Saksan puolustus piti Kanadaa vastaan, Tšekille avausvoitto

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekki ja Valko-Venäjä väänsivät tiukasti iltaottelussa.
Kuva © Samuli Huikuri

Kanada rynnisti vahvasti Saksaa vastaan, kun vaahteranlehtipaidat tavoittelivat turnauksen avausvoittoaan. Ensimmäisen erän puolivälin jälkeen tuli kuitenkin kylmää vettä niskaan, kun Saksa iski kahdesti vajaan minuutin sisään. Ensin Tom Kühnhackl löysi keskelle vapaaksi jääneen Stefan Loiblin, joka laukoi Saksan johtoon. Toisesta maalista vastasi Mattias Plachta, joka tavoitteli syötöllään Lukas Reichelia. Kiekko meni maaliin Owen Powerin kautta.

Kanada nousi erän lopulla maalin päähän Nick Paulin osumalla. Toisessa erässä Saksa jäähyili urakalla, ja Kanada pelasi erästä peräti kolme minuuttia ja 52 sekuntia viidellä kolmea vastaan. Tulos oli kuitenkin karu, nolla maalia. Maalivahti Mathias Niederbergerin lisäksi ansio kuuluu tukuittain laukauksia blokanneelle saksalaispuolustukselle.

Sama meininki jatkui myös päätöserässä, joskaan Kanada ei laukonut yhtä ahkerasti. Tulosta ei kuitenkaan tullut, ja ottelun aikana 16 rangaistusminuuttia ottanut Korbinian Holzer laukoi omasta päästä kiekon tyhjään maaliin juuri, kun Adin Hill oli sen luota poistunut.

Niederbergerille merkittiin lopulta 39 torjuntaa. Saksa on kolmen ottelun jälkeen puhtaalla pelillä ja Kanada vielä pisteittä.

Kubalikista jatkoaikasankari

Tšekki avasi voittotilinsä turnauksen kolmannessa ottelussa, mutta sekin tarvitsi jatkoajan Valko-Venäjää vastaan. Maalittoman avauserän, jossa Tšekki laukoi 19 kertaa kohti maalia, Valko-Venäjä meni johtoon Jegor Šarangovitšin osumalla.

Tšekin tasoituksesta vastasi Jan Kovar tyylikkäällä ohjauksella. Filip Zadina vei tšekit vielä johtoon ennen toista erätaukoa.

Kolmannessa erässä Valko-Venäjä tuli tasoihin puolustaja Vladislav Jerjomenkon ylänurkkalaukauksella. Kun enempää maaleja varsinaisella peliajalla ei tehty, molemmat saivat pisteen ja Tšekki nappasi toisen, kun Dominik Kubalik onnistui läpiajosta jatkoajalla. Voitosta huolimatta Tšekki on yhä pudotuspeliviivan alapuolella, kun se on pelannut kolme ottelua.

Slovakia voittoon myös Venäjästä

Slovakian ja Venäjän kohtaamisen ensimmäisessä erässä molemmilla joukkueilla oli tilanteita ja yksi ylivoimatilaisuus, mutta erä päättyi maalittomana. Molemmat maalivahdit kirjauttivat toistakymmentä torjuntaa.

Slovakia oli jäänyt maaleitta kahdessa edellisessä MM-kisaottelussaan Venäjää vastaan. Tälläkin kertaa maalittomuus kesti ottelun puoliväliin, jolloin Slovakian Milos Kelemen teki maalin Milos Romanin onnistuneen kiekonriiston jälkeen. Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä Pavol Skalický otti rangaistuksen maalia seuranneesta keskialoituksesta, ja Venäjän Aleksandr Barabanov tasoitti pelin ylivoimalla. Barabanov sai mailansa väliin Sergei Toltšinskin laukaukseen.

Kolmas erä oli ehtinyt yli puolenvälin, kun Martin Gernát vei Slovakian uudestaan johtoon. Puolustajan maali syntyi Venäjän osuman tapaan ylivoimalla. Venäjän lähdettyä hakemaan tasoitusta Marek Daloga löi kiekon tyhjään maaliin. Venäjän valmentaja Valeri Bragin haastoi tilanteen, mutta tuomio pysyi voimassa, ja näin viimeisetkin toiveet nousta kariutuivat kahden minuutin rangaistukseen.

Slovakia on A-lohkossa puhtaalla pelillä, kuten myös ottelun vähemmän pelannut Sveitsi. Joukkueet kohtaavat torstaina, mutta sitä ennen Sveitsi pelaa Ruotsia vastaan. Venäjä pitää hallussaan lohkon kolmatta sijaa.

Hylätyt maalit nousivat pääosaan

Latvia kukisti Italian maalein 3−0. Ottelua voi pitää numeroita tiukempana, sillä isännät iskivät kaksi kertaa kiekon tyhjään maaliin. Huomiota ottelussa herätti myös peräti kolme hylättyä maalia.

Ensimmäisenä kiekon sai maaliin Latvia, mutta tämä osuma hylättiin haaston jälkeen, sillä Kaspars Daugavins otti kontaktin maalivahti Justin Fazion kanssa ennen kuin kiekko meni maaliin. Toisella kerralla Latvia osui laillisesti, ja maalintekijä oli kokenut Martins Karsums oman laukauksensa paluukiekosta. Gregorio Giosin hutilointi Renars Krastenbergsin paineen alla toi kiekon Karsumsin lapaan.

Latvia sai pian kiekon uudelleen Italian maaliin, mutta tällä kertaa Miks Indrasis teki maalin jalalla, joten Latvian johtoasema oli edelleen vain yhden maalin verran.

Kolmannessa erässä Italia ehti juhlimaan tasoitusta, mutta jo kolmatta kertaa tuomaristo levitteli käsiään lopullisen tuomion merkiksi. Tällä kertaa syynä oli paitsio, jonka Latvian valmennusjohto oli tilanteessa haastanut.

Isäntämaa teki vielä kaksi maalia tyhjiin, joten ottelun lopputuloksena oli kolme hyväksyttyä ja kolme hylättyä maalia. Latvia johtaa lohkoaan kerättyään seitsemän pistettä kolmesta pelistä. Muista maista Saksa on kuitenkin kuudessa pisteessä ja ilman pistemenetyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle