin Patrik Bartošákia ottelusarjan parhaana maalivahtina. Hän pelaa luultavimmin jokaisen Pelicansin ottelun, TPS:llä on sen sijaan yksi Liigan vahvimpia, ellei vahvin maalivahtitandem. Joukkue pystyy tarvittaessa kierrättämään maalivahtejaan, eikä taso putoa merkittävästi. Kokenut Karri Rämö ei ole näyttänyt vielä parastaan. TPS pelasi lisäksi juuri ennen runkosarjan loppua pitemmän ottelurumban, josta saattaa olla hyötyä tässä tiukassa otteluputkessa.

Nurminen: Tämä tahti on molemmille sama, joten kumpikaan ei tästä hyödy. Mitä pidemmälle sarja etenee, niin materiaalin leveys korostuu. Pelicansin olisi todella tärkeä saada Iikka Kangasniemi sekä Filip Chlapík takaisin kokoonpanoon. Hannes Björnisen kuorma tulee olemaan todella iso, ja on mielenkiintoista nähdä, että vaikuttaako hurja jääaika Björnisen pelaamiseen.

Kuka tai ketkä TPS-pelaajat tulevat erityisesti nostamaan tasoaan alkavassa puolivälieräsarjassa?

Nurminen: Petteri Wirtasen rooli tulee entisestään kasvamaan. Loistava puolustuspään sentteri tulee varmasti pimentämään vastustajien tähtihyökkääjiä. Runkosarjan lopussa väläytellyt Topias Haapanen saattaa olla TPS:lle todella tärkeä syvyyshyökkääjä keväällä. 

Mannonen: Odotan innolla Oliver Bohmin otteita. Karlstadin mies voitti Växjön riveissä SHL-mestaruuden muutama kausi sitten. Hän tietää miten nämä ottelusarjat voitetaan. 

Petteri Wirtasen ja Juhani Jasun kokemus voittamisesta ovat myös vertaansa vailla.  Uskon myös vahvaan maalivahtitandemiin, Karri Rämö ei ole näyttänyt vielä parastaan Alaketjuissa on myös potentiaalia, Joel Janatuinen voi nousta ratkaisijaksi. 

TPS:n runko muodostuu suureksi osaksi nuorista pelaajista, joilla ei juurikaan ole pudotuspelikokemusta. Juoksevatko he karkuun kokeneen Antti Tyrväisen pudotuspelikatsetta?

Mannonen: No eivät juokse, vaikka Tyrsky saa tarvittaessa koko Raision pelon valtaan hieman silmiään siristämällä.

Paljon puhutaan TPS:n kohdalla nuoresta joukkueesta, mutta unohdetaan katsoa asioiden taakse. Nämä ovat Lauri Pajuniemelle ja Markus Nurmelle jo kolmannet pudotuspelisarjat. He olivat osana joukkuetta, kun Tomi Kallio kumppaneineen yritti kaataa Tapparaa välierissä 2018.

Juuso Pärssinen ja Aleksi Anttalainen kuuluvat viime vuosien mitalisteihin nuorten maailmanmestaruuskilpailuista. Vapisivatko Pärssisen kädet alkuvuoden alle 20 vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa vai oliko hän joukkueen varmimpia suorittajia?  Anttalainen pelasi kaikki ottelut Slovakiassa pidetyissä alle 18 vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa, kun Miro Heiskasen johtama joukkue saavutti hopeaa. Anttalaisella on lisäksi takana pitkät pudotuspelisarjat QMJHL-sarjasta.

Joukkueen runko voi näyttää paperilla nuorelta, mutta se on ikäisekseen todella kypsä ja tottunut painetilanteisiin.

Nurminen: Eivät varmasti juokse, mutta fyysisesti TPS:n joukkue on varsin heiveröinen. Itse koen, että TPS:n vahvuudet eivät ole fyysisessä pelissä, ja varsinkin Palloseuran kärkihyökkääjien pelihuumori saattaa kadota täysin, kun esimerkiksi Tyrväinen aloittaa "keskustelun".

Jos sarja äityy jostain syystä todella fyysiseksi, niin runkosarjassa kilttinä koulupoikana esiintynyt Alen Bibić saisi näyttää kulmahampaitaan.

Juuso Pärssinen pelaa fantastista kautta
Kuva © Tiia Mahkonen

Katsottaessa kokonaisuuksia, mitä tai mitkä ovat TPS:n heikkoudet ja vahvuudet?

Mannonen: Ylivoimapelaaminen on kiistatta kuulunut TPS:n suurimpiin vahvuuksiin. Tasaviisikoin pelatessa Juuso Pärssisen ketju on ollut koko Liigan parhaimpia ketjuja.

Ville Lajusen mahdollinen loukkaantuminen on hyvin merkittävässä osassa ajatellen koko puolustusta. Eemil Viro sai myös runkosarjan lopulla iskun päähänsä. Jos he ovat sivussa, on se merkittävä lovi puolustukseen.  

Nurminen: TPS:n vahvuus on ehdottomasti laadukas hyökkäyskalusto. Kestner, Pajuniemi, Nurmi ja Pärssinen ovat kaikki sellaisia pelaajia, että he voivat ratkaista yksittäisiä otteluita ihan yksin. Myös terävimmän kärjen takaa löytyy laatua, ja se on TPS:n ehdottomasti suurin vahvuus.

TPS:n heikkous on selvästi kapea puolustus. Jos Ville Lajunen ei ole pudotuspeleissä pelikunnossa, niin TPS on oikeasti todella isossa pulassa. Pakistosta puuttuu kokemusta ja myös rutkasti fyysisyyttä.

Katsotaan kristallipalloon: kumpi menee jatkoon?

Nurminen: Itse kallistun vahvasti sen puoleen, että TPS etenee tästä sarjasta helposti jatkoon. Pelicansin materiaali on selvästi turkulaisia heikompi, ja Palloseuran loistava runkosarja kantaa pitkälle.

Loistavien yksilöiden ansiosta TPS etenee tästä otteluparista jatkoon.

Mannonen: TPS. Uskon ottelusarjan päättyvän Lahdessa. Näemme myös kaksi jatkoajalle mennyttä ottelua, mutta TPS:n Aarne Intonen ratkaisee nämä molemmat turkulaisten eduksi.

Arvostan suuresti Tommi Niemelän Pelicansin kautta ja sitä, miten hän on saanut pelikaanit palaamaan siihen positioon, jossa se oli joskus vuosia sitten. Pelicans on noussut jälleen joukkueeksi, joka kykenee voittamaan kenet tahansa ja pelaamaan Liigan viihdyttävintä kiekkoa.

Yksilöistä voisi nostaa useita Hannes Björnisestä Sakke Hämäläiseen tai Elias Vileniin. Puhumattakaan Patrik Bartošákin vaikutuksesta joukkueen edesottamuksiin.

Björninen ja Bartošák saattavat olla tämän ottelusarjan kolmeen parhaan pelaajan joukossa, mutta edes he eivät pysty viemään lahtelaisia tästä jatkoon.

Mannonen ja Nurminen seuraavat tarkasti TPS:n otteita alkavassa puolivälieräsarjassa. Seuraavan artikkelin julkaisu määräytyy joukkueen edesottamusten mukaisesti. 

» Lähetä palautetta toimitukselle