SaiPan pelaaja-arviot 2022–2023: Meskanen ja Ojantakanen tuikkivat kaamoksessa, Descheneaun tutkimukset jäivät kesken

LIIGA / Artikkeli
Muutama maaliruisku Ville Meskasen johdolla loisti, useampi jäi Joonas Odenin tapaan varjoihin.
Kuva © Topi Lainio
SaiPan surkeaan kauteen mahtui muutama tuloksellinen valopilkku, vaikka osa avainpelaajista pettikin odotukset pahoin. Positiivisin yllättäjä Ville Vainikainen palkittiin ainoana erinomaisin arvosanoin.

Arvosanat on annettu vähintään kymmenen peliä pelanneille kenttäpelaajille ja vähintään viidessä pelissä torjuneille maalivahdeille. Suoriutuminen on perinteiseen tapaan arvioitu suhteessa odotusarvoihin, ei absoluuttisesti. Ottelu-, piste- ja torjuntatilastot on koostettu SaiPassa pelattujen otteluiden perusteella.

Maalivahdit

8,5   Niklas Kokko
9. 2,98 90,29%

Kärpistä Niclas Westerholmin vaihdokkina saapunut nuorukainen täytti paikkansa lopulta hyvin. Heikon alun jälkeen Kokko päihitti Jere Huhtamaan ja kantoi viime pelit päävastuuta. Edessä loistava tulevaisuus. Sopimus jatkuu Kärpissä.

Arvioimatta jäivät:

mv   Kalle Varis

p      Valtteri Jeskanen
p      Taneli Ronkainen
p      Santeri Salmela

h      Kevin Fitzgerald
h      Niko Kautiainen
h      Joona Korhonen
h      Jesse Koskenkorva
h      Janne Naukkarinen
h      Rasmus Ruusunen
h      Roope Turunen

5,5   Jere Huhtamaa
18. 3,87 87,16%

TUTOa viime kaudella lähes yksin kannatellut helsinkiläinen päätyi todistusvoimaiseksi esimerkiksi Liigan ja Mestiksen välisestä ammottavasta tasoerosta. Ei saanut Hämäläisen aikana ennen Westerholmin myyntiä juuri näytön paikkoja, eikä onnistunut pelivuoroillaan. SaiPa jätti ensi kauden option käyttämättä.

6,5   Niclas Westerholm
42. 2,14 88.80%

SaiPassa Liiga-vahdiksi kasvanut Westerholm torjui viimeiseksi jääneellä kaudellaan odotuksia heikommin. Ei ollut pääasiallinen este SaiPan pudotuspelipaikalle, mutta aiempien vuosien tapaiset uroteot loistivat poissaolollaan. Vaikuttiko maalivahtivalmentajan vaihdos? Keltamustien monivuotinen ykkösvahti jatkoi kesken kauden matkaansa Kärppiin.

Puolustajat

6,5   Seamus Donohue
59. 2+13=15 -29

Yllättävä yliopistohankinta oli lopulta odotusten mukainen: puolustuspäässä sattuu tuon tuosta vähän kaikenlaista, mutta tilaa saadessaan hyökkäyspään vaistot puhkeavat kukkaan. Corsi-prosenteissa ainoana yli 50:n lukemissa yhdessä Aaron Irvingin kanssa. Tasalaatuisuudessa eniten kehittämistä. Aloitti kauden seiskapakkina, lopetti ykkösparissa. Kehitystyö jatkuu muualla kuin SaiPassa: optio jäi käyttämättä.

8   Greg Moro
29. 2+5=7 -6

Jämäkkä puolustuspään luuta tekee sitä, mitä parhaiten osaa: pistetehtailua tuskin kukaan odottikaan. Kelpo mentori ja tulituki nuoremmilleen, joita keltamustien takalinjoilla riittää ensi kaudellakin. Siirtyi loppukaudeksi lainalle Ilvekseen, mutta palaa optiovuodeksi takaisin SaiPaan.

7   Joel Olkkonen
26. 0+1=1 -15

Monivuotinen SaiPa-luutija siirtyi kesken kauden Kärppiin vaihdossa Antti Kalaputaaseen. Kertoi Petopodissa kyllästyneensä häviämiseen ja panoksettomiin peleihin. Muistetaan näyttävistä nousuistaan maalille, mutta tehopistesarakkeeseen ne eivät ole realisoituneet.

9+   Santeri Airola
10. 0+7=7 -2

Yksi lukuisista Ilveksen eteläkarjalaisista palasi kesken kauden kotiin, kun tupsukorvista ei tarjottu jatkoa. Alkukausi huomionarvoisella pistetahdilla KOOVEEssa, sen jälkeen piilokova kevät SaiPassa. Ykköspakiksi noussut nuorukainen voi murtautua isoksi palaseksi ensi kauden keltamustiin: solmi keväällä 1+1-vuotisen jatkosopimuksen.

5,5   Matias Rajaniemi
25. 0+2=2 -8

Kun Ben Blood palasi Lahteen, Rajaniemen osana oli tehdä tilaa. Toimitusjohtaja Jussi Markkanen mainitsi Rajaniemen hankitun kelpo korvaajaksi Olkkoselle, mutta tämän kauden perusteella vastaavaan isännöintiin on vielä rutkasti matkaa. Juniorimaajoukkuetason lupaus jatkaa vielä ensi vuoden SaiPassa.

6-   Kalle Maalahti
49. 4+12=16 -26

Viime kevään maajoukkuepakin paluusopimuksen toinen kausi jäi torsoksi. Peli-ilossa oli silminnähden etsiskelemistä niin Pekka Virran kuin vanhan pelikaverin Hämäläisenkin valmennuskaudella. Etsintä jatkui Ruotsissa HV71:ssa ja tyssäsi sielläkin runkosarjaan. Sopimusta on kevääseen 2026, mutta ulkomaanoption voi lunastaa tästä kesästä alkaen. Virallisten tietojen mukaan option lunastaminen on yhä epäselvää.

8,5   Elmeri Laakso
32. 4+7=11 -17

Lupaavia elkeitä illasta toiseen. Taitoniekka täyttää paikkansa myös fyysisesti ilta illalta paremmin. Loukkaantuminen katkaisi kauden viime metreillä. Toipumisen edetessä odotetusti joensuulaisessa on aineksia ensi kauden SaiPa-pakiston mustaksi hevoseksi.

9+   Aaron Irving
42. 5+18=23 -18

Onnistunut haku Extraligasta nousi SaiPa-pakiston ykköstykiksi. Kanadalainen raaputusarpa paljastui kansainvälisen tason puolustajaksi, ellei jäähyalttiutta oteta huomioon. Käsistä lähtevät niin lätyt kuin painava laukaus, eikä mies luista puolustuspäähänkään. Siirtyi keväällä Sveitsin Davosiin, kun yhteisymmärrystä jatkosopimuksesta ei syntynyt.

7   Juuso Arola
10. 0+0=0 -1

Peliittojen kapteeni tuli SaiPaan kevääksi paikkaamaan myyntejä ja loukkaantumisia. Vastuu jäi suhteellisen vähiin, mutta täytti paikkansa sangen kohtuullisesti. Jatkaa matkaansa Iisalmeen.

6   Nuutti Viitasalo
12. 2+2=4 -8

Viimevuotinen debyyttikausi päättyi maajoukkueessa loukkaantumiseen, joka vaivasi pitkälle talveen. Kausi SaiPassa meni piloille, mutta pelit jatkuivat SHL-karsinnoissa Malmössä. Palaa ensi kaudeksi optiovuodelleen SaiPaan. Lupa odottaa mainetekoja – niitä SaiPa Viitasalolta myös tarvitsee.

7,5 Hugo Rikkilä
51. 1+6=7 -24

Intoa piisaa. Täksi kaudeksi sen vastinpariksi löytyi myös hiven malttia. Alkaa vakiinnuttaa paikkaansa: piirreltiin rotaatiopakiksi, mutta pelasi lopulta käytännössä koko kauden. Vastuun kasvaessa rumeni myös miinuslukema. Sopimus SaiPaan kattaa vielä ensi kauden.

8   Atso Lehtinen
10. 0+4=4 -2

Kiekko-Vantaasta hankittu loppukauden tilkemies. Vaatimattomia Mestis-vuosia pelannut HPK-kasvatti tahkosi siirtorajan jälkeiset pelit Arolan parina, vieläpä varsin hyvin numerotuloksin: kolminkertaisti Liiga-uransa pistesaldon. Jatkaa seurassa, joskin koeajalla.

6   Henri Hietala
25. 1+1=2 -7

Toinen yli 20 pelin Liiga-kausi ei poikinut Haminan isolle pojalle samanlaista nostetta kuin edellinen. Ulottuva puolustuspään uurastaja jäi verraten näkymättömäksi. Merkkausvirheiden on vähennyttävä ja jalan liikuttava liukkaammin, jos vakiopaikka SaiPan takalinjoilta kiehtoo. Kausi päättyi ennen aikojaan loukkaantumiseen.

Hyökkääjät

6,5   Roni Karvinen
39. 7+7=14 -9

Viime kaudella syntyi 11 maalia, mutta tahti hiipui kesän yli. Tuntui saavan juonesta kiinni vasta siirtorajan tyhjennysten ja kasvaneen vastuun myötä. Vuoden takainen U20-MM-hopeamitalisti. Työteliäässä vantaalaisessa on kaikki ainekset elmerikaksosmaiseksi laadukkaaksi joka tontin yleispelaajaksi – pelasi loppukaudesta jopa pakkina.

5,5   Jaedon Descheneau
16. 3+6=9 -5

Mysteerien mies. Yhdistettiin julkisuudessa kauden aikana taajemmin nuoreen lappeenrantalaiseen Iida Vainioon kuin palkanmaksajaansa. Mikäli urheilijan elämä maittaisi paremmin, ominaisuudet riittäisivät kepeästi Liiga-tähdeksi. SaiPan viestinnän perusteella laitahyökkääjää vaivasi loukkaantuminen, jonka tiimoilta tutkimukset kuitenkin olivat kesken toista kuukautta. Arvosanassa painaa joukkueurheilijan tärkein ominaisuus: kyky olla saatavilla.

8- Antoine Morand
59. 4+22=26 -19

Arvasta sai lopulta vähintään panoksen verran takaisin. Väläytteli kauden edetessä vähä vähältä tiheämmin pelisilmäänsä ja kädentaitojaan. Ei ole enää mikään juniori, mutta tahtoi silti jäädä aika ajoin jalkoihin. Edessä on toinen kausi Euroopassa ja tutuksi tulleessa ympäristössä: vastuun myötäisten saappaiden on lakattava hölskymästä.

7,5 Olavi Vauhkonen
18. 2+4=6 4

Palasi kahdeksan välivuoden jälkeen SaiPaan jäätyään Sveitsin pääsarjassa ilman sopimusta. Vahvan maalinedushärän ominaisuudet ja kahden suunnan osaaminen eivät ole kadonneet jäljettömiin, vaikkei tulosta liiemmin syntynytkään. Vauhkosen sopimus tiedotettiin äärimmäisen poikkeuksellisesti toistaiseksi voimassa olevaksi, mutta eläkevirasta päästiin eroon ilman raastupaa: kausi päättyi Extraligan Sparta Prahassa. Olisi oikein roolitettuna edelleen käyttökelpoinen Liigassakin. Tehotilasto laittaa hieraisemaan silmää.

6-   Tino Metsävainio
55. 2+6=8 -19

Toinen SaiPa-kausi oli näkymättömyydessään silmiinpistävä. Kärppätaustainen sentteri tahkosi nelosketjun minuutteja vailla suurempia otsikoita tai mainetekoja. Aloitusympyrässä joukkueensa heikoin vakituisesti aloittava. Rooli ja vastuu ensi kaudella ovat kysymysmerkkejä: takaa kirittävät kiivaimmin Otto Hokkanen ja Roope Turunen.

9   Ville Meskanen
60. 21+13=34 -31

Maalipyssy oli onnistunut naaraus Kouvolasta: 20 kihauksen raja rikkoutui ja kultakypärä komeili päässä käytännössä syksystä kevääseen. Maalien syntyminen ryppäissä on laajalti tunnettu perisynti, eikä siitä ollut tälläkään kaudella irti rimpuilemista. Pysyi lopulta kauden loppuun saakka Lappeenrannassa. Maisema vaihtuu ensi kaudeksi lännemmäs.

5   Veikko Loimaranta
37. 3+4=7 -20

Nimi sitä myöten, että Liigaa seuraamaton voisi luulla nuorukaisen kaatuneen sankarivainajana Syvärillä 1944. Otteista ei kajastanut varsinainen intohimo silloinkaan, kun joukkueella hetkittäin kulki. Aiemmilla Liiga-kausillaan on syttynyt perinteisesti kevättalvesta SaiPan panosten haihduttua lopullisesti, mikä on tavannut nostaa pistesaldon kausitasolla kelvolliseksi. Nyt sekin jäi piippuun: helsinkiläinen ei lopulta mahtunut sarjajumbon kokoonpanoon ja päästettiin siirtorajalla Hämeenlinnaan.

9-   Valtteri Ojantakanen
58. 20+3=23 -17

Joidenkin mielestä 20 maalia oli nuorelle sniperille tällä kaudella jo odotusarvo. Huomioiden, ettei vastuu ollut mitenkään rajatonta, suoritus on ehdottomasti positiivinen. Maalisarakkeen trendi kausi kaudelta on toki väkevä (3-13-20), ja kaikki tehdyt lasketaan, mutta seuraava kriittinen askel on kyetä ratkaisemaan myös panoksellisia pelejä. Teki yhdessä Meskasen kanssa peräti kolmasosan kaikista SaiPan osumista. Jokerikasvatti jatkaa Lappeenrannassa ainakin ensi kauden.

6   Jarno Koskiranta
37. 1+6=7 -14

Kolme vuotta sitten kovin odotuksin palanneesta konkarista ei enää kerta kaikkiaan sukeutunut kärkiketjujen Liiga-sentteriä, vaikka sitä tälläkin kaudella ajoittain yritettiin. Kapteeni hoiti puolustus- ja aloitusvelvoitteet pääpiirteissään moitteettomasti, mutta hyökkäyspäässä puristettiin mailaa liki rystyset valkeina niin SaiPassa kuin keväällä Ilveksessäkin. Ura päättyi tupsukorvissa pronssiseen mitaliin.

6+   Kristián Pospíšil
24. 6+5=11 -14

Virran tuoma slovakki ei löytänyt tuttua flow'ta suosikkivalmentajansa aikakaudella eikä varsinaisesti sen jälkeenkään. Potkulautailijan olisi pitänyt olla ensi kertaa Liiga-tasolla joukkueensa ykkösnimi, vaikkei ole juuri tätä kautta paremmin tehoillut aiempinakaan kausina. Tunnepelaajan muutamat näyttävät soolot nostavat kokonaisarvosanaa.

7+   Emil Järventie
15. 1+0=1 -4

Puolentoista vuoden lainalle saapunut ilvesläinen pelasi keltamustissa ensimmäiset Liiga-pelinsä. Avausmaali syntyi räväkästi, muutoin vaipui sangen näkymättömiin. Potentiaalia on, mutta kausikorttipaikka pelaavaan kokoonpanoon ei ole näillä pääsarjanäytöillä selviö. Jatkoi kauttaan Mestis-pudotuspeleissä KOOVEEssa ja viimeisimpänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

7,5   Gustav Olhaver
56. 3+7=10 -31

SaiPan hyisin pakkasukko yhdessä Meskasen kanssa. Siitä huolimatta silmämääräisesti hyvää ja uhrautuvaa kahden suunnan työskentelyä etenkin alivoimalla. Täytti muutaman vuoden tyhjillään olleen SaiPan romuluisten ruotsalaisten kiintiön – kuvastumia Per Savilahti-Naganderista näki Kaukaan päädyssä yksi jos toinenkin. Projektipelaajaksi esitellyn pelaajan projektit jatkuvat muualla kuin Karjalassa: seura jätti option lunastamatta.

9+   Antti Kalapudas
32. 5+18=23 -19

Vaihtokauppa Olkkoseen ei välttämättä ollut ensinkään huono siirto. Nuorten maailmanmestari nousi Kärppien rotaatiosta SaiPan ykkössentteriksi ja johti tuloksellisesti edestä jo ennen tyystin panoksetonta kevätkautta. Äityi lopulta hätyyttelemään ennätysvuotensa ottelukohtaista pistetahtia: neljä vuotta sitten Sportissa syntyi 46 täppää. Vastuu tuskin hupenee ensi kaudeksi.

6+   Otto Hokkanen
30. 1+3=4 0

Seuran juniorimyllyn tämänhetkinen kruununjalokivi ei kimmeltänyt kaksisemmin, vaikka vastuuta riittikin lähemmäs 12 minuuttia ottelua kohden. Juniorimaajoukkuelupauksella on alla nyt toinen puolikas kausi nelosketjun minuuteilla vähin maineteoin. Tekisikö kausi Mestiksessä isossa roolissa terää kehitykselle?

10   Ville Vainikainen
56. 12+3=15 -16

Täydestä muodonmuutoksesta puhuminen olisi liioittelua, sillä Vainikainen nousi ratkaisijaksi nimenomaan omine vahvuuksineen. Asenne edellä operoiva työmyyrä on ennenkin pyrkinyt nostattamaan henkeä kuolemaa (tai vähintään vastaiskua) halveksivilla omatoimisilla hyökkäyspään nousuilla, tällä kaudella kuopiolainen vain osui niistä paremmin kuin koskaan edes Mestiksessä. Tämän perusteellisemmin Vainikainen ei osannut talvella Jatkoajalle itsekään lentokeliään selittää. TPS:ssä pelatessaan olisi ollut maalin päässä seuran maalikuninkuudesta. Nousi pelaajamyyntien jälkeen SaiPan kapteeniksi, eikä C-kirjain ole haihattelua ensi kaudellakaan.

5,5 Joonas Oden
33. 2+8=10 -3

Ajautui umpisolmuun Ilveksessä, josta tuli parin vuoden pestille SaiPaan jo syksyllä. Solmu ei ottanut auetakseen, vaikka ketsuppipullosta välillä tipoittain tavaraa tulikin. Toissakauden 11 maalin ja 29 pisteen pitäisi olla paperia ensi sesongilla: tarjoilun pitäisi olla julkaistujen sopimusten perusteella kunnossa.

7   Valtteri Lipiäinen
59. 4+13=17 -20

Maalimäärä kyykkäsi vuoden takaisesta 11:stä, mutta täytti paikkansa reilun neljäntoista minuutin roolissaan kohtuullisesti. Seuran harvoja omia lappeenrantalaisia kasvatteja. SaiPa tiedotti option käytöstä jo alkukeväästä merkillisesti sosiaalisessa mediassa kommenttikentän vastauksissa erikseen kysyttäessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle