SEATTLE, WASHINGTON - JULY 23: A general view of the Space Needle as the Seattle Kraken team flag is hung from above on July 23, 2020 in Seattle, Washington. The NHL revealed the franchise's new team name today. (Photo by Abbie Parr/Getty Images)
Kuva © Getty Images

Seattlen matka NHL:ään kesti yli sata vuotta – Kraken aikoo olla edelläkävijä ainakin kestävässä kehityksessä

Artikkeli
Emerald City, Smaragdikaupunki on Ozin Ihmemaan keskipisteessä. NHL:n huomion keskipisteessä on nyt Yhdysvaltojen Emerald City eli Seattle. Kaupungin huumaava vihreys ja raikkaus on nyt myös virrannut jääkiekkokaukaloon. Kaukaloon on virrannut myös sadevettä.

Alkuperäisheimot ovat asuneet Yhdysvaltojen luoteisosassa vuosituhansia, mutta kun uudisasukkaat saapuivat Tyynenmeren rannalle vuonna 1851, he päättivät perustaa kaupungin nimeltä New York. Onneksi kaupungille annettiin kuitenkin pian uusi nimi paikallisen heimopäällikön mukaan, eikä NHL laajene neljättä kertaa New Yorkiin, vaan uusi NHL-kaupunki on Washingtonin Seattle. Osavaltio on Yhdysvaltojen ensimmäisen presidentin kunniaksi Washington, ja sen olisi toki voinut myös nimetä uudelleen.

Kaupungin ensimmäinen ammattilaisjoukkue perustettiin jo vuonna 1915. Se oli jääkiekkojoukkue nimeltä Seattle Metropolitans. Pacific Coast Hockey Association (PCHA) oli juuri vuotta aiemmin laajentunut Kanadasta Portlandiin ja Seattle oli siis aivan ensimmäisiä kaupunkeja Yhdysvalloissa, joissa alettiin pelata ammattilaisjääkiekkoa.

Esimerkiksi NHL laajeni Yhdysvaltoihin vasta vuonna 1924 Boston Bruinsin aloitettua toimintansa.

Tuohon aikaan PCHA:n voittaja kohtasi kauden lopussa toisen ammattilaisliigan eli National Hockey Associationin (NHA) mestarin, ja tämän ottelusarjan voittaja sai palkinnoksi Stanley Cupin. Metropolitans järisytti jääkiekon perustuksia kaiverruttamalla ensimmäisenä yhdysvaltalaisena joukkueena nimensä tuon himoitun pystin kylkeen vuonna 1917.

Metropolitans voitti PCHA:n vielä kahdesti, mutta Stanley Cupia se ei päässyt uudestaan nostelemaan. Metsin taru loppui tylysti vuonna 1924, kun heidän jäähallistaan päätettiin tehdä parkkihalli. Itäisessä Kanadassa NHA hajosi riitoihin 1917, mutta tilalle perustettu NHL muodostui käytännössä samoista joukkueista, ja siitä alkoi menestystarina, jonka uhriksi joutui läntinen kilpaileva liiga.

Seattlessa on jo kertaalleen juhlittu Stanley Cupia. 104 vuotta sitten Metropolitans päihitti finaalisarjassa Montréal Canadiensin.
Kuva © Getty Images

1920-luvun loppuun mennessä itärannikon NHL oli taloudellisella mahdillaan imenyt parhaat pelaajat itselleen, ja samalla rampauttanut länsirannikon ammattilaiskiekkoilun. Uusi jäähalli Seattleenkin toki saatiin vuonna 1928. Sen jälkeen lukuisia joukkueita syntyi ja katosi.

Eskimos, Seahawks, Olympics, Totems, Ironmen, Bombers ja Americans olivat seattlelaisia joukkueita, jotka pelasivat Tyynenmeren kiekkoliigaa (PCHL) ja sitä seurannutta Läntistä kiekkoliigaa (WHL) vuosina 1928–1974.

Pitkien välimatkojen takia NHL ei laajentunut länteen ennen suihkukoneiden ansiosta tapahtunutta lentoliikenteen yleistymistä, joten se tapahtui vasta vuonna 1967. Laajentumista puolsi WHL:n kasvanut suosio, eikä NHL halunnut jäädä seuramaan sitä sivusta. Kuuden uuden NHL-joukkueen joukossa olivat länsirannikon Los Angeles Kings ja Oaklandissa pelannut California Seals.

12 joukkueen NHL oli jälleen vaarantamassa läntisen WHL:n olemassaolon. WHL:n kuolinisku tapahtui, kun täysin uusi huippuliiga World Hockey Association (WHA) aloitti vuonna 1972 myös kahdentoista joukkueen sarjansa, joista osa majoittui samoihin kaupunkeihin kuin WHL.

Jääkiekko menetti asemansa

WHL:n kuihduttua Seattlessa oltiin tilanteessa, jossa perinteisellä kiekkokaupungilla aivan Kanadan rajan kupeessa ei ollut joukkuetta missään merkittävässä liigassa. Tilanteeseen haettiin muutosta, ja vuonna 1974 NHL ilmoittikin hyväksyneensä anomuksen, jolla Seattle liitetään NHL-kartalle kaudesta 1976–77 alkaen – jopa taloudellisessa ahdingossa olleen Pittsburgh Penguinsin siirtämisestä Seattleen puhuttiin.

Hankkeen takana ollut ryhmä epäonnistui kuitenkin järjestelyissä ja rahoituksen hankkimisessa, ja kun vielä oman kaupungin Seattle Totems hajosi vuonna 1975, NHL päätti perua laajentumisen Seattleen.

Paikallisten urheilufanien kiinnostus siirtyi muihin lajeihin. Seattlessa oli jo vuodesta 1967 alkaen ollut NBA-joukkue SuperSonics. Seahawks aloitti NFL:ssä vuonna 1976 ja vielä vuonna 1977 baseball-joukkue Seattle Mariners liittyi MLB:hen.

Jääkiekko oli hävinnyt taiston Seattlessa. Kolmen ison ammattilaisliigan joukkueet Seattlen kokoisessa kaupungissa riittivät hyvin tyydyttämään fanien tarpeet. Seattle Thunderbirds on saanut siis kiekkoilla melko rauhassa junioriliigassa nimeltä Western Hockey League (WHL) vuodesta 1978 alkaen. On syytä painottaa, että tämä WHL on siis eri asia kuin vuonna 1974 lopetettu samanniminen ammattilaisliiga.

Juniorijoukkue Thunderbirds oli Seattlen lippulaiva jääkiekossa yli 40 vuoden ajan ennen Krakenin syntymistä.
Kuva © Getty Images

1990-luvun alussa NHL alkoi kasvaa kovalla vauhdilla. Seattlestakin löytyi muutamia innokkaita, jotka halusivat mukaan laajentuvaan kiekkoliigaan. Hanketta vetänyt ryhmä oli jo aloittanut neuvottelut NHL:n kanssa, kunnes outojen vaiheiden jälkeen eräs ryhmän jäsenistä vetäytyi hankkeesta ja ilmoitti samalla NHL:lle, että vaadittuja rahoja ei saada kasaan.

Neuvottelut loppuivat kuin seinään, eikä NHL jäänyt Seattlea siinä vaiheessa kaipaamaan, sillä uusia kaupunkeja putkahteli NHL-kartalle tuolloin lähes joka vuosi.

NEUVOTTELUT LOPPUIVAT KUIN SEINÄÄN, EIKÄ NHL JÄÄNYT SEATTLEA SIINÄ VAIHEESSA KAIPAAMAAN.

Seattle ja sen suurkaupunkialue on ollut viime vuosikymmeninä yksi Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavia alueita. Alueelta ovat kotoisin jättiyritykset Microsoft, Amazon, Boeing ja Starbucks, minkä lisäksi kovan luokan musiikkikaupungin mainetta ovat olleet luomassa Jimi Hendrix, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden ja Foo Fighters.

Alueen väkiluku on kaksinkertaistunut 40 vuodessa. Ei siis ihme, että NHL:n kiinnostus Seattlea kohtaan lisääntyi 2000-luvun puolella.

Seattlen maantieteellinen asemakin Yhdysvaltojen luoteisnurkassa vaikutti luontevalta suunnalta laajentumiseen, kun lähistöllä ei Vancouver Canucksia lukuun ottamatta ollut muita NHL-seuroja. SuperSonicsin muutto Oklahomaan vuonna 2008 jätti myös aukon, jota tosin osin paikkasi jalkapallojoukkue Sounders FC, kun MLS saapui kaupunkiin vuonna 2009.

Kun NHL ilmoitti vuonna 2015 laajentumisaikeistaan, seattlelaisten pettymykseksi kaupunki ei ollut hakijoiden joukossa. Vegas Golden Knightsista tuli NHL:n 31. joukkue, ja esimerkiksi innokas Quebec City jäi odottamaan seuraavaa paikkaa, koska olihan selvää, että 32. joukkue liitettäisiin pian mukaan. Vuonna 2017 NHL avasikin uuden haun, mutta vain Seattlelle. NHL ei vakavissaan edes harkinnut muita kaupunkeja.

Unelmasta totta

Seattlen kaupunginhallitus teki syyskuussa 2018 päätöksen, jolla tunnetun näkötornin Space Needlen viereen Maailmannäyttelyä varten vuonna 1962 valmistunut areena kunnostettaisiin NHL-kelpoiseksi. Tämä, ja tietenkin maksuvalmis omistajaryhmä, riitti vakuuttamaan NHL:n johtajat.

Joulukuussa 2018 NHL ilmoitti, että kaudesta 2021–22 alkaen liiga laajenee Seattleen. Seattlessa oli voitettu Stanley Cup yli sata vuotta sitten, mutta vasta nyt NHL saapui kaupunkiin.

Joukkueen nimi Kraken on saatu merihirviöltä, mutta logossa ensimmäisenä huomio kiinnittyy isoon S-kirjaimeen. Myös menneisyyden mestarijoukkueen Seattle Metropolitansin logo oli S-kirjain, joten näin kunnioitetaan myös Seattlen jääkiekkohistoriaa.

Kaikesta päätellen Seattle ja jääkiekkoa seuraava yleisö on valmis Krakenin liittymiseen maailman kovimpaan kiekkoliigaan. Kausikortit myytiin hetkessä loppuun, ja jonotuslistalla on muutaman hallillisen verran lisää kannattajia. Fanituotteita myydään samaa vauhtia kuin niitä ehditään valmistaa. Ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö Kraken menesty NHL:ssä taloudellisesti – pelillisellä puolella asiassa on toki vielä kysymysmerkkejä.

Kraken pelaa ottelunsa uuden sukupolven päästöttömässä areenassa.
Kuva © Getty Images

Joukkueen omistajat, miljardööri David Bonderman, elokuva- ja TV-tuottaja Jerry Bruckheimer ja liikemies Tod Leiweke, ovat tyytyväisiä, että Seattle liittyy liigaan nyt, kun uusi elämä alkaa pandemian jälkeen. Heidän alkuperäinen toiveensa oli aloittaa vuotta aiemmin, mutta olisi ollut melkoinen pettymys aloittaa uusi saaga ilman katsojia.

Ensimmäinen kotiottelu on 23. lokakuuta, ja vastassa on paikallisvastustaja Canucks. Tapahtuma on taatusti ikimuistoinen ja varmasti myös yksi alkukauden katsotuimmista TV-otteluista.

Krakenin kotihalli on nimeltään Climate Pledge Arena. Climate Pledge tarkoittaa ilmastolupausta. Nimi on siinä määrin erikoinen, sillä olemmehan me urheilun kuluttajat tottuneet siihen, että isot sponsorit nimeävät hallinsa kuuluisan brändinsä mukaisesti.

Hallin on kerrottu olevan täysin päästötön. Ei siis pelkästään hiilineutraali, vaan täysin päästötön.

Areenan nimioikeudet omistaa paikallinen jätti Amazon ja yhtiön satumaisen rikas perustaja Jeff Bezos halusi hallin nimellä kiinnittää ihmisten huomion ilmastonmuutokseen.

Climate Pledge on nimenomaan Amazonin alullepanema yhteisö, joka kokoaa yhteen maailman johtavia yrityksiä torjumaan ilmastokriisiä ja edistämään hiilineutraalia taloutta nopeammin kuin ilmastosopimuksissa edellytetään.

Areena on nimeään pidemmälle suunnannäyttäjä tulevaisuuden rakentamisessa. Hallin vanha katto on yhä paikallaan, sillä se on yksi Seattlen maamerkeistä, mutta kaikki muu sen alla on rakennettu uudestaan.

Hallin on kerrottu olevan täysin päästötön. Ei siis pelkästään hiilineutraali, vaan täysin päästötön. Sähkö tuotetaan aurinkokennoilla ja kaikki jätteet kierrätetään.

Entäs se sadevesi kaukalossa? Ei huolta, se on katolta tarkoituksella kerättyä sadevettä, jota käytetään jään tekemiseen. Onneksi Seattlen toinen lempinimi Emerald Cityn lisäksi on Rain City, joten jää ei hallista lopu, jos vain aurinkosähköä saadaan riittävästi. Toivomme suolaveteen tottuneelle merihirviölle makeita aikoja NHL-jäillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle